Užvakar pas Jūratę kepėm labai
mandrą keksą. Jūratė surado receptą, Jonas su Julium užmaišė tešlą, o aš ją
supyliau į formą ir įkišau į orkaitę. Štai taip bendromis jėgomis staigiai
iškepėm zebrinį keksą.
Maža to, kad keksas yra visas gražiai
juostuotas, lyg zebriukas. Jis skanus,
ne per saldus ir stipriai kakavinis. Keksas lengvai pjaustosi, netrupa, yra
gana standus, todėl gali būti lengvai transportuojamas, nešamas į darbą arba į
mokyklą. Jį labai greita ir nesunku iškepti. Vienu žodžiu, geras keksas. Ir dar
gražus.
Vakarienei Jūratė mums išvirė labai
gardžios daržovių sriubos iš velykinės anties sultinio, su perlinėmis
kruopomis, džiovintais baravykais ir šlakeliu grietinėlės. Julius sriubai negailėjo gražiausių komplimentų ir raitė ją
pasigardžiuodamas bei užsikąsdamas … zebriniu keksu (ne mano idėja!). Jonas irgi suvalgė viską iki lašelio;
paskutinius lašelius išgėrė(!!) užsivertęs lėkštę, o paskui dar ją sausai
išdažė su šviežiai iškepta duona. Akivaizdu, kad mano vaikams būtų neprošal
pasikartoti elgimosi prie stalo ir etiketo taisykles.
Linkiu visiems gero savaitgalio.
Aušra
Pagal Pan Gravy Kadai Curry receptą
4 kiaušiniai
1 stiklinė pieno
1 stiklinė + 2 šaukštai cukraus
1 stiklinė aliejaus (rapsų, sojų,
arba kitokio bekvapio)
2 stiklinės miltų
2 šaukštai kakavos miltelių
1 šaukštas kepimo miltelių
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
½ šaukštelio druskos
Orkaitę įkaitinti iki 180oC.
Aliejumi plonai patepti apvalios
(22-23 cm skersmens) kepimo formos dugną. Įtiestiti iš sviestinio popieriaus iškirptą
22-23 cm skersmens skritulį. Aliejumi plonai patepti popierių, pabarstyti
miltais. Apvertus formą iškratyti neprilipusius miltus.
Persijoti miltus, kepimo miltelius
ir druską. .
Elektriniu mikseriu išplakti kiaušinius
ir cukrų, kol surištės, maždaug 2–3 minutes. Supilti aliejų, pieną ir vanilės
ekstraktą. Išmaišyti. Dalimis dėti miltų mišinį, kaskart vis atsargiai išmaišant.
Subėrus visus miltus dar kelis kartus gerai išmaišyti, kad neliktų sausų miltų
gumulėlių.
Į atskirą dubenį atpilti maždaug 2 ½
stiklinės tešlos. Tiesiai į tešlą persijoti kakavą ir viską gerai išmaišyti.
Pasiruošti du nedidelius samtelius
arba 3-4 šaukštų talpos kaušelius (aš naudojau du nedidelius puodelius, skirtus
sausų ingredijentų tūrio matavimui). Samteliu pasemti 2-3 šaukštus geltonos tešlos ir ją supilti į
paruoštos kepimo formos vidurį. Nelaukiant, kol tešla pasklis, kitu samteliu
pilti maždaug 2-3 šauštus kakavinės tešlos, tiesiai į vanilinės tešlos skritulėlio
vidurį. Toliau vėl pilti geltoną tešlą. Šitaip pakaitomis supilti visą tešlą.
Kekso formavimas turėtų atrodyti maždaug taip:
Supylus visą tešlą, formą atsargiai
pašauti į įkaitintą orkaitę, Kepti maždaug 50-55 minutes, kol medinis dantų
krapštukas arba plonas mednis iešmelis, įsmeigtas į patį pyrago vidurį, liks
sausas.
