28 rugpjūčio, 2012

Ketvirtadieniai pas Jūratę: Ottolenghi baklažanai ir Posh Nosh



Praeitą ketvirtadienį pas Jūratę kūrėme kepsninę, kepėme baklažanus, ananasą ir kiaulieną, sukome bananinius ledus ir vakarieniavome kieme. Mano abu vaikai po kelis kartus pakartojo, kad “maistas buvo labai skanus”. Julius dar kartą tai užtvirtino jau sėdėdamas mašinoje, pakeliui namo. Aš savo vaikams galiu tik paantrinti – tikrai buvo labai skanu; ypač kepti baklažanai su jogurto/paskukų padažu. Ir dar vienas ypatingas vakaro momentas buvo Jūratės pagaminti bananiniai ledai iš vieno vienintelio ingrediento: bananų.

Po vakarienės sekė kultūrinė programa: Posh Nosh epizodas apie tai, ką reikia daryti, kad maistas atrodytų gražiai. 

 

Kaip visada, buvo skanus ir smagus vakaras pas Jūratę ir Kolumbiją – bet argi kada nors pas juos būna neskanu ar nesmagu?

Aušra









P.S. Liko tik kelios dienos, kai dar galima siųsti nuorodas jūsų mėgstamiausių receptų konkursui. Rugsėjo pirmosiomis dienomis paskelbsime visus jūsų atsiųstus receptus ir TOP10 dešimtuko nugalėtojus, už kuriuos kviesime visus aktyviai balsuoti. Iš anksto pranešu, kad į konkursą prisiųsta kolosalinis kiekis tobulų receptų. Juos surūšiavus į kategorijas, gavosi kapitalinė receptų knygą, kurią paviešinsime visų naudojimui. Ačiū visiems taip aktyviai sudalyvavusiems. O nespėjusius  noriu paraginti nesnausti:  siųskite mums receptus iki rugpjūčio 31 d. Aš nebegaliu sulaukti balsavimo.



















Kepti baklažanai su jogurto-pasukų padažu


6 maži baklažanai (arba 2 – 3 stambesni)
1/3 stiklinės* alyvuogių aliejaus
2 šaukšteliai šviežių čiobrelių lapelių
Jūros druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 granatas
1 šaukštelis za’atar prieskonių mišinio

Padažui:
9 šaukštai pasukų (arba kefyro)
½ stiklinės natūralaus graikiško jogurto
1 šaukštas alyvuogių aliejaus
1 nedidelė skiltelė česnako
Žiupsnelis druskos

*1stiklinė = 236 ml

Orkaitę įkaitinti iki 200oC. 

Plačią kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi arba Silpat plėvele. 

Baklažanus perpjauti išilgai pusiau. Minkštimą kelis kartus įpjauti kryžmai. Baklažanų puseles išdėlioti ant paruoštos kepimo  skardos, pjautąja puse į viršų, paviršių patepti aliejumi; Tepti tol, kol visas aliejus (1/3 stiklinės) susigers į baklažanų minkštimą. Pabarstyti druska, smulkintais čiobereliais ir šviežiai maltais pipirais. Kepti maždaug 40 minučių, kol baklažanai suminkštės ir paruduos. Traukti iš orkaitės ir palikti, kad pilnai atvėstų. 

Kol baklažanai kepa, paruošti padažą: smulkiai sukapoti česnako skiltelę, suberti į dubenėlį, sudėti likusius padažo ingredientus ir gerai viską išmaišyti. Paskaninti druska. Įstatyti į šaldytuvą.
Keptus baklažanus užpilti padažu, užbarstyti granato sėklomis, za’atar prieskoniais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi.






Roasted Eggplant with Buttermilk-Yogurt Sauce


6 baby eggplants (or 2 – 3 large ones)
1/3 cup olive oil
2 teaspoons fresh thyme leaves
Sea salt
Freshly ground black pepper
1 teaspoon za’atar
1 pomegranate

Sauce:
9 tablespoons buttermilk
½ cup Greek yogurt
1 tablespoon olive oil
1 small clove of garlic
Pinch of salt

Preheat the oven to 400°F. 

Line baking sheet with parchment or Silpat liner. 

Cut the eggplants in half lengthways, cutting straight through the green stalk. Use a small sharp knife to make three or four parallel incisions in the cut side of each eggplant half, without cutting through to the skin. Repeat at a 45-degree angle to get a diamond-shaped pattern.

