23 lapkričio, 2011

Padėkos diena – šokoladinis pyragas su spanguolių ir maskarponės įdaru





Rytoj Amerikoje Padėkos diena. Rytoj pusę dienos kepsiu kalakutą. Televizorius rodys Macy’s Padėkos dienos paradą. Suvažiuos svečiai. Aš iki maksimumo ištiesiu mūsų valgomojo stalą ir iš rūsio atnešiu visas turimas kėdes. Aš išlyginsiu savo gražiausiąją staltiesę. Namai kvepės skaniu, tikru, teisingu maistu: kepama paukštiena, bulvių koše, briuselio kopūstais ir moliūgų pyragu. Mes sėsime prie šventinio stalo anksti ir neskubėsime pakilti. Vaišės bus pagrindinis šios šventės tikslas, esmė ir džiaugsmas. Gausi, bet paprasta vakarienė su pačiais artimiausiais žmonėmis. Myliu Padėkos dieną. Visa širdimi. Tai mano šventė, ir aš žinau, kad kuriame pasaulio krašte begyvenčiau, ir po dešimties, ir po dvidešimties metų  mano namuose visada bus švenčiama Padėkos diena. 

Visus savo amerikiečius draugus ir brangiuosius šio blogo skaitytojus sveikinu su gražiausia Amerikos švente! Visiems linkiu laimingos, sveikos, saugios ir labai skanios Padėkos Dienos!


Aušra








Šokoladinis pyragas su spanguolių ir maskarponės įdaru


Padui:
200 g šokoladinių sausainių  
¼ stiklinės cukraus
Žiupsnelis druskos
90 g sviesto, ištirpinto

Maskarponės įdarui:
225 g maskarponės sūrio
½ stiklinės cukraus pudros
½ stiklinės riebios grietinėlės
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Spanguolių drebučiams:
½ stiklinės spanguolių sulčių
1 šaukštelis želatino
350 g spanguolių, šviežių arba šaldytų
¾ stiklinės cukraus
2 šaukšteliai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
1 šaukštelis smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės
1 šaukštelis smulkiai sutarkuoto šviežio imbiero
4 šaukštai smulkintų imbiero cukatų.


Pirmiausiai pagaminti spanguolių drebučius: sumaišyti želatiną ir ¼ stiklinės spanguolių sulčių, palikti 15 minučių, kad išbrinktų. Vidutinio dydžio puode sumaišyti likusias spanguolių sultis, spanguoles, cukrų, citrinų sultis, tarkuotą citrinos žievelę ir tarkuotą imbierą. Virti ant silpnos ugnies maždaug 5 minutes, kol spanguolės šiek tiek suminkštės. Perkošti. Į karštas sultis dėti išbrinkusį želatiną. Maišyti, kol želatinas ištirps. Supilti apvirtas spanguoles. Išmaišyti. Palikti kelioms valandoms (arba pernakt) šaltai, kad sustingtų. Į atšalusį įdarą suberti imbiero cukatus. Išmaišyti.

Pyrago padas: Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Sausainius sutrinti į smulkius trupinius. Sumaišyti sausainių trupinius, cukrų ir druską. Supilti ištirpintą sviestą. Išmaišyti. Birų trupinių ir sviesto mišinį perkelti į apvalią 23 cm skersmens pyrago skardą išsiimančiu dugnu. Mišinį išlyginti,  pirštais vis paspaudžiant, kad visas sakrdos dugnas ir kraštai būtų padengti vientisu ir lygiu tešlos sluoksniu. Kepti maždaug 15 – 17 minučių, kol pyrago viršus lengvai apkeps. Traukti iš orkaitės. Palikti kambario temperatūroje, kad pilnai atvėstų.

Maskarponės įdaras: visus ingredientus išplakti elektriniu mikseriu iki vientisos tirštos masės.

Pyragas: ant atvėsusio pyrago pado tolygiai paskirstyti maskarponės įdarą. Ant maskarponės dėti spanguolių drebučių sluoksnį. Puošti smulkintais imbiero cukatais. Pyragą laikyti šaltai.






Chocolate tart with Mascarpone - Cranberry Filling

From Bon Appétit – November 2007


Crust:
6 ½ ounces chocolate wafer cookies
¼ cup sugar
Pinch of salt
6 tablespoons butter, melted

Mascarpone Filling:
8 ounces mascarpone cheese
½ cup powdered sugar
½ cup heavy cream
1 teaspoon vanilla extract

Cranberry Topping:
½ cup cranberry juice
1 teaspoon unflavored gelatin
12 ounces cranberries, fresh or frozen
¾ cup sugar
2 teaspoon fresh lemon juice
1 teaspoon finely grated lemon zest
1 teaspoon finely grated fresh ginger
4 tablespoons finely chopped crystallized ginger

Prepare cranberry topping: mix ¼ cup cranberry juice and gelatin. Let stand for 15 minutes until softens. Combine the remaining cranberry juice, cranberries, sugar, lemon juice, lemon zest and ginger in a medium saucepan. Bring to boil. Simmer on low heat for about 5 minutes, until cranberries soften slightly. Strain into a bowl.  Add softened gelatin into hot juice in a bowl. Mix until gelatin dissolves. Stir in softened cranberries. Chill for a few hours (or overnight) until mixture thickens. Stir in chopped crystallized ginger.