Pyragą ištraukti iš orkaitės. Leisti
jam šiek tiek atvėsti. Buku peiliu atlaisvinti prie formos sienlių prikibusius
pyrago kraštus. Pyragą apversti ant sauso paviršiaus. Nuo dugno nulupti
sviestinį popierių. Keksą vėl atversti,viršumi aukštyn. Leisti pilnai atvėsti.
Pjaustyti ir skanauti.
Zebra cake
Recipe from Pan Gravy Kadai Curry
4 eggs
1 cup milk
1 cup + 2 tablespoons sugar
1 cup oil, canola, soybean or other vegetable
oil
2 cups flour
2 tablespoons cocoa powder
1 tablespoon baking powder
1 teaspoon vanilla extract
½ teaspoon salt
Preheat oven to 350oF.
Lightly oil the bottom of 9” round
cake pan. Line the bottom with 9” parchment round. Lightly oil the paper.
Sprinkle with flower. Tap out the excess flour.
Sift together flour, baking powder
and salt.
Using electric mixer whisk eggs and
sugar until thick, about 2-3 minutes. Add oil, milk and vanilla extract. Mix
well. Gradually add flour mixture, mixing well after each addition. When all
the flour is in, mix till just combined and no more clusters of dry flour
remain.
Remove approximately 2 ½ cups of
batter to another bowl. Sift cocoa powder directly into the bowl. Mix to
combine.
Have two small ladles ready (or two small
measuring cups that hold about 3-4 tablespoons). Pour 2-3 tablespoons of yellow
batter into a small round in the very center of the prepared cake pan.
Immediately, without any waiting for batter to spread, pour 3-4 tablespoons of
cocoa batter in the very middle of the yellow circle of batter. Continue
alternating small amounts of yellow batter with cocoa batter until all batter
is dispensed.
Carefully transfer the cake into
preheated oven. Bake for approximately 50-55 minutes until the toothpick or a
wooden skewer inserted in the very middle of the cake, comes out clean.
Remove from oven. Let the cake cool
slightly, then invert it onto a dry flat surface. Remove parchment from the
bottom. Invert the cake back, top facing up. Let cool completely. Slice into wedges and enjoy.
Fantastiškos iliustracijos! Visada man buvusi mistika, kaip tas zebras taip dailiai susijuostuoja, o čia - aiškiau nebūna. Ačiū.
AtsakytiPanaikintiJule, prasom; paprasciau nebuna;
Panaikintichi, kokia instrukcija faina :) pasirodo, viskas daug paprasciau nei atrodo i foto pazvelgus.
AtsakytiPanaikintiJurgita, aciu uz auksta mano PowerPoint sugebejimu ivertinima!
PanaikintiSu smalsumu ir įdomumu išsinagrinėjau kaip gi tas juostas tokias tolygias padaryti:) Nuostabi idėja paįvairinti gana įprastą kepinį ir nustebinti svečius:) Ačiū už instrukcijas:)
AtsakytiPanaikintiNida - labai prasom, nera uz ka!
PanaikintiBe galo gražu. Na, bet Jums teko sudėtingiausia užduotis: supylėt į formą tokį puikų šedevrą! :)
AtsakytiPanaikintiEdita, aciu! is tikruju tai viskas ten daug paprasciau, nei atrodo; kita karta vaikams leisiu viska daryti patiems, nuo pradzios iki galo; neabejoju, kad be vargo susitvarkys;
PanaikintiNuostabu,noriu jo ir ruosiuos kepti,tikiu,kad pavyks:) tik nezinau kokio dydzio stikline?
AtsakytiPanaikintiTikrai pavyks; labai viskas paprasta; mano stikline = 236 ml (8 oz[US]; bet su bet koia kitokia stikline (225 ml, 250 ml) irgi pavyks, granatuoju! cia gi tik keksas; nebutina ten viska atsverti miligramu tikslumu;
Panaikintitobulas zebriukas :)
AtsakytiPanaikintiOditele - aciu!
