03 kovo, 2012

Ketvirtadieniai pas Jūratę: risotto ir šokoladainis su ledais



Vaikai ir vanilė pakeitė išvaizdą. Iš pagrindų. Tai naujosios tinklaraščio vyr.  redaktorės/dizainerės Jūratės nuopelnas. Aš prie naujojo tinklaraščio nepridėjau nei piršto, nebent laikas nuo laiko tai tą, tai aną sugadindavau, ir tada Jūratei būdavo proga viską vėl iš naujo taisyti. Man pačiai naujasis, baltasis, pavasariškai orchidėjomis pražydęs puslapis labai labai patinka. Jaučiuosi panašiai kaip prieš N metų, kai parėjau iš kirpyklos visiškai trumpai nusikirpusi ilgus plaukus: į veidrodį pasižiūrėjusi savęs lyg ir nepažįsti, bet rezultatu vistiek labai patenkinta. Panašiai ir su naujuoju “Vaikai ir Vanilė”: viskas nauja ir man pačiai šiek tiek neįparasta, bet atgalios negrįžčiau nei už ką. Ačiū, Jūratę, už naują veidą, už dizainerio šukuoseną, o svarbiausia – už pasirūpinimą.  

Ketvirtadieninis mudviejų susitikimas Jūratės virtuvėje buvo daug ramesnis, nei įprastai, nes abu mano vaikai pasiliko namie; Jonas ruošėsi matematikos testui, o Julius žiūrėjo “Hugo”. Su vaikais visada būna smagu, bet be jų, žinokite, dar smagiau. Bent retkarčiais. 



Vakarienei Jūratė išvirė risotto su džiovintais baravykais ir šviežiais špinatais. Dar padarė dviejų rūšių ledų su ožkų sūriu. O aš iškepiau šokoladinį. Po vakarienės įsijungėme Anthony Bourdain: Madrid, bet televizoriaus aš nežiūrėjau visai. Nebuvo kada. Kol rodė Bourdain, Jūratė paskaitė instruktažą apie tai, kaip man nuo šiolei reikės elgtis naujajame savo bloge. O po instruktažo aš viena pati labai daug plepėjau, savo plepalais išūžiau Jūratei ausis; paskui dar gėriau arbatą, valgiau desertą; tiesiog nebuvo laiko žiūrėti, ką ten tas A.Bourdain Madride veikia. Už nesvietišką plepumą mane reikėtų bausti ir ilgam laikui pastatyti į kampą. Veidu į sieną.  



Taigi, per daug nebesiplečiant, štai  mūsų vakarykščio kulinarinio pasimatymo meniu su nuorodomis: 


Ketvirtadieniai pas Jūratę

Kovo 1, 2012

MENIU



Su meduje virtomis džiovintomis figomis, apelsinais, avokadu, keptais burokėliais ir šiltu ožkų sūriu


Vietoje konjako Jūratė naudojo brendį

Šokoladainis


Viskas buvo labai skanu. Ypač risotto


Jeigu turite džiovintų baravykų, būtinai išbandykite šitą receptą. 
Savuoju šokoladainiu irgi likau patenkinta. Jis buvo minkštas ir drėgnas, su traškia plutele. Lengvai pjaustėsi ir dar lengviau valgėsi.  Išsikepkit ir šokoladainį. Juk savaitgalis, o savaitgalį tiesiog būtina kepti pyragus.
Gero sekmadienio. 
Aušra










 



Šokoladainis
Pagal David Lebovitz receptą iš knygos “Ready for Dessert”
85 g sviesto
115 g smulkinto tamsaus šokolado
¾ stiklinės cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
2 kiaušiniai, kambario temperatūros
¼ stiklinės miltų
1 stiklinė riešutų (pekano, lazdyno arba graikiškų)

Orkaitę įkaitintinti iki 175oC.

Kvadratinę kepimo formą (maždaug 20 cm X 20 cm) plonai patepti sviestu ir ištiesti sviestiniu popieriumi. Popierių patepti sviestu.

Nedideliame puodelyje ant silpnos ugnies ištirpinti sviestą. Suberti smulkintą šokoladą ir maišyti, kol šokoladas ištirps. Nukelti nuo ugnies. Suberti cukrų ir vanilę. Išmaišyti. Po vieną įmušti kiaušinius, kaskart gerai išmaišant. Suberti persijotus miltus. Tešlą energingai sukti maždaug 1 – 2 minutes tvirtu mediniu šaukštu, kol taps vientisa ir blizganti. Įmaišyti riešutus. Sukrėsti į paruoštą kepimo formą.

Kepti maždaug 30 minučių, kol viršus vos vos sukeps. Traukti iš orkaitės. Leisti pilnai atvėsti kepimo formoje. Artvėsusį šokoladinį supjaustyti į nedidelius stačiakampius gabalėlius.





Brownies

6 tablespoons butter
8 ounces dark chocolate, chopped
¾ cups sugar
1 teaspoon vanilla extract
2 eggs, at room temperature
¼ cup flour
1 cup nuts (walnuts, pecans or hazelnuts)

Preheat oven to 350oF.

Butter the inside of 8-inch square pan. Line with parchment. Lightly  butter parchment.

