09 lapkričio, 2011

Obuolinis – spanguolinis trupiniuotis


Trupiniuotis pagal apibrėžimą yra vaisinis desertas. Bet ne tik. Šiltų vaisių, keptų savo sultyse, saldžių apskrudusių avižų, riešutų ir plaktos girtinėlės derinys man labiausiai asocijuojasi su pusryčiais. Todėl trupiniuotį aš dažniausiai kepu iš vakaro. O ryte jį pašildau mikrobanginėje, ant viršaus užkraunu grietinėlės arba jogurto, ir kabliuoju sau pilnaverčius pusryčius, pilnus visiems taip reikalingų vitaminų, ląstelienos, baltymų, riebalų, angliavandenių ir viso kito gėrio. Myliu trupiniuotį! Ir ne vien dėl visų tų aukščiau išvardintų maistinių pliusų. Trupiniuotis - tai toks dūšią sušildantis, paprastutis ir mielas skanėstas. Toks naminis. Ir toks be priekaištų skanus.  Jis kepamas, kai norima save ar kitus palepinti. O palepinimas ypač malonus iš ryto. Taigi, kam patinka, tebūnie tai desertas, o kam desertą valgyti dar per anksti, pasišildykite trupiniuočio pusryčiams.

Skanaus!

Aušra



Obuolinis – spanguolinis trupiniuotis

Pagal MarthaStewart receptą, nusirašytą iš kažkokio seno žurnalo


Įdarui:
1 kg obuolių
350 g šviežių spanguolių
½ stiklinės cukraus
3 šaukštai miltų
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 apelsino žievelė, smulkiai sutarkuota
Iš ½ apelsino išspaustos sultys

Trupiniams:
85 g sviesto, šalto, supjaustyto maždaug 1 cm3 kūbeliais
2/3 stiklinės miltų
2/3 stiklinės avižinių dribsnių
¾ stiklinės rudojo cukraus
½ stiklinės smulkintų graikiškų riešutų
½ šaukštelio cinamono
Žiupsnelis malto muskato
Žiupsnelis druskos

Orkaitę įkaitinti iki 190oC.

Pasiruošti trupinius: didokame dubenyje sumaišyti visus ingredientus, pirštais viską pertrinti, kol trupiniai taps panašūs į drėgną smėlį, į kurį kažkas netyčia pribėrė avižų. Trupinius laikyti šaltai, kol ruošiamas įdaras.

Gilų  stiklinį arba keraminį  kepimo indą ištepti sviestu.

Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti stambiomis riekėmis.

Dideliame dubenyje sumaišyti pjaustytus obuolius, spanguoles, miltus, cukrų, vanilę, apelsinų žievelę ir apelsinų sultis. Įdarą dėti į sviestu išteptą kepimo indą. Ant viršaus užbarstyti paruoštus trupinius. Kepti maždaug 1 valandą, kol trupiniai paruduos, o aplink kraštus ims burbuliuoti karštos įdaro sultys. Iškeptą trupiniuotį traukti iš orkaitės, palaukti, kol šiek tiek atvės, ir dar šiltą nešti į stalą, kartu su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.



Apple and Cranberry Crisp

According to Martha Stewart’s recipe found in some old magazine

Fruit filling:
2 ½ pounds apples
12 ounces fresh cranberries
½ cup sugar
3 tablespoons flour
1 teaspoon vanilla extract
Orange zest from one whole orange
Orange juice from ½ orange

Topping:
6 tablespoons butter, cut into half-inch pieces
2/3 cup flour
2/3 cup rolled oats
¾ cup brown sugar
½ cup chopped walnuts
½ teaspoon ground cinnamon
Pinch of ground nutmeg
Pinch of salt

Preheat oven to 375oF. Butter deep glass or ceramic baking dish.

Prepare the topping: in a large bowl combine all ingredients. Using your fingers work butter into flour, sugar, oat and nut mixture until it resembles wet sand that got accidentally intermixed with oats. Keep the topping in a cool place until prepare the filling.

Prepare the filling: peel the apples, remove the cores and cut  into large chunks. In a large bowl combine apples, cranberries, sugar, flour, vanilla, orange zest and orange juice. Transfer filling to buttered baking dish. Sprinkle with topping. Bake for about 1 hour until topping is deep brown and juices are thick and bubbly around the edges. Remove crisp from the oven, let it cool for a few minutes and serve while it is still hot, with vanilla ice cream or whipped cream.



04 lapkričio, 2011

Medicina, kriaušės ir viskis


Prieš porą dienų food52 paviešino vieną tokį straipsnį, kur rašoma, jog dvi - trys taurės vyno (ar kitokių tauriųjų gėrimų) per savaitę padidina susirgimo krūties vėžiu tikimybę. Jeigu tai jau nebe pora taurių per savaitę, o daugiau, tikimybė įsigyti vėžį proporcingai auga: papildomai suvartojus 10g alkoholio per savaitę, tikimybė ateityje susirgti krūties vėžiu išauga 10%. Baisu! Tai gal jau geriau išvis nevartoti nė lašo? Pasirodo su alkoholiu nėra viskas taip paprasta: visiškai nevartoti irgi negerai, ypač moterims. Toliau straipsnyje pasakojama, kad yra ir kita saikingo alkoholio vartojimo medalio pusė: visas pulkas mokslininkų ir daktarų neva tai įrodė, kad išgeriant tik retkarčiais ir po truputį galima stipriai susimažinti tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Vienu žodžiu, susimąsčiau: tai ar vartoti, ar ne? Ar geriau krūties vėžys, ar miokardo infarktas? Pasirinkimas kokių reta. Bemąstydama apie tai, kaip čia rasti aukso vidurį, įpuoliau į depresiją. Nusiraminimui, kaip dažniausiai man atsitinka, ėmiau sklaidyti kepinių knygas. Norit tikėkit, norit ne, bet pirmasis atverstas receptas buvo “Whiskey and Pear Tart”. Tarp kitko, ne “Pear and Whiskey Tart”, bet atvirkščiai. Pirmiausiai pagalvojau, kad reikia kuriam laikui susilaikyti nuo tokių derinių, kol neapsisprendžiau, kuria kryptimi čia man pasukus alkoholio vartojimo/nevartojimo kryžkelėje. Bet dvejonės truko neilgai. Nutariau, kad jeigu jau taip nutiko, kad būtent “Whiskey and Pears” yra mano šio vakaro receptas, tai tebūnie whiskey and pears! Mano kraugagyslės man už tai tik padėkos, o nuo vėžio bandysiu saugotis antioksidantais, esančiais kriaušėse, vanilėje ir cinamone

Jei dar neužsirašėte į “Daugiau Nei Lašo!” draugiją, būtinai išsikepkit šitą pyragą! Arba jeigu jau užsirašėte ir net sumokėjote nario mokestį, aš vistiek paraginčiau išsikepti, ir jokiu būdu nenusukit viskio. Tebūnie tai, kaip sakoma, pats paskutinis lašelis. Prižadu - paragavę tikrai suprasit, kad buvo verta nusidėti. 

Gero visiems savaitgalio!

Aušra


Kriaušių ir viskio pyragas


Pagal receptąiš “Baked Explorations”, su nedidelėmis modifikacijomis



Kriaušėms:
4 kietos kriaušės (Bosc ar kitos kietos veislės)
1 L vandens
1 + 1/3 stiklinės cukraus
1 vanilės ankštis arba 1 cinamono lazdelė
2 šaukštai viskio

Tešlai:
90 g sviesto, smulkinto
1 šaukštas rapsų aliejaus
3 šaukštai vandens
1 šaukštas cukraus
Žiupsnelis druskos
150 g miltų

Įdarui:
170 g migdolų pastos
2 šaukšteliai cukraus
2 šaukšteliai miltų
85 g sviesto, kambario temperatūros
1 kiaušinis
1 kiaušinio baltymas
1 – 2 lašai migdolų ekstrakto
1 šaukštas viskio


Kriaušes nulupti, supjaustyti į ketvirčius, išpjauti sėklalizdžius. Vandenį ir cukrų pakaitinti, kol cukrus ištirps, sudėti kriaušes ir prieskonius. Jeigu naudojama vanilė, ankštį perpjauti pusiau, išskobti lipnias sėklas ir viską sumesti į puodą su kriaušėmis: ir sėklas, ir perpjautą ankštį. Iš sviestinio popieriaus iškirpti puodo skersmens apskritimą, viduryje iškirpti poros cm skylę. Popieriniu apskritimu užkloti į vandenį panardintas kriaušes. Toks popierinis “dangtis” neleis kriaušėms išplaukti į paviršių ir jos visos vienodai išvirs. Virti ant silpnos ugnies maždaug 15 – 20 minučių. Puodą nukelti nuo ugnies, supilti viskį ir leisti kriaušėms atvėsti tame pačiame sirupe, kuriame jos virė.

