Parduotuvėje pirkdama spanguoles aš dažnai prisimenu tuos laikus, kai spanguoliauti važiuodavom į Čepkelių raistą. Mano dėdė turėjo sodybą Marcinkonių kaime, ir kasmet kažkur apie spalio vidurį mes keliaudavome tenai rinkti spanguolių. Uogas rinkdavom į kuprines, iki pažastų vandenyje, dažnai merkiant lietui. Pilnas ir kaip švinas sunkias kuprines tempdavom namo, kelis kilometrus brisdami pelke, o po to dar tiek pat – mišku. Įvertinant tai, kad temperatūra tuo metų laiku dažniausiai būdavo vos keli laipsniai virš nulio, spanguoliavimas buvo, švelniai išsireiškus, neitin malonus užsiėmimas. Bet aš visada laukdavau kelionės į Čepkelius. Raistas – tai stebuklinga vieta; ypač rudenį. Ten visą dieną neišsisklaido tirštas, žemas rūkas. Tvirtos žemės po kojomis lyg ir nėra; kur nežengsi, visur tik minkštas, liulantis ir besisupantis paviršius. Visi garsai raiste prislopinti ir susigeriantys tarsi į vatą. Garsiai užrikus pajunti, kad niekas tavęs tikrai neišgirdo, todėl būdama raiste aš labiausiai rūpindavausi ne uogavimu, o kaip nepaleisti iš akiračio dėdės nugaros, nes žinojau, kad jeigu aš ten pasiklysiu, tai neturėsiu jokių šansų pati surasti kelią į namus. Čepkeliuose aš pirmą kartą pamačiau briedžius. Visą šeimyną. Išdygo jie visi trys prieš pat mano nosį, aš į juos vos neatsitrenkiau. Neišdildoma patirtis, kurios nepamiršiu visą likusį gyvenimą. Spanguolės raiste būdavo šlapios, šaltos ir kietos, lyg karoliukai, paberti ant minkštų samanotų kauburėlių. Vienas šonelis ryškiai raudonas, o kitas baltas. Gryniausias vitaminas C natūraliausiame įmanomame pavidale. Rūgšti, sultinga sveikata.
Spanguolių mes niekada nevirdavom. Jas arba šaldydavom, arba paprasčiausiai pertrindavom su cukrumi. Kaip nebūtų keista, būtent toks šviežių spanguolių su cukrumi receptas jau nežinia kiek metų yra dedamas ant “Ocean Spray” šviežių spanguolių pakuotės. Vienintelis skirtumas tarp amerikietiškojo “Ocean Spray” ir mūsų lietuviškojo yra tas, kad “Ocean Spray” recepte į trintas spanguoles dar įmaišomas apelsinas, kuris, beje, labai tinka su spanguolėmis į kompaniją.
Kadangi blogo įrašuose vis dar tęsiama Padėkos dienos tema, įdedu porą spanguolių pagardų receptų. Pirmasis - tai ankščiau paminėtos trintos šviežios spanguolės su apelsinu, labai tiks prie kepto šventinio paukščio arba prie žverienos kepsnio, arba kaip pagardas sumuštiniams. Šitaip paruoštas spanguoles galima sėkmingai laikyti šaldytuve kelis mėnesius, nors mūsų šaldytuve šis pagardas niekada neužsistovi ir yra kaipmat suvartojamas. Antrasis receptas – tai virtų spanguolių pagardas su portveinu, džiovintomis vyšniomis ir riešutais. Patikėkit – šitam pagardui nėra lygių! Aš jį verdu jau nežinia kiek metų, nieko recepte nekeisdama, nebent kartais, pritrūkusi portveino, vietoj jo įpilo Marsalos arba kitokio saldaus vyno.
Abu pagardai labai skanūs, ir kasmet Padėkos dienai aš juos pagaminu abu. Ir vieną, ir kitą gaminu bent keletą dienų prieš, nes pastovėję šaltai, jie tampa dar skanesni. Pirmąjį, iš šviežių uogų, į stalą tiekiu šaltą, kuo šaltesnis, tuo skanesnis. O antrąjį prieš tiekdama į stalą aš paprastai pašildau ant silpnos ugnies, kad jis šiek tiek suskystėtų. Pagaminkit abu ir jūs. Užtruksit ne ilgiau 15 – 20 minučių. Jau anksčiau rašiau, kad spanguolės – tai lengviausiais, ir bent jau man, skaniausiais šventinis patiekalas.
1. Šviežių spanguolių pagardas su apelsinais
Receptas nurašytas nuo “Ocean Spray” spanguolių pakuotės
350 g šviežių spanguolių
1 apelsinas be sėklų, su žieve
1 stiklinė cukraus
Spanguoles nuplauti ir nusausinti ant virtuviniu rankšluosčiu išklotos skardos.
Apelsiną nuplauti, nusausinti ir stambiai supjaustyti. Spanguoles ir supjaustytą apelsiną dėti į virtuvinį kombainą ir smulkinti, kol bus vientisa masė. Masę perdėti į didoką rūgštims atsparų dubenį, suberti cukrų, gerai išmaišyti, dėti į sandariai užsidarantį indą. Laikyti šaltai.
2. Spanguolių pagardas su portveinu, džiovintomis vyšniomis ir riešutais
Receptas iš mano receptų dėželės, nurašytas nežinia iš kur ir nežinia prieš kiek metų
¾ stiklinės cukraus
1 stiklinė vandens
½ stiklinės portveino (arba kitokio saldaus vyno)
¼ šaukštelio malto cinamono
Žiupsnelis tarkuoto muskato
½ stiklinės džiovintų vyšnių be kauliukų
350 g spanguolių, šviežių arba šaldytų
2/3 stiklinės smulkintų graikiškų riešutų
1 šaukštelis smulkiai sutarkuotos apelsino žievelės
Spanguoles nuplauti ir nusausinti ant virtuviniu rankšluosčiu išklotos skardos.
Cukrų, vandenį, vyną ir prieskonius užvirinti. Suberti džiovintas vyšnias ir pavirinti 1 minutę. Suberti spanguoles. Virti ant silpnos ugnies maždaug 10 -12 minučių, kol didžioji dauguma uogų susproginės ir suminkštės. Nukelti nuo ugnies. Suberti riešutus ir tarkuotą apelsino žievelę. Atvėsinti. Į stalą tiekti šiltą arba kambario temperatūros.
1. Fresh Cranberry and Orange Relish
Recipe from the package of “OceanSpray” fresh cranberries
1 bag (12 ounces) fresh cranberries
1 seedless orange, with skin
1 cup sugar
Wash cranberries and drain them on the cookie sheet lined with kitchen towel.
Wash and dry the orange and then chop it roughly. Transfer to a nonreactive bowl. Add sugar and mix. Transfer to an airtight container. Store in refrigerator.
2. Cranberry Sauce with Port, Dried Cherries and Walnuts
Recipe from my recipe box, written I don’t know how many years ago from I don’t know where
¾ cup sugar
1 cup water
½ cup port (or other sweet wine)
¼ teaspoon ground cinnamon
Pinch of ground nutmeg
½ cup dried cherries
1 bag (12 ounces) cranberries, fresh or frozen
2/3 cups chopped walnuts
1 teaspoon freshly grated orange zest
Wash cranberries and drain them on the cookie sheet lined with kitchen towel.
Combine sugar, water, port and spices in a medium saucepan; bring it to a boil. Add cherries and cook for 1 minute. Add cranberries. Cook on low heat for about 10 – 12 minutes, until the majority of berries pop and soften. Remove from heat. Add chopped walnuts and orange zest. Let it cool. Serve warm or at room temperature.