26 rugsėjo, 2012

Penktadienis pas Jūratę: omaro ir rikotos ravioli





Prasidėjus mokslo metams mano gyvenimas, kaip ir tikėtąsi, stipriai pasunkėjo. Darbo dienomis nebelieka ne tik kad laisvesnio pusvalandžio, bet aš net dešimties laisvų minučių nebesugebu išlaviruoti. Anksčiau, kol tik Jonas lankė mokykla, aš bent iš ryto, valgydama pusryčius, sugebėdavau perversti žurnalus, pasižiūrėdavau žinias arba paskaitydavau knygą. Dabar, kai į mokyklą keliauja du vaikai, abu skirtingu metu, man iš ryto nebelieka laiko net pusryčiams. Vakare, kai visi sugrįžta į namus, irgi būna panašiai: tik lėkimas, nesibaiginatis skubėjimas, kol pagaliau visi nueina miegoti, ir tada aš turiu keletą valandų ramybės. Vienintelis laisvesnis vakaras yra penktadienį, nes nereikia ruošti namų darbų, nereikia pokuoti lauknešėlių rytdienos pietums ir galima patinginiauti. Todėl penktadienį iškart po darbo aš lekiu pas Jūratę – šeimai teks kaip nors išsiversti be manęs. 

Praėjusį penktadienį Jūratė gamino ypatingai ekstravagantišką patiekalą: namų darbo juodus ravioli su namine rikota ir su omaru. Aš prisidėjau minimaliai, daugiau stebėjau, ir dar fotografavau. Deja, parėjusi namo kažką ne taip paspaudžiau ant savo fotiko, ir visos iki vienos vakaro nuotraukos išsitrynė. Nuo žioplumo vaistų nėra. 

Jūratė ravioli tikrai buvo nepaprastai skanūs. Mes nusprendėm, kad tai buvo bene pats skaniausiais iki šiol mūsų drauge pagamintas patiekalas; todėl nesėkmę su ištrintos nuotraukom nutariau ištaisyti ir Jūratės ravioli pagaminau pati; šį kartą nuotraukų neištryniau – valio!

Taigi, praėjusį penktadienį pas Jūratę vyko štai kas:


Iš pradžių aš ant lėkštelių išdėliojau antipasti.










Jūratė padarė rikotos. 








Columbia išvirė omarą







ir jį visą gražiai išlukšteno. 









Jūratė padarė juodą makoronų tešlą ir persuko ją per mašinėlę į plonus lakštus. Po to sumaišė  įdarą iš rikotos, pusės kiekio omaro mėsos ir smulkiai sukapotų petražolių. Aš viską atidžiai stebėjau, kad žinočiau ką ir kaip reikia daryti, jeigu kartais ištrinčiau visas savo nuotraukas ir tektų viską pakartoti pačiai. 












Jūratė suformavo ravioli. Aš supjausčiau pomidorus ir cukiniją. Jūratė padarė padažą iš pakepintų svogūnų, likusios omaro mėsos ir daržovių. Kol ant keptuvės kepė padažas, ji išvirė virtinius. Aš tuo metu plepėjau ir fotografavau. Aišku, vietoj fotografavimo galėjau susirasti kokį naudingesnį užsiėmimą. Nuotraukas gi vistiek po to visas ištryniau.



Jūratės ravioli buvo skanūs kaip reta; labai labai rekomenduoju visiems. Ir neužtruko labai ilgai juos pagaminti (Jūratei neužtruko, o man tai dar ir kaip užtruko – 1,5 dienos užtruko; nežinau, kodėl paskutiniu metu aš esu kažkokia sulėtėjusi). 








Pabaigai dar ir desertas buvo – mano atsineštas moliūgų pyragas su migdoliniu kremu; pyragas buvo truputį ne į temą, nes visa kita buvo labai itališka ir prašmatnu. Bet mano moliūginis pyragas, pasirodo, buvo  visai skanus;  apie jį bus atskiras įrašas.







TV mes nežiūrėjom, nes nebuvo kada; vietoje TV mes su Jūrate vartėm internetinį Nordstrom katalogą ir rinkomės blizgučiais siuvinėtas sukneles, kalbėjom apie Italiją, Provansą ir Naujuosius Metus. Štai taip puikiai praleidome laiką.



Aušra 











Ravioli su rikota ir omaro mėsa

Jūratės receptas
Makaronams:
2 kiaušiniai
1 šaukštelis druskos
1 šaukštelis aliejaus
Miltai

Įdarui:
1 1/2 stiklinės* rikotos
Pusės omaro mėsa
Didelė sauja šviežių petražolių lapelių
Druskos
Šviežiai malti juodieji pipirai

Padažui:
Pusės omaro mėsa
I nedidelis svogūnas (arba 2 šalotiniai česnakai)
1 1/2 – 2 stiklinės uoginių pomidorų
1 nedidelė cukinija
1/3 stiklinės balto vyno
30 g (2 šaukštai) sviesto
Druska
Pipirai
Smulkiai kapotos petražolės


*1 stiklinė = 236 ml

Makaronai: į didelį dubenį įmušti kiaušinius, suberti druską, supilti aliejų. Viską išplakti mediniu šaukštu. Pamažu berti miltus, po valgomą šaukštą, ir vis maišyti, kol pasidarys vientisa tirštoka košelė. Supilti rašalą, gerai išmaišyti. Toliau  vėl berti miltus, po valgomą šaukštą, ir maišyti, kol susiformuos vientisa standi tešla, nelimpanti prie dubens sienelių. Tešlą perkelti ant sauso pamiltuoto paviršiaus, ją apibarstyti miltais ir minkyti, vis laikas nuo laiko apibarstant miltais, mažaug 20 minučių. Tešla turi visiškai nelipti prie rankų, ji turi būti gana standi (pjaustomos konsistencijos); po 20 minučių minkymo ji turi būti vientisa, elastinga ir šiek tiek blizganti: graži standi makaroninė tešla. Jeigu tešla per minkšta, ant jos užbarstyti šiek tiek miltų ir toliau minkyti, kol taps vientisa; jeigu tešla per sausa (biri), reikia vandeniu truputį sudrėkinti rankas ir toliau minkyti, kol tešla taps norimos konsistencijos. Paruoštą tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir palikti kambario temperatūroje 30 – 60 minučių. Pastovėjusią tešlą perpjauti į keturias lygias dalis. Kiekvieną dalį persukti per makaronų gaminimo mašinėlę, iš pradžių ją nustačius ant žemiausios padalos; palaipsniui keliant lygį, kočioti vis plonesnius lakštus; aš savuosius lakštus baigiau kočioti, mašinėlę nustačiusi ant 6-o lygio. Iškočiotus lakštus tiesti ant pamiltuoto virtuvinio rankšluostėlio ir uždengti plėvele. 

Omaras: į didelį aukštą puodą įdėti apverstą dubenėlį (arba kelis apvalius didokus akmenis). Į puodą įpilti vandens, kad tik vos vos apsemtų dubenėlio dugną arba akmenų viršų. Puodą uždengti. Užvirinti vandenį. Kai vanduo užvirs, į puodą įmesti omarą (600 – 1000 g), uždengti dangčiu ir virti 12 – 15 minučių, priklausomai nuo omaro dydžio. Išvirtą omarą išimti iš puodo, perpilti šaltu vandeniu ir palikti kambario temperatūroje, kad šiek tiek atvėstų. Kai omaras bus pakankamai atvėsęs, kad jį nesunkiai bus galima liesti rankomis, atskirti omaro uodegą, žnyples ir kojas, riešutų gvildukais arba specialiomis žnyplėmis perspausti kiaukutą ir išimti mėsą. Mėsą padalinti į dvi lygias dalis: viena dalis bus panaudota įdarui, o kita dalis – padažui. 

