Kažkada seniai seniai Jūratė lyg tarp
kitko užsiminė, kad būtų įdomu išrinkti pačius pačiausius lietuviškų maisto
tinklaraščių receptus. Kaip žinia, receptų internete yra marios, visų
tinklaraščių perskaityti neįmanoma, kai kurie tinklaraščiai veikia jau keletą
metų, bet nėra jokios susistemintos gradacijos, jokios “Patiko” - “Nepatiko”
statistikos. Pačius geriausius receptus-perliukus tokioje jūroje sužvejoti yra
labai sunku. Taigi, Jūratė pasiūlė idėją, aš užsikabinau, ir ta proga “Vaikai
ir Vanilė” labiausiai pamėgto lietuviškų
tinklaraščių recepto konkursą. Bendromis jėgomis bandysim surasti tuos
favoritus, kuriuos bus proga prisiminti, dar kartą juos viešai paminėti ir
pareklamuoti, galbūt iškelti juos į dienos šviesą iš po gilių, kelių metų
senumo receptų klodų, ir naujai atradus juos būtinai pagaminti. Mėgstamiausius
recpetus publikavę tinklaraštininkai bus apdovanoti šauniais prizais. Aš labai
džiaugiuosi galėdama surengti tokį konkursą ir nekantraudama lauksiu rezultatų.
Kas gali dalyvauti:
1) Pirmiausiai norime pakviesti dalyvauti
lietuviškų maisto tinklaraščių autorius
- papasakokite, koks jūsų tinklaraščio receptas (ar keli receptai) yra
jūsų patys patys mėgstamiausi; tai ne būtinai turi būti tie receptai, kurie
turi daugiasusiai peržiūrų ar komentarų. Mes tikimės sulaukti nuorodų į tuos
receptus, kurie yra jūsų pačių dažniausiai gaminami ir labiausiai mėgiami. Gal
tai vienas receptas, gal keli; pasidalinkite savo “perliukais”. Pavyzdžiui,
mano (ir mano šeimos) mėgstamiausi iki šiolei publikuoti “Vaikų ir Vanilės” receptai,
kurie galėtų būti pateikti šiam konkursui, be konkurencijos būtų:
- spagečiai su jautienos kukuliais ir pomidorų padažu
- mielinės bandelės su cinamonu
- tortas “Juodasis miškas”
Beje, receptai iš “Vaikai ir Vanilė” tinklaraščio šiame
konkurse dalyvauti negali, dėl savaime suprantamų priežasčių.
2) Taip pat konkurse kviečiame dalyvauti
ne tik tinklaraštininkus, bet ir ištikimus jų skaitytojus. Gal lietuviškuose maisto bloguose esatę
atradę receptą, kurį gaminote jau daugybę kartų, kuris galbūt netgi tapo jūsų
firminiu patiekalu, o gal tai neseniai atrastas receptas, bet pagaminus
rezultatas buvo toks puikus, kad tikrai verta jį įsidėmėti ir apie jį pranešti
kitiems.
Reikalavimai receptams:
1) Konkursui pateikiami receptai turi būti
publikuoti lietuviškame maisto tinklaraštyje iki šių metų rugpjūčio 10 dienos
(labai svarbi data, nesakysiu kodėl).
2) Receptas turi būti labai geras,
pageidautinai ne kartą išbandytas ir kaskart puikiai pavykęs, patikęs visiems
ragavusiems ir toks, kurį verta visiems pasižymėti ir išbandyti. Vienu žodžiu,
tai turi būti topų topas, firminis, kurį rekomenduojate visiems draugams ir
pažistamiems.
Receptų siūlymo tvarka:
1) Pasiūlymus su aktyvia nuoroda į receptą pateikti iki rugpjūčio 31 dienos užpildžius žemiau pateiktą anketą.
2) Tas pats asmuo gali pateikti kelis
receptus, bet visi pateikti receptai turi atitikti aukščiau paminėtus
reikalavimus.
