06 rugsėjo, 2011

Rudenėjantis slyvų pyragas



Iš saulėto pajūrio grįžę namo Itakoje radom tikrą rudenį. Visą savaitgalį lijo, naktimis teko uždaryti langus, o rytai čia jau šalti ir tamsūs. Jonas ruošiasi į mokyklą. Ruduo. Pats tinkamiausias metas sėdėti namie ir kepti pyragus.


Slyvų pyragas 


Pagal Amanda Hesser receptąfood52.com (su minimaliais pakeitimais). 


1,5 stiklinės + 2 šaukštai miltų
Žiupsnelis druskos
¾ stiklinės cukraus
½ stiklinės aliejaus (NE alyvuogių!)
2 šaukštai pieno
½ šaukštelio migdolų ekstrakto
30 g (2 šaukštai) šalto sviesto
1 kg slyvų (juodų, mėlynų, raudonų – bet kokių!)

1.       Orkaitę įkaitinti iki 220oC (425oF). 

2.       Kartu persijoti miltus, druską ir vieną šaukštą cukraus. 

3.       Nedideliame dubenėlyje išplakti aliejų, pieną ir migdolų ekstraktą; mišinį supilti į persijotus miltus ir atsargiai išmaišyti, kol neliks sausų miltų. Svarbu nepermaišyti!

4.       Tešla įspausti į apvalią žemą kepimo formą išsiimančiu dugnu, padengiant visą formos dugną ir kraštus maždaug 0.5 cm tešlos sluoksniu. 

5.       Atskirame dubenėlyje sumašyti 2 šaukštus miltų, žiupsnelį druskos ir ¾ stiklinės cukraus. 

6.       Sviestą supjaustyti nedideliais gabalėliais, suberti į miltų ir cukraus mišinį ir pirštais viską pertrinti, kol tešla taps panaši į drėgną smėlį (ir primins puikias atostogas pajūryje…).

7.       Slyvas supjaustyti maždaug 2 cm storio riekelėmis ir jas išdėlioti ant tešla išklotos skardos. Slyvų riekeles stengtis išdėlioti kuo tankiau, klojant vieną ant kitos ir nepaliekant jokių tarpų. 

8.       Ant išdėliotų slyvų suberti smėlinę tešlą. 

9.       Kepti 35-40 minučių, kol pyrago kraštai gražiai paruduos, o paviršius ims burbuliuoti slyvų sulčių burbuliukais.

Pyragą atvėsinti skardoje.



Plum Tart 

Recipe by Amanda Hesser from food 52.com (with minor modifications)


1 1/2 cup plus 2 tablespoons flour 
3/4 teaspoons salt
3/4 cups sugar
1/2 cup vegetable oil
2 tablespoons milk
1/2 teaspoon almond extract 
2 tablespoons cold butter 
2 lbs plums (black, red, blue – any kind!)

  1. Heat the oven to 425 degrees.
  2. Sift together 1 1/2 cups flour, 1/2 teaspoon salt and 1 teaspoon sugar.
  3. In a small bowl, whisk together the oil, milk and almond extract. Pour this mixture into the flour mixture and mix gently with a fork, just enough to dampen; do not overwork it.
  4. Use your hands to pat out the dough so it covers the bottom of the pan, pushing it up the sides to the edge of the pan. This will be easy if you pat firmly and confidently, but not if you curl your fingertips into the dough. It should be about 1/8-inch thick all around.
  5. In a bowl, combine 3/4 cup sugar, 2 tablespoons flour, 1/4 teaspoon salt and the butter.
  6. Using your fingertips, pinch the butter into the dry ingredients until crumbly, with a mixture of fine granules and tiny pebbles (and reminds you of the wonderful vacation by the shore…).
  7. Slice the plums into 1” thick slices. Arrange the plum slices in concentric on the pastry, leaning against each other like fallen dominoes; they should fit snugly.
  8. Sprinkle the pebbly butter mixture over top. Bake for 35 to 45 minutes, until shiny, thick bubbles begin enveloping the fruit and the crust is a nut brown.
  9. Cool in the pan.

01 rugsėjo, 2011

Pusryčiai prie jūros: jautiena ir kiaušinienė



Šiemet atostogauti į pajūrį važiavom iškart po uragano Irenos, siaubusio visą rytinę pakrantę nuo Šiaurės Karolinos iki Meino. Į Ocean City, NJ važiavom kartu su visais namo grįžtančiais evakuotais gyventojais ir atostogautojais. Važiuodami tikėjomės blogiausio, bet pajūrys, krantinė ir visas miestelis buvo kaip niekad ramūs ir malonūs. Atostogų pradžios pusryčiams – sumuštiniai su jautiena, kiaušiniene, čedario sūriu ir keptomis paprikomis. O po pusryčių – tik bangos, smėlis, geras oras ir masė gero laiko. 