Įdaras: sumaišyti rikotą, pusę susmulkintos omaro mėsos ir smulkiai sukapotas petražoles. Paskaninti druska ir šviežiai sumaltais pipirais. 

Ravioli: ant iškočioto makaronų tešlos lakšto nedideliais kauburėliais dėti įdarą, paliekant 3 – 4 cm tarpus tarp kauburėlių. Teptuku sudrėkinti tešlą aplink įdaro kauburėlius ir viską užkloti antru tešlos lakštu. Pirštais apspausti įdarą, tešlą peiliu supjaustyti į stačiakampius, juos pamiltuoti, dar kartą pirštais gerai apspaudyti kraštus ir išspausti norimas formeles (dantytas, apvalias, stačiakampes, t.t.). Paruoštus ravioli dėti ant pamiltuoto virtuvinio rankšluostėlio. Tešlos likučius suspausti ir vėl persukti per makaronų mašinėlę. Iš duoto kiekio man išėjo 21 virtinis; aš savo tešlą sunaudojau iki paskutinio krislelio. 

Padažas: susmulkinti svogūną ir likusią omaro mėsą. Pomidorus perpjauti pusiau. Cukiniją supjaustyti griežinėliais. Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinti sviestą, pakepinti cukiniją ir svogūną, supilti vyną, pakepinti maždaug 1 - 2 minutes, kol tūris šiek tiek sumažės, suberti pjaustytus pomidorus ir omaro mėsą, pakaitinti 1 – 2 minutes, kol pomidorai sušils, nukelti nuo ugnies, užbarstyti smulkintas petražoles.

Dideliame puode (arba gilioje plačioje keptuvėje) užvirinti didelį kiekį stipriai pasūdyto vandens. Kai vanduo užvirs, sumažinti ugnį, kad vanduo ne kunkuliuotų, o virtų pamažu. Sumesti virtinius ir virti 3 minutes. Išgriebti ir dėti į keptuvę su padažu. Atsargiai išmaišyti ir tuojau pat nešti į stalą. 










Ricotta – Lobster Ravioli

Jura’s recipe
Pasta:
2 eggs
1 teaspoon salt
1 teaspoon oil
1 teaspoon squid ink concentrate
Flour

Filling:
1 1/2 cup ricotta
Meat from half lobster
Large handful of fresh parsley leaves
Salt
Freshly ground black pepper

Sauce:
Meat from half lobster
1 small onion (or 2 shallots)
1 1/2 – 2 cups cherry tomatoes
1 small zucchini
1/3 cup white wine
2 tablespoons butter
Salt
Pepper
Chopped parsley


Pasta: in a large bowl add eggs, salt and oil, mix. Gradually add flour, a tablespoon at a time, and continue to mix until the mixture turns into thick slurry. Add squid ink. Mix well. Continue adding flour, tablespoon at a time, and continue to mix, until dough forms into a ball and does not stick to the sides of the bowl. Transfer the dough onto dry floured surface and knead, while continue sprinkling with some flour, until dough becomes quite firm, uniform, with smooth and slightly shiny surface. If you think the dough is too soft, sprinkle it with some flour and knead until it is uniform; If the dough becomes too dry and crumbly, wet your hands slightly and continue kneading until dough becomes softer. Wrap prepared pasta dough into plastic wrap and leave it to rest at room temperature for 30 – 60 minutes. After the dough has rested, cut it into 4 equal pieces and run each piece through pasta machine, starting from the lowest setting and then gradually increasing the settings until you get pasta sheet of desired thickness; for these ravioli I used pasta machine setting number 6. Lay prepared pasta sheets onto flowered kitchen towel and cover with plastic wrap.

