22 spalio, 2012

Penktadienis pas Jūratę – karameliniai lazdyno riešutai desertų papuošimui



Penktadienį Jūratės virtuvėje sukinėjomės trise: aš, Jūratė ir Rasa

Iš pradžių aš ir Rasa pasveikinome jubiliatę. 

Paskui buvo labai šauni vakarienė. 

O po vakarienės mes virtuvę padalinom į tris dalis ir joje atidarėm konditerijos cechą: vakarinė pamaina 18:00 - 21:00. 

Vakaro tema buvo lazdyno riešutai: Jūratė mums išvirė labai skanios morkų sriubos su imbieru, muskatu, grietinėle ir lazdyno riešutais.

Pagrindiniam patiekalui mes buvom vaišinamos naminiais ravioli su moliūgo idaru ir su kepintų porų bei grietinėlės padažu – skanu buvo be galo ir be krašto!

O konditeriniame ceche buvo kepamas šokoladinis cheesecake su lazdyno riešutais bei kitas tortas (apie kurį negaliu kol kas pasakoti, reikia palaukti, kol eteryje pasirodys žieminis “Debesų” numeris), kuris buvo dekoruojamas karamele aplietais lazdyno riešutais. 

Vakaras praėjo nepaprastai greitai ir saldžiai: buvo kiologramais sveriamas šokoladas, plakama panakota, verdama karamelė ir ragaujami ledai su cinamonu. 

Iki kito pasimatymo Jūratės virtuvėje. 

Aušra











P.S. Konditerijos cechas “Jura’s Sweets” priiminėja kepinių ir šiaip saldumynų užsakymus ypatingoms progoms: nepriekaištinga kokybė, patys geriausi ingredientai ir daug saldžios meilės!










Karameliniai lazdyno riešutai 

Receptas iš Grace’s Sweet Life

24 lazdyno riešutai be luobelių
3 stiklinės cukraus
3/4 stiklinės* vandens

*1 stiklinė = 236 ml

Į kiekvieną riešuto šoną atsargiai įbesti ilgą medinį iešmelį. Prie stalo arba virtuvinės spintelės krašto padėti pjaustymo lentelę, o ant grindų patiesti laikraščių. 

Į didelį dubenį pridėti ledukų ir pripilti vandens. 

Nedideliame puodelyje ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti cukrų ir vandenį, laikas nuo laiko pamaišant, kol cukrus ištirps. Kai skystis užvirs ir taps skaidrus, nebemaišyti, tik šlapiu konditeriniu teptuku laikas nuo laiko nuo puodelio kraštų nubraukti susikristalizavusį cukrų. Virti, nemaišant, kol karamelė taps sodrios gintarinės spalvos. Puodą iškart nukelti nuo ugnies ir įmerkti į paruoštą ledinio vandens dubenį. Palikti kelioms minutėms, kad karamelė atvėstų ir sutirštėtų. Karamelė paruošta, kai įmerkus medinį iešmelį ir atsargai jį pakėlus susiformuos karamelės siūlas.

Puodą su karamele traukti iš dubens su šaltu vandeniu. Į karamelę merkti riešutus, juos atsargiai pakelti, iešmelius pakišti po pjaustymo lentele ir palikti, kad nuvarvėtų. Palikti, kad karamelė pilnai sukietėtų. Nulaužti iki norimo ilgio, Iš paruoštų riešutų atsargai ištraukti iešmelius. Laikyti sausai kambario temperatūroje. Riešutais puošti desertus prieš pat tiekiant juos į stalą.
















Caramel-Dipped Hazelnuts

 

24 hazelnuts, skinned
3 cups sugar
3/4 cup water

Gently insert pointed end of a long wooden skewer into the side of each hazelnut. Place a cutting board along the edge of a counter-top; place newspaper on the floor, directly under the cutting board.

Prepare an ice-water bath. Heat sugar and the water in a heavy saucepan over medium heat, stirring occasionally, until sugar is dissolved and syrup is clear. Stop stirring; cook until syrup comes to a boil, washing down sides of pan with a wet pastry brush to prevent crystals from forming. Continue to boil, gently swirling occasionally, until medium amber. Plunge pan into ice bath to stop the cooking; let stand until thickened, about 10 minutes. Caramel is ready when a skewer dipped in caramel forms and holds a string when gently lifted up.

Dip a skewered hazelnut into caramel, letting excess drip back into pan. When dripping syrup becomes a thin string, secure opposite end of skewer under cutting board. Repeat with remaining hazelnuts. Let stand until caramel string has hardened, about 5 minutes; break each string to desired length. Carefully remove skewers. Store, uncovered, at room temperature until ready to serve. Decorate desserts just before serving.