PanaikintiNa tavo ppt sugebejimai yra ispudingi ir tikrai pagirtini! Ir tikrai labai visos instrukcijos aiskios:) Mano kekso dalis jau suvalgyta!
AtsakytiPanaikintiAciu, Jura; as jau pasidariau ir issisaugojau kelias PowerPoint templates, ateiciai;
PanaikintiAs esu kepusi panasu keksiuka. Tuomet is tiesu nors buvo skanu, bet nesuzavejo iki negalybes. Si butinai pabandysiu :)
AtsakytiPanaikintiO man kaip noretusi tos sriubytes recepto... Atrodo labai labai skaniai. Kaip tik saldytu baravyku gavau siandien o ir dziovintu maciau pirkti :)
Aiste, sriubos recepta pabandysiu tau suveikti; o del kekso - pabandyk, o paskui pasipasakok, ar patiko; man patiko; mano vaikams irgi;
PanaikintiSriuba yra ikvepta Sezonines virtuves recepto (http://sezoninevirtuve.blogspot.com/2011/10/dzukiska-grybiene.html) ir as ji esu adaptavusi su galybe variaciju (visada tik su dziovintais, o ne svieziais baravykais kaip Rennie). Galeciau pasakyti, kad sis paskutinis variantas buvo bene skaniausias, ir manau to paslaptis buvo namu darymo anties sultinys (velyku likuciai) ir anties taukuose, kuriuos nuvarvejusius susirinkau kepant anti, apkepintos darzoves. Man anties taukai yra vienas is naujesniu mano kulinariniu atradimu. Sriuba tikrai nesijaute riebi, kaip gali nuskambeti. Butinai pasigaminkite, ir praneskite kaip isejo.
PanaikintiAciu, Jura!
PanaikintiNa ir populiari gi pas jus ta perlinė grybienė :) O zebriukas tai labai jau skaniai atrodo.
PanaikintiRennie - aciu aciu! o grybiene populiari, nes labai skani!
PanaikintiKepiau zebriuka,nors turejau jo kelis receptus,bet sis-tobulas.Aciu mieloji,nors ir nezinojau kokios turi but tos stiklines,dariau su 200ml,gavosi mazesnis,bet be galo skanus,dregnas,o ryte jis dar skanesnis,savaitgali vel kepsiu ir tik toki:)Lai pavasario saulute tau nesyksti savo spinduliu:)
AtsakytiPanaikintiTai tau aciu!! kad iskepei, ir kad pasipasakojai; ir uz komplimentus; ir tau - grazaus pavasario!
PanaikintiO Aušrut, pas Tave vis kas naujo, labai super paveiksliukų paaiškinimai :) Šaunuolė!
AtsakytiPanaikintiaciu, Reda! kaip smagu, kad paveiksliukai patiko!
Panaikintiatrodo tai kaip aukstoji kulinarija, tikrai nepamanyciau, kad lengva padaryti. super atrodo.
AtsakytiPanaikintiaciu, Lina, tikrai labai lengva;
PanaikintiIsviriau sriubyte siandien. O dievuliau kaip skanu. Seniai jau ka nors panasaus valgem...
AtsakytiPanaikintiAciu, Aiste; perduosiu Juratei; mes visi irgi labai megstam ta jos sriuba;
PanaikintiJej!! Labai superinis pyragas, kažkada keliau ir kepiau, berods is supermamų nukovusi receptą (kitoks, be pieno..). Bet kartais atsibosta žaisti su tuo pilstymu.
AtsakytiPanaikintiatsimenu ir as, kad sitas zebriukas buvo gana populiarus: ir supermamose, ir mamos receptuose, ir dar daug kur figuravo; o pilstymas man visai nenusibodo; man buvo kaip pramoga;
PanaikintiJej!! Labai superinis pyragas, kažkada keliau ir kepiau, berods is supermamų nukovusi receptą (kitoks, be pieno..). Bet kartais atsibosta žaisti su tuo pilstymu.