Prepare the crust: preheat oven to 350oF. Grind cookies into fine crumbs. Combine cookie crumbs, sugar and salt. Add melted butter and mix. Transfer the mixture onto a 9” round cake pan with removable bottom. Press crumb mixture with your fingers to cover the entire bottom and the sides of the pan. Bake for about 15 -17 minutes, until the top begins to set. Take it out of the oven. Let it cool completely before filling.

Prepare mascarpone filling: beat all ingredients with electric mixer until smooth and thick enough to spread.

Assembling: spread mascarpone filling over cooled chocolate cookie crust. Spoon cranberry topping evenly over mascarpone filling. Sprinkle with chopped crystallized ginger. Chill.

12 komentarų:

  1. Gražios ir skanios Padėkos dienos! Puikus pyragas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kuo daugiau progų švęsti, tuo geriau :) pyragas tikrai šauniai atrodo - man ypač spalvų derinys patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man taip gerai, kad tu megsti Padekos diena, nes man yra kur nuvaziuoti ir pasiganyti. Kiekvienais metais laukiu sito vizito visa sirdimi. Ir visu pilvu ;) Ruosiuosi kaip kokiai gurmaniskai ekskursijai ir niekad niekad nenusiviliu. Prarandu bet koki savikontroles jausma ir visa savaitgali slamsciu nuostabiausia maista pasaulyje. Bent jau mano pasaulyje tai tikrai pats geriauisias maistas. O ir siaip visi tavo namai pilni meiles maistui, kuri yra labai uzkreciama. Suzinau apie tokius zmones kaip Dorrie grenspan and David Lebovitz. Suzinau kas per daiktas aioli. Uzsimanau gaminti, bandyti naujus receptus. Siandien vat dariau spinatu salotas ir viriau vistienos sriuba. Baisiai savim didziuojuosi.
    Naudojantis Padekos dienos nuotaika.... Aciu, kad esi tokia aistringa kulinare, ir kad daliniesi savo aistra.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ir dar apie pyraga. Suejo kaip oras. Vakar dar norejau gabalo, o jo ne kvapelio :(((

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na, si pyraga noreciau pabandyti dar karta, nes sikart nepavyko spanguoliu drebuciu sluoksnis, nes nesustingo, tai matyt per mazai zelatino idejau. O koks butu atitikmuo saukstelio zelatino gramais (jei imanoma tai apskaiciuoti)? Is ingredientu saraso isivaizduoju, kad pyragas labai skanus.
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, paskaicius tavo ir daugelio kitu zmoniu komentarus man persasi mintis, kad Lietuvoje yra kazkoks kitoks zelatinas, nugu cia, Amerikoj; kazkoks daug silpniau stingstantis; aciu tau, kad parasei;

      Panaikinti
    2. Vel bandziau si pyraga. Si karta su drebuciais viskas gerai, stovi laukia saldytuve. Uztat nepavyko padas. Nelabai suprantu, kas ne taip. Naudojau iprastus sokoladinius sausainius, kuriuos ir taip valgau. Sumaisiau su istirpintu sviestu, cukrumi, druska. Naudojau 20 cm kepimo forma, sausainiu uzteko padengti dugna ir sonus per 2 cm i virsu. Idejau i orkaite. Po 10 min paziuriu ir matau, kad sonu nebelike, viskas virte viena mase, toks jausmas, kad del istirpusio sviesto, trupiniu mase suskystejo ir tai, kas buvo priklijuota ant sonu, nuslinko zemyn. Taigi dabar kepesi tik padas, be tu sonu. Plius mano forma nieko gero, nes nesandari, tai tas sviestas iskapsejo ant orkaitos dugno, ten sukepe ir kai atidariau orkaites dureles, netrukus isgirdau ir gaisro alarma. Pyrago padas dabar atrodo gana itartinai, tokia koreta sokoladine mase, neaisku, ar iskepe, ar ne, hm. Net nezinau, ar dar bandyti kazka ant jo lipdyti, ar tiesiog ismesti. Nes jei nera sonu, ar tas idaras su drebuciais laikysis? O jei is naujo kepti pada, tai ka daryti kitaip, kad padas pavyktu?
      Ks.

      Panaikinti
    3. O jei idejus miltu i pado mase?

      Panaikinti
    4. Ksenija, net neisisvaizduoju, kas nutiko su tuo padu; juk atrodo paprasciau nebuna; gal sausainiai kokie nors kitokie; as esu visiskaime tupike; net nezinau, ka patarti;

      Panaikinti
    5. Buvau paskui nusipirkus kitu sausainiu, ju sunaudojau 300 g + 100 g sviesto. Aj, vis tiek nieko gero su padu neisejo. Kazkaip keistai, tikrai. Kol buna orkaiteje, atrodo, net burbuliuoja, istraukus buna toks visai minkstas, lyg neiskepes, o atveses pasidaro kietas, kaip akmuo. Nu gal ne visai akmuo, bet su saukstu tikrai neatrieksi. Reikia skaldyti, ha ha :) Jei bus kada nors ikvepimo, paeksperimentuosiu su kitokiais kepimo nustatymais, gal tai issprestu problema. O kol kas paliksiu si pyraga ramybeje.
      Ks.

      Panaikinti
    6. Ksenija, gal gerai tu sakai - pamirskim sita pyraga; kazkoks cia prakeikimas; yra mase geru pyragu ir be sito; aciu, kad pasipasakojai;

      Panaikinti