In a medium saucepan over low heat melt butter. Add chopped chocolate and stir until melted and smooth. Remove from heat. Stir in sugar and vanilla. Beat in eggs, one at a time. Sift in flour and stir energetically with the sturdy wooden spoon for approximately 1 – 2 minutes, until the batter becomes smooth and glossy. Stir in nuts.

Scrape the batter into prepared baking pan. Bake for approximately 30 minutes until the top just barely sets.

Let brownie cool  completely in the pan. Cut the cooled brownie into squares and serve.

24 komentarai:

  1. skanu... O ar butina pries kepant sokoladaini, skarda iskloti kepimo popieriumi? Nes mano skarda yra padengta nepridegancia danga, tai gal ir popierius nereikalingas? Ar popierius cia atlieka kazkokia kita funkcija?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. popierius cia labai padeda, kai reikia pyraga isimti is skardos; as ikloju didesni laksta (arba dedu du lakstus kryzmai), kad popierius islistu per skados krastus; tada kai pyragas atvesta, tik iskeli ji suemus uz popieriaus ir viskas; nes be popieriaus visgi yra pavojus, kad pyrago apacia prikibs prie skardos dugno;

      Panaikinti
  2. Ausra ir Jurate, na kokios jus abi saunios!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikūs pasikeitimai, labai skanios nuotraukos :) norisi absoliučiai VISKO!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šaunūs pasikeitimai, labai gražu.
    O meniu, kaip visada, - stulbinantis.!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jule, aciu; meniu ir pasikeitimai - viskas Jurates; as jai mielai perduosiu visus komplimentus;

      Panaikinti
  5. Labai gražūs pasikeitimai:) Pas jus skanu, kaip visad, o šokoladainis taip ir prašosi suvalgomas :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pamiršau pridurti, kad risotto su dž. grybais labai skaniai atrodo, turbūt su šiuo patiekalu Jūratė ir pabaigė savo dzūkiškų grybų atsargas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, taip Rennie. Čia tas pats patiekalas, kuris paliko didelę tuštumą mano virtuvinėje spintelėje, ir dar didesnę mano širdyje. Bet galiu pasakyti, kad šis Risotto buvo to vertas. Esu dariusi gal niolika risotto receptų ir pati savų sukūrusi, bet šitas buvo pats pačiausias. Tikrai rekomenduoju. Dar prieš troškindama grybus įmečiau ir kelis gabaliukus prosciutto.

      Panaikinti
  7. Kokie smagūs pasikeitimai! Labai gražu :)
    Ir risotto, ir šokoladainis viliojantys :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tavo variantas: "O po instruktažo aš viena pati labai daug plepėjau, savo plepalais išūžiau Jūratei ausis";

    Mano variantas: "O po to kalbėjome apie labai įdomius su mokslu ir mokslininkų kasdienybe susijusius dalykus. Jūratė susidomėjusi įdėmiai klausė Aušros pasakojimus apie šiuolaikinius genetikos pasiekimus, fenotipus ir genų duombazes ir t.t."

    Kaip visada, laikas praleistas puikiai. Užskaitau.

    AtsakytiPanaikinti
  9. gerai pasidarbavo Jurate, labai sviesu ir dar jaukiau cia patapo.
    meniu ispudingas :) o brownie turetu tikrai buti geras, jau beveik einu i virtuve kepti. Man visi iki vieno Leibovitz browniai patinka :) o jei dar jusu isbandytas, tai dviguba garantija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. iskepiau. labai geras brownie. super greitas, tik gaila, kad nera kantrybes laukti, kol atves

      Panaikinti
    2. Egle - aciu! kad iskepei, ir kad parasei! siltas brownie man pats skaniausias;

      Panaikinti
  10. Kas kartą skaitydama reportažus apie ketvirtadienius, baltai pavydžiu ir apima nostalgija :) Mano brangiausia draugė gyvena kitame mieste, o su ja taip gera būtų apturėti panašų "-dienį".
    Tinklaraščio pasikeitimai puikūs! Gera ateiti "į svečius", kai taip šviesu ir elegantiška. O meniu, kaip visada įspūdingas! Varvinu seilę :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, aciu!visus koplimentus perdaviau tinklarascio dizainerei; geros drauges - tikras turtas, ir man sioje srityje ziauriai pasiseke;

      Panaikinti
  11. Koks dziaugsmas atradus Tavo blog'a!!! Senai senai buvau pastebejusi Ausros kepinius Beatos facebook puslapyje. Viskas atrode taip grazu ir skanu. O pasirodo dar ir blog'as yra!!! Nerealu! Metu atradimas :) Labai dziuogiuosi ir su nekantrumu laukiu nauju irasu. Senus praryjau vos per keleta vakaru....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aiste, aciu Tau!! uz komplimentus, ir uz tai, kad skaitai! man taip gera, tiesiog nera zodziu! kas galejo tiketis, kad kazkam patapsiu Metu atradimu! dar karta dideliausias tau aciu uz siltus zodziu; o nauju irasu tikrai bus; DAUG!

      Panaikinti
  12. Atsakymai
    1. Ne. bet tik todel, kad Jurate super mandagi ir tolerantiska; kitas jos vietoje tikrai neapsikestu.

      Panaikinti