12 rugsėjo, 2011

Obuolių pyragas



Tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas – Apple Pie. Trapia sviestine tešla išklojama pyragui skirta gili kepimo forma, ant tešlos dedamas obuolių įdaras, ir viskas vėl užklojama iškočiotos tešlos sluoksniu. Pyragas skaniausias šiltas. Prie jo labai tiks vaniliniai ledai arba plakta girtinėlė; ant viso to dar galima užpilti karamelinio padažo (bet labai skanu ir be jo!).

Skanaus!



Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Pagal Elise Bauer receptąwww.simplyrecipes.com




Tešlai:
2 stiklinės miltų
½ stiklinės maltų migdolų, be luobelių
225 g sviesto, atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kūbeliais
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 valgomas šaukštas rudojo cukraus
3 - 6 valgomi šaukštai šalto pieno
1 valgomas šaukštas gritinėlės
1 kiaušinio trynys

Įdarui
½ stiklinės cukraus
¼ stiklinės rudojo cukraus
Žiupsnelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cinamono
¼ arbatinis šaukštelis imbiero (sauso, malto)
2,5 kg kietų obuolių
1 valgomas šaukštas citrinos sulčių
1 arbatinis šaukštelis tarkuots citrinos žievelės
2 valgomi šaukštai sviesto, susmulkinto


Virtuviniame kombine sumaišyti miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską. Sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir sukti, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilti pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą išimti iš kombaino, perskirti pusiau, suformuoti du vienodo dydžio diskelius ir įdėti į šaldytuvą  1 - 2 valandom. 

Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Dideliame dubenyje sumaišyti įdarui skirtą cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudėti supjaustytus obuolius ir suberti tarkuotą citrinos žievelę. Viską gerai išmaišyti, perdėti į didoką keptuvę storu dugnu, keptuvę uždenti ir troškinti ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, apie 8 - 10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukelti nuo ugnies, perpilti į didelį kiaurasamtį ir palikti, kad nuvarvėtų.

Orkaitę įkaitinti iki 220oC. 
Iš šaldytuvo išimti vieną tešlos diskelį ir jį iškočioti ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinęs plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkelti į apvalią kepimo formą ir iškloti ja formos dugną ir kraštus. Ąnt tešlos supilti obuolių įdarą, obuolius apšlakstyti citrinų sultimis ir apdėlioti sviesto gabalėliais. 

Iškočioti antrą tešlos diskelį, juo užkloti obuolius ir pirštais užspausti pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauti 3 - 4 cm ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepti kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu. 

Pyragą kišti į orkaitę ir kepti ant pačių žemiausių orkaitės grotelių 15 minučių.  Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 190oC ir toliau kepti dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgaus sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsinti skardoje. Į stalą tiekti su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu. 

Karamelinis padažas
Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitinti 2 stiklines cukraus, nemaišant, kol cukrus aplink puodo kraštus ims tirpti. Mediniu šaukštu atsargiai maišyti, kol visas  cukrus ištirps ir įgaus tamsaus gintaro spalvą. Nukelti nuo ugnies. Toliau intensyviai maišant, į karštą cukrų plona srovele supilti 1 + 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė, ir dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai burbuliuos. Maišyti nesustojant, stipriai ir energingai, kol padažas pasidarys vientisas. Įmesti 1 šaukštą (15 g) sviesto ir žiupsnelį rupios druskos (arba fleur de sel), viską vėl gerai išmaišyti. Supiltį į stiklainį, uždengti ir laikyti šaldytuve. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą