26 rugsėjo, 2011

Vafliai su moliūgu



Savaitgaliais mūsų namuose visada kepami vafliai arba blynai. Kiekvieną savaitgalį. Be išimčių. Nebent mes kur nors keliaujame, ir tose kelionėse neturime virtuvės (nes jeigu virtuvė yra, tai vistiek bus kepami bent jau blynai), arba namuose netyčia pasibaigė klevų sirupas (oi, koks liūdnas tada būna savaitgalis…). Aš asmeniškai labiau mėgstu vaflius, nei blynus, dėl žemiau išvadintų priežasčių:

1)      Vaflius daug lengviau iškepti - juos kepa elektrinė vaflinė.

2)     Kai kuriuos vaflius galima užmaišyti iš vakaro, todėl juos labai patogu išsikepti, kai ryte trūksta laiko.

3)     Vaflius labai patogu užšaldyti. Iškepus nemenką jų partiją, likusius vaflius susukti po vieną į maistinę plėvelę ir sukišti į šaldiklį. Po to, norui esant, juos galima iš šaldiklio traukti, kišti į skrudintuvą ir štai jums pašom – skaniausi šilti vafliai, nei kiek ne prastesni, nei ką tik iškepti!

4)    Ant vaflių galima pilti daug daugiau klevų sirupo. Gal tiems, kas nemėgsta saldžiai, čia visai ne privalumas, bet man tai kuo daugiau sirupo, tuo geriau. Sirupas į vaflius gražiai susigeria, o ne pasklinda po visą lėkštę į didžiulę balą (blynų atveju).

5)     Vafliai man daug skanesni nei blynai (traški plutelė ir visa kita).

6)     Vafliai man daug gražesni. 




Vaflius aš kepu visokiausius – mielinius, su pasukomis, su uogomis, su bananais,  su šokolado gabaliukais, arba su rūkyta lašiša. Bet vienas mėgstamiausių vaflių receptų mūsų namuose yra vafliai su moliūgu. Rudenį, kai visur pilna moliūgų, aš priverdu kalnus moliūgų tyrės. Tikrai kalnus. Per visą gana ilgą moliūgų sezoną, kuris tęsiasi maždaug nuo rugsėjo pabaigos iki pat Padėkos Dienos, aš sugebu prištabeliuoti pusę savo šaldiklio moliūgo tyrės, nedidukuose plastikiniuose zip-lock maišeliuose, po vieną stiklinę tyrės kiekviename maišelyje. Toks užšaldytas moliūgas pukiausiai tinka visiems receptams, kur reikia konservuoto moliūgo, tik aš jums tiesą paskaysiu – namie paruošta moliūgo tyrė yra visiškai nepalyginama su pirktine konservuota mase; skirtumas čia panašiai toks, kaip tarp manęs ir, pavyzdžiui,  Lady Gaga


 



Konservuoto moliūgo tyrė nuo ilgo ir nuobodaus sėdėjimo metalinėje konservų dėžutėje dažniausiai patamsėja, sustandėja, praranda aromatą ir visa kita, žodžiu, tampa niekuo nepanaši į tą, kurią nesunkiai  galite išsivirti namuose. Aš išbandžiau ne vieną ir ne dvi konservuoto moliūgo rūšis, pradedant populiariausia Libby’s ir baigiant pačiomis mandriausiomis, kurių kaina būdavo visiškai neadekvati, o produktas vistiek būdavo daugmaž apgailėtinas. Taigi, nepatingėkite išsivirti naminės moliūgo tyrės. Ir šį savaitgalį būtinai išsikepkite vaflių!




Aušra


Vafliai su moliūgu

Pagal receptą iš specialiai tam skirto blogo: http://pumpkinwaffles.wordpress.com/ultimate-pumpkin-waffle-recipe/



1 stiklinė moliūgų tyrės (konservuotos arba naminės)
1 ¼ stiklinės miltų
3 šaukštai kukurūzų krakmolo
¼ stiklinės rudojo cukraus
1 ½ šaukštelio kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
1 šaukštelis cinamono
1 šaukštelis malto imbiero
žiupsnelis tarkuoto muskato
2 kiaušinai
1 stiklinė pieno
50 g (4 šaukštai) ištirpinto sviesto

Jeigu moliūgų tyrę gaminsite namuose, moliūgą nuplauti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas, supjaustyti stambiomis riekėmis ir virti ant garų maždaug 20 minučių, kol suminkštės ir lengvai trinsis šakute. Nukelti nuo garų, nulupti žievę. Moliūgo minkštimą sutrinti rankiniu blenderiu į vientisą tyrę, ją sukrėsti į sūrmaišį arba į didoką virtuvinį rankšluostį, užrišti ir palikti pakabintą kelioms valandoms arba pernakt, kad nubėgtų. Paruoštą tyrę galima naudoti receptuose vietoje konservuoto moliūgo (namuose pagamintojo spalva bus daug gražesne!). Moliūgo tyrę taip pat galima užšaldyti ir laikyti šaldiklyje kelis mėnesius.

