Tradicinių amerikietiškų saldumynų pasaulyje yra toks reiškinys, kuris vadinasi “Whoopie Pie”. Tai ne pyragaitis, ir ne keksiukas, ir ne sausainis. Whoopie Pie, ir tiek. Du suvožti minkšti paplotėliai, o tarp jų – nemenkas kiekis kokio nors skanaus kremo; kartais jie dar būna padekoruoti cukrinukais arba pavolioti riešutuose. Visi receptai, kurie tinka biskvitinio tipo tortams, pyragams, pyragaičiams, cupcakes ir panašiai, gali būti transformuoti į whoopie pie. Skirtumas tik tas, kad torto gabalo arba cupcake šiaip sau neįsimesi į rankinuką kelionei arba pietums. O va whoopie pie – laisvai! Jį galima sau ramiai kramsnoti einant gatve arba įsidėti užkandžiui į darbą, arba į kokį pikniką. Niekas nesuluš, nesusmegs, neišsiterlios. Kuklučiai whoopie pies patogūs ir nepretenzingi, bet dar nereiškia, kad jie yra mažiau prašmatnūs ar netekę šarmo.
Whoopie pies kepimą mūsų namuose yra kaip reikiant įvaldęs mano sūnus Jonas. Jo repertuare – bananiniai whoopie pies su plikytu vaniliniu įdaru, migdoliniai whoopie pies su žalios arbatos įdaru, šokoladiniai whoopie pies su karameliniu įdaru, ir galiausiai – patys mėgstamiausiai – Red Velvet whoopie pies su pora galimų įdarų: sviestiniu-cinamoniniu ir grietinėliniu-riešutiniu.
Aš Velykoms irgi
nutariau iškepti whoopie pies. Dekoravimo
kaspinėliais idėją nusižiūrėjau iš desserts for breakfast, o receptą – iš Baked Explorations. Receptas labai geras, mūsų namuose sublizgėjęs
jau daug daug kartų. Pyragėliai minkštučiai, purūs, lengvi, su raudonais
valgomaisiais dažais, kaip ir priklauso (o ne su burokėlių sultimis, kaip kad
kartais būna…). Saldus sūrio kremas čia tinka nepamainomai. Raudona - balta, ryški,
saldi, vienintelė ir nepakartojama amerikietiška klasika – Red Velvet Whoopie
Pie!
Visiems linkiu gražaus ir švento Didžiojo Penktadienio!
Aušra
Aušra
Suvožtiniai
pyragėliai “Whoopie Pies”
Pagal receptą
iš “Baked Explorations”
Pyragėliams:
2 ½ stiklinės miltų
3 šaukštai kakavos miltelių
½ šaukštelio valgomos sodos
½ šaukštelio kepimo
miltelių
½ šaukštelio druskos
¼ stiklinės aliejaus
(rapsų, sojų ar kitokio bekvapio)
½ stiklinės pasukų
113 g sviesto, susmulkinto,
kambari temperatūros
1 šaukštas margarino,
kambario temperatūros
¾ stiklinės rudojo cukraus
¼ stiklinės cukraus
1 kiaušinis
1 šaukštelis vanilės
ekstrakto
1 šaukštas skystų raudonų
maistinių dažų
Kremui:
3 stiklinės cukraus pudros
113 g sviesto, kambario
temperatūros
225 g grietinėlės sūrio,
kambario temperatūros
1 šaukštelis vanilės
ekstrakto
¼ šaukštelio druskos
Pyragėliai
Orkaitę įkaitinti iki 175oC.
Į didelį dubenį persijoti
miltus, kakavos miltelius, sodą, kepimo miltelius ir druską.
Mažame dubenėlyje išplakti
aliejų ir pasukas.
Elektriniu mikseriu išsukti
sviestą ir margariną iki vientisos masės. Suberti rudajį ir parpastą cukrų ir
toliau sukti maždaug 5 minutes kol masė taps puri. Dėti kiaušinį ir vanilės
ekstraktą. Gerai viską išmaišyti.
Toliau vis maišant, į tešlą
dalimis suberti miltų mišinį, pakaitomis pilant pieno ir aliejaus mišinį.
Išmaišyti. Tešlą uždengti maistine plėvele ir trumpam įkišti į šaldytuvą.
Į aukštą stiklinę įtiesti
konditerinį maišelį su plačiu apvaliu antgaliu. Plačią kepimo formą ištiesti
sviestiniu popieriumi.
