Tradiciškai
šis sumuštinis vadinasi BLT: bacon – lettuce
– tomato.
Jeigu dar uždėsite avokado, turėsite BLAT.
O jeigu vietoje šoninės dėsite vytinto kumpio (prosciutto), bus PLAT.
Paėjusį šeštadienį
aš, Julius, močiutė ir mano sesė Lina važiavome į Niujorką. Oras buvo liuks, o mūsų
dienos programa – irgi panaši.
Apie pietus
Julių ir močiutę palikome zoologijos sode, o aš ir Lina perėjome skersai visą Central Park, and 65-os gatvės ir Columbus Avenue kampo nusipirkom sumuštinį,
kavos ir dar obuolinį pyragą, viską susikrovėm į popierinį maišą ir patraukėm į
Lincoln Center. Ten atsisėdom prie
fontano, suvalgėm savo pietus, pasiklausėm kieme grojusio smuikininko ir ėjom žiūrėti
baleto.
Visa diena
buvo kaip iš
paveiksliuko – picture perfect: tobulas rudeninis oras, Niujorkas, Centrinis parkas ir niekur
neskubantis šestadienis, gyva muzika Lincoln
Center kieme, daug meno, geri pietūs ir puikus spektaklis. Mūsų vietos buvo
teatro pirmoje eilėje. O Le Pain Quotedien PLAT sumuštinis su traškiu prosciutto,
citrininiu majonezu ir krapais buvo šimtabalis.
Ačiū, kad
skaitėte.
Aušra
Le Pain Quotidien, 65th & Columbus Av., NYC |
Sumuštinis su
traškiu vytintu kumpiu, pomidoru, avokadu ir citrininiu majonezu su krapais
2 riekės baltos duonos
2 ploni girežinėliai
vytinto kumpio
1/2 avokado
1/2 pomidoro
Citrinio majonezo su
krapais
Žalumynų
Majonezui:
1 kiaušinio trynys
1 šaukštelis Dižono
garstyčių
2 šaukštai šviežiai išspaustų
citrinų sulčių
Tarkuota 1 citrinos žievelė
1/2 – 2/3 stiklinės*
aliejaus (rapsų, sojų, t. t.)
2 šaukštai smulkintų šviežių
krapų
Žiupsnelis druskos
*1
stiklinė = 236 ml
Orkaitę įkaitinti iki
175oC.
Kepimo skardą iškloti
sviestiniu popieriumi. Ant popieriaus vienu sluoksniu tiesti kumpio griežinėlius.
Kepti 10 – 12 minučių, kol kumpis taps traškus. Traukti iš orkaitės. Kumpį atsargiai
perkelti ant popierinio rankšluostėlio, palikti, kol atvės.
Paruošti majonezą: dubenėlyje
arba mažame virtuviniame kombaine išplakti trynį, citrinų sultis ir garstyčias,
kol masė taps šviesiai gelsvos spalvos. Toliau vis intensyviai plakant, į mišinį
plona srovele pilti aliejų; aliejų pilti tol, kol majonezas taps norimo tirštumo.
Įmaišyti tarkuotą citrinos žievelę ir smulkintus krapus. Paskaninti druska.
Laikyti šaldytuve sandariai uždengtame indelyje ne ilgiau kaip 2 – 3 dienas.
Ant vienos duonos riekės
pusės užtepti majonezo, dėti traškų kumpį, pomidoro ir avokado griežinėlius, žalumynus,
apšlakstyti trupučiu majonezo, viską užvožti antrąja duononos rieke. Sumuštinį
lengvai paspausti ir perpjauti pusiau. Skanaus!
PLAT Sandwich
with crispy prosciutto
and lemon - dill mayonnaise
2 slices white bread
2 paper-thin slices
prosciutto
1/2 avocado
1/2 tomato
Lemon mayonnaise with
fresh dill
Mixed salad greens
Mayonnaise:
1 egg yolk
1 teaspoon Dijon mustard
2 tablespoons freshly
squeezed lemon juice
Grated lemon zest from 1
lemon
1/2 – 2/3 glass
vegetable oil (canola, soy, etc.)
2 tablespoons minced
fresh dill
Pinch of salt
Heat the oven to 350oF.
Line baking sheet with
parchment. Lay prosciutto slices in a single layer on the parchment. Bake for
10 – 12 minutes until crisp. Remove from the oven, transfer onto paper towel
and let it cool.
Prepare mayonnaise: in a
bowl or in a small food processor whisk together yolk, lemon juice and mustard
until smooth and pale. While continuing to whisk (or with the processor running),
slowly add oil in a thin stream until mayonnaise thickens to desired thickness.
More oil you add and longer you whisk, thicker it will get. When the mayonnaise
base is done, mix in grated lemon zest and minced dill. Season with salt. Store
in refrigerator in a tightly sealed container for no more than 2 – 3 days.
Spread some mayonnaise
on one side of the bread slice. Top with crispy prosciutto, sliced tomato,
avocado and salad greens. Drizzle with
more mayonnaise. Cover with another rslice of bread. Press sandwich down
lightly and slice it crosswise in half. Enjoy!