Pribrendo laikas kepti ratatouille: šaldytuvas lūžta nuo dovanotų cukinijų, blogo skaitytojai rekomenduoja jas naudoti visokio tipo troškiniams, o mano draugė Heidi iš Bouchon kepyklos kaip tik išplatino nuotraukas iš tų laikų, kai Thomas Keller gamino garsųjį patiekalą Pixar filmui Ratatouille. Pasigrožėjau Heidi nuotraukomis, paskui per youtube dar pasižiūrėjau klipą iš filmo - daugiau įkvėpimo nebereikėjo. Vakarienei buvo ratatouille. Prie troškinio buvo traškūs veršienos kepsneliai ir šviežias ožkų sūris. Po vakarienės visa šeima žiūrėjom minėtą filmą.
Ačiū, kad
skaitėte.
Aušra
P.S. dar noriu visus paraginti,kad
sudalyvautumėte (jeigu dar nesudalyvavote) mūsų su Jūrate suorganizuotamame mėgstmiausio lietuviškų blogų recepto konkurse. Didelis ačiū visiems atsiuntusiemes savo
pasiūlymus; jau prisikaupė gana nemažas pluoštas puikių receptų.
Ratatouille
Receptas iš
Thomas Keller “Ad Hoc At Home”
Padažas:
1 raudonoji paprika
2 šaukštai
alyvuogių
aliejaus
2 skiltelės česnako
3 vidutiniai svogūnai
3 pomidorai
Maža saujelė šviežių čiobrelių
Maža saujelė šviežių petražolių
Druskos
Pipirų
Daržovės:
1 žalia cukinija
1 baklažanas
1 geltona cukinija
2 pomidorai
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Pippirų
Orkaitę įkaitinti
iki 190oC.
Papriką
perpjauti pusiau, išskobti sėklas ir sėklalizdžius. Nulupti pomidorus, išskobti sėklas ir pertrinti per sietelį. Smulkiai
supjaustyti papriką, pomidorus ir svogūnus. Smulkiai sukapoti česnaką, čiobrelius
ir petražoles. Į keptuvę supilti aliejų, suberti smulkintą papriką, svogūnus ir
česnaką, kepti ant silpnos ugnies maždaug 8 minutes, kol suminkštės, bet
neapskrus. Suberti smulkintus pomidorus, supilti nuo sėklų likusias pomidorų
sultis, kepti dar 2 – 3 minutes, vis stebint, kad neparuduotų. Paskaninti
druska ir pipirais, Suberti kapotas žoleles. Mišinį tolygiai paskirstyti ant 25
cm skersmens keptuvės arba gilaus kepimo indo dugno.
Daržoves supjaustyti
4 – 5 mm storio griežinėliais. Daržovių griežinėlius išdėlioti šiek tiek
persiklojančias apskritimais ant svogūnų-paprikos-pomidorų mišinio. Viršų
patepti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska ir pipirais. Uždengti iš
sviestinio poppieriaus iškirptu skrituliu arba folijos lakštu. Kepti maždaug 45
minutes, kol daržovės suminkštės, bet nesukris. Nuimti popierių (arba foliją)
ir kepti dar 15 minučių, kol lengvai paruduos. Tiekti karštą.
Ratatouille
Adapted from
Thomas Keller “Ad Hock At Home”
Sauce:
1 red pepper
2 tablespoons olive oil
2 cloves garlic
3 medium onions
3 tomatoes
Small bunch of fresh thyme
Small bunch of parsley
Salt
Pepper
Vegetables:
1 zucchini
1 eggplant
1 yellow squash
2 tomatoes
Olive oil
Salt
Pepper
Preheat oven to 375oF.
Cut pepper in half, remove seeds and
ribs, dice. Chop onion. Mince garlic. Peel tomatoes, discard seeds and dice. Push
tomato seeds through the strainer. Reserve the juice. Mince thyme and parsley. Combine
oil, diced pepper, onion and minced garlic, and cook over low heat until very
soft but not browned, about 8 minutes. Add tomatoes, their juices, and simmer
for another 2 – 3 minutes, do not brown; Season to taste with salt, add minced
herbs. Spread mixture on the bottom of 12” skillet or deep baking dish.
Slice vegetables into 1/4-inch
slices. Arrange vegetable slices in overlapping concentric circles on top of
the onion-pepper-tomato mixture. Brush tops with olive oil, sprinkle with salt
and pepper. Cover with a round of parchment or a sheet of aluminum foil and
cook for about 45 minute, until vegetables are tender, but still hold their
shape. Uncover and bake for another 15 minutes, to brown slightly. Serve hot.
Kaip man aiškina prancūzai, pietvakariečiai, kad mūsų gerbiamas ratatouille, tiesiog tokių daržovių troškinys, kokių tik turi:) Aš dažniausiai tingiu taip gražiai jį ruošti, kaip pas Tave:)
AtsakytiPanaikintiOdeta, svarbu ne grozis, o skonis; o sikart as ypac pasistengiau, nes gi filme sitaip dare;
PanaikintiŠiandien perverčiau Bouchon cookbook, tai buvau užhipnotizuota T.Kellerio klasikinių prancūziškų patiekalų aprašymu. Beje, supratau, kad mano neseniai atrastas viščiuko kepimo receptas (kuris yra genealus, nerealus ir labai paprastas) yra būtent TK receptas. Tavo ratatouille atrodo labai įspūdingai. Reiks ir man pabandyti! Būtų įdomu sužinoti statistika kaip pakilo šio patiekalo gaminimas amerikiečių namuose po šio filmuko :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Jura; as irgi megstu Keller knygas paskaityti;
PanaikintiJura,pasidalink tuo visciuko kepimo receptu. Dabar ir man labai reikia tokio genialiai paprasto visciuko kepimo recepto:-)
AtsakytiPanaikintiLina, itariu, kad Jurate apie sita recepta kalbejo: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/My-Favorite-Simple-Roast-Chicken-231348
Panaikintio as dar ta pacia proga galiu pasiulyti savo mylimiausia keptos vistos recepta:
http://www.food52.com/recipes/9275_roasted_butterflied_chicken_with_cardamom_and_yogurt
Taip taip, tas pats ir net iš to pačio šaltinio, bet kol nepamačiau to recepto Bouchon knygoje, tol neatkreipiau dėmesio kad tai TK receptas. Višta iškepa fantastiškai kiekvieną kartą. Svarbiausi faktoriai - labai karšta orkaitė ir gerai nusausintas paukštis. Ir įsivaizduoju, kad tas viščiukas būtų labai skanu su šia ratatouille.
AtsakytiPanaikintiPats geriausias Ratatouille receptas turinio ir išvaizdos prasme, gaminu kiekvieną vasarą - abejingų nepalieka :)
AtsakytiPanaikintiBrangus anonime, labai smagu, kad receptas patiko, ir didelis aciu uz tai, kad pasidalinote; ir uz pagyrima aciu - labai malonu!
Panaikinti