oC, Nr. 3, Pavasaris 2012 |
Jau tikriausiai visi turėjote progą pavartyti lietuviškai rašančių maisto blogerių
internetinio žurnalo “oC” pavasarinį numerį. Jeigu dar nevartėte, patariu
būtinai pavartyti.
Labai
džiaugiuosi ir, kas be ko, didžiuojuosi galimybe sudalyvauti šiame pukiame
žurnale. Didžiausias AČIŪ Astai iš Villa Alps, kad priėmė, ir maža to – sudėjo visus
mano atsiųstus receptus. Tiek tikrai nesitikėjau, todėl buvau labai maloniai
nustebinta.
Dar
du didelius AČIŪ siunčiu Indrei iš GP Magijos ir Kristinai iš Virtuvės Fėjų, už
paraginimus ir pasiūlymus dalyvauti. Taip, nesigailiu jūsų abiejų paklausiusi.
Patirtis buvo kokių reta.
Taip
pat AČIŪ visoms šaunioms blogerėms ir vienam šauniam blogeriui už nepaprastai
malonią kompaniją. Leidžiant šitą numerį buvo tiek nuoširdaus, geranoriško, šilto
bendravimo, kad kartais apimdavo jausmas, jog jus visus seniai pažįstu. Nors
nepažistu nei vieno. O norėčiau. Labai pavydžiu tiems, kurie gali susibėgti
kokį šeštadienį pas ką nors namuose ir suorganizuoti linksmą baliuką. Gal kada
ateis diena, kai ir aš galėsiu su bent kai kuriais iš jūsų pasimatyti. Tos dienos
laukiu nuo tada, kai prijungiau savo elektroninį paštą prie smagaus lietuvių
tinklaraštininkų būrelio.
Ir
dar būtiniausiai noriu padėkoti savo sutuoktiniui Shawn Milano už šimtabales
nuotraukas:
Thank you, Shawn! All your photos
were beautiful and in my eyes they were true perfection! I loved having you
involved in something that I enjoy doing so much. I also appreciate all that
time you've spent freezing in the "cold room", struggling with not-so-good tripod
while wearing a winter coat and taking ton and ton of photos. For me it was a
great experience. It was way more than just a publication in an online food
magazine.
Labai
svarbu pasakyti, kad visos mano pristatytos ir žurnale papublikuotos nuotraukos
yra fotografuotos Shawn, mūsų šaltoje įstiklintoje verandoje, nes tai vienintelė vieta namuose, į
kurią prasiskverbia bent keli kūdi Itakos saulės spindulėliai. Žiema Itakoje,
kaip žinia, yra visada apsiniaukusi, visada tamsi ir be jokių prošvaisčių, kaip
už kokio poliarinio rato. Todėl pavasariniam numeriui skirtos nuotraukos buvo
kuriamos patalpoje su daug langų, bet be jokio šildymo, t.y. minusinėje
temperatūroje. Pavasarinę nuotraukų nuotaiką aš kūriau dirbtinais triukais, o
Shawn – savo fotografo talentu. Rezultatą vertinkite jūs.
O
dabar trumpai apie penkis žurnale atspindėtus Vaikų ir Vanilės receptus:
1. Bananiniai keksiukai su šokoladu (šeimos dienai) – tai patys mėgstamiausi Milano/Marcinkevičių šeimos keksiukai, kepami maždaug kas antrą savaitę pusryčiams. Kapitalinis receptas. Mano nuomone jame nieko nereikia nei keisti, nei tobulinti, bet jeigu nutarsite patobulinti, nepatingėkite man parašyti, nes mūsų šeimai šie keksiukai labai daug reiškia.
2. Orkaitėje kepti kiaušiniai en cocotte (Velykoms) – universalūs, greiti, paprasti, gražiai atrodantys ir be ypatingo vargo sukuriami kiaušiniai, kuriuos aš ypač mėgstu kepti, kai pusryčiams turime svečių. Tada galima primaišyti en cocotte kiaušinių su pačiais įvairiausiais įdarais ir per 10 – 15 minučių juos visus iš karto patiekti į stalą, karštus, garuojančius, neperkepusius ir neatšalusius.
