Užvakar pas Jūratę kepėm labai
mandrą keksą. Jūratė surado receptą, Jonas su Julium užmaišė tešlą, o aš ją
supyliau į formą ir įkišau į orkaitę. Štai taip bendromis jėgomis staigiai
iškepėm zebrinį keksą.
Maža to, kad keksas yra visas gražiai
juostuotas, lyg zebriukas. Jis skanus,
ne per saldus ir stipriai kakavinis. Keksas lengvai pjaustosi, netrupa, yra
gana standus, todėl gali būti lengvai transportuojamas, nešamas į darbą arba į
mokyklą. Jį labai greita ir nesunku iškepti. Vienu žodžiu, geras keksas. Ir dar
gražus.
Vakarienei Jūratė mums išvirė labai
gardžios daržovių sriubos iš velykinės anties sultinio, su perlinėmis
kruopomis, džiovintais baravykais ir šlakeliu grietinėlės. Julius sriubai negailėjo gražiausių komplimentų ir raitė ją
pasigardžiuodamas bei užsikąsdamas … zebriniu keksu (ne mano idėja!). Jonas irgi suvalgė viską iki lašelio;
paskutinius lašelius išgėrė(!!) užsivertęs lėkštę, o paskui dar ją sausai
išdažė su šviežiai iškepta duona. Akivaizdu, kad mano vaikams būtų neprošal
pasikartoti elgimosi prie stalo ir etiketo taisykles.
Linkiu visiems gero savaitgalio.
Aušra
Pagal Pan Gravy Kadai Curry receptą
4 kiaušiniai
1 stiklinė pieno
1 stiklinė + 2 šaukštai cukraus
1 stiklinė aliejaus (rapsų, sojų,
arba kitokio bekvapio)
2 stiklinės miltų
2 šaukštai kakavos miltelių
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
½ šaukštelio druskos
Orkaitę įkaitinti iki 180oC.
Aliejumi plonai patepti apvalios
(22-23 cm skersmens) kepimo formos dugną. Įtiestiti iš sviestinio popieriaus iškirptą
22-23 cm skersmens skritulį. Aliejumi plonai patepti popierių, pabarstyti
miltais. Apvertus formą iškratyti neprilipusius miltus.
Persijoti miltus, kepimo miltelius
ir druską. .
Elektriniu mikseriu išplakti kiaušinius
ir cukrų, kol surištės, maždaug 2–3 minutes. Supilti aliejų, pieną ir vanilės
ekstraktą. Išmaišyti. Dalimis dėti miltų mišinį, kaskart vis atsargiai išmaišant.
Subėrus visus miltus dar kelis kartus gerai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų
gumulėlių.
Į atskirą dubenį atpilti maždaug 2 ½
stiklinės tešlos. Tiesiai į tešlą persijoti kakavą ir viską gerai išmaišyti.
Pasiruošti du nedidelius samtelius
arba 3-4 šaukštų talpos kaušelius (aš naudojau du nedidelius puodelius, skirtus
sausų ingredijentų tūrio matavimui). Samteliu pasemti 2-3 šaukštus geltonos tešlos ir ją supilti į
paruoštos kepimo formos vidurį. Nelaukiant, kol tešla pasklis, kitu samteliu
pilti maždaug 2-3 šauštus kakavinės tešlos, tiesiai į vanilinės tešlos skritulėlio
vidurį. Toliau vėl pilti geltoną tešlą. Šitaip pakaitomis supilti visą tešlą.
Kekso formavimas turėtų atrodyti maždaug taip:
Supylus visą tešlą, formą atsargiai
pašauti į įkaitintą orkaitę, Kepti maždaug 50-55 minutes, kol medinis dantų
krapštukas arba plonas mednis iešmelis, įsmeigtas į patį pyrago vidurį, liks
sausas.
Pyragą ištraukti iš orkaitės. Leisti
jam šiek tiek atvėsti. Buku peiliu atlaisvinti prie formos sienlių prikibusius
pyrago kraštus. Pyragą apversti ant sauso paviršiaus. Nuo dugno nulupti
sviestinį popierių. Keksą vėl atversti,viršumi aukštyn. Leisti pilnai atvėsti.
Pjaustyti ir skanauti.
Zebra cake
Recipe from Pan Gravy Kadai Curry
4 eggs
1 cup milk
1 cup + 2 tablespoons sugar
1 cup oil, canola, soybean or other vegetable
oil
2 cups flour
2 tablespoons cocoa powder
1 tablespoon baking powder
1 teaspoon vanilla extract
½ teaspoon salt
Preheat oven to 350oF.
Lightly oil the bottom of 9” round
cake pan. Line the bottom with 9” parchment round. Lightly oil the paper.
Sprinkle with flower. Tap out the excess flour.
Sift together flour, baking powder
and salt.
Using electric mixer whisk eggs and
sugar until thick, about 2-3 minutes. Add oil, milk and vanilla extract. Mix
well. Gradually add flour mixture, mixing well after each addition. When all
the flour is in, mix till just combined and no more clusters of dry flour
remain.
Remove approximately 2 ½ cups of
batter to another bowl. Sift cocoa powder directly into the bowl. Mix to
combine.
Have two small ladles ready (or two small
measuring cups that hold about 3-4 tablespoons). Pour 2-3 tablespoons of yellow
batter into a small round in the very center of the prepared cake pan.
Immediately, without any waiting for batter to spread, pour 3-4 tablespoons of
cocoa batter in the very middle of the yellow circle of batter. Continue
alternating small amounts of yellow batter with cocoa batter until all batter
is dispensed.
Carefully transfer the cake into
preheated oven. Bake for approximately 50-55 minutes until the toothpick or a
wooden skewer inserted in the very middle of the cake, comes out clean.
Remove from oven. Let the cake cool
slightly, then invert it onto a dry flat surface. Remove parchment from the
bottom. Invert the cake back, top facing up. Let cool completely. Slice into wedges and enjoy.