Place the eggplant halves, cut-side up, on a baking sheet lined with parchment paper. Brush them with olive oil—keep on brushing until all of the oil (1/3 cup) has been absorbed by the flesh. Sprinkle with chopped thyme leaves and some salt and pepper. Roast for about 40 minutes, at which point the flesh should be soft, flavorful, and nicely browned. Remove from the oven and let cool completely.

While the eggplants are in the oven, make the sauce: mince garlic and place it in the bowl. Add remaining sauce ingredients and whisk well. Season with salt, then place it in refrigerator until needed.

To serve, spoon plenty of buttermilk sauce over the eggplant halves without covering the stalks. Sprinkle za'atar and plenty of pomegranate seeds on top. Finish with a drizzle of olive oil.

23 rugpjūčio, 2012

Varškės apkepas ir KONKURSAS





Mūsų receptų konkursas artėja prie finišo. Liko dar viena savaitė, kai dar galima siųsti nuorodas į jūsų mėgstamiausius ir dažniausiai gaminamus receptus. Juk visi tikrai turite tokių receptų, nesvarbu, ar rašote savo blogą, ar tik skaitote maisto tinklaraščius.  Šis konkursas yra gera proga pasidalinti tais receptais su kitais, todėl paskubėkite ir sudalyvaukite. Prizų irgi bus: “Vaikų ir vanilės” rėmeja visiems gerai pažistama  Jūratė parūpino vertingų dovanų (aš irgi šiek tiek materialiai prisidėjau) net keturiems laimėtojams: trims prizinius receptus publikavusiems tinklaraštininkams, o taip pat vienam skaitytojui. 


Prizai yra šie: 

Bon Appétit  prenumerata metams

1 L natūralaus klevų sirupo 

Matavimo puodeliai ir šaukšteliai

Madagaskaro vanilės ankštys

Taip kad laukti nėra ko. Pulkit kuo greičiau siųsti mums nuorodas ir dalyvauti. Nes dovanos amžinai nelauks ir greitai bus išdalintos. 

Konkursui artėjant prie pabaigos, noriu pasidžiaugti, kad konkursas tikrai pavyko: atsiųsta netoli šimto pačių nuostabiausių receptų, ne vienas jų buvo paminėtas net kelis kartus. Visi iki vieno konkursui atsiųsti receptai yra puikūs. Aš juos visus peržiūrėjau, ne vieną ir ne du jau pasižymėjau ir artimiausiu metu tikrai išbandysiu. O vieną receptą aš jau išbandžiau. 

Varškės apkepas iš Neringos blogo man yra bene didžiausias (ir skaniausias) šios vasaros kulinarinis atradimas. Aš receptą atsispausdinau ir įsidėjau į auksinių receptų skrynelę/segtuvą. Jį išmokinsiu gaminti Julių, Joną ir būsimus savo anūkus. Tai labai labai skanus apkepas, kurio receptas mano šeimoje bus perdavinėjamas iš kartos  į kartą. 

Būtent tokių receptų aš tikėjausi atrasti skelbdama šitą konkursą, ir štai dabar ir aš, ir jūs turime gražų sąrašelį labai vertingų receptų, kuriuos būtinai verta įsidėmėti ir išbandyti. Tą puikiųjų receptų sąrašą paskelbsiu pirmąją rugsėjo savaitę. 


Dar kartelį ačiū visiems siuntusiems nuorodas. Jeigu dar nesudalyvavote ir turite gerą receptą, apie kurį norite pranešti kitiems – dar ne vėlu: dalyvaukite konkurse, siųskite nuorodas,  ir ką gali žinoti – gal tuo pačiu dar laimėsite kokį gerą prizą. 

Žemiau rasite konkurso sąlygas ir balsavimo anketą. 

Sėkmės!

Aušra


Kas gali dalyvauti:
1) Pirmiausiai norime pakviesti dalyvauti lietuviškų maisto tinklaraščių autorius  - papasakokite, koks jūsų tinklaraščio receptas (ar keli receptai) yra jūsų patys patys mėgstamiausi; tai ne būtinai turi būti tie receptai, kurie turi daugiasusiai peržiūrų ar komentarų. Mes tikimės sulaukti nuorodų į tuos receptus, kurie yra jūsų pačių dažniausiai gaminami ir labiausiai mėgiami. Gal tai vienas receptas, gal keli; pasidalinkite savo “perliukais”. Pavyzdžiui, mano (ir mano šeimos) mėgstamiausi iki šiolei publikuoti “Vaikų ir Vanilės” receptai, kurie galėtų būti pateikti šiam konkursui, be konkurencijos būtų:

  1. spagečiai su jautienos kukuliais ir pomidorų padažu
  2. mielinės bandelės su cinamonu
  3. tortas “Juodasis miškas” 
Beje, receptai iš “Vaikai ir Vanilė” tinklaraščio šiame konkurse dalyvauti negali, dėl savaime suprantamų priežasčių.
 2) Taip pat konkurse kviečiame dalyvauti ne tik tinklaraštininkus, bet ir ištikimus jų skaitytojus.  Gal lietuviškuose maisto bloguose esatę atradę receptą, kurį gaminote jau daugybę kartų, kuris galbūt netgi tapo jūsų firminiu patiekalu, o gal tai neseniai atrastas receptas, bet pagaminus rezultatas buvo toks puikus, kad tikrai verta jį įsidėmėti ir apie jį pranešti kitiems. 