Atranka:
1) Visi
konkursui atsiųsti receptai bus paskelbti tinklaraštyje “Vaikai ir Vanilė”. Iš
jų speciali komisija išrinks dešimt dažniausiai paminėtų (TOP 10) ir rugsėjo 5 dieną skelbs viešą balsavimą.
2) Balsavimo
metu skaitytojai galės balsuoti už VIENĄ labiausiai patikusį, labiausiai
suintrigavusį, skaniausiai skambantį arba gražiausiai atrodantį receptą pateiktoje anketoje.
Prizai:
Daugiausiai
balsų surinkęs receptas bus apdovanotas 1 L talpos butelaičiu gryniausio,
ekologiško Niujorko klevų sirupo ARBA Bon Appetit žurnalo prenumerata metams,
pagal receptą papublikavusio tinklaraštininko pageidavimą. Bus įsteigtos antroji
ir trečioji prizinės vietos tinklaraštininkams, o taip pat burtų keliu bus
išrinktas ir apdovanotas vienas balsuotojas, nerašantis blogo.
Štai
tokios taisyklės. Prašom klausti, jeigu kas neaišku. Bandysime paaiškinti.
Tikimės, kad pasibaigus konkursui mes visi turėsime gražų ir kompaktišką pačių
puikiausių lietuviškosios maisto blogosferos receptų rinkinėlį, kurį bent jau
aš planuoju pasidėti matomiausioje vietoje ir visus iki vieno ten patekusius
receptus išbandyti.
Sėkmės!
Aušra
Orkaitėje keptas blynas su persikais (Dutch Baby)
Receptas iš Bon Appétit | August 2012
55 g sviesto
4 kiaušiniai
3/4 stiklinės* miltų
3/4 stiklinės pieno
3 šaukštai cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
Žiupsnelis druskos
3 persikai
Cukraus pudros, apibarstymui
*stiklinė = 236 ml
Orkaitę įkaitinti iki 220oC.
Persikus nulupti, perpjauti pusiau, išimti sėklas ir supjaustyti stambiomis, maždaug 2 cm storio skiltelėmis.
Ištirptinti 25 g sviesto ir supilti į blenderį. Įmušti kiaušinius, suberti persijotus miltus, 1 šaukštą cukraus, druską, supilti pieną ir vanilės ekstraktą. Plakti, kol masė taps vientisa.
25 cm skersmens keptuvėje storu dugnu ištirpinti likusį sviestą, suberti likusius 2 šaukštus cukraus ir kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, maždaug 2 minutes, kol cukrus pradės tamsėti. Suberti persikų skilteles ir pakepinti, pastoviai maišant kol persikai suminkštės, 1 – 2 minutes. Nukelti nuo ugnies.
Blenderyje staigiai perplakti tešlą ir užpilti ant keptų persikų. Keptuvę kišti į orkaitę ir kepti maždaug 17 – 20 minučių, kol blynas pakils ir paruduos. Traukti iš orkaitės, apibarstyti cukraus pudra ir iškart nešti į stalą. Tiekti su klevų sirupu.
Peach Dutch Baby
Recipe adapted
from Bon Appétit | August 2012
4 tablespoons (1/2
stick) butter, divided
4 eggs
3/4 cup flour
3/4 cup milk
3 tablespoons sugar,
divided
Pinch salt
teaspoon vanilla extract
3 peaches, halved, pitted,
cut into 1"-thick wedges
Powdered sugar (for dusting)
Preheat oven to 425°.
Melt 2 tablespoons of butter and pour
it into a blender. Add eggs, flour, milk, 1 tablespoon of sugar, vanilla
extract, and salt. Blend batter until smooth; set aside in blender.
Heat a 12" heavy skillet over medium heat. Add
remaining 2 tablespoons of butter and remaining 2 tablespoons of sugar and
cook, stirring constantly, until sugar starts to caramelize, about 2 minutes.
Add peaches to skillet; increase heat to medium-high and cook, stirring
frequently, until softened, about 1 - 2 minutes. Briefly reblend reserved
pancake batter. Pour evenly over peaches and transfer to oven.
Bake pancake until puffed and golden brown all over, 17 – 20 minutes.
