Mūsų mažajam Juliui jau penkeri. Labai svarbus gimtadienis.
Pirmiausiai todėl, kad už kelių savaičių Julius pradės lankyti mokyklą.
Aš jaučiuosi gyvenanti lyg kokiame video žaidime: laikas nuo laiko pereinama į kitą aukštesnį
lygį, kuris paprastai yra sunkesnis, negu prieš tai buvęs. Pirmas žaidimo lygis
vadinasi “Nerūpestingas viengungiškas gyvenimas”; ten viskas gana linksma ir
paprasta. Antrame lygyje atsiranda boyfriend’as, ir tada padėtis šiek tiek
susikomplikuoja, atsiranda visokių nenumatytų kliūčių, emocinių verpetų.
Perėjus į dar aukštesnį lygį boyfriend’as tampa sutuoktiniu; žaidimo sąlygos
dar pasunkėja. Po to atsiranda vaikas. Darbas. Sutuoktinis kuriam laikui
išnyksta iš eterio. Tenka derinti vaiką ir darbą. Vaikas paauga, pradeda
lankyti mokyklą. Į eterį sugrįžta sutuoktinis, ko pasekoje logiškai atsiranda
antras vaikas. Namuose apsigyvena močiute. Šiame lygyje sudėtingumas jau toks,
kad kartais norisi viską mesti ir pradėti žaisti iš naujo. Bet “RELOAD”
mygtukas neveikia, ir nebelieka jokio pasirinkimo, tik stumtis į priekį. Gerai
yra tai, kad bežaidžiant įgyjami tam tikri labai naudingi įgudžiai ir
apsirūpinama visokiais ginklais, kurie padeda kovoti su priešais ir spręsti
galvosūkius. Taip kad žaisti kartais būna netgi visai smagu.
Dabartinis mano
žaidimo etapas: Julius pradeda lankyti mokyklą. Gyvenimas keisis iš pagrindų.
Lengva nebus. Bet tam ir yra sugalvotas žaidimas, kad visada būtų pakankamai
galimybių pasukti galvą ir pademonstruoti neeilinius sugebėjimus.
Nepaisant visų nusimatančio naujo etapo sunkumų,
penktasis gimtadienis yra didelė šventė, ir mes visi pasirūpinome, kad jis būtų
tinkamai atšvęstas.
Aušra
P.S. Dar prašau
nepamirškite ir
sudalyvaukite mėgstamiausio
ir skaniausio recepto iš
lietuviško blogo
konkurse. Didelis AČIŪ visiems atsiuntusiems nuorodas į savo favoritus.
Mėlynių ir imbiero tortas
Receptas iš
Poires Au Chocolat
Biskvitams:
250 g sviesto, kambario temperatūros
250 g cukraus
5 kiaušiniai
335 g miltų
2 šaukšteliai valgomosios sodos
100 g riebaus natūralaus
jogurto
3 šaukštai pieno
Sirupui:
200 g cukraus
200 ml vandens
3 cm šviežios imbiero šaknies
Įdarui:
500 g mėlynių, šaldytų
arba šviežių
1 citrina
200 g cukraus
2 šaukštai vandens
Kremui:
150 g sviesto, kambario
temperatūros
250 g cukraus pudros
300 g grietinėlės sūrio
200 g maskarponės
3 cm šviežios imbiero šaknies
20 ml vandens
30 g cukraus
Šviežių mėlynių papuošimui
Biskvitai:
Orkaitę įkaitinti iki
160oC.
Sviestu ištepti dvi
apvalias 20 cm skersmens torto formas. Ant dugno patiesti iš sviestinio
popierio iškirptą skritulį. Sviestu patepti popierių.
Mikseriu išsukti sviestą
ir cukrų iki purumo. Po vieną dėti kiaušinius, kaskart vis gerai išmaišant. Mikserio
greitį sumažinti iki minimumo. Įmaišyti jogurtą. Tiesiai į tešlą persijoti
miltus ir sodą. Išmaišyti. Supilti pieną. Išmaišyti. Tešlą padalinti tarp dviejų
paruoštų formų. Išlyginti viršų. Kepti maždaug 45 – 50 minučių, kol į biskvito
centrą įkištas medinis dantų krapštukas liks sausas.
Iškeptus biskvitus
trraukti iš orkaitės. Palikti formose, kol atvės. Apversti, nulupti popierių, vėl
atversti. Aštriu peiliu nupjauti ploną suoksnį nuo biskvitų viršaus. Abu
biskvitus perpjauti horizontaliai pusiau.
Sirupas:
Imbiero šaknį nulupti ir
supjaustyti plonais griežinėliais. Nedideliame puodelyje užvirinti vandenį,
cukrų ir imbiero griežinėlius. Nukelti nuo ugnies. Puodą uždengti, ir palikti, kad
atvėstų.
