18 spalio, 2012

Le Pain Quotidien





Tradiciškai šis sumuštinis vadinasi BLT: bacon – lettuce – tomato

Jeigu dar uždėsite avokado, turėsite BLAT

O jeigu vietoje šoninės dėsite vytinto kumpio (prosciutto), bus PLAT. 

Paėjusį šeštadienį aš, Julius, močiutė ir mano sesė Lina važiavome į Niujorką. Oras buvo liuks, o mūsų dienos programa – irgi panaši. 

Apie pietus Julių ir močiutę palikome zoologijos sode, o aš ir Lina perėjome skersai visą Central Park, and 65-os gatvės ir Columbus Avenue kampo nusipirkom sumuštinį, kavos ir dar obuolinį pyragą, viską susikrovėm į popierinį maišą ir patraukėm į Lincoln Center. Ten atsisėdom prie fontano, suvalgėm savo pietus, pasiklausėm kieme grojusio smuikininko ir ėjom žiūrėti baleto

Visa diena buvo kaip iš paveiksliuko picture perfect: tobulas rudeninis oras, Niujorkas, Centrinis parkas ir niekur neskubantis šestadienis, gyva muzika Lincoln Center kieme, daug meno, geri pietūs ir puikus spektaklis. Mūsų vietos buvo teatro pirmoje eilėje. O Le Pain Quotedien PLAT sumuštinis su traškiu prosciutto, citrininiu majonezu ir krapais buvo šimtabalis. 

Ačiū, kad skaitėte. 

Aušra





Le Pain Quotidien, 65th & Columbus Av., NYC























Sumuštinis su traškiu vytintu kumpiu, pomidoru, avokadu ir citrininiu majonezu su krapais


2 riekės baltos duonos
2 ploni girežinėliai vytinto kumpio
1/2 avokado
1/2 pomidoro
Citrinio majonezo su krapais
Žalumynų

Majonezui:
1 kiaušinio trynys
1 šaukštelis Dižono garstyčių
2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
Tarkuota 1 citrinos žievelė
1/2 – 2/3 stiklinės* aliejaus (rapsų, sojų, t. t.)
2 šaukštai smulkintų šviežių krapų
Žiupsnelis druskos

*1 stiklinė = 236 ml


Orkaitę įkaitinti iki 175oC.

Kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi. Ant popieriaus vienu sluoksniu tiesti kumpio griežinėlius. Kepti 10 – 12 minučių, kol kumpis taps traškus. Traukti iš orkaitės. Kumpį atsargiai perkelti ant popierinio rankšluostėlio, palikti, kol atvės.

Paruošti majonezą: dubenėlyje arba mažame virtuviniame kombaine išplakti trynį, citrinų sultis ir garstyčias, kol masė taps šviesiai gelsvos spalvos. Toliau vis intensyviai plakant, į mišinį plona srovele pilti aliejų; aliejų pilti tol, kol majonezas taps norimo tirštumo. Įmaišyti tarkuotą citrinos žievelę ir smulkintus krapus. Paskaninti druska. Laikyti šaldytuve sandariai uždengtame indelyje ne ilgiau kaip 2 – 3 dienas.

Ant vienos duonos riekės pusės užtepti majonezo, dėti traškų kumpį, pomidoro ir avokado griežinėlius, žalumynus, apšlakstyti trupučiu majonezo, viską užvožti antrąja duononos rieke. Sumuštinį lengvai paspausti ir perpjauti pusiau. Skanaus!








PLAT Sandwich 
with crispy prosciutto and lemon - dill mayonnaise
 

2 slices white bread
2 paper-thin slices prosciutto
1/2 avocado
1/2 tomato
Lemon mayonnaise with fresh dill
Mixed salad greens

Mayonnaise:
1 egg yolk
1 teaspoon Dijon mustard
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
Grated lemon zest from 1 lemon
1/2 – 2/3 glass vegetable oil (canola, soy, etc.)
2 tablespoons minced fresh dill
Pinch of salt


Heat the oven to 350oF.

Line baking sheet with parchment. Lay prosciutto slices in a single layer on the parchment. Bake for 10 – 12 minutes until crisp. Remove from the oven, transfer onto paper towel and let it cool.