Pusrytiniai sumuštiniai su jautiena ir kiaušiniene

(Steak & Egg Breakfast Sandwiches)

Pagal receptąWilliams-Sonoma liepos mėn. (2011) katalogo


6 croissant bandelės
200 g tarkuoto čedario sūrio*
0,5 kg jautienos papilvės kepsnio (flank steak)
9 kiaušiniai
2 nedidelės keptos raudonos paprikos**
Sauja arugulos lapų (arba jaunų salotų, ar kitų žalumynų)
2 šaukštai sviesto
Aliejaus
Druskos
Maltų juodųjų pipirų

 * Vietoje čedario sūrio tiks bet koks fermentinis (Rokiškio, Gouda, Naminis ar kt.)
** Keptoms paprikoms orkaitę nustatyti  ant “Broil” arba karščiausios temperatūros. Paprikas perpjauti į keturias dalis, išimti sėklas, patepti trupučiu aliejaus, pabarstyti druska ir dėti ant folija išklotos kepimo skardos odelėmis į viršų. Kepti apie 10 minučių arba kol paprikų odelės sutrūkinės ir vietomis pajuoduos. Išėmus iš orkaitės, paprikas susukti į tą pačią foliją, ant kurios jos kepė ir palikti, kad šiek tiek atvėstų, 10 – 15 minučių. Atvėsusias paprikas išsukti iš folijos, nulupti odeles (jos turi lenghvai ir be jokio vargo nusinerti) ir supjaustyti maždaug 2 cm pločio juostelėmis. 

Sumuštiniams:
Orkaitę įkaitinti iki 175oC (350oF).
Bandeles perpjauti horizontaliai į dvi dalis. Apatines bandelių dalis išdėlioti ant folija ištiestos kepimo skardos, jas apibarstyti sūriu ir įkišti į karštą orkaitę, kad sūris išsilydytų ir šiek tiek apkeptų.
Jautienos kepsnį pasūdyti, apibarstyti pipirais ir kepti keptuvėje su trupučiu aliejaus ant stiprokos ugnies apie 4 - 5 minutes, po to kepsnį aversti ir kepti dar 4 - 5 minutes, kol abi kepsnio pusės gražiai apskrus. Iškeptą kepsnį išimti iš keptuvės, perkelti jį ant didokos lėkštės ar pjaustymo lentos, uždengti lakštu folijos ir leisti bent 5 minutes pastovėti. Jautienos svarbu neperkepti – kepsnio vidurys turi išlikti gražiai rausvas; tada mėsa bus sultinga ir minkšta. Kepsnį supjaustykite skersai skaidulų plonomis maždaug 5 mm storio juostelėmis.
Kiaušinius išplakti. Keptuvėje ant vidutinės ugnies išlydyti sviestą, į keptuvę supilti išplaktus kiaušinius ir kepti, laikas nuo laiko atsargiai pamaišant mentele, kol kiaušiniai vos vos sukeps. Svarbu kiaušinių neperkepti. Antraip jie išdžius ir bus kaip guminiai.
Ant bandelių puselių su sūriu dėti  keptų kiaušinių, ant jų – jautienos juosteles, po to paprikos juosteles ir žalumynus. Galiausiai viską užvožti viršutiniąja bandelės pusele ir nieko nelaukus nešti į stalą.


30 rugpjūčio, 2011

Duonos ir pomidorų salotos Panzanella



Mūsų mažytis daržas nesustodamas nokina pomidorus. Kalnus pomidorų: slyvinius Roma, didžiulius ir mėsingus Beefsteak, saldžius geltonus Lemon Boy ir mažyčius uoginius Sweet 100. Daržas, kaip matyti, šiemet pilnai pasiteisino. Vienas mėgstamiausių mano receptų su pomidorais – panzanella salotos. Šių salotų esmė – švieži pomidorai, geriausiai tik ką iš daržo. Kai kurie panzanella receptai siūlo salotoms leisti kelias valandas pastovėti, kad duona spėtų sudrėkti ir susidraugauti su pomidorais, svogūnais ir alyvuogių aliejumi. Man asmeniškai salotos daug skanesnės tik ką sumaišytos, kol duonos gabaliukai dar nepraradę traškios plutelės, o daržovės standžios ir sultingos. Jei visgi nuspręsite salotas pagaminti iš anksto, jokiu būdu nestatykite jų į šaldytuvą. Antraip pomidorai susmegs, išskys, ir panzanella bus žuvusi. Sumaišytoms  salotoms  galite leisti pastovėti  kambario temperatūroje, be neilgiau pusvalandžio, ir pasistenkite, kad jų neliktų.