Lobster: on a bottom of large stock pot place an inverted bowl or a few large round rocks. Pour water into pot, just enough to barely cover the bottom of the bowl or the top of the rocks. Bring water to boil. Place lobster (1.5 – 2 pounds) into pot, cover with the lid and boil for 12 – 15 minutes, depending on the size of the lobster. Remove cooked lobster from the pot, rinse it briefly with cold water and leave it at room temperature until it cools. When lobster is cool  enough to handle, separate the tail, the claws and the body, crack the shells with nutcracker ( or special lobster crackers), remove meat from the tail and from the claws.

Filling: in a medium bowl mix together ricotta, half of the chopped lobster meat and minced parsley. Season with salt and pepper.

Ravioli: place small rounds of filling onto one of the pasta sheets spacing them about 1.5 – 2 inches apart. Using pastry brush, slightly wet the surface of the pasta sheet between the filling. Put a second pasta sheet on top. Press with your fingers around the edges of the filling. Using a knife, cut into nice rectangles; seal the edges; dust with flour and cut our the desired shapes using a cookie or ravioli cutter. Place ravioli onto a floured kitchen towel. Gather remaining bits of pasta dough, press them together with your hands and run them again through the pasta machine. I used up all my pasta dough, up to the last smallest bit, and was able to make 21 ravioli.

Sauce: Mince onion (or shallots). Coarsely chop remaining lobster meat. Cut cherry tomatoes in half. Slice zucchini. Place a sauté pan over medium heat; melt butter; sauté onions and zucchini. Add wine, simmer for about 1 - 2 minutes, until reduces slightly; add halved tomatoes and lobster meat, heat for another 2 – 3 minutes, until tomatoes are heated through. Remove from heat. Sprinkle with chopped parsley.

In a large stock pot or in a large deep pan boil some salty water. When water comes to a boil, reduce the heat that the water comes to a gentle simmer. Add ravioli. Boil for 3 minutes. Remove ravioli from water with slotted spoon and place them into the pan with the sauce. Give it a gentle stir and serve right away.

Jūsų Mėgiamiausių Receptų Knyga


TOP 3


PIRMA VIETA

Cannelés-bordelais / IRRI style




ANTRA VIETA

Morkų pyragas / Kepykla penki

TREČIA VIETA
 
Sočioji uošvio žuvienė / Villa Alps
  

LIKĘ IŠ TOP 10


Keptas Brie sūris / Savaitgalio rendezvous

 
Neminkyta duona / žaidimų aikštelė


Plaktos grietinėlės pyragas / Impossible is Nothing 



Tortas “Raffaello” / Saulėta virtuvė 



Purus varškės apkepas / Neringos blogas 

Dzūkiška grybienė / Sezoninė virtuvė




JŪSŲ MĖGIAMIAUSIŲ RECEPTŲ KNYGA

UŽKANDŽIAI


Grougéres au jambon / IRRI style  
Varšuvos žiedeliai su kmynais / Baltoje lėkštėje  
Aštriai marinuoti agurkėliai / Neringos blogas 
Ajvar su baklažanais / Neringos blogas 
Baklažanų musas / Nidos receptai  
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai / Skanus gyvenimas 
Kalakutienos kepenėlių paštetas / Žaidimų aikštelė 
Sluoksniuotos tešlos mini picos / Sonatinos receptai  
Pyragėliai su žuvimi / Cocina rendezvous  
Stinta kaip silkė / Cocina rendezvous
Krevečių ceviche / Viktoro užrašai


SRIUBOS

Prancūziška svogūnų sriuba / Neringos blogas  
Cukinijų sriuba / Žaidimų aikštelė
Svogūnų sriuba / Duonos ir žaidimų
Moliūgų sriuba / Didysis tinginio puodas
E. Hellstrøm’o žuvies sriuba / Viktoro užrašai



SALOTOS

Graikiškos salotos / Sviesto lydymai  
Grill salotos / GP magija  
Slyvų ir vištienos salotos / Tasty art 