Prepare mayonnaise: in a bowl or in a small food processor whisk together yolk, lemon juice and mustard until smooth and pale. While continuing to whisk (or with the processor running), slowly add oil in a thin stream until mayonnaise thickens to desired thickness. More oil you add and longer you whisk, thicker it will get. When the mayonnaise base is done, mix in grated lemon zest and minced dill. Season with salt. Store in refrigerator in a tightly sealed container for no more than 2 – 3 days.

Spread some mayonnaise on one side of the bread slice. Top with crispy prosciutto, sliced tomato, avocado and salad greens. Drizzle with  more mayonnaise. Cover with another rslice of bread. Press sandwich down lightly and slice it crosswise in half. Enjoy!




15 komentarų:

  1. Fantastiškos nuotraukos! Sumuštinio skonis net neabejoju, kad laaabai geras :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Monika! taip, tai yra labai geras sumustinis;

      Panaikinti
  2. Ui, taip ir įsivaizduoju kaip einu per Central Park,sviecia saulute,zmones bega krosiukus,vaziuoja rieduciais ar dviraciais.Paskui sedziu ant suoliuko istiesus kojas ir uzkandziauju stebedama praeivius.Kaip tik siandien pagalvojau, kad labai noreciau i Niujorka:)Atrodo jei tureciau daug pinigeliu tai kiekvienais metais ten traukciau:)
    Ačiū Aušra, kad daliniesi įspūdžiais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Alteja - tai nera uz ka; man malonu, kad yra kas paskaito; o Niujorkas is tiesu yra nepaprastas miestas; as ten pabuvus uzsikraunu energijos keliems menesiams; bet Kaunas man irgi labai patiko; gera man ten buvo; gal todel, kad namai;

      Panaikinti
  3. Štai prašau, belgų "Le pain quitidien" yra net ir Niujorke. Įdomu tai, kad kai pirma tokia kepykla-kavinė buvo įkurta Belgijoje, ja patys belgai nesižavėjo, o nepažįstamoms kompanijoms sėstis prie vieno didelio stalo (tipiška "Kasdienių duonų" stiliaus detalė - didžiulis apvalus ar stačiakampis kokių 12-16 vietų stalas, prie kurio susėda tikrai ne viena draugų kompanija ar šeima) visai nepatiko. Belgai šį tinklą ėmė vertinti ir juo žavėtis tik tada, kai jis pasiekė Paryžių, o paryžiečiai aikčioji jį girdami : )
    P.S. O man skaniausias dalykas ten (nežinau, ar tokį ir Niujorke pardavinėja) - čyzkeikas su miško uogomis. Sodrus, riebus, su uogų rūgštele - paaaaasaka : )

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mes viduje nepasilikom, nesemes maista i kiema, bet dideli ju stalai man atrode labai jaukiai; ir ju maistas mums buvo skanus; mano sesei labai patiko ju obuolinis pyragas su rugsciais obuoliais; visi ju desertai atrode labai viliojanciai; cheesecake neuzmaciau; gal kita karta atidziau ziuresiu;

      Panaikinti
  4. graziai atrodai :) o tokio laisvalaikio is tiesu pavydu :) sumustinio irgi labaiiiii noretusi

    AtsakytiPanaikinti
  5. "Le Pain Quotidien" - vienas geresnių belgiškų eksportų (atmetus alų, šokoladą, deimantus ir Antverpeno šešetuką) :) Man, kai netingiu ir turiu atliekamų žvangančių, labiausiai ten patinka salotos, "šokoladinės bombos" ir receptų knyga, kurią vis pasičiumpu ir vartau - vadinasi įkvėpimo ieškau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. knyga as irgi pas juos uzmaciau, norejau pavartyti, bet buvo sandariai ipokuota i plevele...;

      Panaikinti
  6. Nieko nėr geriau už sumuštinius :) be galo juos mėgstu, o čia su tiek skanių ingredientų. Must do, tereikia prisinokinti avokadą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, as su tavim sutinku simtu procentu - sumustiniai yra geris, ultimate comfort food;

      Panaikinti
  7. O aš ne į temą - ne tik puikus sumuštinis, bet ir Jūs, Aušra, labai graži ir talentinga moteris :)
    Jau kaip man gražu laimingi žmonės :)
    Jurga

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Jurga! simta kartu! uz tokius grazius komplimentus; as savo vyrui pasakysiu, ka apie mane zmones raso - kad as ir grazi, ir talentinga!! aciu aciu!

      Panaikinti
  8. Na, ir dar laiminga - čia ir vyrui komplimentas ;)
    Jurga

    AtsakytiPanaikinti