21 liepos, 2011

Turiningas laisvalaikis ir pomidorų pyragas



Kai tik ateina vasara, šnekos vis dažniau sukasi apie atostogas, laisvalaikį ir poilsį. Norisi kuo įdomiau ir turiningiau praleisti šiltąjį sezoną, nes vasara čia buvo, čia vėl jos nebėra, ir žiūrėk - vėl visi draugiškai kasame sniegą. Kol langai neapšarmoję, o dienos ilgos ir šiltos, norisi tikslingai išnaudoti ir pasimėgauti kiekviena šilta vasaros diena, kad, kai kieme bus -20oC, būtų ką malonaus prisiminti. Po ilgų šeimos diskusijų apie tai, ką veiksime vasarą, ir pasiklausius draugų, pažįstamų ir giminių įspūdžių apie jų patirtus vasaros malonumus, iškart paaiškėja, kad vasarą yra tiesiog būtina užsiimti kokia nors ypatingai turininga veikla, generuojančia masę gero laiko ir gražių prisiminimų žiemai. O gal visgi nebūtina? Nes man, tiesą pasakius, pati maloniausia ir laukiamiausia veikla pasaulyje yra išvis jokios veiklos nebuvimas. Absoliutus nieko neveikimas. Toks visiškai tuščias sėdėjimas ir žiūrėjimas į vandenį, pageidautinai – įmerkus iki kelių kojas į tą patį vandenį, jeigu vandens temperatūra leidžia tokio tipo pramogas. Sėdėčiau aš taip nors ir visą dieną. Arba dvi dienas. Tikriausiai visą savaitę taip galėčiau išsėdėti. Be vargo. Tik va, gaila, niekada neturėjau progos pabandyti. Nesvarbu, kokie gražūs ir spalvingi būna mano sėdėjimo ir į vandenį žiūrėjimo planai, finale visa veikla susiveda į štai tokius užsiėmimus: 


Arba čia dar, iš tos pačios serijos: 



Taip kad jeigu yra norinčių perimti mano estafetę žaidimų aikštelėje – visada prašom! Aš tuo metu įsikursiu kur nors prie vandens ir atsijungsiu. Bent pusvalandžiui.

Cayuga ežeras ties Myers Point, Lansing NY






O kai jūs būsite jau viską nuveikę aikštelėje, o aš būsiu pakankamai pasisėdėjus, ateikit visi po medžiu valgyti. Šiandien pikniko meniu – pomidorų pyragas su grūdėtomis gastyčiomis, ožkų sūriu, čiobreliais ir šviežiu medumi. Šitą tikrai prisiminsit iki kitos žiemos!

Ačiū, kad skaitėte. 

Aušra 



Pomidorų pyragas su ožkų sūriu, garstyčiomis ir medumi

Padui:

210 g (1.5 stiklinės) miltų

125 g sviesto, atšaldyto ir supjaustyto 1 cm3 kūbeliais 

1 kiaušinis

2-3 valgomi šaukštai ledinio vandens

žiupsnelis druskos



Įdarui:

3 dideli pomidorai

250 g šviežio ožkos sūrio

2 valgomi šaukštai grūdėtų garstyčių

2 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus

2 valgomi šaukštai šviežio medaus

2 valgomi šaukštai smulkintų čiobrelių lapelių


Receptas adaptuotas pagal David Lebovitz “French TomatoTart”


Sumaišyti miltus, druską ir sviestą, pertrinti viską šakute arba pirštais, kad neliktų stambių sviesto gumulėlių. Į miltus su sviestu supilti išplaktą kiaušinį ir pradėti minkyti tešlą. Jeigu tešla per sausa, įpilti 2-3 šaukštus labai šalto vandens. Stalo paviršių arba didelę pjaustymo lentą ištiesti plėvele, ant jos iškočioti tešlą į 0.5 cm storio skritulį. Prilaikant plėvlele, perkelti iškočiotą tešlą į pyrago skardą išsiimančiu dugnu. Pirštais įspausti tešlą į skardą. Nupjauti per skardos kraštus išlendančius tešlos likučius.


Orkaitę įkaitinti iki 205oC (400oF). Ant pyrago pado paskirstyti garstyčias, po to apskritimais supjaustytų pomidorų griežinėlius. Pomidorus apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir apipbarstyti smulkintais čiobreliais. Ant pomidorų sluoksnio išdėlioti apvaliais griežinėliais supjaustytą ožkos sūrį, dar čiobrelių, ir pašauti į orkaitę. Kepti apie 30 minučių, kol plokštainio padas įgaus auksinę spalvą, o sūris gražiai apskrus. 

Pyragą atvėsinti skardoje, po to išimti ant lėkštės ar padėklo, atsargiai prilaikant už skardos dugno. Prieš tiekiant į stalą, pyragą apšlakstyti šviežiu medumi. 

Skanaus!




2 komentarai:

  1. kepsiu si pyraga! Kaip faina atsiversti tavo bloga, kaip kokia receptu knyga. Kazkaip save pagaunu, kad labai daznai ta darau. As nieko net neuzsizymejusi atsimenu random receptus, bet gal but, del to, kad teko ragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jura - man irgi faina, kad blogas naudingas! sita kepk butinai;

    AtsakytiPanaikinti