PAGRINDINIAI PATIEKALAI

Paukštiena

Vištiena su kokosų pienu / Miško uogos  

Kepta anties krūtinėlė / Cocina rendezvous  
Kepta kalakuto krūtinėlė / Sonatinos receptai
BBQ sparneliai / Viktoro užrašai

Kita mėsa ir žuvis

Kiaulienos kepsniai su karamelizuotais svogūnais / Receptų medis 

Kebabai / Neringos blogas  
Žuvies kotletai / Mano virtuvė  
Mėsos tefteliai padaže / AJ - receptai
Plovas / Skanus gyvenimas
Scampi al ajillo / Viktoro užrašai
Airiškas jautienos troškinys su alumi / Didysis tinginio puodas
Vindaloo jautiena / Didysis tinginio puodas
Aštrus kaubojų čilisu kava / Didysis tinginio puodas


Bulviniai patiekalai 


Tinginių cepelinai / Skanus gyvenimas 
Bulvinės bandutės / Neringos blogas  
Traškios bulvės su rozmarinu / Baltoje lėkštėje
Skrudintos BBQ bulvės / Viktoro užrašai

Vegetariški patiekalai

Ottolenghi soba makaronų salotos / Savaitgalio rendezvous  

Caponata / Savaitgalio rendezvous  
Tartas su špinatais / Kepykla penki 
Kepti baklažanai su pesto padažu / Žaidimų aikštelė 
Sūriu įdarytos paprikos / Nidos receptai
Daugiaryžis su voveraitėmis / Viktoro užrašai

Blynai, blyneliai

Ladurée Crêpes / Valgoma nevalgoma  

Varškės blynai / Sonatinos receptai  
Rikotos sklindžiai / Impossible is Nothing  
Žemaičių blynai / Skanus gyvenimas  
Cukinijų blyneliai su pievagrybiais / Žaidžiame virtuvę 
Salierų kepsneliai / Gyvenimas yra smulkmenos

Pusryčiams 


Kiaušinienė / Mezgalai  
Granola / Dreamer walking on clouds 
Varškės apkepas / Impossible is Nothing 
Saulėti kiaušiniai orkaitėje / Minčių terasa
Naminis jogurtas / Didysis tinginio puodas

DESERTAI

Tortai

Sūrio tortas (Cheesecake) / Saulėta virtuvė 

Tortas“Ramunė” / Miško uogos  
Gimtadienio tortas / Receptų medis  
Tortas “Rafaello” / Neringos blogas 
Tortas Napoleonas / Vaivos kepiniai  
Medaus Tortas / AJ receptai
Tortas“Snickers” / Saulėta virtuvė
Mėlyninis sūrio tortas / Saulėta virtuvė


Pyragai/tartai/duonelės

Anyžinis pyragas / Savaitgalio rendezvous  

Pavlova / Neringos blogas  
Spanguolių pyragas / Kokonas  
Tiramisu / Neringos blogas 
Paris Brest / IRRi style  
Kalėdinis aguonų pyragas / Nidos receptai  
Mėlynių tarta / Klonas 
Šokoladinis burokėlių pyragas / Sezoninė virtuvė 
Flaugnarde su obuoliais / Savaitgalio rendezvous
Bananų duonelė / Dreamer walking on clouds  
Olandiškas obuolių pyragas / Saulėta virtuvė
Obuolių pyragas / Mezgalai
Mielinė pynė su maskarponės ir citrinų kremo įdaru / Saulėta virtuvė
Aguonų pyragas / Žaidimų aikštelė
Obuolių ir varškės pyragas / Beatos virtuvė