Reikalavimai receptams: 
1) Konkursui pateikiami receptai turi būti publikuoti lietuviškame maisto tinklaraštyje iki šių metų rugpjūčio 10 dienos (labai svarbi data, nesakysiu kodėl).
 2) Receptas turi būti labai geras, pageidautinai ne kartą išbandytas ir kaskart puikiai pavykęs, patikęs visiems ragavusiems ir toks, kurį verta visiems pasižymėti ir išbandyti. Vienu žodžiu, tai turi būti topų topas, firminis, kurį rekomenduojate visiems draugams ir pažistamiems. 

Receptų siūlymo tvarka:
1) Pasiūlymus su aktyvia nuoroda į receptą pateikti iki rugpjūčio 31 dienos užpildžius žemiau pateiktą anketą.
2) Tas pats asmuo gali pateikti kelis receptus, bet visi pateikti receptai turi atitikti aukščiau paminėtus reikalavimus.

Atranka: 
1) Visi konkursui atsiųsti receptai bus paskelbti tinklaraštyje “Vaikai ir Vanilė”. Iš jų speciali komisija išrinks dešimt dažniausiai paminėtų (TOP 10) ir  rugsėjo 5 dieną skelbs viešą balsavimą.
2) Balsavimo metu skaitytojai galės balsuoti už VIENĄ labiausiai patikusį, labiausiai suintrigavusį, skaniausiai skambantį arba gražiausiai atrodantį receptą žemiau pateiktoje anketoje.




















 






Purus varškės apkepas


1 kg varškės
5 kiaušiniai
100 ml pieno
200 g manų kuopų
200 g cukraus
Žiupsnelis druskos
100 g tirpinto sviesto
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
šiek tiek sviesto formai ištepti
3 - 4  šaukštai maltų džiūvesėlių formai pabarstyti


Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. 

Varškę pertrinti per sietelį, sudėti kiaušinio trynius, manų kruopas, druską, supilti pieną, vanilę bei tirpintą sviestą. Išmaišyti. 

Baltymus plakti, kol išputos. Toliau vis plakant, pamažu berti cukrų. Plakti, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Išplaktus baltymu atsargiai įmaišyti į varškės masę. Masę palikti pastovėti vienai valandai kambario temperatūroje.

Orkaitę įkaitinti iki 190oC. 

Gilią kepimo formą (apvalią maždaug 22 – 23 cm skersmens, arba panašaus dydžio stačiakampę) ištepti sviestu, Dugną ir kraštus pabarstyti džiūvesėliais. Į formą  supilti  paruoštą masę.

Kepti apie 40 – 50 minučių, kol viršus taps sodrios auksinės spalvos. 

Traukti iš orkaitės, palikti, kad šiek tiek atvėstų. Į stalą tiekti šiltą, su grietine arba grietinėle. 











Farmers Cheese – Farina Cheesecake

Traditional Lithuanian breakfast dish

Recipe from Neringos blogas

2 pounds farmers cheese
5 eggs
1/2 cup milk
7 ounces farina (cream of wheat)
7 ounces sugar
4 ounces butter, melted
Pinch of salt
Butter for the pan
3 – 4 tablespoons breadcrumbs, for coating the pan

Separate egg whites form the yolks.

Press cheese through the mesh strainer. Add egg yolks, milk, farina, salt, vanilla and melted butter. Mix well.

Whisk egg whites until foamy. While continuing to whisk, slowly add sugar. Whisk until egg whites become stiff and shiny. Fold egg whites into cheese-yolk-farina mixture. Let rest at room temperature for 1 hour.

Preheat oven to 375oF.

Butter bottom and sides of  9” round or 8X8” square cake pan. Sprinkle in the bread crumbs and coat the inside of the pan. Pour prepared batter into the pan.

Bake for 40 – 50 minutes, until the top turns deep golden brown.

Remove from the oven. Let the cake cool slightly. Serve the cake while it is still warm, with some cream or crème fraiche.