Dust pancake with powdered sugar and serve immediately, passing maple syrup
alongside.
Kaip exciting! Nenusėdžiu vietoj net :)
AtsakytiPanaikintiJule, as irgi nenusedziu;
Panaikintigeniali (ir pribrendusi) idėja, Aušra (ir Jūrate), šaunuolės!! azartas, jaučiu, jau kunkuliuoja tinklų rezgėjų ir jų gerbėjų širdyse :) dabar teks pasukt galvą dėl tos "must do (for everyone)" kategorijos... čia tarsi feisbuke: receptas, kuriuo dalintumeis ("share") Bet tai juk yra "vaikai-vanile" profilis feisbuke, tai gal, sakau?.. tuoj per tinklus konkurso banga nuvilnytų :)
AtsakytiPanaikintiVita, aciu uz azarta; Vaiku ir vaniles profilio nera; as atsilieku su visais sitais publicistiniais reikalais; esu labai neigudus sioje srityje; reikes pagalvoti apie facebook profili - gal jau laikas?
PanaikintiPuiki mintis! Einu rinkti receptus :)
AtsakytiPanaikintiAciu Viktorija; laukiam!
PanaikintiŠaunuolė, aš vis mąsčiau paskelbti kokią sveiką svaiatę, bet, nemoku būti entuziaste ar kūrėja. Žaviuosi Tavo idėja suburti lietuviškų kulinarinių idėjų rinkinį. Kadangi labai noriu pasiūlyti iš savo "kūrinėlių", bet iš karto žinodama, kad laimės saldus patiekaliukas, nes jie estetiškai patraukliausi ( kas gali atsispirti saldžiam skoniui burnoje?) nedrįstu, noriu pasiūlyti išskirti kategorijas, a la: užkandžiai, pagrindinis, desertas. Manau, čia ne prizai svarbiausi...na bent jau man:)
AtsakytiPanaikintiOdeta, aciu grazius zodzius; ideja siaip ne mano, o Jurates, todel peradresuosiu komplimentus jai; o del kategoriju - liuks! priklausomai nuo to, kaip aktyviai zmones dalyvaus ir kiek mums ko pasiulys, bus galima pagalvoti apie kategorizavima; prizai, manau tikrai ne svarbiausia (nes labai jau kuklus tie musu prizai); svarbiausia - dalyvavimas; kaip Olimpiadoje;
PanaikintiVaje vaje, kaip įdomu :) reikės pabandyti surasti kokį receptuką, aišku, jei tik pavyks tokį susirasti...
AtsakytiPanaikintiInga, zinoma surasi; nesunkiai! ten tikras lobynas pas tave;
PanaikintiPuikiai:) ir receptas, ir ideja! As, deja, neturiu megstamiausio internetinio receto, bet turiu megstamiausius blogus - "idejinius" arba is ju viskas pavyksta. Ir jei jau labaivisaiatvirai - man naujas "Vaikai ir vanile" irasas yra brangesnis nei Bon Appetit prenumerata (pasirodo:))!!
AtsakytiPanaikintiAciu uz toki auksta ivertinima! ir uz pritarima idejai; jeigu neturit megstamiausio recepto, tai galit siulyti kelis, kurie labiausiai prie sirdies, tuos kurie visada pavyksta; is tu geruju "idejiniu" blogu; tokiu receptu mes kaip tik ir ieskom;
PanaikintiAciu Aciu! uz palaikyma ir uz entuziazma; ir dar uz tai, kad siulot receptus; jau gana grazi kruvele prisirinko;
AtsakytiPanaikintiKooookie prizai!!!!! gaila, kad mano blogas ne visai maisto (nors keli receptai yra :)
AtsakytiPanaikintidar ne velu koki gera recepta ikelti!
PanaikintiOOoo... Kaip faina! Dalyvauju, dalyvauju:)
AtsakytiPanaikintiAciu, Jurga!
PanaikintiReiks ir man prisėdus receptus atrinkti, irgi dalyvausiu :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Rennie! tai butinai - kaip be taves!
