19 lapkričio, 2011

Padėkos diena - moliūginis grietinėlės sūrio pyragas

 

Būtų buvęs puikus pyragas, jeigu nebūčiau pamiršusi įdėti druskos. Ko tik nenutinka!

Nors ir be druskos, vistiek buvo skanu.  

Sūrokas karamelinis padažas užmaskavo mano klaidą, o prie pyrago ypač tiko Jūratės pagaminti pistaciniai ledai (o gal teisingiau būtų sakyti “ledai su pistacijomis”..??). 




Tai buvo pirmasis mano gyvenime grietinėlės sūrio pyragas, ir manau, kad visai neblogai pavyko. 




Moliūginis grietinėlės sūrio pyragas su viskio ir karamelės padažu

Pagal David Lebovitz receptą iš “Ready for Dessert”
  
Padui:
150 g pekano riešutų
3 šaukštai rudojo cukraus
45 g sviesto, ištirpinto
¼ šaukštelio cinamono

Įdarui:
675 g grietinėlės sūrio, kambario temperatūros
250 g cukraus
4 kiaušiniai, kambario temperatūros
120 g natūralaus nesaldinto jogurto, kambario temperatūros
2 šaukštai miltų
425 g moliūgų tyrės, konservuotos arba šviežios, kambario temperatūros
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis šviežio tarkuoto imbiero
Žiupsnelis tarkuoto muskato
Žiupsnelis druskos
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Padažui:
85 g sviesto, susmulkinto
125 ml riebios grietinėlės
215 g rudojo cukraus
60 ml šviesaus kukurūzų sirupo
½ šaukštelio druskos
60 ml viskio
150 smulkintų pekano riešutų

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Sviestu ištepti apvalios 23 cm skersmens torto skardos išsiimančiu dugnu vidų: dugną ir šonus. 

Virtuviniame kombaine sumalti pyrago padui skirtus riešutus, ištirpintą sviestą, cukrų ir cinamoną, kol viskas daugmaž susimašys ir sulips į birią tešlą. Mišinį iškratyti į paruoštą torto skardą. Tešla tolygiai padengti skardos dugną, prištais ją suploti, kad būtų vientisas gražus pyrago sluoksnis. Kišti į orkaitę ir kepti maždaug 15 minučių, kol paruduos. Skardą traukti iš orkaitės ir palikti, kad pilnai atvėstų. Skardos dugną ir šonus apsukti dideliu folijos lakštu, užspausti kraštus, kad dugnas būtų pilnai užsandarintas. Folija apsuktą skardą įstatyti į gilų keptuvą storu dugnu. 

Įdarui: elektriniu mikseriu sumaišyti grietinėlės sūrį ir cukrų. Maišyti tik tol, kol pasidarys vientisa masė. Nepermaišyti. Po vieną dėti kiaušinius, kaskart gerai išmaišant. Dėti jogurtą, miltus, moliūgų tyrę, prieskonius, druską ir vanilę. Atsargiai išmaišyti. Įdarą pilti į skardą ant iškepto pado. Į keptuvą įpilti karšto vandens, kad skarda su pyragu būtų maždaug iki pusės panirusi į vandenį. Kepti maždaug 1 valandą ir 15 minučių, kol pyrago kraštai sukeps, o viršus lengvai paruduos. Ištraukus iš orkaitės, skardą su pyragu palikti keptuve su karštu vandeniu. Po maždaug 30-ties minučių skardą traukti iš keptuvo. Peilį panardinti į karštą vandenį, ir dar drėgnu ir šiltu peiliu atlaisvinti prie skardos prikibusius pyrago kraštus. Atidaryti skardą, pyragą perkelti ant padėklo arba lėkštės ir palikti, kad pilnai atvėstų. 

