25 vasario, 2012

Ketvirtadieniai pas Jūratę: tailandietiška vakarienė ir biscotti



Užvakar prie mūsų ketvirtadieninio kulinarinio klubo buvo prisijungęs svečias – Kolumbijos brolis Colin. Aš, kaip įprasta, buvau atsakinga už desertą, o Jūratė ir Colin mūsų gausiai kompanijai pagamino labai skanią vakarienę tailandietiškos virtuvės motyvais:


Ketvirtadieniai pas Jūratę

Vasario 23, 2012

MENIU


Su limetų sultimis, citrinžole, aštriosiomis paprikomis ir Shiitake grybais




Špinatų salotos su ridikėliais ir raudonaisiais apelsinais


Desertas: dviejų rūšių sausainiai biscotti
1.       Šokoladiniai biscotti su migdolais (Aušra)



Biscotti kepiau pirmą kartą gyvenime, ir manau kad  jie ir man, ir Jūratei pavyko kuo puikiausiai. Visiškai nesunkūs iškepti ir labai skanūs sausainiai.  Pagal protokolą biscotti priklauso valgyti juos pamirkius į stiprią espresso kava, bet kadangi buvo jau gana vėlus vakaras, espresso mes nebevirėm; aš savuosius mirkiau į karštą Earl Grey arbatą, o visi kiti – į šaltą pieną.  Ir buvo labai skanu!

Linkiu visiems gražaus savaitgalio!

Aušra




 















Šokoladiniai sausainiai biscotti





Biscotti:
280 g miltų
75 g kakavos
1 šaukštelis valgomosios sodos
¼ šaukštelio druskos
3 kiaušiniai
200 g cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
½ šaukštelio migdolų ekstrakto
125 g skrudintų migdolų, stambiai sukapotų
120 g šokolado gabalėlių

Aptepimui:
1 kiaušinis
2 šaukštai rupaus cukraus

Orkaitę įkaitinti iki 180oC.

Plačią kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi arba silikonine Silpat plėvele.

Į nedidelį dubenį persijoti miltus, kakavą, sodą ir druską.

Didokame dubenyje mikseriu išplakti 3 kiaušinius, cukrų, vanilę ir migdolų ekstgraktą. Toliaus vis plakant, pamažu suberti miltų - kakavos mišinį. Gerai išmaišyti. Suberti riešutus ir šokolado gabalėlius. Vėl išmaišyti. Iš tešlos suformuoti du pailgus papločius. Viršų patepti išplaktu kiaušiniu ir pabarstyti rupiu cukrumi. Kepti maždaug 25 – 30 minučių, kol papločių viršus apdžius ir sustandės.

Traukti iš orkaitės. Papločius perkelti ant pjaustymo lentos ir leisti jiems šiek tiek atvėsti, maždaug 15 minučių. Atvėsusius papločius aštriu peiliu pjaustyti į ilgas, maždaug 1,5 – 2 cm storio riekeles; Jas guldyti ant kepimo skardos, pjautąja dalimi žemyn, ir kepti maždaug 10 minučių, kol sausainių viršus apdžius. Sausainius apversti ant kitos pusės ir kepti dar maždaug 10 minučių, kol sukietės.

Iškepusius sausainius pilnai ataušinti ir laikyti sandariai uždarytame inde.




Chocolate Biscotti


For biscotti:
2 cups flour
¾ cup cocoa powder
1 teaspoon baking soda
¼ teaspoon salt
3 eggs
1 cup sugar
1 teaspoon vanilla extract
½ teaspoon almond extract
1 cup almonds, toasted and coarsely chopped
¾ cup chocolate chips

For glaze:
1 egg
2 tablespoons coarse sugar

Preheat oven to 350oF.

Line baking sheet with parchment or Silpat liner.

In a small bowl sift together flour, cocoa powder, baking soda and salt.