Orkaitę įkaitinti iki 210oC. Karščiui atspariame inde sumaišyti sviestą, aliejų, vandenį, cukrų ir druską. Indą kišti į orkaitę ir kaitinti maždaug 15 minučių, kol sviestas pradės burbuliuoti ir aplink indo kraštus lengvai paruduos. Indą traukti iš orkaitės, suberti miltus ir gerai išmaišyti, kol susiformuos vientisa tešla. Dar karštą tešlą perkelti į apvalią (maždaug 23 cm skersmens) arba panašių gabaritų stačiakampę kepimo formą išsiimančiu dugnu. Atskirti maždaug pupos dydžio tešlos kąsnelį (jo gali prireikti iškepus pyrago padą, kai reikės užtaisyti atsiradusius įtrūkimus). Kai tešla šiek tiek pravės, ja padengti kepimo formos dugną ir šonus, pirštais spaudžiant ją, kaip plasteliną. Šakute subadyti tešlos paviršių maždaug dešimtyje vietų ir pašauti į orkaitę. Kepti maždaug 15 minučių, kol paviršius taps sodrios auksinės spalvos. Traukti iš orkaitės, likusia tešla užtaisyti visus įtrūkimus ir palikti, kad pilnai atvėstų.
Įdarui: migdolų pastą, miltus, cukrų ir druską išsukti elektriniu mikseriu, kol bus maždaug vientisa masė. Jeigu migdolų pasta sausesnė, pakanka sukti tik tol, kol neliks stambių pastos gabalų. Sviestą susmulkinti, suberti į migdolų pastos ir miltų mišinų ir toliau sukti, kol taps vientisa masė. Įmušti kiaušinį, kiaušinio baltymą, įlašinti migdolų ekstraktą ir supilti viskį. Viską gerai išmaišyti.

Pyragui:
1.       Orkaitę įkaitinti iki 180oC.
2.       Kriaušes traukti iš sirupo, perpjauti pusiau, skilteles nusausinti ant popierinių rankšluostėlių.
3.       Įdarą tolygiai paskirstyti ant iškepto pyrago. Ant įdaro išdėlioti kriaušių skilteles.
4.       Kepti maždaug 30 – 40 minučių, kol įdaras aplink kriaušių skilteles paruduos.
5.       Kol pyragas kepa, užvirinti nuo kriaušių likusį sirupą ir virti ant stiprios ugnies, kol sirupas sutirštės, maždaug 20 – 25 minutes.
6.       Iškeptą pyragą traukti iš orkaitės, viršų aptepti sutirštintu sirupu ir dar šiltą tiekti į stalą, su juoda kava arba taurele viskio.




Whiskey & Pear Tart

Adapted from "Baked Explorations" with a few slight modifications

Pears:
4 firm pears (Bosc or any other firm kind)
1 Qt water
1 + 1/3 cup sugar
1 vanilla bean or 1 cinnamon stick
2 tablespoons whiskey

Shell:
6 tablespoons butter, cubed
1 tablespoon canola oil
3 tablespoons water
1 tablespoon sugar
Pinch of salt
1 cup flour

Filling:
6 ounces almond paste
2 teaspoons sugar
2 teaspoons flour
6 tablespoons butter, room temperature
1 egg
1 egg white
1 – 2 drops of almond extract
1 tablespoon whiskey

Wash, peel and quarter the pears, remove the cores. Heat water and sugar until sugar dissolves, add pears and spices. If using vanilla, split the bean in half lengthwise, scrape out the sticky seeds ant drop everything into the pot with pears: bean, seeds and all. Make a lid out of the parchment: cut the circle the same diameter as the pot and cut a 1”-wide hole in the center. Cover the pears with the parchment lid, to prevent the pears from floating up while they cook and to ensure even cooking. Cook on low heat for about 15 – 20 minutes. Remove from the heat, add whiskey and let  pears cool to room temperature in the poaching liquid.

Heat oven to 410oF. In the heat-proof bowl mix butter, oil, water, sugar and last. Place the bowl into oven and heat for about 15 minutes until butter begins to bubble and turns brown around the edges. Take the bowl out of the oven, add flour and stir until dough comes together into a ball. Place the dough into the 9” round tart pan (or rectangular pan of similar size) with removable bottom. Take a small bite of dough,  about a size of large bean, and put it aside; you might need it to repair the cracks after the crust is baked. When the dough is cool enough to handle, pat it with your fingers to cover the bottom and the sides of the pan. Prick the dough with the fork in about 10 places, bake for about 15 minutes until deep golden brown. Remove from the oven and let it cool completely.

For the filling: mix almond paste, flour, sugar and salt with electric mixer until smooth. If almond paste is a bit drier, mix it until there is no more large chunks of the dough left. Add butter and continue mixing until smooth. Add egg, egg white, a drop or two of almond extract and whiskey. Mix well.

To assemble:
1.       Heat the oven to 375oF.
2.       Take the pairs out of the syrup, cut the pear slices in half and place them on the paper towels to dry.
3.       Spread the filling evenly over the tart shell. Place pear slices onto the filling in a snug layer.
4.       Cook tart for about 30 – 40 minutes until the filling around the pears turns golden.
5.       While the tart is baking, heat the pear poaching syrup and cook it on high heat until it reduces and thickens.
6.       Take the baked tart out of the oven, glaze with reduced syrup and serve it warm with black coffee or a shot of whiskey. 



