09 lapkričio, 2011

Obuolinis – spanguolinis trupiniuotis


Trupiniuotis pagal apibrėžimą yra vaisinis desertas. Bet ne tik. Šiltų vaisių, keptų savo sultyse, saldžių apskrudusių avižų, riešutų ir plaktos girtinėlės derinys man labiausiai asocijuojasi su pusryčiais. Todėl trupiniuotį aš dažniausiai kepu iš vakaro. O ryte jį pašildau mikrobanginėje, ant viršaus užkraunu grietinėlės arba jogurto, ir kabliuoju sau pilnaverčius pusryčius, pilnus visiems taip reikalingų vitaminų, ląstelienos, baltymų, riebalų, angliavandenių ir viso kito gėrio. Myliu trupiniuotį! Ir ne vien dėl visų tų aukščiau išvardintų maistinių pliusų. Trupiniuotis - tai toks dūšią sušildantis, paprastutis ir mielas skanėstas. Toks naminis. Ir toks be priekaištų skanus.  Jis kepamas, kai norima save ar kitus palepinti. O palepinimas ypač malonus iš ryto. Taigi, kam patinka, tebūnie tai desertas, o kam desertą valgyti dar per anksti, pasišildykite trupiniuočio pusryčiams.

Skanaus!

Aušra



Obuolinis – spanguolinis trupiniuotis

Pagal MarthaStewart receptą, nusirašytą iš kažkokio seno žurnalo


Įdarui:
1 kg obuolių
350 g šviežių spanguolių
½ stiklinės cukraus
3 šaukštai miltų
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 apelsino žievelė, smulkiai sutarkuota
Iš ½ apelsino išspaustos sultys

Trupiniams:
85 g sviesto, šalto, supjaustyto maždaug 1 cm3 kūbeliais
2/3 stiklinės miltų
2/3 stiklinės avižinių dribsnių
¾ stiklinės rudojo cukraus
½ stiklinės smulkintų graikiškų riešutų
½ šaukštelio cinamono
Žiupsnelis malto muskato
Žiupsnelis druskos

Orkaitę įkaitinti iki 190oC.

Pasiruošti trupinius: didokame dubenyje sumaišyti visus ingredientus, pirštais viską pertrinti, kol trupiniai taps panašūs į drėgną smėlį, į kurį kažkas netyčia pribėrė avižų. Trupinius laikyti šaltai, kol ruošiamas įdaras.

Gilų  stiklinį arba keraminį  kepimo indą ištepti sviestu.

Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti stambiomis riekėmis.

Dideliame dubenyje sumaišyti pjaustytus obuolius, spanguoles, miltus, cukrų, vanilę, apelsinų žievelę ir apelsinų sultis. Įdarą dėti į sviestu išteptą kepimo indą. Ant viršaus užbarstyti paruoštus trupinius. Kepti maždaug 1 valandą, kol trupiniai paruduos, o aplink kraštus ims burbuliuoti karštos įdaro sultys. Iškeptą trupiniuotį traukti iš orkaitės, palaukti, kol šiek tiek atvės, ir dar šiltą nešti į stalą, kartu su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle.



Apple and Cranberry Crisp

According to Martha Stewart’s recipe found in some old magazine

Fruit filling:
2 ½ pounds apples
12 ounces fresh cranberries
½ cup sugar
3 tablespoons flour
1 teaspoon vanilla extract
Orange zest from one whole orange
Orange juice from ½ orange

Topping:
6 tablespoons butter, cut into half-inch pieces
2/3 cup flour
2/3 cup rolled oats
¾ cup brown sugar
½ cup chopped walnuts
½ teaspoon ground cinnamon
Pinch of ground nutmeg
Pinch of salt

Preheat oven to 375oF. Butter deep glass or ceramic baking dish.

Prepare the topping: in a large bowl combine all ingredients. Using your fingers work butter into flour, sugar, oat and nut mixture until it resembles wet sand that got accidentally intermixed with oats. Keep the topping in a cool place until prepare the filling.

Prepare the filling: peel the apples, remove the cores and cut  into large chunks. In a large bowl combine apples, cranberries, sugar, flour, vanilla, orange zest and orange juice. Transfer filling to buttered baking dish. Sprinkle with topping. Bake for about 1 hour until topping is deep brown and juices are thick and bubbly around the edges. Remove crisp from the oven, let it cool for a few minutes and serve while it is still hot, with vanilla ice cream or whipped cream.



1 komentaras:

  1. Hello There. I found your weblog the usage of msn.
    This is an extremely neatly written article. I will make sure to bookmark it and come back to learn extra of your useful information.
    Thanks for the post. I'll certainly return.
    Also visit my blog post :: buy followers cheap

    AtsakytiPanaikinti