Mūsų receptų konkursas artėja prie finišo. Liko dar viena savaitė, kai dar galima siųsti nuorodas į jūsų mėgstamiausius ir dažniausiai gaminamus receptus. Juk visi tikrai turite tokių receptų, nesvarbu, ar rašote savo blogą, ar tik skaitote maisto tinklaraščius. Šis konkursas yra gera proga pasidalinti tais receptais su kitais, todėl paskubėkite ir sudalyvaukite. Prizų irgi bus: “Vaikų ir vanilės” rėmeja visiems gerai pažistama Jūratė parūpino vertingų dovanų (aš irgi šiek tiek materialiai prisidėjau) net keturiems laimėtojams: trims prizinius receptus publikavusiems tinklaraštininkams, o taip pat vienam skaitytojui.
Taip kad laukti nėra ko. Pulkit kuo greičiau siųsti mums nuorodas ir dalyvauti. Nes dovanos amžinai nelauks ir greitai bus išdalintos.
Prizai yra šie:
1 L natūralaus klevų sirupo
Matavimo puodeliai ir šaukšteliai
Madagaskaro vanilės ankštys
Konkursui artėjant prie pabaigos, noriu pasidžiaugti, kad konkursas tikrai pavyko: atsiųsta netoli šimto pačių nuostabiausių receptų, ne vienas jų buvo paminėtas net kelis kartus. Visi iki vieno konkursui atsiųsti receptai yra puikūs. Aš juos visus peržiūrėjau, ne vieną ir ne du jau pasižymėjau ir artimiausiu metu tikrai išbandysiu. O vieną receptą aš jau išbandžiau.
Varškės apkepas iš Neringos blogo man yra bene didžiausias (ir skaniausias) šios vasaros kulinarinis atradimas. Aš receptą atsispausdinau ir įsidėjau į auksinių receptų skrynelę/segtuvą. Jį išmokinsiu gaminti Julių, Joną ir būsimus savo anūkus. Tai labai labai skanus apkepas, kurio receptas mano šeimoje bus perdavinėjamas iš kartos į kartą.
Būtent tokių receptų aš tikėjausi atrasti skelbdama šitą konkursą, ir štai dabar ir aš, ir jūs turime gražų sąrašelį labai vertingų receptų, kuriuos būtinai verta įsidėmėti ir išbandyti. Tą puikiųjų receptų sąrašą paskelbsiu pirmąją rugsėjo savaitę.
Dar kartelį ačiū visiems siuntusiems nuorodas. Jeigu dar nesudalyvavote ir turite gerą receptą, apie kurį norite pranešti kitiems – dar ne vėlu: dalyvaukite konkurse, siųskite nuorodas, ir ką gali žinoti – gal tuo pačiu dar laimėsite kokį gerą prizą.
Žemiau rasite konkurso sąlygas ir balsavimo anketą.
Sėkmės!
Aušra
Kas gali dalyvauti:
1) Pirmiausiai norime pakviesti dalyvauti lietuviškų maisto tinklaraščių autorius - papasakokite, koks jūsų tinklaraščio receptas (ar keli receptai) yra jūsų patys patys mėgstamiausi; tai ne būtinai turi būti tie receptai, kurie turi daugiasusiai peržiūrų ar komentarų. Mes tikimės sulaukti nuorodų į tuos receptus, kurie yra jūsų pačių dažniausiai gaminami ir labiausiai mėgiami. Gal tai vienas receptas, gal keli; pasidalinkite savo “perliukais”. Pavyzdžiui, mano (ir mano šeimos) mėgstamiausi iki šiolei publikuoti “Vaikų ir Vanilės” receptai, kurie galėtų būti pateikti šiam konkursui, be konkurencijos būtų:
- spagečiai su jautienos kukuliais ir pomidorų padažu
- mielinės bandelės su cinamonu
- tortas “Juodasis miškas”
Beje, receptai iš “Vaikai ir Vanilė” tinklaraščio šiame konkurse dalyvauti negali, dėl savaime suprantamų priežasčių.