3. Benedikto kiaušiniai (Velykoms) – mano patys mėgstamiausi kiaušiniai. Receptas tradicinis, be jokių mandrybių, bet mano pačios ir mano šeimos numylėtas ir dažnai gaminamas, visada taip pat, be jokių naujovių ar išradinėjimų, jau daug daug metų. Gyvenimas keičiasi, bet Benedikto kiaušiniai mūsų šeimoje išlieka tokie patys, būtent tokie, kaip aprašyta recepte.
4. Quiche Loraine (Velykoms) – tai penkių žvaigždučių tobuliausias quiche receptas. Jo paieškoti mane įkvėpė mano feisbukinis draugas Vytauras Sasnauskas iš Klyvlendo,OH, kur jis turi labai skaniai ir gražiai atrodantį restoraną Americano Bistro. Apie tokį Quiche Vytauras kažkada parašė savo bloge, bet recepto neįdėjo. Todėl buvo proga panaršyti po Thomas Keller knygas, o taip pat po keletą kulinarinių tinklaraščių ir sukompiliuoti kiaušinienę, kuriai lygių mano gyvenime kol kas nėra.
5. Kokteilis “Mimoza” (Velykoms) – man velykiniai pusryčiai be mimozos tai tas pats kas velykiniai pusryčiai be margučių. Aš ir mimosa turim labai tvirtą emocinį ryšį, todėl ėmiau ir įsukau ją į velykinį oC repertuarą. Labai džiaugiuosi, kad mano mylimasis koktelis pateko į žurnalą.
6. Receptas, kuris į žurnalą nepateko, nes jo aš niekam niekada nesiunčiau. O nesiunčiau todėl, kad daugelis dalykų mano gyvenime prasideda ir užsibaigia gerais norais, bet taip ir neišvysta dienos šviesos. Smidrų salotoms su kiaušiniais “marškinėliuose” būtų irgi panašiai nutikę: daug svajota, tik finale nieko gero. Bet šiandien iš ryto aš nutariau, kad visgi nevalia tokiam geram receptui prapulti į nebūtį. Todėl staigiai išviriau smidrų, porą kiaušinių, sumaišiau padažą, apsivilkau pūkinę striukę, ir šaltoje, bet šviesioje verandoje įamžinau savo pietus. Buvo beveik panašu į fotosesiją žurnalui, tik be šimtapūdžių objektyvų ir be keliasdešimties kadrų, nes aš ne Shawn: man toje mūsų verandoje labai greitai pasidarė baisiai šalta ir mano kantrybė išsibaigė maždaug ties ketvirtu kadru.
Visiems linkiu gero savaitgalio ir malonaus oC skaitymo!
Aušra
Smidrų salotos su kepta šonine ir kiaušiniais “marškinėliuose”
1 porcijai:
5 – 6 smidrų
stiebeliai
Kelios plonos juostelės
rūkytos šoninės
1 –
2 kiaušiniai
Saujelė
šviežių špinatų arba salotų lapų, arba kitokių žalumynų
Pora
šaukštų skrudintų riešutų (migdolų, lazdyno arba kedro)
½
šaukštelio grūdėtų Dijon grastyčių
1
šaukštas šerio
1
šaukštas švelnaus acto
1
šaukštas alyvuogių aliejaus
1
šaukštas aliejaus (sojų, rapsų ar kokio kitokio bekvapio)
Druskos
Šviežiai
maltų juodųjų pipirų
Nupjauti
sumedėjusią apatinę smidrų stiebelių dalį. Kietas odeles nuskusti bulvių
skustuvu. Didelėje keptuvėje užvirinti nedidelį kiekį vandens, tik tiek, kad
vos vos apsemtų smidrų stiebelius. Vandenį stipriai pasūdyti. Sumesti smidrus.
Keptuvę uždengti. Virti maždaug 1 – 2 minutes, kol smidrai šiek tiek
suminkštės, bet išliks traškūs ir taps ryškiai žalios spalvos. Keptuvę nukelti
nuo ugnies, smidrus išgriebti į kiaurasamtį ir iškart perpilti dideliu kiekiu
labai šalto vandens. Smidrus palikti kiaurasamtyje, kad nulašėtų.
