17 lapkričio, 2011

Šokoladinis “Velnio Maistas” vienuoliktąjam gimtadieniui



Kai Jono paklausiau, kokio torto jis norėtų savo gimtadieniui, atsakyta buvo trumpai ir aiškiai: Devil’s Food Cake. Labai skanų Devil’s Food  tortą Jonas moka iškepti pats.  Apie Jono tortą bus būtinai parašyta atskirai. Bet šiam gimtadieniui nenorėjau dubliuotis ir nutariau iškepti jam kažką netikėto, tą patį “Velnio Maistą”, bet šiek tiek kitaip. 



Receptą nusižiūrėjau iš Cenk Sönmezsoy blogo Café Fernando. “Velnio Maistas” – tai minkšti ir drėgni šokoladiniai biskvitai, pertepti puriu grietinėlės, kiaušinių baltymų arba sviestiniu kremu. Cenk recepte kremui naudojamas Biscoff tepamas sviestas, kuris skoniu primena cinamoninius - sviestinius sausainius. Jeigu neturit po ranka Biscoff sviesto, siūlau kuo greičiau jo susirasti. Paragavę suprasit, kodėl – šitas gėris tinka ne tik velniškai skanių tortų kremams gaminti, bet ir tepti ant duonos pusryčiams prie kavos, arba kabliuoti šaukšteliu tiesiai iš stiklainio. Biscoff sviestą pardavinėja Lotus kepyklos, bet jo galima rasti ir eiliniuose prekybos centruose. Paieškokit, o radę ir paragavę nepamirškit man padėkoti. 


Jeigu visgi Biscoff sviesto lengvai rasti nepavyks, šiam tortui turėtų tikti ir žemės riešutų arba lazdyno riešutų sviestas. O pabaigai, kad nepasirodytų per mažai šokolado, tortą papuoškit šokolado drožlėmis, arba, jeigu norisi mandriau – pasigaminkit šokoladiniu šukių.



Ta pačia proga skubu pasveikinti Joną su vienuoliktuoju Gimtadieniu!


Visiems pasididžiuodama pranešu, kad Jonas yra ypatingai šaunus vaikinas: jis puikus mokinys,  menininkas, talentingas muzikantas, kepėjas ir visų amatų meistras



Jis yra daug pasiekęs ir dar daugiau žadantis sportininkas

 






Su juo niekada neliūdna




Jis yra pats geriausias vyresnysis brolis



O taip pat mamos, tėčio, močiutės, senelių, tetų, dėdžių ir žinoma - brolio Juliaus nesibaigiantis džiaugsmas ir pasididžiavimas.

Su Gimtadieniu, Jonuk! Mes visi tave labai labai mylim!

Aušra













Šokoladinis tortas “Velnio Maistas”

Pagal Café Fernando receptą



Biskvitams:
150 g sviesto
50 g kakavos miltelių
2/3 stiklinės verdančio vandens
1/3 stiklilnės pieno
210 g miltų
1 šaukštelis valgomosios sodos
½ šaukštelio druskos
300 g cukraus
3 kiaušiniai
1 šaukštas vanilės ekstrakto

Kremui:
150 g tamsaus šokolado, smulkinto
150 g pieniško šokolado, smulkinto
400 g Biscoff tepamo sviesto*
400 g riebios grietinėlės

*Biscoff tepamas sviestas (arba Speculoos) pagamintas iš belgiškų cinamoninių sausainių. Jeigu neturite Biscoff, tiks žemės riešutų arba lazdyno riešutų sviestas.

Šokoladinėms šukėms:
150 g tamsaus šokolado, smulkinto.