34 komentarai:

  1. Fantastika! Riešutai atrodo nerealiai gražiai ir dar be proto skaniai! :)

    Baltai pavydžiu jūsų smagaus ir saldaaaaaus penktadienio :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta - aciu! o del pavydejimo, tai prasom apsilankyti,jeigu atisras tokia gaimybe (kadangi ne per toliausiai siu metu gveni); esi visada laukiama;

      Panaikinti
    2. Aušra, aš labai tikiuosi, kad pavyks. Niu gi nuodėmė būtų Niujorko (ir tavęs!) neaplankyti, Amerikoj būnant :D Ania? :))

      Panaikinti
    3. Asta - butu baisi nuodeme; ir as taip pat labai tikiuosi!

      Panaikinti
  2. Tiesiog puiki pamoka ! ;) Tikiuosi, Kalėdoms pavyks pasinaudoti šiais patarimais puošiant torčiuką ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Su Skirmante-Forelle esam irgi žaidusios su karamele pernai metų oC numeriui (Nobelio desertas). Tikrai smagu, o jei dar pavyksta kažkas - smagumo dar daugiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Neapsakomas grožis! Negaliu atsižiūrėt :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nuostabu! Pasinaudosiu ir as sia ideja, papuosti koki tortuka :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O šią idėją tai be abejonės teks pasivogt savo sekančiam tortui!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš irgi prie idėjos vagilių :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ne "Jura sweets" priimineja uzsakymus, bet "Ausra ir Co". Visi klientai patenkinti ir kalba apie "Ausra ir Co" gaminius labai ilgai. :) Fainos labai nuotraukos isejo tu riesutuku. Aciu uz nuostabu vakara ir dovanas!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Vilma, Zivile - tai prasom, man negaila!
    Jura - tai tau aciu;

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na, "mergos",jus cia pavarete!!! :-)))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Darbštuolės ! Aš tai po ligoninės maisto seilę varvinu žiurėdama į naminę morku sriuba ir raviolius su moliūgais:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kiekvienas Jusu irasas yra kazkas tokio: isbaigta, santuriai jausminga, elegantiska ir nuosirdu.
    As Jus myliu :).
    Aciu, kad rasote.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. as irgi Jus myliu, uz siltus zodzius ir uz tai, kad skaitote; aciu!

      Panaikinti
  13. Atsakymai
    1. aciu! man irgi patiko, bet vistiek labai malonu, kai ir kiti pagiria;

      Panaikinti
  14. Vau koks grožis, būtinai išbandysiu, tik reikia tortui susikaupti. Na, progą sugalvoti, kad nelaukiant Kalėdų pabandyti :) O sakykit, prašau, koks kiekis karamelės gaunasi iš tų trijų stiklinių cukraus? Lieka karamelės, svarstau, ar nebus man per daug jos likę paskui...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. karameles liks daug, bet zinokit jos reikia daugiau issivirti, nes reikia, kad ji ilgai karsta butu; didesnis kiekis leciau atvesta; nes su atvesusia karamele jokiu riesutu nepadekoruosite;

      Panaikinti
  15. Smaguma tie riešutėliai. Prieš gerus metus paskutinį sykį taip su jais žaidžiau. Draugė skaitė aprašymą australiška anglų kalba ir atrodė viskas labai sudėtinga. Tada aš paskaičiau ir iš trečio sykio supratau kas ir kaip, o kai pradėjom daryti, tai viskas super paprasta pasirodė :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. viska dariau pagal nurodymus ir nesigavo karamele :( nei trupucio nepageltonavo, o susikristalizavo cukrus :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, susikristalizavo matyt todel, kad liko cukraus kristaleliu ant puodo krastu; juos reikia vis nubraukti slapiu sepetuku arba slapia silikonine mentele; toks susikristalizavimas is esmes tai nieko nekeicia; jeigu dar ilgiau butumet pakaitine, tie kristalai butu visi istirpe, ir karamele butu parudavusi; juk karamele - tai ne kas kita, o degintas cukrus; jeigu pakankamai ilgai kaitinsi, taiga vistiek prades degti, niekur nedings;

      Panaikinti
    2. labai aciu uz atsakyma. dar turiu klausimeli. tortukus karamele puosti pries valgant? pasidariau karameles dekoracijas,papuosiau tortuka it per nakti pabuves saldytuve man visos karameles dekoracijos istirpo. ar karamele padariau negera ar ji visada tirpsta saldytuve?

      Panaikinti
    3. karameles istirpo nuo dregmes; dekoracijas galima pasidaryti is anksto, bet reikia laikyti sausai, sandariai uzdarytame inde; kuo sausiau tuo geriau;

      Panaikinti
    4. dar karteli jums aciu. o tai pamaniau,kad gal vel netinkamai padariau. kita karta zinosiu,kad tortuka puosti ne is vakaro

      Panaikinti