Penktadienį
Jūratės virtuvėje sukinėjomės trise: aš,
Jūratė ir Rasa.
Iš
pradžių aš ir Rasa pasveikinome jubiliatę.
Paskui buvo
labai šauni vakarienė.
O po vakarienės mes virtuvę
padalinom į tris dalis ir joje atidarėm konditerijos cechą: vakarinė pamaina 18:00
- 21:00.
Vakaro tema
buvo lazdyno riešutai: Jūratė mums išvirė labai skanios morkų sriubos su imbieru,
muskatu, grietinėle ir lazdyno riešutais.
Pagrindiniam patiekalui
mes buvom vaišinamos naminiais ravioli su moliūgo idaru ir su kepintų porų bei
grietinėlės padažu – skanu buvo be galo ir be krašto!
O
konditeriniame ceche buvo kepamas šokoladinis cheesecake su lazdyno riešutais
bei kitas tortas (apie kurį negaliu kol kas pasakoti, reikia palaukti, kol
eteryje pasirodys žieminis “Debesų” numeris), kuris buvo dekoruojamas karamele
aplietais lazdyno riešutais.
Vakaras praėjo
nepaprastai greitai ir saldžiai: buvo kiologramais sveriamas šokoladas, plakama
panakota, verdama karamelė ir ragaujami ledai su cinamonu.
Iki kito
pasimatymo Jūratės virtuvėje.
Aušra
Karameliniai lazdyno riešutai
Receptas iš
Grace’s Sweet Life
24 lazdyno riešutai
be luobelių
3 stiklinės
cukraus
3/4 stiklinės*
vandens
*1 stiklinė
= 236 ml
Į kiekvieną riešuto šoną atsargiai įbesti ilgą medinį iešmelį.
Prie stalo arba virtuvinės spintelės krašto padėti pjaustymo lentelę, o ant
grindų patiesti laikraščių.
Į didelį
dubenį pridėti ledukų ir pripilti vandens.
Nedideliame puodelyje
ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti cukrų ir vandenį, laikas nuo laiko
pamaišant, kol cukrus ištirps. Kai skystis užvirs ir taps skaidrus, nebemaišyti,
tik šlapiu konditeriniu teptuku laikas nuo laiko nuo puodelio kraštų nubraukti
susikristalizavusį cukrų. Virti, nemaišant, kol karamelė taps sodrios gintarinės
spalvos. Puodą iškart nukelti nuo ugnies ir įmerkti į paruoštą ledinio vandens
dubenį. Palikti kelioms minutėms, kad karamelė atvėstų ir sutirštėtų. Karamelė
paruošta, kai įmerkus medinį iešmelį ir atsargai jį pakėlus susiformuos karamelės
siūlas.
Puodą su karamele traukti iš dubens su šaltu vandeniu. Į karamelę merkti riešutus, juos
atsargiai pakelti, iešmelius pakišti po pjaustymo lentele ir palikti, kad
nuvarvėtų. Palikti, kad karamelė pilnai sukietėtų. Nulaužti iki norimo ilgio, Iš
paruoštų riešutų atsargai ištraukti iešmelius. Laikyti sausai kambario temperatūroje.
Riešutais puošti desertus prieš pat tiekiant juos į stalą.
Caramel-Dipped
Hazelnuts
Recipe from
Grace’s Sweet Life
24 hazelnuts, skinned
3 cups sugar
3/4 cup water
Gently insert pointed end of a long wooden skewer into the side of each hazelnut. Place a cutting board along the edge of a counter-top; place newspaper on the floor, directly under the cutting board.
Prepare an ice-water bath. Heat sugar and the water in a heavy saucepan over medium heat, stirring occasionally, until sugar is dissolved and syrup is clear. Stop stirring; cook until syrup comes to a boil, washing down sides of pan with a wet pastry brush to prevent crystals from forming. Continue to boil, gently swirling occasionally, until medium amber. Plunge pan into ice bath to stop the cooking; let stand until thickened, about 10 minutes. Caramel is ready when a skewer dipped in caramel forms and holds a string when gently lifted up.
Dip a skewered hazelnut into caramel, letting excess drip back into pan. When dripping syrup becomes a thin string, secure opposite end of skewer under cutting board. Repeat with remaining hazelnuts. Let stand until caramel string has hardened, about 5 minutes; break each string to desired length. Carefully remove skewers. Store, uncovered, at room temperature until ready to serve. Decorate desserts just before serving.
Fantastika! Riešutai atrodo nerealiai gražiai ir dar be proto skaniai! :)
AtsakytiPanaikintiBaltai pavydžiu jūsų smagaus ir saldaaaaaus penktadienio :))
Asta - aciu! o del pavydejimo, tai prasom apsilankyti,jeigu atisras tokia gaimybe (kadangi ne per toliausiai siu metu gveni); esi visada laukiama;
PanaikintiAušra, aš labai tikiuosi, kad pavyks. Niu gi nuodėmė būtų Niujorko (ir tavęs!) neaplankyti, Amerikoj būnant :D Ania? :))
PanaikintiAsta - butu baisi nuodeme; ir as taip pat labai tikiuosi!