Pirmiausiai pasigaminkite šokoladines šukes: kad jos gerai priliptų prie torto, kremas turi būti kamabrio temperatūros, taip kad kai aptepsite tortą kremu, šokoladiniai papuošimai turi būti jau paruošti. Pasiruošti du maždaug 40 cm ilgio sviestinio popieriaus lakštus. Vieną lakštą patiesti ant lygaus paviršiaus. Smulkintą šokoladą pakaitinti mikrobanginėje arba ant garų, kol šiek tiek sušils ir aptirps maždaug 40 - 50% viso šokolado. Indą su šokoladu trukti iš mikrobanginės (arba perkelti nuo garų ant stalo) ir energingai maišyti, kol visas šokoladas ištirps. Šokolado masė tuti būti vientisa, pakankamai tiršta ir šiek tiek vėsesnė, nei kūno temperatūros. Jeigu šokoladą perkaitinote ir jis atrodo per šiltas, į aptirpusį šokoladą imeskite didoką gabalą nesmulkinto šokolado ir energingai maišykite, kol šokoladinė masė atvės. Išimti neištirpusį šokoladą. Papuošimus būtina daryti iš vėsaus šokolado, nes jeigu šokoladas per karštas, vėliau atšalęs jis nebus traškus ir blizgantis, o bus negražiai padūmavęs, lyg būtų pasenęs, toks su matiniais kakavos ruožais. Todėl svarbu, kad šokoladinė masė būtų vėsi. Toks šokoladas lengvai tepsis, bet greitai stings, todėl reikia dirbti gana sparčiai. Šokoladinę masę pilti ant paruošto sviestinio popieriaus lakšto ir paskirstyti plonu lygiu sluoksniu po visą paviršių, paliekant maždaug 0,5 cm neužteptus kraštus. Ant šokolado sluoksnio tiesti kitą sviestinio popieriaus lakštą, lengvai paspausti, kad neliktų oro pūslelių. Pradedant trumpuoju popieriaus lakšto galu,  popierių suvynioti į standų ritinį, jį tiesti ant metalinės kepimo skardos ir kišti į šaldytuvą maždaug 2 valandoms, kad šokoladas pilnai sukietėtų. Kai šokoladas sukietės, ištraukti ritinį iš šaldytuvo, staigiu judesiu išvynioti, nuimti viršutinį popieriaus sluoksnį. Šokolado šukes šalta mentele perkelti and šaltos kepimo skardos. Papuošimus laikyti šaldytuve.

Biskvitams:
Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Sviestu ištepti dviejų 20 cm skersmens apvalių kepimo formų vidų: dugną ir šonus.  Dugną iškloti sviestinio popieriaus apskritimais, sivestu ištepti popierių, apibarstyti kakavos milteliais ir apvertus iškratyti neprilipusios kakavos miltelius.

Persijoti kakavą. Į kakavą supilti verdantį vandenį ir maišyti, kol ištirps. Supilti pieną, išmaišyti, ir palikti, kad atvėstų.

Persijoti kartu miltus, sodą ir druską.

Sviestą išsukti elektriniu mikseriu iki purumo. Suberti cukrų ir toliau sukti dar maždaug 5 minutes. Po vieną dėti kiaušinius, kaskart vis gerai išmaišant. Supilti vanilės ekstraktą.

Į sviesto ir kiaušinių masę pakaitomis berti miltus ir kakavos mišinį, kaskart pilant maždaug po trečdalį ir kaskart gerai išmaišant.

Tešlą paskirstyti po lygiai tarp paruoštų kepimo formų. Išlyginti paviršių. Kepti maždaug 25 – 30 minučių, kol į vidurį įkištas medinis dantų krapštukas ištraukus bus sausas. Iškeptus biskvitus traukti iš orkaitės ir leisti jiems kelias minutes atvėsti kepimo formose. Atvėsusius biskvitus apversti ant lygaus sauso paviršiaus arba ant grotelių, nuo dugno nulupti popierių ir palikti, kad pilnai atvėstų.


Kremui:
Abiejų rūšių šokoladą ištirpinti mikrobanginėje arba ant garų. Įmaišyti  Biscoff  sviestą. Supilti gritinėlę ir plakti elektriniu mikseriu iki purumo.


