Prieš porą dienų paskaičiau Elžbietos įrašą apie Kalėdinius meduolius. “Sezonas prasidėjo!” rašo Elžbieta. Taip, prasidėjo. Advento žvakė uždegta. Kalendoriai pakabinti. Lempelės and stogo plieskia. Sezonas ne tik kad prasidėjo, bet jau pilnu tempu įsivažiavo. Ta pačia proga šiame bloge atidarau Kalėdinės tematikos įrašų seriją. Iš anksto įtariu, kad didžioji dalis įrašų teks kepiniams, saldumynams, desertams ir visokiems šventiniems skanuliukams (toks jau mano gyvenimas ..!!). Taip pat prižadu, kad bus daug sausainių receptų, nes 1) aš labai mėgstu kepti sausainius; 2) prieškalėdiniu/prieššventiniu sezonu aš kepu labai daug sausainių.
Amerikoje Kalėdinių sausainių kepimo ir dalinimosi jų receptais mada yra ypač stipri ir gana plačiai propoguojama. Kalėdiniai sausainiai dovanojami draugams ir pažįstamiems, kaimynėms, mokytojoms, katinų prižiūrėtojai, kirpėjai, buhalterei, paštininkui, FedEx/UPS kurjeriams ir taip toliau. Sausainiais keičiamasi darbe arba per bet kokį šventinės tematikos vakarėlį, knygų klubo susibėgimą, per mokyklos tėvų susirinkimą ir panašiomis progomis. Kalėdiniais motyvais išpuošti sausainiai gausiai pardavinėjami ir noriai perkami visokiausiuose labdaringuose renginiuose, todėl švenčių sezonu jų prikepama kalnai. Mano viena pažįstama pernai rodė jos namuose vykusio sausainių kepimui skirto pasibuvimo nuotraukas: visi stalai, suolai, kėdės ir visi daugmaž lygūs paviršiai buvo nukloti sausainių pilnomis skardomis ir dėželėmis. Šimtai įvairiausių sausainių.
Lietuvoje, kol aš ten dar gyvenau, tokio mąsto prieškalėdinės kepimo manijos tikrai nesu mačiusi. Nors laikai, aišku, pasikeitė. Gal ir Lietuvoje dabar Kalėdinių sausainių kepimo mąstai yra nei kiek ne mažesni, nei čia, Amerikoje, kas, žinoma, tik į gerą, nes sausainių niekada nebūna per daug. Ypač per šventes.
Pirmieji sausainiai mano Kalėdinių kepinių serijale – morengai. Padėkos dienai buvo gaminama daug ledų, todėl mano šaldytuve prisikaupė gana nemažai kiaušinių baltymų. Lengviausiais būdas jais atsikratyti - prikepti morengų. Morenginius sausainius labai lengva iškepti, bet dar lengviau yra juos valgyti: jie kaip mat ištirpsta burnoje ir iš dėželės, todėl patartina jų iškepti kuo daugiau.
Aušra
Morengai
3 kiaušinių baltymai
¾ stiklinės cukraus
¾ šaukštelio vyno akmens miltelių
¾ šaukštelio druskos
1 šaukštelis tirpios espresso kavos
1,5 šaukštelio kakavos miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
100 g tamsaus šokolado, susmulkint
1. Virtuviniame kombaine kelis kartus permalti cukrų,kad jis taptų smulkesnis ir lengviau ištirptų. Per ilgai nemalti, kad cukrus nepavirstų į cukraus pudrą.
2. Orkaitę įkaitinti iki 95oC. Dvi plačias žemas skardas iškloti sviestiniu popieriumi.
3. Vaniliniai morengai: elektriniu mikseriu išplakti 1 kiaušinio baltymą, ¼ šaukštelio druskos ir ¼ šaukštelio vyno akmens iki purių, bet nestandžių putų. Vis toliau plakant, pamažu suberti 4 šaukštus smulkaus cukraus ir toliau plakti, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Įmaišyti vanilės ekstraktą.
4. Kavos morengai: elektriniu mikseriu išplakti 1 kiaušinio baltymą, ¼ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio vyno akmens ir tirpios kavos miltelius iki purių, bet nestandžių putų. Vis toliau plakant, pamažu suberti 4 šaukštus cukraus ir toliau plakti, kol baltymai taps standūs ir blizgantys.
5. Šokoladinai morengai: Kakavos miltelius sumaišyti su 1 šaukštu cukraus. Elektriniu mikseriu išplakti 1 kiaušinio baltymą, ¼ šaukštelio druskos ir ¼ šaukštelio vyno akmens iki purių, bet nestandžių putų. Vis toliau plakant, pamažu suberti 3 šaukštus smulkinto cukraus ir toliau plakti, kol baltymai taps standūs ir blizgantys. Galiausiai suberti su cukrumi sumaišytus kakavos miltelius ir plakti,kol viskas gerai išsimaišys.