Elektrinę vaflinę nustatyti ant pačios karščiausios padalos. Patepti riebalais.

Miltus, cukrų, krakmolą ir prieskonius gerai išmaišyti ir persijoti.

Atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių.

Baltymus išplakti iki standžių putų.

Kiaušinių trynius, pieną, moliūgo tyrę gerai išplakti šakute arba šluotele. Supilti tirpintą sviestą. Suberti persijotus sausus ingredientus. Atsargiai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų. Sudėti išplaktus baltymus. Dar kartą atsargiai permaišyti. Kepti karštoje vaflinėje, kol paruduos. Į stalą tiekti su klevų sirupu.



Pumpkin Waffles

Recipe from: http://pumpkinwaffles.wordpress.com/ultimate-pumpkin-waffle-recipe/




1 cup pumpkin (canned or homemade)
1 ¼ cup flour
3 tablespoons cornstarch
¼ cup brown sugar
1 ½ teaspoon baking powder
½ teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon ground ginger
Pinch of grated nutmeg
2 eggs
1 cup milk
4 tablespoons butter, melted

If preparing homemade pumpkin puree, wash pumpkin, cut it in half, scoop out the seeds and cut it into big chunks. Place pumpkin chunks into a large strainer that is set above the large pot with boiling water. Cover and steam for about 20 minutes, until pumpkin is completely soft and can be easily smashed with the fork. Transfer cooked pumpkin into a large bowl, remove the skin and blend it with the immersion blender until smooth. Transfer pureed pumpkin onto a large piece of cheesecloth (or a large kitchen towel), tie the ends and hang it for a few hours (or even better – overnight) to drain. Drained pumpkin puree could be used in recipes instead of canned pumpkin (the color of homemade will be so much nicer, compared to the canned). Pumpkin puree could also be frozen in plastic containers or zip-lock bags and kept in the freezer for many months.

Set the electric waffle maker to its maximum setting. Spray it with cooking spray or brush it with some melted butter.

Mix and sift together flour, cornstarch, sugar and spices.

Separate egg whites from yolks.

Beat the egg whites until stiff peaks form.

In a large bowl whisk egg yolks, milk and pumpkin until smooth. Add melted butter, then sifted flour and spice mixture. Mix everything gently, just until there is no visible streaks of dry flour. Do not over-mix! Slide in the egg whites, mix them gently into the batter. Cook waffles in the hot waffle maker until they are nicely browned. Serve it with maple syrup. 



23 rugsėjo, 2011

Karamelinis obuolių pyragas

 
Kaip žadėta, toliau tęsiasi receptų su obuoliais tema. Šito pyrago receptą nusižiūrėjau bevartydama King Arthur Flour rugsėjo mėnesio katalogą. Nuotraukoje jis atrodė taip gražiai, kad pamačiusi iškart supratau – reikės būtinai išbandyti. Pyragas iš tiesų yra tikras  puikumėlis: minkštas, drėgnas, obuolinis, riešutinis, o jei dar viso šito gėrio negana, ant viršaus dosniai užpilama obuolinės karamelės padažo. Vien tik padažas toks skanus, kad aš, jo paragavusi, praradau bet kokią savitvardą ir vos ne pusę jo iškabliavau šaukštu tiesiai iš puodo. Laimei, laiku atsipeikėjau, nes būtų nelikę ką ant pyrago pilti. Karamelė, obuoliai, riešutai, imbieru ir cinamonu kvepiantis, burnoje tirpstantis saldumas tarpusavyje čia taip puikiai dera, kad kąsnelis tokio pyrago yra grynų gryniausias malonumas: toks, kai reikia užmerkti akis, trumpam sulaikyti kvėpavimą, ir iki užsimiršimo mėgautis!


Karamelinis obuolių pyragas

(pagal King Arthur Flour receptą)





Obuolių įdarui:
3 dideli kieti obuoliai
50 g sviesto
¾ stiklinės rudojo cukraus
2 šaukštai obuolių sulčių koncentrato
½ stiklinės kukurūzų sirupo
Žiupsnelis cinamono

Pyragui:
¾ stiklinės alilejaus (NE alyvuogių!)
1 stiklinė rudojo cukraus
2 šaukštai obuolių sulčių koncentrato
2 kiaušiniai
½ šaukštelio cinamono
Žiupsnelis malto imbiero
Žiupsnelis malto muškato
Žiupsnelis druskos
1 šaukštelis valgomosios sodos
1,5 stiklinės miltų
1 kietas obuolys
¾ stiklinės smulkintų graikiškų riešutų


Okraitę įkaitinti iki 175oC (350oF). Gilią apvalią kepimo formą patepti riebalais, dugną iškloti svestiniu popieriumi ir jį taip pat patepti riebalais.

