Sekmadienį iškepiau
slyvų pyragą. Pusryčiams.
Pyragas buvo puikus, ir skoniu, ir išvaizda. Nieko kito ir nesitikėjau, nes
receptą radau tinklaraštyje Café Fernando. Dar vienas kapitalinis Cenk
receptas.
Aušra
Slyvų galette
Pagal Café Fernando receptą
Tešlai:
125 g sviesto, šaldyto
1 šaukštelis obuolių acto
1/4 stiklinės* ledinio vandens
195 g miltų
1 šaukštas cukraus
1/2 šaukštelio druskos
Įdarui:
6 – 8 slyvos
3 šaukštai cukraus
15 g sviesto, ištirpinto
Glazūrai:
2 – 3 slyvos
100 g cukraus
*1 stiklinė = 236 ml
Tešlai: įšalusį sviestą supjaustyti mažais gabalėliais. Puodelyje sumaišyti ledinį vandenį ir actą.
Virtuviniame
kombaine sumaišyti miltus, cukrų ir druską. Suberti smulkintą sviestą ir sukti trumpais apsukimais, kol sviestas daugmaž tolygiai pasiskirstys, ir masė taps panaši į duonos trupininius. Pamažu pilti vandens-acto mišinį, kaskart
vis pasukant, kol tešla pradės lipti. Tešlą išversti ant sauso pamiltuoto paviršiaus ir suminkyti fraisage
metodu. Tešlą
suspausti į poros centimetrų storio diską, įsukti į maistinę plėvelę ir įdėti į
šaldytuvą 3 – 4 valandoms, arba pernakt.
Plačią
žemą kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi.
Orkaitę
įkaitinti iki 190oC.
Atšalusią
tešlą iškočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus lakštų į 3 – 4 mm storio
skritulį. Iškočiotą tešlą perkelti ant paruoštos kepimo skardos ir įkišti į
šaldytuvą, kol ruošiamas įdaras.
Įdarui
skirtas slyvas supjaustyti maždaug 0,5 cm storio riekelėmis.
Iš
šaldytuvo traukti skardą su tešla. Ant tešlos užbarstyti 1 šaukštą cukraus ir jį
tolygiai paskirstyti po visą paviršių, paliekant maždaug 2 cm pločio nepadengtą
kraštą. Ant viršaus koncentriniais apskritimais išdėlioti slyvų riekeles,
klojant jas tankiai vieną ant kitos ir nepaliekant tuščių tarpų. Tešlos kraštus
užlenkti į viršų ir šiek tiek prispausti, kad tešlą priglustų prie slyvų.
Tešlos kraštus patepti tirpintu sviestu. Visą paviršių apibarstyti likusiu
cukrumi. Kepti maždaug 45 – 50 minučių, kol pyrago kraštai gražiai paruduos.
Galzūrai
skirtas slyvas sutarkuoti per stambią tarką. Suberti į nedidelį puodą. Ant
slyvų supilti cukrų ir palikti 10 – 15 minučių, kad išsiskirtų sultys. Mišinį
užvirinti ir virti and vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, maždaug 5
– 7 minutes, kol skystis ims tirštėti. Nukelti nuo ugnies. Masę pertrinti per
tankų sietelį. Sietelyje likusis žieveles išmesti.
Iškepusį
pyragą traukti iš orkaitės, palikti, kad jis šiek tiek atvėstų (maždaug 10
minučių). Viršų aptepti glazūra (visos glazūros nereikės). Tiekti šiltą, su
kaušeliu vaniliniu ledų arba su nesaldinta plakta grietinėle.
Plum Galette
Recipe from Café Fernando
Crust:
1 stick + 1 tablespoon butter, frozen
1 teaspoon cider vinegar
1/4 cup ice water
1 1/2 cups flour
1 tablespoons sugar
1/2 teaspoon salt
Filling:
6 - 8 plums
3 tablespoons sugar
1 tablespoon butter, melted
Glaze:
2 – 3 plums
1/2 cup sugar
To prepare the crust, cut
frozen butter into small pieces. Stir vinegar and water in a small bowl and
keep in the refrigerator until needed.
In a food processor pulse flour, sugar and
salt to mix. Add chilled butter and pulse until the mixture resembles coarse meal.
Gradually add the water & vinegar mixture and pulse until the dough forms
clumps. Transfer the dough onto a dry lightly floured surface and mix it using fraisage method. Press dough into a 1/2-inch-thick disc, wrap in
plastic and refrigerate for 3 – 4 hours,
preferably overnight.
Line large baking sheet with
parchment.
Preheat oven to 375oF.
Take out the chilled dough from
refrigerator. Roll it between two large sheets of parchment into 1/8-inch thick
round. Transfer dough round onto prepared baking sheet and put it back into
refrigerator while preparing the filling.
To prepare the fruit layer,
cut plums into 1/4-inch thick slices and set aside.
Remove the rolled-out galette dough
from the refrigerator and leaving an inch and a half border from the outside,
sprinkle 1 tablespoon of the sugar on top. Arrange the plum slices on top in
slightly overlapping concentric circles. Roll the border of the dough towards
the plums, brush the top of the border with melted butter and sprinkle the
remaining sugar on top. Bake for 45 - 50 minutes until the edges turn golden
brown.
Meanwhile, prepare the glaze.
Grate plums into a medium pot, add half a cup of the sugar on
top and set aside for about 10 – 15 minutes. Place the pot with the grated
plums and sugar over medium heat and bring to a boil. Cook over medium heat for
6-7 minutes or until slightly thickened. Pass through a fine mesh sieve,
discard the pulp and set the glaze aside. Remove the galette from the oven and
let cool for 10 minutes. Brush the top of the plums with the warm glaze (you
will not need all of it) and serve immediately, topped with a scoop of vanilla
ice cream or with some unsweetened whipped cream.