Šitą receptą radau bevartydama Dorie Greenspan knygą “Baking: From My Home to Yours”. Aš knygos receptą šiek tiek pakeičiau – Dorie ant pyrago pado pirmiausiai dėjo obuolienės (apple sauce) sluoksnį, o ant jo išdėliojo obuolių skilteles. Aš nutariau obuolienės nedėti, o vietoj jos prikrauti daugiau obuolių. Pagalvojau, kad obuoliai juk kepdami suminkštės ir savaime pavirs į obuolienę. Taip ir atsitiko. Obuoliai sukepė, pasidarė minkštučiai, ir jokio papildomo įdaro šiam pyragui tikrai netrūko. Visa kita – kaip Dorie rašė: sviestinė saldi pyrago tešla, obuoliai, ant jų dar keli gabalėliai sviesto, truputis cukraus ir abrikosų uogienės. Pyragą mūsų šeima suvalgė vienu prisėdimu, o tai daug ką pasako.
Man ypač patiko šio pyrago padas: sviestinis, saldus, traškus, tirpstantis burnoje ir kvepiantis karamele. Jis tiks bet kokiam saldžiam plokštainiui ir tikrai bus įrašytas į mano “auksinių receptų” sarašą.
Dorie Greenspan obuolių pyragas
1 ½ stiklinės miltų
½ stiklinės cukraus pudros
Žiupsnelis druskos
1 kiaušinio trynys
125 g sviesto (tešlai), įšalusio
25 g sviesto (įdarui), šalto ir susmulkinto
3 šaukštai cukraus
5 – 6 kieti obuoliai
4 šaukštai abrikosų uogienės
Orkaitę įkaitinti iki 190oC (375oF).
Apvalią kepimo formą išsiimančiu dugnu ištepti sviestu.
Tešlai skirtą įšalusį sviestą supjaustyti nedideliais kūbeliais.
Virtuviniame kombaine sumaišyti miltus, cukraus pudrą ir druską. Suberti smulkintą sviestą ir sukti tol, kol mišinys taps panašus į smėlį. Dėti kiaušinio trynį ir dar kelis kartus persukti, kol viskas susimaišys. Tešla turėtų pradėti lipti į vientisą masę. Jeigu įdėjus trynį tešla vis dar labai sausa ir visiškai nelimpanti, įpilti 1 šaukštą labai šalto vandens ir dar kelis kartus viską persukti. Tešlą iškratyti ant sauso paviršiaus ir, kelis kartus lengvai paminkius, ją suspausti į vientisą masę. Svarbu ilgai neminkyti, nes tešla nuo rankų greitai atšils. Tešlą įspausti į paruoštą kepimo formą, padengiant visą formos dugną ir šonus.
Obuolius nulupti, perpjauti pusiau, išimti sėklalizdžius ir supjaustyti plonais maždaug 5 mm storio griežinėliais. Obuolių griežinėlius kloti į tešla išklotą formą tankiomis eilėmis arba apskritimais. Obuolių griežinėlius sudėti storu sluoksniu, guldant juos tankiai vieną prie kito. Obuolius apibarstyti cukrumi, abdėlioti sviesto gabalėliais. Pyragą pašauti į orkaitę ir kepti, kol obuoliai paruduos, maždaug 50 minučių.
Kol pyragas kepa, pašildyti uogienę (mikrobanginėje arba nedideliame puodelyje ant silpnos ugnies). Suskystėjusią šiltą uogienę pertrinti per tankų sietelį.
Iškeptą pyragą traukti iš orkaitės, viršų aptepti pertrinta abrikosu uogiene ir leisti šiek tiek atvėsti. Į stalą tiekti šiltą su vaniliniais ledais arba nesaldinta plakta gritinėle.
Dorie Greenspan’s Apple Tart
from the book "Baking: From my Home to Yours" by Dorie Greenspan
1 ½ cup flour
½ cup powdered sugar
Pinch salt
1 egg yolk
9 tablespoons butter, frozen and cubed(for crust)
2 tablespoons butter, cubed (for filling)
3 tablespoons sugar
5 – 6 firm apples
4 tablespoons apricot jam
Preheat the oven to 375oF.
Butter bottom and sides of round tart pan with removable bottom.
For the crust: in the food processor mix together flour, powdered sugar and salt. Add cubed frozen butter and pulse until mixture begins to resemble coarse sand. Add egg yolk and pulse a few times. The dough should start coming together into one lump. If that does not happen, add a tablespoon of very cold water and pulse a few more times. Transfer the dough onto dry surface, push it all together into one lump, without too much kneading. You do not want the dough to warm upfrom your hands. All you want is somewhat sticky dough that could be pressed into the tart pan. Cover the bottom ant the sides of the tart pan with the dough by pressing it in with your fingers.
Peel the apples, cut them in half and remove the cores. Slice the apple halves into 1/8” slices. Lay the apple slices snugly together into a prepared pan. Sprinkle the apples with sugar and dot with pieces of butter. Bake approximately 50 minutes, or until apples are soft ant the crust turns dark amber in color.
While tart is baking, warm up apricot jam in a microwave or in a small pot set over low heat. Push warm jam through the mesh strainer and keep it warm.
Remove baked tart from the oven, brush the top with warm apricot jam and let it cool slightly in the pan. Transfer the tart onto the platter or a tray. Serve it while it is still warm with vanilla ice cream or unsweetened wiped cream.