2) Taip pat konkurse kviečiame dalyvauti ne tik tinklaraštininkus, bet ir ištikimus jų skaitytojus. Gal lietuviškuose maisto bloguose esatę atradę receptą, kurį gaminote jau daugybę kartų, kuris galbūt netgi tapo jūsų firminiu patiekalu, o gal tai neseniai atrastas receptas, bet pagaminus rezultatas buvo toks puikus, kad tikrai verta jį įsidėmėti ir apie jį pranešti kitiems.
Reikalavimai receptams:
1) Konkursui pateikiami receptai turi būti publikuoti lietuviškame maisto tinklaraštyje iki šių metų rugpjūčio 10 dienos (labai svarbi data, nesakysiu kodėl).
2) Receptas turi būti labai geras, pageidautinai ne kartą išbandytas ir kaskart puikiai pavykęs, patikęs visiems ragavusiems ir toks, kurį verta visiems pasižymėti ir išbandyti. Vienu žodžiu, tai turi būti topų topas, firminis, kurį rekomenduojate visiems draugams ir pažistamiems.
Receptų siūlymo tvarka:
1) Pasiūlymus su aktyvia nuoroda į receptą pateikti iki rugpjūčio 31 dienos užpildžius žemiau pateiktą anketą.
2) Tas pats asmuo gali pateikti kelis receptus, bet visi pateikti receptai turi atitikti aukščiau paminėtus reikalavimus.
Atranka:
1) Visi konkursui atsiųsti receptai bus paskelbti tinklaraštyje “Vaikai ir Vanilė”. Iš jų speciali komisija išrinks dešimt dažniausiai paminėtų (TOP 10) ir rugsėjo 5 dieną skelbs viešą balsavimą.
2) Balsavimo metu skaitytojai galės balsuoti už VIENĄ labiausiai patikusį, labiausiai suintrigavusį, skaniausiai skambantį arba gražiausiai atrodantį receptą žemiau pateiktoje anketoje.
Purus varškės apkepas
1 kg varškės
5 kiaušiniai
100 ml pieno
200 g manų kuopų
200 g cukraus
Žiupsnelis druskos
100 g tirpinto sviesto
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
šiek tiek sviesto formai ištepti
3 - 4 šaukštai maltų džiūvesėlių formai pabarstyti
Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių.
Varškę pertrinti per sietelį, sudėti kiaušinio trynius, manų kruopas, druską, supilti pieną, vanilę bei tirpintą sviestą. Išmaišyti.
Baltymus plakti, kol išputos. Toliau vis plakant, pamažu berti cukrų. Plakti, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Išplaktus baltymu atsargiai įmaišyti į varškės masę. Masę palikti pastovėti vienai valandai kambario temperatūroje.
Orkaitę įkaitinti iki 190oC.
Gilią kepimo formą (apvalią maždaug 22 – 23 cm skersmens, arba panašaus dydžio stačiakampę) ištepti sviestu, Dugną ir kraštus pabarstyti džiūvesėliais. Į formą supilti paruoštą masę.
Kepti apie 40 – 50 minučių, kol viršus taps sodrios auksinės spalvos.
Traukti iš orkaitės, palikti, kad šiek tiek atvėstų. Į stalą tiekti šiltą, su grietine arba grietinėle.
Farmers Cheese – Farina Cheesecake
Traditional Lithuanian breakfast dish
Recipe from Neringos blogas
2 pounds farmers cheese
5 eggs
1/2 cup milk
7 ounces farina (cream of wheat)
7 ounces sugar
4 ounces butter, melted
Pinch of salt
Butter for the pan
3 – 4 tablespoons breadcrumbs, for coating the pan
Separate egg whites form the yolks.
Press cheese through the mesh strainer. Add egg yolks, milk, farina, salt, vanilla and melted butter. Mix well.
Whisk egg whites until foamy. While continuing to whisk, slowly add sugar. Whisk until egg whites become stiff and shiny. Fold egg whites into cheese-yolk-farina mixture. Let rest at room temperature for 1 hour.
Preheat oven to 375oF.
Butter bottom and sides of 9” round or 8X8” square cake pan. Sprinkle in the bread crumbs and coat the inside of the pan. Pour prepared batter into the pan.
Bake for 40 – 50 minutes, until the top turns deep golden brown.
Remove from the oven. Let the cake cool slightly. Serve the cake while it is still warm, with some cream or crème fraiche.