15 spalio, 2012

Obuolienė, obuolių tyrė ir obuolinis keksas



Senais gerais laikais, kai aš turėjau masę laisvo laiko, iš rudeninių obuolių aš kasmet virdavau obuolienes. Mano obuolienės būdavo tirštos, tamsios ir saldžios; jas virdavau didžiuliame katile, į kurį pripjaustydavau kelis kibirus obuolių. Obuolienė pukšėdavo kelias valandas, kartais gerą pusę dienos. Po to aš ją išsamstydavau į puslitrinius stiklainius, uždarydavau metaliniais dangteliais, ir ji taip stovėdavo vėsiame rūsyje visus metus, o kartais ir ilgiau. Kartais į obuolienę dėdavau aronijų, dėl spalvos, kartais bruknių, kartais kriaušių arba kaukaziškų slyvaičių. 

Šitokios ilgai virtos obuolienės Amerikoje vadinamos apple butter. Jokio sviesto čia, savaime suprantama, nėra; pavadinimu tik norima pasakyti, kad obuolienė bus tirštos, tepamos konsistencijos. Mano obuolienės dažniausiai tokios ir būdavo – standžios, vos ne peiliu pjaustomos, kartais labiau panašios į obuolių sūrį negu į džemą. 

Kitas Amerikoje populiarus obuolienės variantas yra taip vadinamas applesauce. Tai tie patys obuoliai, kartais su priedais, kartais be, bet verdami daug trumpiau, tik tol, kol suminkštėja ir sukrenta, kartais pusvalandį, o kartais net tiek nereikia. 





Dabartiniame gyvenimo etape mano obuolienės verdamos tik applesauce pavidalu; naminio apple butter laikai praėjo seniai, ir bijau, kad negrįžtamai. Bet greitoji pusvalandinė obuolienė man nei kiek ne mažiau gardi už tą, kuri maišoma 12 valandų; esminis skirtumas mano manymu yra tik tas, kad applesauce tipo obuolienės negalima užsitepti pusryčiams ant duonos; užtai jos galima užsikrauti ant varškės arba ant jogurto, naudoti kaip padažą prie kiaulienos kepsnio, arba įsimesti nedidelį indelį į darbą ar į mokyklą. Ir dar iš tokios greitos naminės obuolinės tyrės galima iškepti puikų rudeninį keksą. Praeitą savaitę tokią obuolinę tyrę aš viriau tris kartus. 

Aušra


















Obuolinis keksas


Keksui:
2 stiklinės* miltų
1 1/2 šaukštelio valgomosios sodos
1/2 šaukštelio rupios druskos
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštas šviežio tarkuoto imbiero
1/4 šaukštelio muskato
2 kiaušiniai
1 stiklinė cukraus
1/2 stiklinės rudojo cukraus
1 1/2 stiklinės nesaldintos obuolių tyrės
2/3 stiklinės aliejaus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Karameliniam glajui:
55 g sviesto
1/2 stiklinės rudojo cukraus
1/3 stiklinės grietinėlės
Žiupsnelis rupios druskos
3/4 stiklinės cukraus pudros

*1 stiklinė = 236 ml

Oraitę įkaitinti iki 175oC. 

3 L talpos kekso formą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais. Apvertus iškratyti neprilipusius miltus. 

Kartu persijoti miltus, sodą, druską, cinamoną ir muskatą. 

Dideliame dubenyje elektriniu mikseriu išplakti kiaušinius ir abiejų rūšių cukrų iki vientisos masės. Įmaišyti obuolių tyrę, tarkuotą imbierą, aliejų ir vanilės ekstraktą. Mentele arba mediniu šaukštu atsargiai įmaišyti miltus; maišyti tik tol, kol nebesimatys sausų miltų. Tešlą supilti į pruoštą formą ir kepti maždaug 45 minutes, kol į pyrago vidurį įkištas medinis iešmelis liks sausas. Pyragą traukti iš orkaitės ir palikti maždaug 10 minučių, kad atvėstų ir atšoktų nuo formos kraštų. Pyragą apversti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų. 

Glajui: persijoti cukraus pudrą. Nedideliame puodelyje ant vidutinio karštumo ugnies užvirinti sviestą, rudąjį cukrų, grietinėlę ir druską. Kai mišinys užvirs, virti lygiai 1 minutę. Puodą nukelti nuo ugnies, palaukti porą minučių, kad nustotų kunkuliuoti ir šiek tiek pravėstų. Į karštą mišinį, pastoviai maišant, dalimis berti cukraus pudrą, kol glajus taps norimo tirštumo. Gali neprireikti visos cukraus pudros. Paruoštą glajų užpilti ant atvėsusio kekso.









Applesauce Cake


Cake:
2 cups flour
1 1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon kosher salt
1 teaspoon cinnamon
1 tablespoon fresh grated ginger
1/4 teaspoon ground nutmeg
2 eggs
1 cup sugar
1/2 cup brown sugar
1 1/2 cup unsweetened apple sauce
2/3 cup oil
1 teaspoon vanilla extract

Caramel Glaze:
4 tablespoons butter
1/2 cup brown sugar
1/3 cup heavy cream
Pinch of kosher salt
3/4 cup powdered sugar


Preheat oven to 350oF. 