Tešlą traukti iš šaldytuvo,
sukrėsti į paruoštą konditerinį maišelį ir ant paruoštos skardos išspausti 3 –
4 cm skersmens skritulėlius (arba norimo dizaino formas: kiaušinio, širdelės,
t.t.), tarp jų paliekant 2,5 – 3 cm tarpus. Kepti 8 - 10 minučių, priklausomai
nuo pyragėlių dydžio, kol viršus apdžius, o į centrą įkišus medinį dantų
krapštuką jis liks sausas. Įškeptus pyragėlius traukti iš orkaitės ir palikti
skardoje kol jie pilnai atvės.
Įdaras
Kol pyragėliai vėsta, paruošti įdarą.
Į dubenį persijoti cukraus
pudrą.
Elektriniu mikseriu išsukti
sviestą iki vientisos masės. Sudėti sūrį ir toliau sukti, kol gerai išsimaišys.
Suberti cukraus pudrą, druską, supilti vanilės ekstraktą ir viską gerai
išmaišyti.
Ant avėsusio pyragėlio
lygiosios pusės dėti kaupiną valgomą šaukštą kremo. Atsargiai užvožti antrą
pyragėlį, šiek tiek paspausti, kad kremas tolygiai pasiskirstytų link kraštų.
Pyragėlius laikyti
šaldytuve, po vieną įsuktus į maistinę plėvelę.
Red Velvet Whoopie Pies
Recipe from “Baked Explorations”
For Whoopie
Pies:
2 1/2 cups all purpose flour
3 tablespoons cocoa powder
2 1/2 cups all purpose flour
3 tablespoons cocoa powder
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup vegetable oil
1/2 cup plus 2 tablespoons buttermilk
1/2 cup butter (1 stick), at room temperature, cut into pieces
1 tablespoon vegetable shortening, at room temperature
3/4 cup firmly packed brown sugar
1/4 cup sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon red gel food coloring
For Filling:
3 cups powdered sugar
1/2 cup (1 stick) butter, at room temperature
8 ounces cream cheese, at room temperature
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1/4 cup vegetable oil
1/2 cup plus 2 tablespoons buttermilk
1/2 cup butter (1 stick), at room temperature, cut into pieces
1 tablespoon vegetable shortening, at room temperature
3/4 cup firmly packed brown sugar
1/4 cup sugar
1 egg
1 teaspoon vanilla extract
1 tablespoon red gel food coloring
For Filling:
3 cups powdered sugar
1/2 cup (1 stick) butter, at room temperature
8 ounces cream cheese, at room temperature
1 teaspoon vanilla extract
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon salt
Make the Pies
Preheat the oven to 350oF.
Preheat the oven to 350oF.
In a large bowl, sift together the flour,cocoa powder, baking powder, baking soda and salt.
In a small bowl, whisk together oil and buttermilk.
In the bowl of an electric mixer beat the butter and shortening until smooth. Add the sugars. Beat until the mixture is light and fluffy, about 5 minutes. Add the egg and vanilla extract and beat until combined. Add food coloring, then mix to incorporate.
With mixer running, gradually add flour mixture, alternating with the buttermilk mixture. Mix well.
Cover with plastic wrap and chill the batter in the refrigerator for about 15 minutes.
Line
pastry bag with a wide round tip into a tall glass. Line two baking
sheets with parchment paper.
Remove the batter from the refrigerator. Transfer some of the batter into a prepared pastry bag and pipe 1.5” – 2” rounds of the dough onto the prepared baking sheets about 1 inch apart. Bake for 8 - 10 minutes, depending on the size, until the top becomes dry and a toothpick inserted into the center of a cookie comes out clean. Let the cookies cool completely on the pan while you make the filling.
Filling
Sift powdered sugar into a medium bowl and set aside.
In the bowl of an electric mixer beat the butter until it is completely smooth. Add the cream cheese and beat until combined.
Add sifter powdered sugar, vanilla, and salt and beat until smooth.
Remove the batter from the refrigerator. Transfer some of the batter into a prepared pastry bag and pipe 1.5” – 2” rounds of the dough onto the prepared baking sheets about 1 inch apart. Bake for 8 - 10 minutes, depending on the size, until the top becomes dry and a toothpick inserted into the center of a cookie comes out clean. Let the cookies cool completely on the pan while you make the filling.
Filling
Sift powdered sugar into a medium bowl and set aside.
In the bowl of an electric mixer beat the butter until it is completely smooth. Add the cream cheese and beat until combined.
Add sifter powdered sugar, vanilla, and salt and beat until smooth.
Assembling
with a tablespoon drop a large dollop of filling onto the flat side of one cookie. Place another cookie, flat side down, on top of the filling. Press down slightly so that the filling spreads to the edges of the cookie. Put the whoopie pies in the refrigerator for about 30 minutes to firm up before serving.
The whoopie pies will keep in the refrigerator individually wrapped in plastic wrap.