Skanaus!

Aušra


Panzanella


2 dideli pomidorai
1 vidutinis agurkas
½ vidutinio raudono svogūno
6 – 8 storos riekės baltos duonos
Sauja šviežių baziliko lapelių
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis druskos
Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Duoną supjaustykite kąsnio dydžio kūbeliais ir pakepinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies su trupučiu alyvuogių aliejaus, kol gabalėliai gražiai apskrus iš visų pusių. Aguką nulupkite, perpjaukite išilgai, šaukšteliu išskaptuokite sėklas ir supjaustykite piršto storio riekelėmis. Svogūną supjaustykite plonais žiedais arba griežinėliais. Baziliko lapelius suplėšykite. Pomidorus supjaustykite stambiais kąsnio dydžio (arba net didesniais!) gabalėliais. Skrudintą duoną, daržoves ir baziliką sudėkite į didoką dubenį, suberkite druską, maltus pipirus, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir viską atsargiai sumaišykite, per daug nemaigant, geriausiai – rankomis! 



Panzanella

2 large tomatoes
1 medium cucumber
½ medium red onion
6 - 8 thick slices of white country bread (sourdough)
Bunch of fresh basil leaves
Olive oil
Pinch of salt
Pinch of freshly ground black pepper

Cut or tear bread into bite size pieces and toast then in the pan on the medium – high heat with a bit of olive oil, until golden on all sides. Peel cucumber, cut it lengthwise in half, remove seeds with a teaspoon and slice it into 0.5” slices. Slice onion very thin. Tear basil leaves. Cut tomatoes into bite size pieces. Place all the vegetables into a medium size bowl, sprinkle with salt and pepper, drizzle with olive oil, and gently toss everything to mix, best with your hands. Enjoy!

25 rugpjūčio, 2011

Itakos Vaikų Daržas ir Salsa


Mūsų mieste yra labai malonus parkelis – Itakos vaikų daržas (Ithaca Children’s Garden). Mes ten apsilankome maždaug dukart per savaitę, o kartais net dažniau. Parkelis įsikūręs šalia didesnio parko Cass Park, kur beisbolo aikštynai, bėgiojimo takeliai, žaidimų aikštelės, baidarių/kajakų nuoma, baseinas ir teatras, taip kad nesvarbu kokia veikla užsiimame, Children’s Garden beveik visada yra mūsų kelio galas. Parkelyje yra organizuojami visokio tipo būreliai ir šiaip pasibuvimai, susiję su daržininkyste ar sveika gyvensena, ir viskas orientuota į mažus vaikus. Mano keturmečiui Juliui Children’s Garden aplinka ir ten siūlomos pramogos yra pats tas. 






Trolio namelis



Šiaip namelis

Pelkė

Varlės pelkėj

Vėžliukė Gaia



Vieną savaitgalį mes visai netyčia sudalyvavom vienoje tokioje atrakcijoje, kurios metu vaikai iš daržo gėrybių gamino salsą. Visam procesui vadovavo pora simpatiškų Kornelio studenčių iš kažkokios Lotynų Amerikos kultūros puoselėjimo programos. Jos su vaikais rinko darže pomidorus, svogūnus, kalendros lapelius ir paprikas, po to visas gėrybes visi draugiškai pasidalino, nuplovė ir ėmė stropiai viską pjaustyti plastikiniais peiliukais ant popierinų lėkštelių. Po gero pusvalandžio visi turėjo skanios savo pačių pasigamintos salsos, tik ką iš daržo, šviežios ir labai skanios. Receptas – paprasčiau nebūna: pomidorai, svogūnai, kalendros lapeliai,  žalioji paprika, dar šlakelis citrinos arba limetos sulčių, žiupsnelis druskos ir maltų pipirų. Viskas. Skani, gaivi ir super paprasta užkandėlė, kurią lengviausia kabliuoti didokais kukurūzų traškučiais. Salsa taip pat labai tiktų kaip garnyras prie keptos mėsos arba žuvies. Bus ypač skanu, jeigu mėsą ar žuvį kepėte ant grilio. Aš vaikišką receptą namuose šiek tiek patobulinau: smulkai supjaustytus raudonus svogūnus aš sumaišiau su praskiestu balto vyno actu, žiupsneliu cukraus ir viską 10 sekundžių pašildžiau mikrobanginėje. Svogūnėliai nuo acto pakeitė spalvą, pasidarė ryškiai violetiniai, o be to cukrus ir šiltas actas juos žaibiškai pamarinavo. Į salsą svogūnus galima dėti ir tiesiai, be jokio acto ir cukraus. Aš į savo salsą dar įbėriau žiupsnelį maltų baltųjų kmynų (cumin) ir įpjausčiau pusę nedidukės uoginės paprikos (jalapeno). Jeigu kam patinka kokie nors kiti priedai: mango, persikai, chipotle parikos arba dar kas kita, manau, kad viskas puikiai tiks. Gaminant salsą suklysti tikrai neįmanoma. 