AtsakytiPanaikintiIšbandžiau puikųjį zebriuką-laaabai skanus, drėgnas, minkštas, vaikai valgė-o tai jau ženklas, kad skanus:), nes jie tokių kepinių nevalgo:))Tarp kitko-labai įdomu buvo pilstyti tas tešlas, tik neturėjau vienodų samtelių, tai netolygiai susipilstė.
AtsakytiPanaikintiNu labai smagu, kad pavyko ir kad patiko; ir dar labai aciu uz komentara;
PanaikintiO aš tingėjau žaisti su didele skarda, tai testuoju, ar pavyks iškepti keksiukus tokius..
AtsakytiPanaikintiDina, itariu, kad keksiukai bus liuks; kai iskepsi pasipasakok kaip pavyko;
Panaikintijau kepa du vienetai dviems mamoms, po pietu ragausime rezultata :))))
AtsakytiPanaikintiSveikinimai mamoms! tikiuosi, kad keksai pavyks;
Panaikintipavyko :) uzskaityta 100 procentu :) ir mama, ir busimoji anyta (kuri pyragu praktiskai nevalgo!!!!!!)skaniai valge ir gyre :) sakytum pagyre ir nevalge....bet valge :)))))))
PanaikintiNu saunu! mamoms, o ypatingai busimoms anytoms itikti labai svarbu; ziurek gal ir teigiamu balu anytos akyse su zebriuku pavyko uzsitarnauti; aciu labai, kad paraset;
Panaikintilabai skanus keksas.kaip man patare padaryti ,tai as nesulaukeu rytojas.puse iskart suvalgem.aciu uz puiki recepta
AtsakytiPanaikintiLabai prasom! smagu, kad receptas naudojamas;
Panaikintilabas, kaip sutavimi susiekti parasyk i mano gmail dina.grazi@gmail.com lauksiu ;laiskucio turiu klausimu ir pasiulymu
AtsakytiPanaikintiPuikus keksas. Neturėjau po ranka apvalios formos, tai kepiau stačiakampėj, gavosi nors ir mažiau zebriškas ir ne toks gražus kaip Jūsų, bet labai skanus. Miela Aušra, žaviuosi Jūsų blogu: tobulais receptais, skoningomis nuotraukomis ir labai prasmingais žodžiais. Ačiū, kad esat.
AtsakytiPanaikintiJollanta, oi kaip man malonu skaityti tokius zodzius; aciu Jums; kad skaitot, kad kepat man o receptus; ir kad parasot; man net parupo iskepti sita keksa staciakampeje formoje;
PanaikintiVis labiau manau, kad keksas yra labai puikus kepinys. Dazniausiai tik reikia viska sumaisyti ir supilti i kepim forma, labai tinka, kai nelabai yra laiko. Man patinka! Zebrinis keksas isejo labai minkstutis. Mano klaida buvo tik kad naudojau nerafinuota rapsu alieju (kitokio tuomet neturejau), o jis toks lyg su riesutu aromatu. Tai siek tiek permuse kekso skoni, bet ne taip ir baisiai.
AtsakytiPanaikintiKsenija
Ksenija, tikra tiesa - paprastesnio pyrago uz keksa nebuna; man dar patinka tai, kad yra nepabaigiama galybe visokiausiu variantu; todel niekada nenusibosta; del aliejaus - kartais aliejaus prieskonis kepiniuose netgi visai tinka; pvz. alyvuogiu aliejaus kekse; bet cia, aisku, nuo skonio priklauso;
PanaikintiSveiki kepiau jau si nuotabu keksa pora kartu ir man jis visad per viduri baisiausiai iskyla, o pas jus jis toks tolygus, gal ka ne taip darau? gal turite patarimu kaip isgauti tolygu kaip jusu?:)
AtsakytiPanaikintiGiedrute, as itariu, kad viska darot gerai, o kalta jusu kepimo forma; jeigu metalas labai plonas, ar koks nelabai geras, tai tada keksai ir biskvitai gaunasi kuproti; mano patarimas butu pakeisti kepimo forma (sunkios aliumines yra geriausios), arba isitaisyti toki spec. dirza kepiniams; tas dirzas yra sudrekinamas, ir juo is isores apjuosiama kepimo forma; tada krastai ir vidurys iskepa vienodai ir pyrgas buna lygus;
Panaikintidekoju uz atsakyma, matyt tikrai reiks dairytis naujos kepimo formos:)
PanaikintiSveiki. Mačiau šį receptą daug kartų, bet vat ant Jūsų nuotraukos pakibau :) Iškepiau, labai skanus, drėgnas, kaip tik toks, kokie man patinka :) Bet vat vis ta pati bėda su keksais - kepa gražiai, kyla lyg ir tolygiai ir jau atrodo bus vat toks tokiausias skaniausias geriausias gražiausias, o vat iškepus ima ir sukrenta... :((( kodėl?