Įdarui: nupjauti vieno obuolio viršų ir dėti jį į formos vidurį, odele į viršų. Likusius obulius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti storomis, maždaug 1,5 – 2 cm storio riekelėmis. Obuolio riekeles kloti į kepimo formą ratu, tankiai suglaudžiant jas vieną prie kitos.

Nedideliame puodelyje ant silpnos ugnies pakaitinti gabalėliais susmulkintą sviestą, cukrų, obuolių sulčių koncentratą, cinamoną ir kukurūzų sirupą. Pastoviai maišant, kaitinti tol, kol cukrus ir sviestas pilnai ištirps. Užpilti ½ stiklinės paruošto karamelinio padažo ant išdėliotų obuolių skiltelių. Likusį padažą palikti kambario temperatūroje, kad atvėstų. 
Pyragui: Obuolį nulupti ir supjaustyti nedidukais gabalėliais. Į didoką dubenį supilti aliejų, cukrų, obuolių sulčių koncentratą, kiaušinius, prieskonius ir druską. Viską plakti elektriniu mikseriu 2 - 3 minutes. Į išplaktą mišinį suberti sijotus miltus ir sodą, viską atsargiai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų (svarbu nepermaišyti!). Į tešlą suberti smulkintą obuolį ir riešutus. Atsargiai išmaišyti. 

Tešlą šaukštu krėsti į kepimo formą ant obuolių su karamele sluoksnio. Kepti 50 – 55 minutes, kol pyragas pilnai iškeps ir nelips prie dantų krapštuko. Iškeptą pyragą traukti iš orkaitės. Leisti jam atvėsti maždaug 5 minutes. Peiliu arba medine metele patikrinti, ar nėra prie skardos kraštų prikibusios tešlos. Pyragą apversti and padėklo. Jeigu sakrdoje liks prie dugno prilipusių obuolių, juos atsargiai perkelti ant pyrago. Pyrago viršų apipilti likusiu karameliniu padažu. Į stalą tiekti šiltą su vaniliniais ledais arba nesaldinta plakta grietinėle. 







Caramel Apple Upside-Down Cake

(recipe from King Arthur Flour)



Topping: 
3 apples 
4 tablespoons butter 
¾ cup brown sugar 
2 tablespoons apple juice concentrate 
½ cup light corn syrup
 

Cake: 
¾ cup vegetable oil 
1 cup brown sugar 
2 tablespoons apple juice concentrate 
2 eggs 
½ teaspoon ground cinnamon 
Pinch of ground ginger 
Pinch of ground nutmeg 
Pinch of salt 
1 teaspoon baking soda 
1 ½ cups flour 
1 apple, peeled and finely chopped 
¾ cup chopped walnuts



Preheat the oven to 350°F. Lightly grease a deep round cake pan at least. Line the bottom with parchment, and grease the parchment. 


Slice the top off one of the apples and set it in the center of the pan. Peel the rest of the apples, remove the seeds and slice them into 1” tick wedges. Line the edges in the pan in a circle around the first round apple slice. Lay the edges snug together but do not overlap them – there should not be any space between the apple slices and the bottom of the pan; otherwise the batter will get into those spaces and you will not see a nice pattern of apple wedges on the top of the cake, when you turn it upside-down.  


Prepare the topping by heating the butter, sugar, boiled cider, cinnamon, and corn syrup together over low heat, stirring until the sugar is dissolved. Pour 1/2 cup of the syrup mixture into the prepared pan onto the apple layer, and set the rest aside. 


To make the cake: beat the oil, brown sugar, boiled cider, eggs, spices, and salt together with the electric mixer for 2 minutes at medium speed. Sift the flour with the baking soda, and stir it into the batter. Add the chopped apple and nuts, and mix until just blended. Do not overmix.


Drop scoops of the batter atop the apples in the pan, gently spreading to cover. Bake the cake for 50 to 55 minutes, or until a cake tester inserted near the center comes out clean. Remove the cake from the oven, and run a thin spatula around the edge to loosen. Let the cake cool in the pan for 5 minutes, then turn it out onto a serving plate, bottom side up. Scrape out any sauce that remains in the pan, and spread it over the cake. Pour the reserved caramel sauce over the cake. Serve cake warm or at room temperature, with unsweetened whipped cream if desired.