Tortui:
Vieną biskvitą dėti ant lygios lėkštės ar padėklo. Po biskvito dugnu atsargiai pakišti plačias sviestinio popieriaus juostas, kad, tepant kremu, neissiteptų lėkštė. Ant biskvito tepti truputėlį  daugiau nei trečdalį kremo, išlyginti paviršių, ant viršaus dėti antrą biskvitą. Likusiu kremu aptepti torto viršų ir šonus. Puošti šokolado šukėmis: ilgomis šukėmis puošti šonus, o trumpesnes suberti ant viršaus. Papuoštą tortą įkišti valandai – kitai į šaldytuvą, kad pilnai sustingtų kremas.




Devil’s  Food Cake

Recipe from Café Fernando

 

Cake:
2/3 cup butter
2/3 cup cocoa powder
2/3 cup boiling water
1/3 cup milk
1 ½ cup flour
1 teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
1 ½ cup sugar
3 eggs
1 tablespoon vanilla extract

Frosting:
4.5 ounces bittersweet chocolate, chopped
4.5 ounces milk chocolate, chopped
One 14-ounce jar Biscoff spread*
1 2/3 cup heavy cream

*Biscoff (also called Speculoos) spread is made from cinnamon-spiced Belgium cookies. If Biscoff spread is not available, substitute with peanut or hazelnut butter.

Chocolate Shards:
4 ounces bittersweet chocolate


First make the chocolate shards. Shards will stick to the cake only if the icing is at room temperature, so have the shards ready before you finish frosting the cake. Prepare two 16-inch-long sheets of parchment. Lay one sheet on a flat surface. Place chocolate into a microwave-safe bowl and microwave (or heat it over the boiling water) until about half of the chocolate has softened and slightly melted, and the other half is still in chunks and pieces. Remove partially melted chocolate from the microwave or from the steam and stir vigorously until all chocolate has melted. Melted chocolate needs to be a bit cooler then body temperature. If the chocolate is too warm, add a big chunk of chocolate and stir, until the melted chocolate is cool and smooth. Remove the the unmelted piece of chocolate. Melted chocolate needs to be cool, smooth, easily spreadable and quite thick. It will harden fast, so you need to work quickly. Spread the melted chocolate in a thin even layer onto a prepared sheet of parchment, leaving about 1/3” off the edges. Place another sheet of parchment onto the chocolate layer, press slightly to remove the air bubbles. Starting at the shorter end of the parchment, roll it into a tight tube. Place the tube onto a baking sheet and stick it into refrigerator to harden, for about 2 hours. When chocolate hardens, remove the tube from the refrigerator, unroll it in a quick motion, remove the top layer of parchment, transfer chards with a cold spatula onto the cold baking sheet and keep them in refrigerator until ready to use.

For the cake:
Preheat the oven to 350oF. Butter two 8” round cake pans, bottom and sides. Line the bottom with a circle of parchment. Butter the parchment. Dust with cocoa powder, invert the pans and tap out the excess.

Sift cocoa powder into a medium bowl . Add boiling water and whisk until cocoa dissolves. Add milk, whisk to combine. Set aside to cool.

Sift together flour, baking soda and salt.

Beat butter with the electric mixer until light and fluffy. Add sugar and beat for another 5 minutes. Add eggs, one at a time, mixing well after each addition. Add vanilla extract.

With mixer still running, add flour mixture in three batches, alternating with cocoa mixture, mixing well after each addition.

Divide batter equally among the prepared pans. Smooth the tops. Bake for 25 – 30 minutes, until the toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Take the cakes from the oven, let them cool for a few minutes in the pans. Invert the pans onto a wire rack or a dry flat surface, remove the parchment and let cool completely.


For the frosting:
Melt both chocolates in a microwave or  set it above the pot of boiling water and stir until it melts. Whisk in the Biscoff spread. Add heavy cream and whisk with the electric mixer until light and fluffy.


To assemble:
Place one cake onto a cake stand, a plate or a platter. Tuck the wide strips of parchment under the cake, to cover the surface of the plate or a platter. Spread a little more than 1/3 of the frosting, place second cake on top, frost the top and the sides with the remaining frosting. Decorate with the chocolate shards. Use longer shards for the sides, and scatter the smaller pieces over the top. Place the decorated cake in the refrigerator and chill for about 1 – 2 hours, until frosting is firmly set. 

