Praėjusią savaitę susirgo mūsų katinas Nilsas. Buvo ir bemiegė naktis intensyviosios slaugos palatoje, ir ilgas sąrašas visokiausių tyrimų bei vaistų, o po to – operacija ir didžiulė siūlė per visą Nilso pilvą. Sekmadienį parvežėm ligonį namo. Katinėlis sparčiai sveiksta ir intensyviai prašosi išleidžiamas į kiemą. Į kiemą eiti gydytojai jam griežčiausiai uždraudė, todėl Nilsas tupi namie ir iš neturėjimo ką veikti medžioja į rūsį užklystančias peles. Sumedžiojęs jas guldo virtuvėje prie šiukšlių dėžės. Ką mes be jo darytumėm!
Nilso garbei iškepiau labai skanių sausainių – Langues De Chat, arba “kačių liežuvėlių”.
Sausainiai minkštučiai ir lengvi, skoniu primena damų pirštelius (Savoiardi). Jų viršus apibarstytas griliažu ir jūros druska. Jeigu jums šiuo švenčių sezonu kartais prireiktų sublizgėti su nepaprastai skaniais, gražiais ir kiek neįprastais sausainiais – štai jums prašom receptėlis. O Nilsui siunčiu kuo nuoširdžiausius linkėjimus greitai pasveikti.
Aušra
Griliažiniai sausainiai su jūros druska – Langues de Chat
Griliažui:
1 stiklinė cukraus
0,5 stiklinės smulkintų skrudintų migdolų su luobelėmis
Sausainiams:
1,5 stiklinės miltų
Žiupsnelis druskos
0,5 stiklinės smulkintų migdolų (tiks ir su luobelėmis,ir be luobelių)
1 stiklinė cukraus
165 g sviesto, kambario temperatūros
5 kiaušinių baltymai
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
Keli lašai migdolų ekstrakto
Rupios jūros druskos
Griliažas: ant sauso ir lygaus paviršiaus pakloti sviestinio popieriaus lakštą arba silikoninę Silpat plėvelę.
Nedidukame puode ant vidutinės ugnies kaitinti cukrų, laikas nuo laiko pamaišant, kol jis pradės tirpti. Tada nebemaišyti, tik retkarčiais paversti puodą, kad cukrus vienodai kaistų. Virti, kol cukrus tap sodrios gintarinės spalvos. Į karštą cukrų supilti smulkintus migdolus, išmaišyti ir pilti ant griliažui paruošto paviršiaus. Masę šiek tiek paskleisti mentele ir palaukti, kol pilnai sukietės. Sukietėjusį griliažą sulaužyti į didokus gabalus, juos dėti į tvirtą plastikinį maišelį, sandariai uždaryti ir susmulkinti mėsos muštuku arba kočėlu.
Sausainiai: orkaitę įkaitinti iki 160oC. Dvi plačias kepimo skardas iškloti sviestiniu popieriumi. Nukirpti didoko ir standaus plastikinio maišelio (zip-lock) kampą, kad būtų maždaug 1 cm skermens anga. Maišelį įtiesti į aukštą stiklinę, anga žemyn. Galima naudoti ir konditerinį maišelį su 1 cm skersmens lygiu antgaliu.
Elektriniame virtuviniame kombaine susmulkinti cukrų ir riešutus, kol mišinys taps panašus į miltus.
Elektriniu mikseriu (arba mediniu šaukštu) išsukti sviestą ir cukraus – riešutų masę iki purumo. Supilti kiaušinių baltymus, vanilės ir migdolų ekstraktus. Išmaišyti. Dalimis dėti persijotus miltus ir druską, kaskart gerai išmaišant. Tešlą dėti į paruoštą maišelį. Ant paruoštos kepimo skardos išspausti maždaug 10 cm ilgio ir 1 – 1,5 cm pločio juosteles, tarp jų paliekant 3 – 4 cm tarpus.
Kepti 7 – 9 minutes, kol sausainiai pakils, bet bus dar labai minkšti ir šviesūs. Skardas traukti iš orkaitės, sausainių viršų apibarstyti smulkintu girliažu ir rupia jūros druska. Vėl kišti į orkaitę ir kepti dar maždaug 7 – 10 minučių, kol griliažas aptirps, o sausainių kraštai vos vos paruduos. Traukti iš orkaitės. Sausainiams leisti pilnai atvėsti skardose. Atvėsusius sausainius perkelti į sandariai užsidarantį indą. Laikyti kambario temperatūroje.
Salted Praline Cookies Langues de Chat
Praline:
1 cup sugar
½ cup sliced toasted almonds with skin
Cookies:
1 ½ cup flour
Pinch of salt
½ cup sliced almonds, with or without skin
1 cup sugar
12 tablespoons butter, at room temperature
5 egg whites
1 teaspoon vanilla extract
Few drops almond extract
Coarse sea salt
Praline: on a flat dry surface place a sheet of parchment or Silpat liner.
Heat sugar in a small saucepan on a medium heat, stirring occasionally, until it begins to melt. Stop stirring and cook, tilting the pan from time to time to heat all sugar evenly, until sugar becomes deep amber in color. Add almonds. Pour the almond and sugar mixture onto prepared surface, spread with the spatula and let harden completely. When praline hardens, break it into big chunks, place them into a sturdy zip-lock bag, close the bag and beat with meat tenderizer or rolling pin until no large chunks of praline remain.
Cookies: preheat oven to 325oF. Line two baking sheets with parchment. Cut off one corner of large zip-lock bag ot make about ½ inch opening. Place the bag into a tall glass, opening facing down; You can also use pastry bag with plain ½ inch tip.
In food processor pulse sugar and almonds until finely ground.
With electric mixer or wooden spoon beat butter and sugar-almond mixture until light and fluffy. Add egg whites, vanilla and almond extracts. Mix. Add sifted flour and salt in three additions. Mix well. Transfer cookie batter into a prepared bag. Pipe approximately 6 inches long and ½ inch wide cookies onto prepared baking sheets, spacing them about 1 ½ - 2 inches apart.
Bake for 7 – 9 minutes or until cookies puff a little but are still very soft and pale. Remove baking sheets form the oven. Sprinkle cookies with praline and coarse sea salt. Place cookies back in the oven. Bake for approximately 7 – 10 minutes longer, until praline melts and the edges of the cookies turn light brown. Remove cookies form the oven, let them cool completely on the baking sheets. When cool, transfer cookies into a container with the tight lid. Store in an air-tight container at room temperature.