21 rugsėjo, 2011

Kvapniųjų moliūgų sriuba



Kvapnusis moliūgas (butternut squash) – tai ypatingai skani ir universali daržovė. Pakepintas su trupučiu sviesto, orkaitėje arba ant keptuvės, jis pasidaro saldus ir minkštas; apskrudusius moliūgo gabalėlius galima maišyti su makaronais, kuskusu arba ryžiais; keptą moliūgą galima aplieti klevų sirupu ir tiekti kaip saldų garnyrą prie paukštienos; iš jo galima kepti pyragus arba išvirti nepaprastai švelnaus skonio kvapnią sriubą.

Ši sriuba tikrai verta dėmesio. Prižadu, kad kartą pamėginę, ją virsite vėl ir vėl. Sriuba švelni, saldi ir nepaprastai aromatinga, ją super paprasta ir greita pagaminti. Sunkiausia bus nulupti kietą moliūgo žievę, o visa kita – vienas džiaugsmas! Kepamas moliūgas, cinamonas, muškatas ir tarkuojamas imbieras kvepės rudeniu, o ryški geltona sriubos spalva  tiesiog neleis nesišypsoti!

Kvapniųjų moliūgų sriuba



1, 5 kg  kvapniojo moliūgo (1 vidutinio dydžio arba du mažesni)
1 svogūnas
25 g sviesto
4 stiklinės vištienos sultinio
2 šaukštai rudojo cukraus
Žiupsnelis Druskos
Žiupsnelis malto muškato
Žiupsnelis malto cinamono
0,5 šaukšto šviežio tarkuoto imbiero
Grietinėlės pagal skonį

Moliūgą nulupti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas ir supjaustyti maždaug 1cm kūbeliais. Svogūną smulkiai supjaustyti.

Didelėje keptuvėje plačiu storu dugnu ištirpinti sviestą, suberti pjaustytą moliūgą, svogūną, cukrų ir truputį druskos. Kepinti, laikas nuo laiko pamaišant, kol moliūgo gabalėliai suminkštės ir lengvai apskrus iš visų pusių. Keptuvės turinį perdėti į didelį puodą. Supilti buljoną. Viską užvirinti. Sumažinti ugnį ir virti, kol moliūgai taps visiškai minkšti ir lengvai trinsis šakute. Puodą nukelti nuo ugnies. Sriubą sutrinti rankiniu blenderiu. Suberti prieskonius: cinamoną, muškatą ir imbierą. Paragauti, ar netrūksta druskos. Įpilti grietinėlės, viską išmaišyti ir vėl pakaitinti, bet neužvirinti. Į stalą tiekti karštą su ant sviesto pakepintos baltos duonos skrebučiais. Skanaus!



Butternut Squash Soup

3.5 lb butternut squash
1 onion
2 tablespoons butter
4 cups chicken broth
2 tablespoons brown sugar
Salt
Ground nutmeg
Ground cinnamon
½ tablespoon grated fresh ginger
Heavy cream

Peal the squash, cut it in half, scoop out the seeds, cut into 0.5” dice.

Chop onion.

In a large heavy bottom pan on medium high heat melt butter, add chopped onion, diced squash, brown sugar and salt. Cook, stirring from time to time, until squash softens and lightly caramelizes on all sides. Transfer cooked squash and onion into a large pot. Add chicken broth and bring everything to a boil. Reduce the heat and simmer until vegetables are completely tender and can be squished easily with a fork. Remove pot from the heat. Blend the soup with the immersible  blender. Add a pinch of ground nutmeg, a pinch of ground cinnamon and grated ginger. Check for salt. Add some heavy cream to your liking. To serve, toast some good bread on a pan with a little bit of butter and serve it with the hot soup. Enjoy!

15 rugsėjo, 2011

Receptai su obuoliais tęsiasi - sluoksniuotos tešlos “skarelės” su obuoliais


Atsidarė Cornell Orchards parduotuvė. Obuolių sezonas oficialiai prasidėjo, todėl ateityje nusimato daug obuolinių kepinių, kuriuos planuojama nuosekliai dokumentuoti  ir raportuoti blogo įrašuose.


Cornell obuoliai yra nuostabūs. Geresnių nežinau ar bebūna. Neįsivaizduoju, kiek jų priauginama, nes obuolius ir obuolių sultis jie čia pardavinėja iki pat balandžio pabaigos. Be to, iškart po Kalėdų ir obuolius,  ir sultis jie atidavinėja vos ne už dyką – visos kainos mažinamos perpus, o jeigu perki maišą obuolių arba 2 L sulčių, tiek pat gali pasiimti dovanų nemokamai.



