Iš saulėto pajūrio grįžę namo Itakoje radom tikrą rudenį. Visą savaitgalį lijo, naktimis teko uždaryti langus, o rytai čia jau šalti ir tamsūs. Jonas ruošiasi į mokyklą. Ruduo. Pats tinkamiausias metas sėdėti namie ir kepti pyragus.
Slyvų pyragas
Pagal Amanda Hesser receptą iš food52.com (su minimaliais pakeitimais).
1,5 stiklinės + 2 šaukštai miltų
Žiupsnelis druskos
¾ stiklinės cukraus
½ stiklinės aliejaus (NE alyvuogių!)
2 šaukštai pieno
½ šaukštelio migdolų ekstrakto
30 g (2 šaukštai) šalto sviesto
1 kg slyvų (juodų, mėlynų, raudonų – bet kokių!)
1. Orkaitę įkaitinti iki 220oC (425oF).
2. Kartu persijoti miltus, druską ir vieną šaukštą cukraus.
3. Nedideliame dubenėlyje išplakti aliejų, pieną ir migdolų ekstraktą; mišinį supilti į persijotus miltus ir atsargiai išmaišyti, kol neliks sausų miltų. Svarbu nepermaišyti!
4. Tešla įspausti į apvalią žemą kepimo formą išsiimančiu dugnu, padengiant visą formos dugną ir kraštus maždaug 0.5 cm tešlos sluoksniu.
5. Atskirame dubenėlyje sumašyti 2 šaukštus miltų, žiupsnelį druskos ir ¾ stiklinės cukraus.
6. Sviestą supjaustyti nedideliais gabalėliais, suberti į miltų ir cukraus mišinį ir pirštais viską pertrinti, kol tešla taps panaši į drėgną smėlį (ir primins puikias atostogas pajūryje…).
7. Slyvas supjaustyti maždaug 2 cm storio riekelėmis ir jas išdėlioti ant tešla išklotos skardos. Slyvų riekeles stengtis išdėlioti kuo tankiau, klojant vieną ant kitos ir nepaliekant jokių tarpų.
8. Ant išdėliotų slyvų suberti smėlinę tešlą.
9. Kepti 35-40 minučių, kol pyrago kraštai gražiai paruduos, o paviršius ims burbuliuoti slyvų sulčių burbuliukais.
Pyragą atvėsinti skardoje.
Plum Tart
Recipe by Amanda Hesser from food 52.com (with minor modifications)
1 1/2 cup plus 2 tablespoons flour
3/4 teaspoons salt
3/4 cups sugar
1/2 cup vegetable oil
2 tablespoons milk
1/2 teaspoon almond extract
2 tablespoons cold butter
2 lbs plums (black, red, blue – any kind!)
- Heat the oven to 425 degrees.
- Sift together 1 1/2 cups flour, 1/2 teaspoon salt and 1 teaspoon sugar.
- In a small bowl, whisk together the oil, milk and almond extract. Pour this mixture into the flour mixture and mix gently with a fork, just enough to dampen; do not overwork it.
- Use your hands to pat out the dough so it covers the bottom of the pan, pushing it up the sides to the edge of the pan. This will be easy if you pat firmly and confidently, but not if you curl your fingertips into the dough. It should be about 1/8-inch thick all around.
- In a bowl, combine 3/4 cup sugar, 2 tablespoons flour, 1/4 teaspoon salt and the butter.
- Using your fingertips, pinch the butter into the dry ingredients until crumbly, with a mixture of fine granules and tiny pebbles (and reminds you of the wonderful vacation by the shore…).
- Slice the plums into 1” thick slices. Arrange the plum slices in concentric on the pastry, leaning against each other like fallen dominoes; they should fit snugly.
- Sprinkle the pebbly butter mixture over top. Bake for 35 to 45 minutes, until shiny, thick bubbles begin enveloping the fruit and the crust is a nut brown.
- Cool in the pan.
Sia savaita pas mus taip lijo... labai labai rudeniskas jausmas. Ruduo visada sukelia siokia tokia melancholija ir nostalgija. Ypac, jei pasiziuri "Blue Valentine". O ypac jei pasiziuri "Blue Valentine" du kartus.
AtsakytiPanaikinti"Blue Valentine" - cia jau tikrai melancholija;
AtsakytiPanaikintivedu debata ar cia kepti apple turnovers, ar sita pyraga. nesimuisi i darba. kazkaip uzejo noras nusinesti ka nors i darba. pas ten tetules vis prinesa visokiu skanuliuku (sausainiu, zuccini breat, ir t.t.) tai ir man norisi prisideti.
AtsakytiPanaikintiPaziurejau vel i sita tavo juros nuotrauka ir prisiminiau Ocean city. Geras laikas buvo. Prie juros kazkaip visada geras laikas.
AtsakytiPanaikintiBe to... tokia grazi nuotrauka. O ir spalva tokia violetine. Tinka i slyvu tema.
Lina - kepk abu! Ocean City visada geras laikas; rezervuosiu nama kitiems metams,paskutinei vasaros savaitei;
AtsakytiPanaikintiDone. Iskepiau abu. Skarales niokosiu namie, nes gaila su jomis skirtis. Pyraga nusinesiau i meno parduotuves atidaryma. Visiems labai patiko. Darbui teks palaukti, nes siam savaitgaliui jau prisikepiau.
AtsakytiPanaikintiLina - liuks!! man labai smagu, kad patiko!
AtsakytiPanaikintiO man nepatiko, pagrindo skonis lyg valgytum aliejuje permirkusius miltus. Gaila, bet viska išmečiau. Viršus skanus ir gražiai atrodo, todėl tobulinsiu šį pyragą keisdama pagrindo receptą.
AtsakytiPanaikinti