PanaikintiKoookia idėja! Super, šaunuolės :) Labai nuostabi iniciatyva, prie kurios būtinai prisijungsiu ir neabejotinai sudalyvausiu :)
AtsakytiPanaikintiAčiū už naujus vėjus kulinarinių tinklaraščių pasaulyje! :)))
Asta, uz vejus - prasom, nera uz ka; aciu tau, kad sudalyvausi;
PanaikintiAš irgi kaupiuosi balsavimui. Gaila, kad negalima iš Vaikų ir Vanilės, nes čia perliukų yra, ir labai daug!
AtsakytiPanaikintiAciu Jura; man savo perliukai neidomu; daug idomiau suzinoti, ka kiti megsta gaminti; butinai pabalsuok;
PanaikintiPrabalsavau jau už kelis mano mėgstamus darytus, daromus ir kitiems patikusius ir rekomenduotus receptukus!
AtsakytiPanaikintiAciu, Inga!
PanaikintiNa jei jau žadi išmėginti tai reikia kažką tikrai teisingo atrinkti :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Indre; jau pasiziurejau tavo sukeltas nuorodas - liuks!
PanaikintiPasiūliau šį bei tą, tiesiog smagu dalyvauti ;) Už idėjas Ačiū!
AtsakytiPanaikintiIndre, aciu tau, uz sudalyvavima;
PanaikintiPerskaičius konkurso sąlygas, dingtelėjo mintis, kad nieko nebus... aš gi beveik kiekvieną kartą ką nors naujo darau....bet ....panaršius po savo blogą pamažu atradau jau daug kartų gamintus mėgiamus patiekalus...ir sudalyvavau ;)
AtsakytiPanaikintiAciu, Laura! net neabejojau, kad kazka geros surasi; mezgaluose ten istisi lobynai geru receptu; mes visi turim megstamus receptus, kuriuos gaminam vel ir vel; aciu, kad pasidalinai savais;
PanaikintiTai kaip čia dabar nesudalyvausi :) Aišku, kad dalyvauju! Ir iš karto žinau, ką siųsiu :)
AtsakytiPanaikintiTai aisku reikia dalyvauti; aciu, Asta!
PanaikintiSveikos. Nors savo blogą pradėjau visai neseniai vesti, bet bandysiu sudalyvauti ir aš :)
AtsakytiPanaikintiJustyna, tai zinoma reikia dalyvauti; nesvarbu, ar seniai rasai, ar neseniai; is anksto aciu tau uz recepta!
PanaikintiKokia puiki idėja ! Sudalyvausiu ir aš ;) t.y. jau atrinkau keletą receptukų, jau tapusių musų šeimoje bei draugų/pažįstamų rate firminiais ;)
AtsakytiPanaikintiAciu, IRRI! labai smagu, kad nutarei sudalyvauti!
PanaikintiAušra, kokia puiki mintis!! Palaikau ir būtinai dalyvauju!!
AtsakytiPanaikintiNida, ACIU! ir linkiu sekmes!
PanaikintiSudalyvausiu ir as! :)
AtsakytiPanaikintidekui uz konkursa!
tai tau dekui - uz sudalyvavima! kaip gi be taves!
PanaikintiAusra, nelabai man sekasi konkursuose, bet as labai noriu ir tikiu :) o kartais norai pildosi! :)
AtsakytiPanaikintidar karta dekui uz galimybes!
Neringa, as itariu, kad si karta gali kaip tik imti ir pasisekti; as asmeniskai ypac daug vilciu dedu i ta varskes apkepa; receptas bus isbandytas, dar net konkurso pabaigos nesulaukus; dar karta aciu, kad nepatingejai ir sudalyvavai;
PanaikintiAusra, varskes apkepas tikrai puikus, jau ne karta isbandytas - tirpsta burnoje, nereikia jokiu kildintoju! Tikiuosi ir Tavo seimai pavyks, o jei nusisypsos ir man laime ir tie nuostabieji prizai busiu labai laiminga :)
AtsakytiPanaikintiDabar belieka kantriai laukti finalo :)