25 liepos, 2012

Cukinijų keksas





Draugai, pažįstami ir šiaip žmonės man labai mėgsta duoti maisto produktų. Nežinau kodėl. Tikriausiai galvoja, kad pas mane maistas tikrai neprapuls ir bus tinkamai suvartotas. Tikra tiesa – maistas mano namuose eina neproporcingai dideliais kiekiais ir atrodo kiek bekrautum į šaldytuvą, jis kaipmat ir vėl ištuštėja. Todėl bet kokias valgomas lauktuves aš ir mano šeimyna labai vertinam. Bet šį kartą dovana, manau, pasiekė kraštutinumą ir įvarė mano fantaziją, o taip pat kulinarinius sugebėjimus į tupiką.

Prieš kelias dienas Shawn bendradarbė mums atnešė cukinijų iš savo daržo; nei daug, ne mažai  - pilną didelę dėžę arkliškų cukinijų, kokius 25 kg, ne mažiau. Aš iškepiau cukinijų blynų. Po to iškepiau cukinijas tešloje. Iškepiau du keksus (vienas keliaus tai pačiai bendradarbei). Šįvakar kepsiu dar du ir bandysiu juos įsiūlyti kitoms dviems bendradarbėms. Cukinijų kiekis dėžėje apmažėjo tik kokiais 2%. Ką daryti iš likusių keliasdešimties kilogramų, neturiu nei žaliausio supratimo. Taip kad jeigu kas turit gerų idėjų, prašom pasidalinti. Juk gaila būtų šitokį kiekį išmesti. O už geras idėjas aš jums įdedu labai neprastą kekso receptą. 

Aušra






















 







Cukinijų keksas su šokolado lašeliais

Elise Bauer receptas iš simplyrecipes.com

2 kiaušiniai
1 1/3 stiklinės* cukraus
2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
3 stiklinės tarkuotų šviežių cukinijų
150 g ištirpinto sviesto
2 šaukšteliai valgomosios sodos
Žiupsnelis druskos
3  stiklinės miltų
Žiupsnelis tarkuoto muskato
1 šaukštelis malto cinamono
2/3 stiklinės mažų  šokoladinių lašelių

*1 stiklinė = 236 ml

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Sviestu storai ištepti dvi stačiakampes (12 cm X 22 cm) kekso formas.

Dideliame dubenyje išplakti cukrų, kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Suberti tarkuotas cukinijas ir ištirpintą sviestą. Išmaišyti. Tiesiai į dubenį persijoti sodą ir druską. Išmaišyti. Persijoti miltus ir dalimis dėti į tešlą, per tris kartus, kaskart gerai išmaišant. Suberti cinamoną, tarkuotą muskatą ir šokoladą. Atsargiai išmaišyti. 

Tešlą pakirstyti į dvi paruoštas kekso formas. Kepti maždaug 1 valandą, kol medinis iešmelis, įbestas į patį kekso vidurį, liks sausas. Keksus traukti iš orkaitės. Palaukti 10 minučių, kad šiek tiek atvėstų. Apvertus išimti iš kepimo formos. Perkelti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų.







Zucchini Chocolate Chip Bread 
  
Elise Bauer recipe from simplyrecipes.com

2 eggs
1 1/3 cup sugar
2 teaspoons vanilla extract
3 cups grated fresh zucchini
2/3 cup (11 tablespoons) melted butter
2 teaspoons baking soda
Pinch salt
3 cups flour
Pinch grated nutmeg
1 teaspoon ground cinnamon
2/3 cup miniature chocolate chips

Preheat the oven to 350°F. Generously butter two 5 X 9 inch loaf pans. 

In a large bowl, mix together sugar, eggs, and vanilla. Mix in the grated zucchini and then the melted butter. Sift in baking soda and salt over the mixture and mix in. Sift in the flour, a third at a time, and mix after each addition. Sprinkle in the cinnamon and nutmeg and fold in chocolate chips.

Divide the batter equally between prepared pans. Bake for 1 hour or until a wooden skewer  inserted in to the center comes out clean. Cool in pans for 10 minutes. Turn out onto racks to cool completely.

19 komentarų:

  1. Močiutė konservuodavo geltonas slyvas su cukinija - jos stebuklingai pavirsdavo ananasų skonio. Deja recepto net nenumanau.
    Dar galima konservuoti su įvairiom daržovėm - paprikom, pomidorais... Bus gera bazė troškiniams.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, 25kg cukiniju, daugoka,svelniai tariant...:-) As pati megstu blynus,kartais juos darau ir su bulvemis,kartasi cukiniju blynelius kartu su lasisa valgau. Vos apkeptas,dar traskias, patiekiu kaip garnyra. Dedu i troskinius. Kepu cukiniju duona.Idarau cukinijas.Imetu i sriuba,kai tirstos norisi. Bet 25 kg vis tiek nesueis:-))Jos juk visai neblogai laikosi. Gali kiek ir palaukti ikvepimo:-) Bet kokiu atveju - sekmes jas nauodojant:-) Buciau arciau, pasiulyciau,pasidalinti:-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. idaryk cukinija farsu ir kepk orkaiteje