Butter 12 cup Bundt pan, sprinkle with some flour, shake out excess four. 

Sift together flour, baking soda, cinnamon and nutmeg. 

In a large bowl of electric mixer beat together eggs and both sugars until smooth. Mix in applesauce, grated ginger, oil and vanilla. Using a spatula or a wooden spoon gently fold in four mixture until there is no visible streaks of dry four. Do not over-mix. Pour batter into prepared Bundt pan. Bake for approximately 45 minutes, or until wooden skewer, inserted in the center of the cake, comes out clean. Remove cake from the oven and let it rest for about 10 minutes. Invert onto a wire rack and allow to cool completely. 

For the glaze: Put butter, brown sugar, cream and salt into a small saucepan. Bring to a boil and cook on medium heat for exactly 1 minute. Remove from heat, allow to cool for couple minutes, then gradually add powdered sugar, while mixing constantly, until glaze is of pourable consistency. You might not need all sugar. Pour the glaze over the cooled cake.

16 komentarų:

  1. Mmmm, skaniai atrodo Tavo, Aušra, pyragas.

    Et, planavau išsivirti šiais metais obuolienės, bet nusiplanavau į lankas - matyt, tiek ir norėjau... nepatinka man tie prancūziški-belgiški "kompotai", primenantys Tavo paminėtus "applesouce"... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, taigi dar ne velu - gal dar isvirsi obuoliene; o applesauce man patinka; ypac naminis, is minkstu rugsciu obuoliu, ir su cinamonu;

      Panaikinti
  2. Labai gražus glajus! Pyragas irgi ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Vilma; o as pagalvojau, kad glaju gal siek tiek per tirsta padariau; jis man kazko nenorejo krastais nubegti; kita karta kai kepsiu, pabandysiu padaryti skystesni;

      Panaikinti
  3. Tokius trumpai virtus obuolius mes vadiname obuolių koše, visad ją verdu iš vasarinių ir kitų ilgai nestovinčių obuolių. O obuolienę mėgstu virti ilgai, skaniausia ji man iš antaninių obuolių. Labai puiki mintis obuolių košę panaudoti keksui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. obuoliene yra geras daiktas; beda ta, kad nebeturiu tiek kantrybes; todel apsiriboju obuoliu kose; o obuoliene perku;

      Panaikinti
  4. Kažin, pasakymas "obuolių metai" galioja visam pasauliui? Nes pas mus jų tikrai labai gausiai šiemet užderėjo. Man atrodo, kad aš pati obuoliais kurį laiką kvepėjau, kol su jais terliojausi :) Labai norisi per monitorių atsikąsti to dailaus rudeninio gabalėlio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Itakoje siemet tikrai ne obuoliniai metai: pavasari sodams tik spejus suzydeti cia priverte ziauriai daug sniego, todel daug sodininku prarado gana nemaza dali derliaus; vienas didziulis medelynas (Cornell Orchards) si rudeni obuoliais sprekiauja tik tris dienas per savaite; cia tikrai ne obuoliu metai; bet parduotuvese obuoliu trukumo nesijaucia;

      Panaikinti
  5. o kaip ta obuoliu sauce virti? :) musu seimai patiktu.
    aciu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai virimas toks: obuolius nulupti, supjaustyti stambiais kubeliais, suberti i puoda; ipilti truputi vandens (ant 5 - 6 dideliu obuoliu as paprastai pilu koki 1/4 stiklines); jeigu obuoliai rugstus, galima ideti pora saukstu cukraus; arba galima imesti visokiu priedu: pvz. spanguoliu, arba pjaustytu kriausiu; arba imesti cinamono lazdele; viska virti ant vidutinio karstumo ugnies,laikas nuo laiko pamaisant mediniu saukstu, kol obuoliai sukrenta ir didzioji dalis skyscio nugaruoja; tada dar viska pertrinti mediniu saukstu, patikrinti, ar netruksta cukraus; viskas; atvesinti, ispilstyti i indelius ir laikyti saldytuve, ne ilgiau 1 savaites;

      Panaikinti
  6. Sukrito maniskis siryt iskepus :( na ir dureliu nedarinejau, ir berods visus ingridientus palei aprasyma.. Na, su soda suzaidziau. Nugesinau ja citrinos sultim, bijojau, kad jausis josios aitrus skonis..
    Vaida

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vaida, nezinau, kodel sukrito; gal ir manipuliaciju su soda kalte; as sodos negesninu, nes tesloje pakanka rugsties nuo obuoliu;

      Panaikinti
  7. skanu! tik kaip pas Tave baltas glajus išėjo? pas mane gryna karamelė:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, na tai liuks, kad patiko; glajus pas mane toks irgi porudis; bet gi ne spalvoje esme;

      Panaikinti