6. Kepimo skardų patiesimui skirtus sviestinio popieriaus lakštus keliose vietose patepti morengine mase ir, apvertus, popierių priklijuoti prie skardų paviršiaus (kad neslidinėtų, kai formuosite morengus).
7. Konditerinį maišelį su 1M antgaliu įtiesti į aukštą stiklinę. Vietoje konditerinio maišelio šiam darbui puikiausiai tiks standūs plastikiniai zip-lop maišeliai su nukirptu vienu kampu, pro kurį įkišite koditerinį antgalį.
8. Į paruoštą konditerinį maišelį krėsti morenginę masę, iš jos ant popieriumi ištiestos skardos formuoti nedidukus žvaigždutės formos (arba kitos norimos formos) morengus, paliekant maždaug poros centimetrų tarpus.
9. Morengus kepti orkaitėje maždaug 2 – 2,5 valandos, kol jų paviršius taps sausas ir jie lengvai atšoks nuo popieriaus. Išjungti orkaitę, praverti orkaitės dureles maždaug per pirštą ir toliau džiovinti morengus maždaug 1 – 1,5 valandos, kol jie pilnai atvės.
10. Sviestiniu popieriumi ištiesti dar vieną kepimo skardą.
11. Mikrobanginėje krosnelėlėje arba ant garų ištirpinti šokoladą. Į šokoladą panardinti morengų apačią. Šokoladui leisti nubėgti. Šokoladu padengtus morengus dėlioti ant sviestiniu popieriumi ištiestos skardos. Kai visi morengai bus aplieti šokoladu, skardą su morengais trumpam įkišti į šaldiklį, kad šokoladas sukietėtų.
12. Ištraukus iš šaldiklio, morengus sluoksniais dėti į sandariai užsidarantį indą, kiekvieną sluoksnį perklojant sviestiniu popieriumi. Indą su morengais sandariai uždaryti ir laikyti kambario temperatūroje.
Meringues
- 3 large egg whites
- ¾ cup sugar
- ¾ teaspoon cream of tartar
- ¾ teaspoon salt
- 1 ½ teaspoons instant-espresso powder
- 1 ½ teaspoons unsweetened cocoa powder
- 1 teaspoon vanilla extract
- 4 ounces dark chocolate, chopped
1. In food processor pulse sugar to make it superfine but not powdered.
2. Preheat oven to 200oF. Line two cookie sheets with parchment paper.
3. For vanilla meringues: beat 1 egg white and a pinch each of cream of tartar and salt with an electric mixer at medium-high speed until it just holds soft peaks. With the mixer running add 4 tablespoons superfine sugar, a little at a time, and beat until meringue holds stiff, glossy peaks. Add vanilla and mix well.
4. For coffee meringues: beat 1 egg white, a pinch each of cream of tartar and salt, and instant coffee powder with an electric mixer at medium-high speed until it just holds soft peaks. With the mixer running add 4 tablespoons superfine sugar, a little at a time, and beat until meringue holds stiff, glossy peaks.
5. For chocolate meringues: mix cocoa and 1 tablespoon of sugar. Beat 1 egg white and a pinch each of cream of tartar and salt with an electric mixer at medium-high speed until it just holds soft peaks. With the mixer running add 3 tablespoons superfine sugar, a little at a time, and beat until meringue holds stiff, glossy peaks. Mix in the cocoa and sugar mixture, mix until incorporated.
6. Dab some meringue under corners of parchment on the baking sheets to secure to sheets. Pipe 1-inch-wide stars (1 inch high) about 1/2 inch apart.
7. Line tall glass with pastry bag fitted with 1M tip. Instead of pastry bag one can use a sturdy zip-lock plastic bag: cut off one corner to fit in the piping tip.
8. Transfer meringue mixture into a pastry bag. Pipe stars (or any other shape) onto prepared baking sheets, about ½ inch apart
9. Bake until dry, crisp, and firm, 2 to 2 ½ hours. (Meringues are done when they release from parchment.)
10. Turn off oven and cool meringues in oven with door propped open about 1/2 inch using handle of a wooden spoon , for 1 - 1½ hours.
11. Line large baking sheet with parchment or wax paper.
12. Melt chocolate in a microwave or over the pot of simmering water until smooth. Peel meringues off parchment, then dip bottom of each into chocolate, allowing excess to drip off. Transfer meringues to lined baking sheet, arranging as close together as possible, and when baking sheet is full, freeze meringues just until chocolate is set. Remove meringues from freezer. Store in air-tight container at room temperature.