Keptuvėje
apskrudinti šoninę. Nusausinti ant popierinio rankšluostėlio. Supjaustyti į postambius gabalėlius.
Nedideliame
dubenėlyje suplakti garstyčias, šerį, actą ir aliejų, Paskaninti druska ir
maltais pipirais.
Kiaušinius
atsargiai praskelti ir, nesuardant trynio, po vieną dėti į nedidelį puodelį arba karščiui atsparų
indelį.
Į
didelę gilią keptuvę įpilti vandens, maždaug iki pusės. Pasūdyti. Įpilti
šaukštą švelnaus acto. Pakaitinti ant stiprios ugnies, kol vanduo beveik
užvirs: visas keptuvės dugnas pasidengs mažais, į viršų sparčiai kylančiais
burbuliukais, bet neužvirs ir nepradės kunkuliuoti. Sumažinti ugnį iki
minimumo. Dideliu šauštu energingai maišyti vandenį į vieną pusę, kad karštame
vandenyje susidarytų sukūrys. Į
besisukantį vandenį atsargiai supilti puodelyje esantį kiaušinį. Po lygiai 4
minučių kiaušinį išgriebti iš vandens ir dėti ant popierinio rankšluostėlio,
kad nulašėtų vanduo.
Paruošti
salotas: ant lėkštės paskleisti žalumynus, ant jų dėti apvirtus smidrų
stiebelius, ant viršaus – vieną arba du virtus kiaušinius “marškinėliuose. Viską
paskaninti šerio vinigretu, apibarstyti skrudintos šoninės gabalėliais, riešutais,
trupučiu druskos ir šviežiai maltais pipirais.
Asparagus salad
with bacon, poached eggs and sherry vinaigrette
1 serving:
5 – 6 asparagus
spears
A few thinly sliced
smoked bacon strips
1 – 2 eggs
1 small handful of fresh
salad greens (baby spinach, lettuce, arugula, or whatever)
Couple tablespoons
toasted nuts (sliced almonds or chopped hazelnuts, or pine nuts)
½ teaspoon whole
grain Dijon mustard
1 tablespoon sherry
1 tablespoon mild
vinegar
1 tablespoon olive
oil
1 tablespoon vegetable
oil (canola, soy or any other oil with neutral flavor)
Salt
Freshly ground
black pepper
Trim the tough
bottoms off asparagus. Peel off tough skins with the vegetable peeler. In a
large pan add a little bit of water,
just enough to barely cover the asparagus. Bring water to boil. Add salt. Add
asparagus. Cover the pan. Cook for approximately 1 – 2 minutes until asparagus
turns bright green but is still crisp. Remove the pan from heat. Drain
asparagus into the colander and immediately pour a generous amount of ice cold
water over the asparagus, to instantly stop the cooking process. Leave
asparagus in colander to drain.
In a frying pan sauté
bacon until it becomes crisp. Drain on paper towel. Roughly chop into bite size
pieces.
In a small bowl whisk together mustard,
sherry, vinegar and oil. Season with salt and pepper.
Fill large deep pan
halfway with water. Add salt and a tablespoon of mild vinegar. Carefully crack egg,
not breaking the yolk, one at a time, into a small ramekin or a cup. On high
heat bring water to almost boil, until the entire bottom of the pan becomes
covered with tiny air bubbles that are rapidly rising to the top, but the water
still has not come to a full boil. Turn the heat to minimum. With a large spoon
stir water in a circular motion to create something like a tornado. Carefully
pour the egg out of the ramekin into the moving water. Wait for exactly 4
minutes. Remove the cooked egg with a spoon and place it onto paper towels to
drain.
Assemble the salad:
on the salad plate scatter salad greens. Top them with cooked asparagus. Place
the poached egg on top of asparagus. Drizzle with vinaigrette. Sprinkle with
bacon pieces, nuts, some salt and freshly ground black pepper.