38 komentarai:

  1. šaunus tai vaikis Jonas, sveikinimai jam :) o tortas tai išviso be žado paliekantis!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū,Egidija! ir už sveikinimus, ir už komplimentus;

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dabar man be proto reikia to tavo paminėto Biscoff. Tačiau Lietuvos lentynose deja nieko panašaus nesu mačiusi...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Indre, parasyk man savo adresa i FB - as tau atsiusiu stiklainiuka; dovanu nuo Kaledu senio; jis cia vos $3.00 kainuoja;

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveikinimai Jonui. O tortas, tai shakes koks sohphisticated! labai graziai atrodo. as tau sakau, tau reikia kepyklele ar catering business atidaryt.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aušra, kaskart su malonumu perskaitau visą blogo įrašą. Net ne perskaitau, akim suvalgau... Ir tada vėl laukiu naujo.

    šį tortą ir aš buvau nusižiūrėjusi iš Cafe Fernando. O jūsiškis atrodo pasakiškai! Pasisekė Jonui gavus tokią dovaną ;)

    O kad man kas leistų TIEK virtuvėje suktis ir dar, kad būtų kas TIEK suvalgytų. Būčiau laiminigiausias žmogus Žemėje.

    Ir, žinoma, sveikinimai Jonui :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jura - aciu uz komplimentus!! tu kaip visada nepagaili pagyru! aciu aciu! o kepyklele butu neblogai; pavyzdziui, kur nors Italijoje: Panetteria "Little America" - all-american sweets: cakes, cupckakes and pies; cia toks planas, kai iseisiu i pensija; o kol kas tesiu savo "Personal Chef" karjera :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Egle - labai aciu uz grazius zodzius; o del laimingo laiko, praleisto virtuveje ir del valgytoju skaiciaus: tikrai negaliu skustis nei vienu, nei kitu!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Du kartus skaiciau kaip tas sukes gaminti ir angliskai ir lietuviskai, ir manau pagaliau issiaiskinau (cia dar nereiskia kad as bandysiu jas gaminti): tai tos sukes sukuriamus organizskai kai tu staigiai "atvynioji" ta ritini, ane? jos pacios suluzta ivairiose vietose, taip? Nu pas tave, kaip visada su sokoladu aukstasis pilotazas :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Oooo kaip nerealu būtų! O kaip rasti ten tave? Nei "vaikai ir vanilė" puslapio neradau, nei pavardės žinau :> gal mane rasti bus paprasčiau - Indre Sasnauskaite :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Fantastika !!!!!!!!!!!!!
    Linkėjimai Jonui :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Koks nuostabus vaikas!!! Labai talentingas ir protingas berniukas, linkiu jam tik tobulėjimo ir toliau eiti savo tikslo link, ir kaip sakoma nemesti kelio dėl takelio :) o dabar jis pačiu teisingiausiu gyvenimo keliu, begalo džiaugiuos tokiais vaikais! Linkėjimai Jam!
    O torčiukas tikrai - wau!!!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kiekviena karta kai atsiverciu tavo bloga mane apima toks susizavejimas. Kazkas supernio. Galvojau ka nors padaryti ir atsivesti i thnaksgiving, bet paziurejus i tavo rezultatus net rankos nelyka. Wow.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ir dar prisijungiu prie gimtadienio sveikinimu. Myliu sita padukusi bernioka LABAI LABAI. Jis tikrai yra pirmas vaikas kuri is tikruju labai labai myliu. KOKIOS GRAZIOS NUOTRAUKOS !!!!!!! Jis jau toks didelis, net nesitiki. Ech......

