Ruošti šventinių vaišių įrašus blog’ui yra gana sudėtinga. Aš nesiskundžiu. Tik konstatuoju faktą.
Šventinių vaišių receptus reikia publikuoti pries šventes. Ne itin anksti, nes žmonės paprastai apie vaišes pradeda galvoti likus porai savaičių iki švenčių. Bet negalima ir post factum. Posakis “geriau vėliau negu niekada” maisto blogams negalioja, nes pasakojimai apie šventinius meniu pasibaigus šventėms yra tiek pat aktualūs kaip pokalbiai apie kalėdines eglutes birželio pradžioje.
Norint paruošti gražų šventinį įrašą, laiku ir į temą, vaišes tenka surežisuoti prieš šventes. Tai ne visada yra paprasta. Ypač jeigu bloger’is ne vien tik rašo maisto blog’ą, bet dar turi ir šiokį tokį asmeninį – šeimyninį gyvenimą. Nes kai ruošiami šventiniai įrašai, tai šventės švenčiamos arba mėnesiu anksčiau, arba du kartus. Aš šventes noriu švęsti tada, kada priklauso, o ne prieš mėnesį ar du. Ir aš visai nenoriu ruošti dviejų velykinių pusryčių, dviejų kalėdinių vakarienių ir dviejų Padėkos dienų. To jau būtų per daug, ir nuo tokio dubliavimosi visas šventiškumas išgaruotų. Bet aš taip pat noriu publikuoti gražius įrašus su teminiais patiekalais ir kepiniais. Gal kas, paskaitęs, pasinaudos mano idėja arba receptu ir kažką pagamins savo šventiniam stalui. Žodžiu, blogerio gyvenimas nėra lengvas. Ypač prieš šventes. Todėl tenka laviruoti.
Pernai per Padėkos dieną aš fotografavau vakarienei paruoštus patiekalus su ta intencija, kad apie juos papasakosiu kitais metais. Pagalvojau, kad tokiu būdu galėsiu laiku paruošti teminį Padėkos dienai skirtą įrašą, ir man nereikės jokio išankstinio planavimo ar specialaus pasiruošimo.
Pernai Padėkos dienai aš kepiau kalakutą, duonos pudingą su daržovėmis ir aštriomis dešrelėmis, briuselio kopūstėlius, įdarytus batatus, šokoladinį pyragą su pekaninėmis karijomis ir sūrio pyraga su moliūgų tyre.
Šiemet irgi bus panašiai – kalakutas, pudingas, daržovės ir desertai. Planuoju išbandyti kelis naujus receptus. Planuoju viską nufotografuoti. Apie tai, kaip viskas sekėsi ir ar buvo skanu, papasakosiu kitamet.
Padėkos dienos belaukiant aš mintyse perkračiau visa ilgą sąrašėlį tų puikių dalykų, už kuriuos aš esu dėkinga: artimiesiems, gyvenimui, likimui. Kaip gerai, kad yra metuose diena, skirta dėkingumui.
Visiems švenčiantiems Padėkos dieną linkių gražios šventės. O tiems, kuriems, ši šventė neaktuali, siūlau gardžių rudeninių patiekalų meniu. Gal pravers.
Aušra
Padėkos dienos meniu
Keptas kalakutas
*
Baltojo vyno ir kalakuto sultinio padažas
*
Duonos pudingas
su pastarnokais, obuoliais, salierais, aštriomis dešrelėmis ir šalavijais
*
Dukart kepti batatai
su karameliniais rūkytos šoninės ir sezamo sėklų traškučiais
*
Kepti Briuselio kopūstėliai
su karamelizuotias svogūnais ir grantais
*
Spanguolių ir apelsinų pagardas
*
Šokoladinis pyragas
su burbonu ir pekaninėmis karijomis
*
Moliūginis sūrio pyragas
su riešutiniu karamelės-viskio padažu
*
White Wine Turkey Gravy
*
Sourdough Sage Stuffing
with parsnips, apples and sausage
*
Twice Baked Sweet Potatoes
with bacon sesame brittle
*
Roasted Brussels Sprouts
*
Sourdough Sage Stuffing
with parsnips, apples and sausage
*
Twice Baked Sweet Potatoes
with bacon sesame brittle
*
Roasted Brussels Sprouts
with caramelized onions and pomegranate
*
Fresh Cranberry - Orange Relish
*
Chocolate Bourbon Pecan Pie
*
Pumpkin Cheesecake
with whiskey – pecan caramel sauce
*
Fresh Cranberry - Orange Relish
*
Chocolate Bourbon Pecan Pie
*
Pumpkin Cheesecake
with whiskey – pecan caramel sauce