Žodžiu, pradedant šiandiena ir iki pat balandžio pabaigos mūsų rūsyje bus prisandėliuota pakankamai obuolių, ir vartojami jie bus nemenkais kiekiais: kasdien keliaus pietų krepšeliuose į darbus ir į mokyklą, bus kepami ir verdami visokiausiais pavidalais, pusryčiams, desertams, garnyrams, vaišėms, lauktuvėms, labdariniams kepinių išpardavimas ir taip toliau, ir taip panašiai. Kuriam laikui pamiršim, kad pasaulyje egzistuoja kitokių vaisių, nebent laikas nuo laiko įmaišysim kokių kriaušių arba slyvų, nes kas gali būti geriau už puikų obuolį! 


 
Sluoksniuotos tešlos “skarelės” su obuoliais – tai mano pačios sugalvotas, gražus ir griozdiškas amerikietiško deserto Apple Turnovers vertimas . Receptas toks paprastas ir greitas, kad tokias “skareles” galima laisviausiai išsikepti pusryčiams. Pyragėlių tešla pirktinė, todėl nereikės nieko  maišyti ar kočioti. Tik nepamirškit iš vakaro šaldytą tešlą ištraukti iš šaldiklio ir palikti ją nakčiai šaldytuvo apatinėje lentynoje, kad ji spėtu atsileisti. Skarelėms tinka bet kokie obuoliai. Jeigu neturite obuolių, tiks ir kriaušės – bus irgi labai skanu. O jeigu jūsų namuose obuolių sezono metu nedraudžiama turėti kokių kitų vaisių, pavyzdžiui persikų, slyvų  arba nektarinų, jie tiks šiems pyragėliams nei kiek ne mažiau, nei obuoliai; tik tada tai bus skarelės ne su obuoliais, bet su persikais, slyvomis, arba dar kuo kitu. Saldus rikotos arba varškės įdaras su uogomis arba su cinamonu irgi labai tiktų, bet šitas variacijas aš pataupysiu tiems laikams, kai Cornell Orchards nebedalins už dyką aukščiausios rūšies obuolių. O kol kas – skarelės (ir visa kita!) bus tik su obuoliais!

Skanaus!

Aušra
 

Sluoksniuotos tešlos “skarelės” su obuoliais
 (Apple Turnovers)



2 šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštai (maždaug 25 X 25 cm)
2 dideli obuoliai
½ stiklinės virtų obuolių tyrės arba obuolių košės
¼ stiklinės cukraus
Cukraus pabarstymui

Šaldytą sluoksniuotą tešlą atšildyti šaldytuve. Obuolius nulupti, įšimti sėklides ir sutarkuoti stambia tarka. Tarkuotus obuolius sumaišyti su cukrumi ir palikti 5 minutėms, kad išsiskirtų sultys. Obuolių tarkius nuspausti, sultis supilti į atskirą indą.

Orkaitę įkaitinti iki 200oC (400oF). Sausainiams skirtą plačią ir žemą kepimo skardą ištiesti sviestiniu popieriumi arba Silpat silikonine plėvele.

Tešlos lakštus ištiesti ant sauso paviršiaus ir kiekvieną perpjauti  į keturias dalis. Iš viso bus aštuoni kvadratėliai. Kvadratėlių kraštus suvilgyti nuo obuolių tarkių likusiomis sultimis. And vienos  pusės dėti 1 - 2 valgomus šaukštus obuolių tarkių ir 1 arbartinį šaukštelį virtų obuolių tyrės arba obuolių košės. Kvadratėlį perlenkti pusiau į trikampį, šakute užspausti tešlos kraštus, viršų aptepti tomis pačiomis nuo obuolių tarkių likusiomis sultimis ir apibarstyti cukrumi. “Skareles” perkelti į paruoštą skardą. Kepti 15 – 20 minučių, kol pyragėlių viršus taps sodriai auksinės spalvos. Išėmus iš orkaitės, “skarelėms” leisti šiek tiek atvėsti ir šiltas nešti į stalą.


12 rugsėjo, 2011

Obuolių pyragas



Tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas – Apple Pie. Trapia sviestine tešla išklojama pyragui skirta gili kepimo forma, ant tešlos dedamas obuolių įdaras, ir viskas vėl užklojama iškočiotos tešlos sluoksniu. Pyragas skaniausias šiltas. Prie jo labai tiks vaniliniai ledai arba plakta girtinėlė; ant viso to dar galima užpilti karamelinio padažo (bet labai skanu ir be jo!).

Skanaus!



Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Pagal Elise Bauer receptąwww.simplyrecipes.com




Tešlai:
2 stiklinės miltų
½ stiklinės maltų migdolų, be luobelių
225 g sviesto, atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kūbeliais
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 valgomas šaukštas rudojo cukraus
3 - 6 valgomi šaukštai šalto pieno
1 valgomas šaukštas gritinėlės
1 kiaušinio trynys

Įdarui
½ stiklinės cukraus
¼ stiklinės rudojo cukraus
Žiupsnelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cinamono
¼ arbatinis šaukštelis imbiero (sauso, malto)
2,5 kg kietų obuolių
1 valgomas šaukštas citrinos sulčių
1 arbatinis šaukštelis tarkuots citrinos žievelės
2 valgomi šaukštai sviesto, susmulkinto


Virtuviniame kombine sumaišyti miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską. Sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir sukti, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilti pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą išimti iš kombaino, perskirti pusiau, suformuoti du vienodo dydžio diskelius ir įdėti į šaldytuvą  1 - 2 valandom. 

Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Dideliame dubenyje sumaišyti įdarui skirtą cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudėti supjaustytus obuolius ir suberti tarkuotą citrinos žievelę. Viską gerai išmaišyti, perdėti į didoką keptuvę storu dugnu, keptuvę uždenti ir troškinti ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, apie 8 - 10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukelti nuo ugnies, perpilti į didelį kiaurasamtį ir palikti, kad nuvarvėtų.

Orkaitę įkaitinti iki 220oC. 
Iš šaldytuvo išimti vieną tešlos diskelį ir jį iškočioti ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinęs plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkelti į apvalią kepimo formą ir iškloti ja formos dugną ir kraštus. Ąnt tešlos supilti obuolių įdarą, obuolius apšlakstyti citrinų sultimis ir apdėlioti sviesto gabalėliais. 

Iškočioti antrą tešlos diskelį, juo užkloti obuolius ir pirštais užspausti pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauti 3 - 4 cm ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepti kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu. 

Pyragą kišti į orkaitę ir kepti ant pačių žemiausių orkaitės grotelių 15 minučių.  Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 190oC ir toliau kepti dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgaus sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsinti skardoje. Į stalą tiekti su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu. 

Karamelinis padažas
Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitinti 2 stiklines cukraus, nemaišant, kol cukrus aplink puodo kraštus ims tirpti. Mediniu šaukštu atsargiai maišyti, kol visas  cukrus ištirps ir įgaus tamsaus gintaro spalvą. Nukelti nuo ugnies. Toliau intensyviai maišant, į karštą cukrų plona srovele supilti 1 + 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė, ir dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai burbuliuos. Maišyti nesustojant, stipriai ir energingai, kol padažas pasidarys vientisas. Įmesti 1 šaukštą (15 g) sviesto ir žiupsnelį rupios druskos (arba fleur de sel), viską vėl gerai išmaišyti. Supiltį į stiklainį, uždengti ir laikyti šaldytuve. 


08 rugsėjo, 2011

Kai pomidorų tiek, kad nebėra kur dėti



Jeigu kam pritrūko gero recepto iš pomidorų – štai jums dar vienas: pomidorų sriuba. Labiausiai tiks mėsingi ir nevandeningi pomidorai, pavyzdžiui slyviniai, Roma,  Jaučio širdys, Beefsteak ar kiti į juos panašūs. Receptas adaptuotas iš Beatos Nicholson knygos “Beatos Virtuvė” su keliais mažais pakeitimais: 1) aš nedėjau cukinijos; 2) česnako galvutę aš kepiau atskirai, susuktą į foliją, o ne kartu su pomidorais, kaip kad Beata siūlo. 

Cukinijos nedėjau,  nes man atrodo, kad jos čia visiškai nereikia. Cukinija šiek tiek sušvelnintų ir prislopintų pomidorų skonį. Aš cukiniją į pomidorų sriubą dėdavau, kai ją virdavau vaikams, kol jie buvo dar visai maži leliukai. Bet kai leliukai paaugo, cukinijų nebededu. Bent jau man stiprus ir rimtas pomidorų skonis tikrai nereikalauja jokio maskavimo ar švelninimo. O dėl česnako, kepamas savo lukštuose su trupučiu aliejaus ir susuktas į foliją jis taip suminkštėja, kad iškepus iš lukštų išsispaudžia net ne skiltelės, o minkštutėlė, švelni ir be galo kvapni česnakinė tyrelė, tinkanti pagardinti bet kokią sriubą. Iš tokio folijoje iškepto česnako taip pat galima sumaišyti puikų česnakinį majonezą aioli, derantį absoliučiai prie visko, išskyrus galbūt tik šokoladinį pyragą arba avietinius ledus. 