PanaikintiTiesiog puiki pamoka ! ;) Tikiuosi, Kalėdoms pavyks pasinaudoti šiais patarimais puošiant torčiuką ;)
AtsakytiPanaikintiAciu, Irma; tikiuosi, kad ideja pravers;
PanaikintiSu Skirmante-Forelle esam irgi žaidusios su karamele pernai metų oC numeriui (Nobelio desertas). Tikrai smagu, o jei dar pavyksta kažkas - smagumo dar daugiau :)
AtsakytiPanaikintiPrisimenu jusu Nobelio deserta - grazu!
PanaikintiNeapsakomas grožis! Negaliu atsižiūrėt :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Justyna!
PanaikintiNuostabu! Pasinaudosiu ir as sia ideja, papuosti koki tortuka :)
AtsakytiPanaikintiAguonele - butinai pasinaudok;
PanaikintiO šią idėją tai be abejonės teks pasivogt savo sekančiam tortui!
AtsakytiPanaikintiAš irgi prie idėjos vagilių :D
AtsakytiPanaikintiNe "Jura sweets" priimineja uzsakymus, bet "Ausra ir Co". Visi klientai patenkinti ir kalba apie "Ausra ir Co" gaminius labai ilgai. :) Fainos labai nuotraukos isejo tu riesutuku. Aciu uz nuostabu vakara ir dovanas!
AtsakytiPanaikintiVilma, Zivile - tai prasom, man negaila!
AtsakytiPanaikintiJura - tai tau aciu;
Na, "mergos",jus cia pavarete!!! :-)))
AtsakytiPanaikintiNa, Lina, mes pavarom, kai netingim;
PanaikintiDarbštuolės ! Aš tai po ligoninės maisto seilę varvinu žiurėdama į naminę morku sriuba ir raviolius su moliūgais:)
AtsakytiPanaikintiRennie - ACIU! kuo geriausios tau sveikatos!
PanaikintiKiekvienas Jusu irasas yra kazkas tokio: isbaigta, santuriai jausminga, elegantiska ir nuosirdu.
AtsakytiPanaikintiAs Jus myliu :).
Aciu, kad rasote.
as irgi Jus myliu, uz siltus zodzius ir uz tai, kad skaitote; aciu!
PanaikintiAtrodo Super!!!
AtsakytiPanaikintiaciu! man irgi patiko, bet vistiek labai malonu, kai ir kiti pagiria;
PanaikintiVau koks grožis, būtinai išbandysiu, tik reikia tortui susikaupti. Na, progą sugalvoti, kad nelaukiant Kalėdų pabandyti :) O sakykit, prašau, koks kiekis karamelės gaunasi iš tų trijų stiklinių cukraus? Lieka karamelės, svarstau, ar nebus man per daug jos likę paskui...
AtsakytiPanaikintikarameles liks daug, bet zinokit jos reikia daugiau issivirti, nes reikia, kad ji ilgai karsta butu; didesnis kiekis leciau atvesta; nes su atvesusia karamele jokiu riesutu nepadekoruosite;
PanaikintiSmaguma tie riešutėliai. Prieš gerus metus paskutinį sykį taip su jais žaidžiau. Draugė skaitė aprašymą australiška anglų kalba ir atrodė viskas labai sudėtinga. Tada aš paskaičiau ir iš trečio sykio supratau kas ir kaip, o kai pradėjom daryti, tai viskas super paprasta pasirodė :)
AtsakytiPanaikintitikrai super paprasta;
PanaikintiPavydziu jusu kulinariniu vakareliu.
AtsakytiPanaikintiviska dariau pagal nurodymus ir nesigavo karamele :( nei trupucio nepageltonavo, o susikristalizavo cukrus :(
AtsakytiPanaikintiAnonime, susikristalizavo matyt todel, kad liko cukraus kristaleliu ant puodo krastu; juos reikia vis nubraukti slapiu sepetuku arba slapia silikonine mentele; toks susikristalizavimas is esmes tai nieko nekeicia; jeigu dar ilgiau butumet pakaitine, tie kristalai butu visi istirpe, ir karamele butu parudavusi; juk karamele - tai ne kas kita, o degintas cukrus; jeigu pakankamai ilgai kaitinsi, taiga vistiek prades degti, niekur nedings;
Panaikintilabai aciu uz atsakyma. dar turiu klausimeli. tortukus karamele puosti pries valgant? pasidariau karameles dekoracijas,papuosiau tortuka it per nakti pabuves saldytuve man visos karameles dekoracijos istirpo. ar karamele padariau negera ar ji visada tirpsta saldytuve?
Panaikintikarameles istirpo nuo dregmes; dekoracijas galima pasidaryti is anksto, bet reikia laikyti sausai, sandariai uzdarytame inde; kuo sausiau tuo geriau;
Panaikintidar karteli jums aciu. o tai pamaniau,kad gal vel netinkamai padariau. kita karta zinosiu,kad tortuka puosti ne is vakaro
Panaikinti