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aciu, Lina, ir uz sveikinimus, ir uz komplimentus; Laukiam taves atvaziuojancios;

    AtsakytiPanaikinti
  16. Labai labai patiko, tortus labai labai retai gaminu, bet 31 gruodzio vakare ir 1 january per pietus noriu pradziuginti visus tikrais tortais o ne kokiais desertais mignon :D todel butiniausiai gaminsiu, dar mano vyras valgo tik sokoladinius desertus... bet vienas klausimelis vietoje to Biscoff kaip pasidaryti lazdyno riesutu sviesto ar tiktu tiesiog nutella?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Italian's Wife: aciu uz grazius zodzius! as manyciau, kad Nutela gali ir nelabai tikti (nors niekad nebandziau,gal ir labai tiks); lazdyno riesutu sviesta pasigaminti labai paprasta: http://www.kitchenslave.com/hazelnutbutterrecipe.htm

    AtsakytiPanaikinti
  18. Aciu, tikrai nuostabiausias tortas, jau isivaizduoju jo skoni, ir dar dekoju Sauletai virtuvei, nes per ja suradau Vaikus ir vanile!!!! Einu skaityti riesutu sviesta :D
    Dar, p.s. kokie nuostabus vaikai... complimenti!

    AtsakytiPanaikinti
  19. Vaje koks grozis, o skonis jauciu...mmm net seiles tysta :) Tik va gaila kad Lietuvoje nera Biscoff :( bandziau dar visur ieskoti, bet deja....
    Bandysiu gal kuom nors kitu keisti, nes labai jau norisi sito dievisko torciuko :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Labai vilioja šis grožis ir mane, tik vat kaip dauguma ir rašė, LT speculoos neįmanoma rasti... Tad gal galima pabandyti su namie pasigamintu kremu? (pvz. pagal šį receptą http://cherilitchfield.blogspot.com/2011/12/speculoos-spread-homemade.html )

    AtsakytiPanaikinti
  21. Aneta, Indre, as bandyciau su namu gamybos speculoos - tikrai turetu pavykti; arba su namu gamybos riesutiniu sviestu (lazdyno riesutu) irgi turetu buti skanu;

    AtsakytiPanaikinti
  22. išbandžiau. dešimtajam sūnaus gimtadieniui :) jis tik šokoladinius tortus pripažįsta :)
    turiu prisipažinti, kad vienas lengviausiai ir greičiausiai pagaminamų tortų. ir dar tą pačią dieną galima valgyti, nereikia laukti šimto milijono valandų. vietoj to Biscoff naudojau žemės riešutų sviestą (smooth tokį). visi valgytojai buvo be žado :) tik vat pagrindinis valgytojas, jubilijatas, atsisakė kremo, tik biskvitą kirto - o aš tikėjaus, kad vis dėl to nesupyks jis ant riešutų skonio, deja, deja.
    būtų toks klausimėlis, kuom dar galima tą biskoff pakeisti, na kad būtų be riešutų. nes jei tik šokoladas ir grietinėlė gal bus per daug šokoladiška...

    AtsakytiPanaikinti
  23. Egidija!! nu man labai smagu, kad patiko! as labai mesgstu zemes riesutu sviesta; isivaizduoju,kad buvo super skanu; gaila, kad jubiliatui neitiko; del namie gaminto Biscoff - ziurek Anetos komentara; ji ten duoda gera nuoroda,kaip paciai pasigaminti Biscoff/Specoloos is cinamoniniu sausainiu; manau kad bet kokie trapus cinamoniniai sausainiai tiktu (jeigu Biscoff sausainiu Lietuvoje nera); dar girdejau, kad panos dare sita torta su lazdyno riesutu sviestu; irgi puikiai gavosi; as dar turiu paruosusi labai gera sito torto modifikacija su baltyminiu pertepimu, lengvu, kaip pukas - Devil's Food Cake with Angel Frosting; idesiu artimiausiu metu;

    AtsakytiPanaikinti
  24. laukiu versijos su Angel Frosting :) artimiausiu metu žadu šiek tiek pakeliauti, tai gal kur užsieniuose rasiu ir to Biscoff (nes pas mus ir cinamoninių sausainių su žiburiu reik ieškoti)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Ausra, ar ne per sausas biskvitas gavosi? Gal reiktu sulaistyt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, tik del dievo meiles nelaistyk! tobulas sitas tortas; ir biskvitas - TOBULAS!