Keksiukai/sausainiai/pyragaičiai

Bananiniai “Snickers” keksiukai / AJ receptai  

Keksiukai su bananais ir avietėmis / Išbandyti receptai  
Citrininiai keksiukai / Saulėta virtuvė  
Karameliniai sezamo sausainiai / Žiupsnelis druskos 
Moliūginiai sausainiai / Impossible is Nothing  
Plikyti pyragaičiai su kavos įdaru / Dreamer walking on clouds 
Sablés / Kepykla penki 
Tinginys / Impossible is Nothing  
Žagarėliai su varške / Gamyklėlė  
Bandelės su džemu / Baltoje lėkštėje
Keksiukai/ Didysis tinginio puodas
Pieniškos karamelės cinamono pataluose / Niam niammm
Biscotti / Minčių terasa
Biscotti su karamelizuotomis migdolų plokštelėmis / Aguonėlė


Ledai

Ledai sausainyje / Laisvalaikis virtuvėje 

Šokoladiniai ledai su vyšniomis / Receptų medis  
Vietnamietiški kavos ledai / Kepykla penki 
Juodos duonos ledai / Kepykla penki

24 rugsėjo, 2012

Konkursas, receptai ir laimėtojai

http://vaikai-vanile.blogspot.com/2012/09/jusu-megiamiausiu-receptu-knyga.html



Pasibaigė Jūsų megiamiausių receptų konkursas. Išrinkti daugiausiai balsų surinkę receptai ir išdalinti prizai: 

1 vietos laimėtoja - Irma iš IRRI style ir jos cannelés-bordelais; Irmai keliauja Bon Appétit žurnalo prenumerata metams. 

2 vietos laimėtoja – Julė iš Kepykla penki ir jos morkų tortas; Julė išsirinko klevų sirupą. 

3 vietos laimėtoja – Asta iš Villa Alps ir jos uošvio firminė žuvienė; Astai siunčiami matavimo puodeliai ir šaukšteliai. 

Skaitytojo prizas – vanilės anksčių pakuotė, atiteko lietuviškų tinklaraščių skaitytojai Eugenijai.

Sveikinu visas prizininkes. O taip pat AČIŪ AČIŪ AČIŪ visiems viesiems dalyvavusiems mūsų konkurse: 

Ačiū tiems, kurie siuntėte mums receptus.
Ačiū tiems, kurie balsavote.
Ačiū tiems, kurie gaminote pagal receptus iš mėgiamiausių receptų rinkinio ir dalinotės savo įspūdžiais.
Ačiū visiems tiems, kurie tik šiaip aplankydavote Vaikus ir vanilę, ir galbūt pasklaidydavote didžiąją receptų knygą

Nors ir nėra labai gražu girtis, bet aš vistiek negaliu nepasakyti, kad su konkursu susijusius Vaikų ir Vanilės įrašus atsivertė tūkstančiai lankytojų. Tikiuosi, kad dalis jų, sklaidydami konkursui pasiūlytus receptus, aplankė kitus lietuviškus tinklaraščius, tuos, kurie primiršti, arba tuos, apie kuriuos dar išvis nėra girdėję. 

Lietuviškai apie maistą rašantys blogeriai yra prikaupę klodus fantastiškai gerų receptų. Šis konkursas man buvo tarsi praregėjimas: kadangi lietuviškus maisto tinklaraščius aš pati pradėjau skaityti visai neseniai,  daugumą į konkursą atsiųstų receptų aš mačiau pirmą kartą. Kaip gerai, kad, nors ir pavėluotai, aš juos atradau ir daugelį jau pasižymėjau. Tikiuosi, kad ir jums konkursas buvo naudingas. Aš manau, kad kitamet reikės organizuoti kažką panašaus, gal kitokiu formatu, bet būtinai reikės surasti gerą būdą, kaip atgaivinti seniau publikuotus vertingus receptus ir pareklamuoti mūsų šaunius tinklaraštininkus. 

Dar kartelį ačiū viesiems už tokį teigiamą konkurso palaikymą ir už tai, kad skaitote Vaikus ir Vanilę. 

Aušra