Padažui: nedideliame puode užvirinti sviestą, grietinėlę, cukrų, kukurūzų sirupą ir druską. Virti, kol cukrus ištirps. Virti dar porą minučių nemaišant. Nukelti nuo ugnies, supilti viskį ir smulkintus riešutus. Išmaišyti it atvėsinti iki kambario temperatūros.





Pumpkin Cheesecake with Whiskey – Caramel Topping

Recipe from David Lebovitz “Ready For Dessert"



Crust:
1 ½ cups pecans
3 tablespoons brown sugar
3 tablespoons butter, melted
¼ teaspoon ground cinnamon

Filling:
1 ½ pounds cream cheese, at room temperature
1 ¼ cups sugar
4 eggs, at room temperature
2 tablespoons flour
½ cup plain yogurt
15 ounces pumpkin puree, canned or freshly made, at room temperature
1 teaspoon ground cinnamon
1 teaspoon ground fresh ginger
Pinch of ground nutmeg
Pinch of salt
1 teaspoon vanilla extract

Topping:
6 tablespoons butter, cut into small pieces
½ cup heavy cream
1 cup brown sugar
¼ cup light corn syrup
½ teaspoon salt
¼ cup whiskey
1 ½ cup pecans, chopped

Preheat oven to 350oF. Butter bottom and sides of 9” springform pan. 

In a food processor mix pecans, sugar and melted butter until nuts are finely chopped and the mixture begins to hold together. Transfer the mixture into a prepared springform pan, press it with you fingers into an even layer to cover the entire bottom of the pan. Bake until deep golden brown, about 15 minutes. Remove from oven. Wrap a large sheet of aluminum foil around the bottom of the pan to make it completely waterproof. Place the wrapped springform pan into a large roasting pan. 

Prepare filling: with electric mixer mix together cream cheese and sugar, just until smooth. Do not overmix. Add eggs, one at a time, mixing well after each addition. Add yogurt, flour, pumpkin puree, spices, salt and vanilla. Mix well. Pour filling into a pan on top of the baked cake crust. Pour enough hot water into roasting pan, so that the springform pan would be halfway submerged in water. Transfer roasting pan into oven. Bake approximately 1 hour and 15 minutes,until the edges are set and the top is lightly brown. Remove roasting pan from the oven. Let the cake sit in the roasting pan with water for another 30 minutes. Remove the springform pan from the water. Dip the knife into hot water and run it around the edge of the cake to loosen it from the sides of the pan. Open the pan, transfer the cake to the plate or a platter and let it cool completely. 

Prepare topping: in a medium sauce heat butter, cream, brown sugar, corn syrup and salt. Boil, stirring occasionally, until sugar dissolves. Boil without stirring for another 2 minutes. Remove from heat. Stir in whiskey and chopped pecans. Let it cool to room temperature.  

5 komentarai:

  1. Pyragas atrodo nuostabiai! Kiti jūsų gaminti moliūginiai patiekalai ir jų nuotraukos mane sužavėjo :) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  2. ir as ten buvau, alu midu geriau, ir torto turejau... kuris buvo LABAi skanus:) Man patiko labai neiprastas pagrindas, dar niekur nesu valgiusi cheesecake su pagrindu padarytu is riesutu. ir moliugo skonis labai subtilus.niam!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dar nieko negaminau iš moliūgo išskyrus sriubą - neprisiruošiu jo nusipirkt ir kažką bandyt, nors kai paskaitai receptus tik seilės tįsta. Aš tai to karamelės glajaus labiausiai norėčiau iš šio recepto - mmm :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Rennie, Jura, Indre - aciu, merginos!

    AtsakytiPanaikinti
  5. tikrai, įdomus pagrindas. skaitydama receptą porą kartų vis tikrinau, ieškojau - "o kur sausainiai?!"
    kaupiuosi ir aš savo "moliūginiam" pyragui. va, prisigaminau moliūgo tyrės... reik tikėtis visos ant sriubų nesunaudosiu :D

    AtsakytiPanaikinti