Pomidorus sriubai būtina kepti. Pusvalandis karštoje orkaitėje ne tik susprogdina ir išdžiovina pomidorų odelę, kuri paskui be jokio vargo nusineria, išlaisvindama vertingąjį minkštimą, bet kepimas pomidorus paskanina, juos pasaldina, o skaidrias ir rūgštokas jų sultis paverčia sodrios spalvos kvapniu sirupu. Taigi, kepti pomidorus reikia dėl aukščiau išvardintų priežasčių. 

Visa kita labai paprasta: svogūnai, česnakai, salierų lapkočiai, truputis alyvuogių aliejaus, truputis sultinio, rankinis blenderis ir gera sauja šviežių baziliko lapelių. Rezultatas – tobula sriuba. Prie jos pakepinkite geros kvietinių miltų duonos su fermentiniu sūriu, ir bus jums pats skaniausiais patiekalas: grilled cheese and tomato soup! Mano vaikams tai bene pats mieliausias ir laukiamiausias derinys.

Išbandykite!

Aušra



Pomidorų sriuba

Pagal Beatos Nicholson receptą iš knygos “Beatos Virtuvė”



1,5 kg pomidorų

Alyvuogių aliejaus

Balzaminio acto

1 šaukštas cukraus

Druskos

Maltų juodųjų pipirų

1 česnako galvutė su lukštais

2 česnako skiltelės (be lukštų)

1 svogūnas

2 saliero lapkočiai

2 - 3 stiklinės vištienos buljono

Sauja šviežių baziliko lapų

Grietinėlės



1.      Orkaitę įkaitinti iki 200oC (400oF). 


2.      Pomidorus perpjauti pusiau arba į ketvirčius, jeigu stambesni, ir juos paskleisti and didelės ir gilokos kepimo skardos. Aš naudoju pačią didžiausią savo skardą, kurioje Padėkos dieną kepamas didžiulis kalakutas. Jeigu tokios didelės skardos nėra, pomidorus paskirstyti į dvi vidutinio dydžio skardas. Svarbu, kad pomidorai būtų paskleisti vienu sluoksniu ir tarp jų liktų tarpeliai. Kai kepdami pomidorai aplink turės daugiau laisvos vietos, jie bus daug skanesni, nes jei į skardą jų prikrauta per daug, pomidorai ne keps, o veikiau troškinsis. Taigi, paskleiskite juos kuo plačiau ir kuo laisviau. 


3.      Pomidorus apšlakstyti alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu, druska, maltais juodaisiais pipirais ir cukrumi. Skardą su pomidorais pašauti į orkaitę ir kepti 30 – 40 minučių, kol pomidorų odelės ims trūkinėti ir vietomis paruduos. 


4.      Nuo česnako galvutės nulupti tik išorinius lukštus, neišardant galvutės ir neatskiriant skiltelių. Nupjauti maždaug 1 cm nuo šaknų pusės. Česnako galvutę suvilgyti alyvuogių aliejumi, susukti į foliją ir kišti į orkaitę kartu su pomidorais. Aš į foliją susuktą česnaką įtupdau kur nors kamputyje šalia didžiosios skardos. 


5.      Kol pomidorai ir česnakas kepa, smulkiai supjaustyti svogūną, saliero lapkotį ir porą česnako skiltelių.


6.      Didokame puode ant vidutinės ugnies pakaitinti porą šaukštų alyvuogių aliejaus, į jį suberti pjaustytus svogūnus ir salierus, pakepinti kelias minutes, kol suminkštės. Suberti smulkintą česnaką, pakepinti dar kokią minutę, kol česnakas gardžiai pakvips. Nukelti nuo ugnies. Ant puodo viršaus uždėti tankų sietelį. 


7.      Iškepusius pomidorus traukti iš orkaitės, versti viską į sietelį: ir pomidorus, ir skardoje susikaupusias sultis, ir viską pertrinti, kol sietelyje liks tik sausos pomidorų odelės ir sėklos, o visos sultys ir minkštimas atsidurs puode. Sėklas ir odeles išmesti. 


8.      Kai visi pomidorai bus pertrinti, iš orkaitės traukti keptą česnako galvutę, išsukti ją iš folijos ir leisti truputėlį atvėsti (arba tiesiog griebti karštą, jeigu jūsų rankos visiškai bejausmės, kaip mano..!!). Atvėsus, atskirti česnako skilteles ir iš jų išspausti minkštimą; jį taip pat pertrinti per sietelį į tą patį puodą, kur pomidorai, kepti svogūnai ir visa kita.  