In a large bowl beat together 3 eggs, sugar, vanilla and almond extract. Gradually stir in dry ingredients, mix in nuts and chocolate chips until the dough forms. Shape the dough into two flat logs and transfer them onto prepared baking sheet. Brush the tops with beaten egg and sprinkle with coarse sugar. Bake for approximately 25 - 30 minutes until the tops feel dry and firm.

Remove from the oven and cool for 15 minutes. Transferred cooled loaves onto cutting board and slice them diagonally into long half-inch-thick slices. Lay the cookies cut side down onto the same baking sheet and bake for about 10 minutes, until the tops feel dry. Turn the cookies onto another side and bake for 10 minutes more or until cookies feel mostly firm.

Remove from the oven and let cookies cool completely. Store in an airtight container. 



23 vasario, 2012

Užgavėnės ir obuoliniai blynai



Pasidaigė Užgavėnės:

su More, su laužais, su svečiais, su bent pora Lašininių ir su daug daugiau kūdų Kanapinių, su dešrom, ir su blynais. Buvo tikrai labai smagu!

Aušra





















Ačiū Jūratei už nuotrauką





Obuoliniai blynai kepti orkaitėje – Dutch Babies





½ stiklinės miltų
1 šaukštas cukraus
Žiupsnelis druskos
2 kiaušiniai
2/3 stiklinės riebaus pieno (arba liesos grietinėlės)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
25 g sviesto
3 – 4 dideli kieti obuoliai
¼ stiklinės rudojo cukraus
¼ šaukštelio malto cinamono
1 šaukštelis šviežių citrinų sulčių
Cukraus pudros pabarstymui

Orkaitę įkaitinti iki 250oC.

Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti stambiomis skiltelėmis.

Į didoką dubenį persijoti miltus, druską ir 1 šaukštą cukraus. Kitame dubenyje išplakti pieną (arba liesą grietinėlę), kiaušinius ir vanilės ekstraktą.  Pieno ir kiaušinių mišinį supilti į persijotus miltus ir viską gerai išplakti šluotele, kad neliktų sausų miltų gumulėlių.

Maždaug 25 cm skersmens keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinti sviestą. Suberti obuolių skilteles, rudąjį cukrų ir cinamoną, išmaišyti ir kepti, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti citrinos sultis. Ant keptų obuolių supilti paruoštą tešlą, pirmiausiai pilant palei keptuvės kraštus, o paskui ant keptuvės viduryje esančių obuolių. Keptuvę kišti į orkaitę. Orkaitės temperatūrą iškart sumažinti iki 220oC. Kepti maždaug 15 – 18 minučių, kol blyno kraštai pakils ir gražiai apskrus, o vidurys lengvai paruduos.

Ištraukus iš orkaitės, blyną iškart apversti ant didokos lėkštės. Viršų apibarstyti cukraus pudra. Pjaustyti ir iškart vaišintis.




Apple Dutch Babies





½ cup flour
1 tablespoon sugar
Pinch of salt
2 eggs
2/3 cup half-and-half
1 teaspoon vanilla extract
2 tablespoons butter
3 – 4 large firm apples
¼ cup packed brown sugar
¼ teaspoon cinnamon
1 teaspoon fresh lemon juice
Powdered sugar for sprinkling

Preheat oven to 500oF.

Peel, core the apples, and cut them into thick slices.

Sift together flour, 1 tablespoon of sugar and salt into a large bowl. In another bowl whisk together eggs, half-and-half and vanilla. Pour wet ingredients into dry ingredients and whisk well until smooth and no lumps remain.

Melt butter in 10” skillet on medium heat. Add apple slices, brown sugar and cinnamon. Mix and cook until apples soften. Off the heat. Stir in lemon juice. Pour prepared batter over the cooked apples, first pouring along the edges, and then over the apples in the center of the pan. Place the pan into hot oven. Immediately reduce the oven temperature to 425oF. Bake for approximately 15 – 18 minutes, until the edges of the pancake rise and turn deep brown, and the center turns slightly brown.

Remove from the oven and flip the pancake onto a large plate. Sprinkle with powdered sugar. Cut into wedges and enjoy!