    AtsakytiPanaikinti
  4. trinta cukiniju sriuba su lydytu sureliu

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mes dedame į įvairius nesaldžius pyragus (tarte, galette ar quiche), kepam "ne-picas", verdam troškinius; mažesnes kepame orkaitėje įdarytus ryžiais ir sojos faršu ar kokiom pupelėm. Verdam pertrintą sriubą. Kepam blynus iš tarkuotų bei jas pačias tešloje.
    Ir -- mano mėgstamiausias keksas.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mes irgi turim panašią "bėdą". Auga daržely didžiausios, storiausios, ilgiausios... Gal ne 25 kg, bet jau apdalinti kaimynai ir draugai :) O mes irgi kepam blynus per pusę su bulvėmis ir lašiša, darom pesto makaronams, kepam ant grotelių ir gardinam aliejum-citrina-mėtomis-raudonėliu-druska-pipirais, įdarom faršu ar kuskusu/bulgur kruopomis su daržovėmis ir šiaip kur įmanoma pripaustom - į salotas, sūrius pyragus, į mažiaus košes...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na, tokią storulę tai įmaišau virdama trintą moliūgų sriubą; dar gabalėlių užsišaldau "ekstriniams" atvejams; draugės mama į bulvių plokštainį dėdavo - per pusę su bulvėm tarkuodavo, kad išeitų purus; anyta daržovių apkepėlę su kepintom morkom ir svogūnais, dešrigaliais / mėsigaliais ir patarkuotu ant viršaus sūriu orkaitėj kepa; o Indrės primintas marinavimas, tai, kiek pamenu, paprastas (tiesa, be slyvų ragavau): ananasų (iš skardinės) sultys plius pribumbasai (actas pactas ir kt.). Aš pati tai mėgstu su žuvim ir kitom daržovėm troškint, bet pati ir valgau, manieji nuo daržovių raukosi:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Mano mama daro mūsų šeimoj taip vadinamą "uncle beans", nežinau kodėl mes jį taip vadinam, bet, kaip sakoma, pavadinimas skoniui netrugdo. Viskas vyksta maždaug taip kaip čia:
    http://gamyklele.lt/2011/08/atsargos-ziemai-marinuotos-cukinijos-darzoviu-misraine/
    O žiemą labai gerai sueina kai laikas spaudžia ir visai nėra laiko jokiam kugeliui. Paprasčiausias variantas: išverdi makaronų,"uncle beans", parmezano ir pietūs gatavi per 15min. Arba gali valgyti vieną su duona, irgi labai skanu. Mes taip sunaudojam visas likusias, kartais peraugusiais cukinijas.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aciu visiems uz puikias idejas; tikrai pagaminsiu ratatouille, ir idaryta cukinija, ir blynus su lasisa; ypatingas aciu Julei ir Gamyklelei uz receptus! garantuotai bus isbandyti;

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ačiū Pačiai už šio kekso idėją, nes pabandysiu kept - guli ant stalo gražuolių cukinijų ir mano virtuvėje. Tiesa, dalis bus sunaudota vakarienei prie šašlykų: kepsiu ant grotelių jų vėrinukus, bus garnyras :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laima, prasom, nera uz ka; verinuku as is savuju daryti negaliu; deja; nes didziules kaip arkliai;

      Panaikinti
  11. Zukinijų ir fetos blyneliai pagal Moosewood receptą! http://www.10thkitchen.com/2012/07/zucchini-and-feta-pancakes/

    AtsakytiPanaikinti
  12. cukinijos megsta sausai ir siltai kur prie peciaus voliotis. istempia per ziema. kodel norite taip greit jomis atsikratyti? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. neturiu peciaus; tik krosni kieme; atsikratyti nenoriu; noriu tinkamai sunaudoti, kad nenueitu niekais;

      Panaikinti
  13. Aciu uz nuostabu receptuka, buvo skanu. Gal tik keliems isrankiems degustatoriams pasirode, kad sodos per daug... Cinamonas vietoje, sokoladas juo labiau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Zana, tai labai smagu, kad bent kam patiko; neisivazduoju, kodel ten ta soda jautesi? gal labai kaupinus saukstelius dejai? man lyg ir nesijaucia soda;

      Panaikinti
  14. Tikrai geras receptas, kai nebezinai, ka su tom cukinijom daryti. O jei niekam nesakai, kad ten cukiniju yra, tai niekam ir galvos neskauda:) Sikart visai gal paprastas pasirode receptas ir iskepe visai normaliai. Toks pusryciu keksas man. O dar kiek patarimu apie cukinijas cia prisiskaiciau, reiks kazkaip tas jas realizuoti.
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Ksenija; man labai malonu girdeti, kad patiko;

      Panaikinti