Įdaras:
Nutarkuoti citrinos žievelę
ir išspausti sultis. Žievelę, sultis ir visus
likusius ingredientus sudėti į nedidelį puodelį. Užvirinti, nukelti nuo ugnies ir
palikti, kad atvėstų.
Kremas:
Imbiero šaknį nulupti, supjaustyti plonais griežinėliais
ir sudėti į nedidelį puodelį. Suberti cukrų, supilti vandenį ir užvirinti.
Nukelti nuo ugnies, puodą uždengti ir palikti, kad atvėstų.
Mikseriu išsukti sviestą
ir cukraus pudrą iki purumo. Sudėti grietinėlės sūrį ir maskarponę. Išsukti iki
vientisos masės. Įmaišyti atvėsusį sirupą. Įdėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Torto
konstravimas:
1. Ant lėkštės arba padėklo
dėti pirmąjį biskvito sluoksnį. Sulaistyti sirupu.
2. Dalį kremo sukrėsti į
konditerinį maišelį. Nukirpti maišelio kampą. Kremą išspauti ant sulaistyto
biskvito – vieną kremo juostą aplink visą biskvito kraštą.
3. Ant biskvito vidurio tolygiai
paskirstyti trečdalį uogų įdaro. Uždėti antrą biskvitą.
4. Toliau sloksniuoti
likusius biskvitus ir įdarą.
5. Torto viršų ir šonus
aptepti plonu kremo sluoksniu ir įkišti į šaldytuvą, kad sustingtų.
6. Tortą aptepti likusiu
kremu. Puošti šviežiomis mėlynėmis.
Blueberry and Ginger Layer Cake
Recipe from Poires Au Chocolat
For cake layers:
250 g unsalted butter, at room temperature
250 g sugar
5 eggs
335 g flour
2 teaspoons baking powder
100 g plain whole milk yogurt
3 tablespoons milk
5 eggs
335 g flour
2 teaspoons baking powder
100 g plain whole milk yogurt
3 tablespoons milk
For ginger syrup:
200 g sugar
200 ml water
3 cm fresh ginger root
200 g sugar
200 ml water
3 cm fresh ginger root
For blueberry compote:
500 g blueberries, fresh or frozen
1 lemon
200 g sugar
2 tablespoons water
500 g blueberries, fresh or frozen
1 lemon
200 g sugar
2 tablespoons water
For ginger
cream cheese icing:
150 g butter, at room temperature
150 g butter, at room temperature
400 g powdered sugar
300 g cream cheese
200 g mascarpone
3 cm fresh ginger root
20 ml water
30 g sugar
300 g cream cheese
200 g mascarpone
3 cm fresh ginger root
20 ml water
30 g sugar
fresh blueberries
Cakes:
Cakes:
Preheat oven to 325oF. Butter two round
8” cake pans. Line bottoms with parchment. Butter the parchment.
Put the butter and sugar in a mixer
and cream till very pale and fluffy. Add eggs one at a time, beating well
between each addition. Fold in the yogurt. Sift the flours over the batter and
fold in - when nearly done, add the milk. Spoon into pans and bake for about 45-50 minutes until risen,
golden and a skewer comes out dry. Leave to cool completely before removing
from the pans. When cool, flip the cakes out of the pans, peel off the parchment,
and then flip them back. With a sharp knife cut off a thin layer off the tops. Slice
both cakes horizontally in half.
Syrup:
Syrup:
Peel ginger root and cut it into thin
slices. Put sugar, water and ginger slices into a small sauce pan and heat
gently till the sugar is dissolved. Remove from heat and leave to infuse and
cool.
Compote:
Compote:
Zest the lemon and squeeze out the juice.
Put lemon zest, lemon juice and the rest of ingredients into a small saucepan
and over a medium heat bring to the boil. Remove from heat and leave to cool.
Icing:
Icing:
Peel the ginger root and cut it into
thin slices, then put in a small pan
with the water and sugar. Bring to the boil. Remove from heat and leave to cool.
Beat the butter and powdered sugar
together. Add cream cheese and mascarpone. Beat until smooth. Pour in the
concentrated ginger syrup and beat again to incorporate. Put into the fridge to
firm slightly.
Assembling:
Assembling:
Place the
first cake layer on a plate or a platter. Drizzle with ginger syrup.
Transfer some
of the icing into a pastry bag. Cut off the corner of the bag, and pipe a line
of icing around the whole outside perimeter of the cake. Spread one third of
blueberry compote on the center. Place the next cake layer on top. Continue
sandwiching with remaining layers, syrup, icing and compote.
Coat the
top and the sides of the cake with a thin layer of icing. Place it into
refrigerator to harden. Cover the cake with a thicker layer
of icing. Decorate with fresh blueberries.