Savaitgaliais mūsų namuose visada kepami vafliai arba blynai. Kiekvieną savaitgalį. Be išimčių. Nebent mes kur nors keliaujame, ir tose kelionėse neturime virtuvės (nes jeigu virtuvė yra, tai vistiek bus kepami bent jau blynai), arba namuose netyčia pasibaigė klevų sirupas (oi, koks liūdnas tada būna savaitgalis…). Aš asmeniškai labiau mėgstu vaflius, nei blynus, dėl žemiau išvadintų priežasčių:
1) Vaflius daug lengviau iškepti - juos kepa elektrinė vaflinė.
2) Kai kuriuos vaflius galima užmaišyti iš vakaro, todėl juos labai patogu išsikepti, kai ryte trūksta laiko.
3) Vaflius labai patogu užšaldyti. Iškepus nemenką jų partiją, likusius vaflius susukti po vieną į maistinę plėvelę ir sukišti į šaldiklį. Po to, norui esant, juos galima iš šaldiklio traukti, kišti į skrudintuvą ir štai jums pašom – skaniausi šilti vafliai, nei kiek ne prastesni, nei ką tik iškepti!
4) Ant vaflių galima užpilti daug daugiau klevų sirupo. Gal tiems, kas nemėgsta saldžiai, čia visai ne privalumas, bet man tai kuo daugiau sirupo, tuo geriau. Sirupas į vaflius gražiai susigeria, o ne pasklinda po visą lėkštę į didžiulę balą (blynų atveju).
5) Vafliai man daug skanesni nei blynai (traški plutelė ir visa kita).
6) Vafliai man daug gražesni.
Vaflius aš kepu visokiausius – mielinius, su pasukomis, su uogomis, su bananais, su šokolado gabaliukais, arba su rūkyta lašiša. Bet vienas mėgstamiausių vaflių receptų mūsų namuose yra vafliai su moliūgu. Rudenį, kai visur pilna moliūgų, aš priverdu kalnus moliūgų tyrės. Tikrai kalnus. Per visą gana ilgą moliūgų sezoną, kuris tęsiasi maždaug nuo rugsėjo pabaigos iki pat Padėkos Dienos, aš sugebu prištabeliuoti pusę savo šaldiklio moliūgo tyrės, nedidukuose plastikiniuose zip-lock maišeliuose, po vieną stiklinę tyrės kiekviename maišelyje. Toks užšaldytas moliūgas pukiausiai tinka visiems receptams, kur reikia konservuoto moliūgo, tik aš jums tiesą paskaysiu – namie paruošta moliūgo tyrė yra visiškai nepalyginama su pirktine konservuota mase; skirtumas čia panašiai toks, kaip tarp manęs ir, pavyzdžiui, Lady Gaga.
Konservuoto moliūgo tyrė nuo ilgo ir nuobodaus sėdėjimo metalinėje konservų dėžutėje dažniausiai patamsėja, sustandėja, praranda aromatą ir visa kita, žodžiu, tampa niekuo nepanaši į tą, kurią nesunkiai galite išsivirti namuose. Aš išbandžiau ne vieną ir ne dvi konservuoto moliūgo rūšis, pradedant populiariausia Libby’s ir baigiant pačiomis mandriausiomis, kurių kaina būdavo visiškai neadekvati, o produktas vistiek būdavo daugmaž apgailėtinas. Taigi, nepatingėkite išsivirti naminės moliūgo tyrės. Ir šį savaitgalį būtinai išsikepkite vaflių!
Aušra
Vafliai su moliūgu
Pagal receptą iš specialiai tam skirto blogo: http://pumpkinwaffles.wordpress.com/ultimate-pumpkin-waffle-recipe/
1 stiklinė moliūgų tyrės (konservuotos arba naminės)
1 ¼ stiklinės miltų
3 šaukštai kukurūzų krakmolo
¼ stiklinės rudojo cukraus
1 ½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis malto imbiero
žiupsnelis tarkuoto muskato
2 kiaušinai
1 stiklinė pieno
50 g (4 šaukštai) ištirpinto sviesto
Jeigu moliūgų tyrę gaminsite namuose, moliūgą nuplauti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas, supjaustyti stambiomis riekėmis ir virti ant garų maždaug 20 minučių, kol suminkštės ir lengvai trinsis šakute. Nukelti nuo garų, nulupti žievę. Moliūgo minkštimą sutrinti rankiniu blenderiu į vientisą tyrę, ją sukrėsti į sūrmaišį arba į didoką virtuvinį rankšluostį, užrišti ir palikti pakabintą kelioms valandoms arba pernakt, kad nubėgtų. Paruoštą tyrę galima naudoti receptuose vietoje konservuoto moliūgo (namuose pagamintojo spalva bus daug gražesne!). Moliūgo tyrę taip pat galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje kelis mėnesius.
Elektrinę vaflinę nustatyti ant pačios karščiausios padalos. Patepti riebalais.
Miltus, cukrų, krakmolą ir prieskonius gerai išmaišyti ir persijoti.
Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių.
Baltymus išplakti iki standžių putų.
Kiaušinių trynius, pieną, moliūgo tyrę gerai išplakti šakute arba šluotele. Supilti tirpintą sviestą. Suberti persijotus sausus ingredientus. Atsargiai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų. Sudėti išplaktus baltymus. Dar kartą atsargiai permaišyti. Kepti karštoje vaflinėje, kol paruduos. Į stalą tiekti su klevų sirupu.
Pumpkin Waffles
Recipe from: http://pumpkinwaffles.wordpress.com/ultimate-pumpkin-waffle-recipe/
1 cup pumpkin (canned or homemade)
1 ¼ cup flour
3 tablespoons cornstarch
¼ cup brown sugar
1 ½ teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ground ginger
Pinch of grated nutmeg
2 eggs
1 cup milk
4 tablespoons butter, melted
If preparing homemade pumpkin puree, wash pumpkin, cut it in half, scoop out the seeds and cut it into big chunks. Place pumpkin chunks into a large strainer that is set above the large pot with boiling water. Cover and steam for about 20 minutes, until pumpkin is completely soft and can be easily smashed with the fork. Transfer cooked pumpkin into a large bowl, remove the skin and blend it with the immersion blender until smooth. Transfer pureed pumpkin onto a large piece of cheesecloth (or a large kitchen towel), tie the ends and hang it for a few hours (or even better – overnight) to drain. Drained pumpkin puree could be used in recipes instead of canned pumpkin (the color of homemade will be so much nicer, compared to the canned). Pumpkin puree could also be frozen in plastic containers or zip-lock bags and kept in the freezer for many months.
Set the electric waffle maker to its maximum setting. Spray it with cooking spray or brush it with some melted butter.
Mix and sift together flour, cornstarch, sugar and spices.
Separate egg whites from yolks.
Beat the egg whites until stiff peaks form.
In a large bowl whisk egg yolks, milk and pumpkin until smooth. Add melted butter, then sifted flour and spice mixture. Mix everything gently, just until there is no visible streaks of dry flour. Do not over-mix! Slide in the egg whites, mix them gently into the batter. Cook waffles in the hot waffle maker until they are nicely browned. Serve it with maple syrup.
Patys geriausi vafliai. EVER !!!!!!!!!!!!
AtsakytiPanaikinti