      Panaikinti
  26. Sveiki. Ką patartumėte - kepiau šiandien biskvitą,tačiau jis neiškilo. Iškepė 3 cm aukščio. Tai ar geriau būtų jį pjauti perpus ir kremas jį šiek tiek pakels,ar bandyti kepti antrą biskvitą? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Anonime, as patarciau viska pradet is naujo, nes biskvitai turi buti iskile ir purus (nebent jusu forma labai didele ir teslos sluoksnis buvo labai plonas); as is recepte duoto kiekio iskepu du 3,5 - 4 cm aukscio ir mazdaug 20 cm skersmens biskvitus; nesmagu, kad Jums nepasiseke; na gal antras kartas nemeluos;

      Panaikinti
  27. Sveiki, kepant biskvitą labai aukšta kupra uždaugo? Kodėl tai galėjo nutikti? Ar atvėsus ją nupjaut (bet tada biskvitai bus žymiai plonesni, nes nemaža dalis biskvito yra kuproje) ? Ir kepė jis man vos ne pusantros valandos :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, pusantros valandos tai jau aiskiai per ilgai; kazkas cia ne taip; ar jus visa tesla supylet i forma ir kepet tik viena biskvita, ar daret kaip parasyta - dalinot tesla perpus ir kepet abu biskvitus atskirai? jeigu kepet du biskvitus, ir tesla iskilo kaip kupra, tai itariu, kad jusu forma labai plono metalo; man kuproti biskvitai budavo, kai kepdavau prastoje formoje plonais krastais; kai isitaisiau gera aliumine sunkia forma, jokiu kupru neliko;

      Panaikinti
  28. Ačiū už atsakymą:) kepiau vieną biskvitą ir taip, turbūt bėda slypi prasto metalo formoje. Lietuvoj vis neradau pirkti tinkamo dydžio kokybiškos formos, todėl vieną kart tiesiog nusipirkau kažkokią lenkišką 21cm skersmens, bet matyt dėl to ir ta kupra. O galvojau, jau kažką blogai sumaišiau... Biskvitą šiek tiek prislėgiau lėkšte, viršūnėlę nupjovau, viskas gerai. Ragausim už kelių valandų su šeima tortą, atrodo nuostabiai (nepaisant to, jog tinkamai netemperavau šokolado šukėms ir jos matinės išėjo), bet manau, bus skanu. Ačiū už recepto dalybas!

    AtsakytiPanaikinti
  29. Aš pakeičiau tik tai, kad į biskvitą mažiau cukraus dėjau, o į pertepimus nedėjau pieniško šokolado (keičiau lengvesniu juoduoju tuos 150g) ir pagal mano ir šeimos skonį jis buvo nuostabus. Tikrai vienas skaniausių šokolado tortų, sotus, bet ne riebus. Sodrus, tikro juodo šokolado mylėtojams. Tikrai konstruosiu ateity, pasaka:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre - tai VALIO!! as jau bijojau, kad nebutu visiskas fiasko, del tos kuopros; mano vienintelis patarimas ateiciai butu kepti du biskvitus; atskirai; ypac jeigu forma yra prastesne, atskirai iskepti biskvitai bus daug puresni; ir dailesni; aciu Jums, kad parasete;

      Panaikinti
  30. Tortas atrodo ispudingai, o pasirodo pagaminti ji nebuvo taip ir sudetinga, net gi sakyciau, palyginus su kitais receptais sitame bloge, sis tortas buvo gana paprastas, kas irgi dziugina :) Smagu aisku ir tie sudetiniai, daugiaauksciai receptai, bet faina, kai yra ir toks iveikiamas ir su garantuotu rezultatu. Butu idomu paragauti su Biscoff sviestu, dabar jo neradau, tai naudojau zemes riesutu sviesta. Irgi skanu. Ir kaip rase kita skaitytoja - juodojo sokolado myletojams. Taigi man labai tiko :)
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, liuks! labia smagu, kad pavyko ir patiko; cia tikriausiai ne recpetas lengvas, o tu daraisi tikra tortu kepimo profe; greitai visi receptai tau bus vienas juokas;

      Panaikinti