AtsakytiPanaikintiAnonime, aciu, kad isbandet recepta; neisivaizduoju, kodel visi Jusu keksai sukrenta; itariu, kad gal forma prasta; gal reiketu paieskoti kitos, sunkesnes, storesnio metalo; liaunos prasto metalo formos daznai buna kaltos del visokiu nenormaliu keksu (kuprotu, sudegusiais krastais, neiskepusiu viduriu ir pan); o gal Jus is orkaites istraukiate per anksti, kol vidurys dar nespeja iskepti; ar patikrinat su pagaliuku pries istraukiant? ir kaip tas sukritimas atrodo - ar tik vidurys sukrenta, ar visas per visa plota ima ir susmenga? jeigu kepant skirtingose formose ir pagal skirtingus receptus kartojasi panasus sukritimas, tai gal tada orkaite kalta? gal verta pamatuoti orkaites temperatura?
PanaikintiSveiki, išbandžiau keksą, na mano kūprotas, bet skanus:) vidus išėjo labai geras, bet man iš visų pusiu užsidėjo tokia pakepusi plūtelė, ar čia irgi skarda kalta? Nes pas Jus neįžiūriu nieko panašaus:)
AtsakytiPanaikintiAnonime, panasu, kad kalta skarda; jau vien tas faktas, kad keksas gavosi kuprotas, pasako, kad kepdamas pyragas nevienodai kaista; pyragams geriausiai tinka sunkios, sviesios spalvos, aliuminio formos storomis sienelemis; tada pyragas kyla vienodai, ir iskepa tolygiai, krastai nesudega, kupros neiskyla, vidurys nesukrenta;
PanaikintiSveiki,man nelabai aisku kaip ta tesla supilti. Jus pirma pilat balta tesla,tada ruda tiesiai ant jos. O kaip toliau - pilti vel i pati viduriuka ir taip iki pat galo ar tiesiog pilti ja aplinkui ir t.t Aciu!
AtsakytiPanaikintiEdita, viskas eina I viduriuka, kaip parasyta: is pradziu geltona, po to ruda, ir taip toliau: Samteliu pasemti 2-3 šaukštus geltonos tešlos ir ją supilti į paruoštos kepimo formos vidurį. Nelaukiant, kol tešla pasklis, kitu samteliu pilti maždaug 2-3 šauštus kakavinės tešlos, tiesiai į vanilinės tešlos skritulėlio vidurį. Toliau vėl pilti geltoną tešlą. Šitaip pakaitomis supilti visą tešlą. Kekso formavimas turėtų atrodyti maždaug taip,kaip pailiustruota paveikslelyje; sekmes!
PanaikintiKepat orkaitėje kokiame aukštyje? Man nesigavo, t.y.susmego, nors dariau viską pagal instrukcijas, labai gaila.
AtsakytiPanaikintiReda, labai gaila, kad nepavyko; as sita keksa kepu ant vidurines lentynos, bet gal ne auksti kaltas; gal kazka ne taip pamatavot? dar prie to paties noriu pasakyti, kad sitas mano tinklapis persikrauste I nauja puslapi; prasau apsilankykite kada prie progos; http://vaikaivanile.com/
Panaikinti