02 lapkričio, 2011

Kepti moliūgai su klevų sirupu


Pas mus dabar tai jau tikrai yra pats moliūgų sezono pikas – vakar parduotuvėje suskaičiavau 15 skirtingų moliūgų rūšių:

Jack-O-Lantern
Decorative
Cutie Pie
Delicata
Sweet Dumpling
Butternut
Spaghetti
Acorn
Gold Acorn
Gold Nugget
Buttercup
Carnival
Hubbard
Kabocha
Red Kuri

Gali būti, kad kažką ir pražiopsojau, nes dėžės su moliūgais buvo išsklaidytos po visą daržovių skyrių ir išsiplėtę net į kiemą.














Man labai patinka moliūgai, visuose įmanomuose pavidaluose – gražiai sau pūpsantys darže, išpjaustyti Halloween’ui, su blyksinčiomis žvakučių švieselėmis viduje, o taip pat begalybėje skaniausių patiekalų ir kepinių. Pradėjau skaičiuoti patiekalus, kuriems aš naudoju moliūgą, ir iškart pasimečiau:


Sarašą galėčiau dar tęsti be galo. Moliūgai savo universaliu panaudojimu tikrai nenusileidžia bulvėms arba obuoliams. Bent jau mano namuose jie labai aukštai vertinami, mylimi ir gerbiami.

Štai jums dar vienas receptas – keptas moliūgas su klevų sirupu, šimtabalis garnyras prie bet ko, o ypač prie keptos vištos, arba kalakuto, arba kiaulienos kepsnio. Receptas toks paprastas, kad net nepatogu jį vadinti receptu: moliūgą perpjauti pusiau, išskobti sėklas ir kepti karštoje orkaitėje su trupučiu vandens, kol suminkštės. Viskas. Iškepęs moliūgas pavirsta į minkštutę, saldžią, kvapnią, šaukštu kabliuojamą tyrę, kuriai mano manymu nieko netrūksta, nebent truputėlio sviesto ir šlakelio klevų sirupo.



Keptas moliūgas

Pagal receptą, nusirašytą iš Coop parduotuvės Hanoveryje, NH, reklaminio lankstinuko


1 nedidukas moliūgas* (Acorn, Delicata, Carnival, Jack-Be-Little, Red Kuri, t.t.)
1 šaukštas sviesto
2 šaukštai rudojo cukraus
2 šaukštai klevų sirupo
Žiupsnelis druskos

Orkaitę įkaitinti iki 200oC (400oF).
Moliūgą perpjauti pusiau, išskobti sėklas. Moliūgo puseles dėti į gilų kepimo indą, pjautąja puse į viršų. Vidinę moliūgo dalį ištepti sviestu, pabarstyti druska. Į išskobtą ertmę įberti maždaug šaukštą rudojo cukraus, apšlakstyti klevų sirupu. Į indą įpilti šiek tiek vandens, maždaug 0,5 – 1 cm sluoksnį. Kepti orkaitėje maždaug 1 val., arba šiek tiek ilgiau, kol moliūgo vidus suminkštės, o viršus lengvai paruduos. Tiekiant į stalą, apšlakstyti moliūgo ertmėje susikaupusiu sirupu. Skaniausias šiltas, ką tik iš orkaitės. 



*Panašiu principu galima kepti ir didesnį moliūgą, jį prieš tai supjausčius storomis riekėmis. Moliūgo riekes aptepti sviestu, pabarstyti druska ir ruduoju cukrumi, apšlakstyti klevų sirupu ir kepti su trupučiu vandens, kol suminkštės.




Roasted Pumpkin

According to the recipe from the Coop store booklet in Hanover, NH

1 small pumpkin or squash * (Acorn, Delicata, Carnival, Jack-Be-Little, Red Kuri, etc.)
1 tablespoon butter
2 tablespoons brown sugar
2 tablespoons maple syrup
Pinch of salt

Preheat oven to 400oF.
Cut pumpkin in half, scoop out the seeds and place it both half into deep baking dish, cut side up. Coat the inside of each half with butter. Sprinkle with salt. Add brown sugar to the cavities. Drizzle with maple syrup. Add about ¼ inch of water to the baking dish. Bake for approximately 1 hour or slightly longer, until the inside of the pumpkin becomes very soft, ant the tops are lightly browned. Remove from the oven. Spoon the accumulated syrup from the cavities over each half. Best served hot, straight from the oven.  


*Larger pumpkin could be roasted in a similar fashion: cut pumpkin into thick slices, coat each slice with some butter, sprinkle with salt and brown sugar, drizzle with maple syrup and bake with a little bit of water until becomes very tender.