9.      Supilti buljoną, puodą uždengti ir pavirinti 10 - 15 minučių, kad daržovės susidraugautų ir visiškai suminkštėtų. Jei sriuba atrodo tirštoka, įpilti truputį daugiau sultinio. Jeigu, atvirkščiai, viskas atrodo gan skystai, pilti mažiau sultinio. Sriubos tirštumas priklausys nuo pomidorų, o reguliuoti jį galima sultiniu. 


10.  Kai viskas išvirs, sriubą pertrinti rankiniu blenderiu, paragauti, ar netrūksta druskos arba cukraus, o gal pipirų, suberti suplėšytus baziliko lapus. Tiekiant sriubą į stalą, galima užpilti truputį grietinėlės, bet galima ir be jos. 


11.  Skanaus!


06 rugsėjo, 2011

Rudenėjantis slyvų pyragas



Iš saulėto pajūrio grįžę namo Itakoje radom tikrą rudenį. Visą savaitgalį lijo, naktimis teko uždaryti langus, o rytai čia jau šalti ir tamsūs. Jonas ruošiasi į mokyklą. Ruduo. Pats tinkamiausias metas sėdėti namie ir kepti pyragus.


Slyvų pyragas 


Pagal Amanda Hesser receptąfood52.com (su minimaliais pakeitimais). 


1,5 stiklinės + 2 šaukštai miltų
Žiupsnelis druskos
¾ stiklinės cukraus
½ stiklinės aliejaus (NE alyvuogių!)
2 šaukštai pieno
½ šaukštelio migdolų ekstrakto
30 g (2 šaukštai) šalto sviesto
1 kg slyvų (juodų, mėlynų, raudonų – bet kokių!)

1.       Orkaitę įkaitinti iki 220oC (425oF). 

2.       Kartu persijoti miltus, druską ir vieną šaukštą cukraus. 

3.       Nedideliame dubenėlyje išplakti aliejų, pieną ir migdolų ekstraktą; mišinį supilti į persijotus miltus ir atsargiai išmaišyti, kol neliks sausų miltų. Svarbu nepermaišyti!

4.       Tešla įspausti į apvalią žemą kepimo formą išsiimančiu dugnu, padengiant visą formos dugną ir kraštus maždaug 0.5 cm tešlos sluoksniu. 

5.       Atskirame dubenėlyje sumašyti 2 šaukštus miltų, žiupsnelį druskos ir ¾ stiklinės cukraus. 

6.       Sviestą supjaustyti nedideliais gabalėliais, suberti į miltų ir cukraus mišinį ir pirštais viską pertrinti, kol tešla taps panaši į drėgną smėlį (ir primins puikias atostogas pajūryje…).

7.       Slyvas supjaustyti maždaug 2 cm storio riekelėmis ir jas išdėlioti ant tešla išklotos skardos. Slyvų riekeles stengtis išdėlioti kuo tankiau, klojant vieną ant kitos ir nepaliekant jokių tarpų. 

8.       Ant išdėliotų slyvų suberti smėlinę tešlą. 

9.       Kepti 35-40 minučių, kol pyrago kraštai gražiai paruduos, o paviršius ims burbuliuoti slyvų sulčių burbuliukais.

Pyragą atvėsinti skardoje.



Plum Tart 

Recipe by Amanda Hesser from food 52.com (with minor modifications)


1 1/2 cup plus 2 tablespoons flour 
3/4 teaspoons salt
3/4 cups sugar
1/2 cup vegetable oil
2 tablespoons milk
1/2 teaspoon almond extract 
2 tablespoons cold butter 
2 lbs plums (black, red, blue – any kind!)

  1. Heat the oven to 425 degrees.
  2. Sift together 1 1/2 cups flour, 1/2 teaspoon salt and 1 teaspoon sugar.
  3. In a small bowl, whisk together the oil, milk and almond extract. Pour this mixture into the flour mixture and mix gently with a fork, just enough to dampen; do not overwork it.
  4. Use your hands to pat out the dough so it covers the bottom of the pan, pushing it up the sides to the edge of the pan. This will be easy if you pat firmly and confidently, but not if you curl your fingertips into the dough. It should be about 1/8-inch thick all around.
  5. In a bowl, combine 3/4 cup sugar, 2 tablespoons flour, 1/4 teaspoon salt and the butter.
  6. Using your fingertips, pinch the butter into the dry ingredients until crumbly, with a mixture of fine granules and tiny pebbles (and reminds you of the wonderful vacation by the shore…).
  7. Slice the plums into 1” thick slices. Arrange the plum slices in concentric on the pastry, leaning against each other like fallen dominoes; they should fit snugly.
  8. Sprinkle the pebbly butter mixture over top. Bake for 35 to 45 minutes, until shiny, thick bubbles begin enveloping the fruit and the crust is a nut brown.
  9. Cool in the pan.