Skanaus!

Aušra














Pomidorų salsa



2 dideli pomidorai
½ nediduko raudono svogūno (arba ¼ didesnio)
saujelė kalendros lapelių
½ uoginės paprikos (jalapeno)*
¼  žalios paprikos
1 šaukštas acto
2 - 3 šaukštai vandens
½ šaukštelio cukraus
1 šaukštas limetos sulčių
žiupsnelis druskos
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
žiupsnelis maltų baltųjų kmynų (cumin)



*jalapeno paprikos dėti nebūtina, jeigu norite švelnios salsos



Visas daržoves smulkiai supjaustykite. Jeigu nutarsite dėti jalapeno paprikos, pirmiausiai būtinai užsimaukite gumines pirštines, papriką perpjaukita pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite labai smulkiai. Į nedidelį dubenėlį sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, cukrų, actą ir vandenį; viską pašildykite mikrobanginėje krosnelėje 10 - 15 sekundžių, kad tik vos vos sušiltų. Ištraukus iš mikrobanginės, leiskite svogūnams pora minučių pasimarinuoti, po to juos nukoškite. Smulkintas daržoves ir prieskonius sumaišykite. Pabaigai viską apšlakstykite limetos sultimis.




Basic Tomato Salsa


2 large ripe tomatoes

½ small red onion (or ¼, if it is larger)

½ jalapeno pepper

¼ large green pepper

bunch of cilantro leaves

1 tablespoon white wine vinegar

2 – 3 tablespoons water

½ teaspoon sugar

1 tablespoon freshly squeezed lime juice

pinch of salt

pinch of freshly ground black pepper

pinch of ground cumin





Make sure you wear rubber gloves when working with jalapeno pepper. Remove seeds from jalapeno pepper and mince half of it (or less, if you prefer mild salsa).

Chop tomatoes, cilantro and green pepper. Place everything in the medium size bowl. Mince red onion, place it in a small microwavable bowl, mix it together with vinegar, water and sugar, microwave for 10-15 seconds, until slightly worm. Remove from microwave and let it sit for a few minutes to marinate, then drain the onion and add it to tomatoes and the rest. Add salt, pepper and cumin, mix everything, splash it with lime juice.

22 rugpjūčio, 2011

Maudynės užtvankoje ir picos


Picą su figomis norėjau iškepti jau seniai seniai, bet vis neprisiruošdavau. Galų gale prisiruošiau, bet išsigandau, kad figų sezonas jau tikriausiai bus pasibaigęs, ir jokios figų picos man nebebus… . Nebeatidėliodama nukulniavau į Wegmans ieškoti figų, ir, kaip nekeista, figų buvo, ir gana gražių, iš Kalifornijos. Ten tikriausiai jokių sezonų išvis nėra, nes iš Kalifornijos visi vaisiai ir daržovės eina pilnu tempu apskritus metus. 

Pica su figomis, ožkų sūriu, rūkytu kumpiu ir žalumynais mane pirmą kartą pavaišino mano lietuvė draugė Jūratė. Prie picos ji dar ant grotelių iškepė persikų, padarė arbūzo salotų su mėtomis ir labai gaivaus šaltalankių gėrimo. Pietūs buvo šimtabaliai, įsimintini ir nepakartojami!

O buvo taip. Pasikvietė mane Jūratė vieną gražią darbo dieną į svečius. Planas buvo toks: ji nusives mane paplaukioti į labai gražią vietą netoli jos namų, o po to ji staigiai paruoš mums pietus. Kaip smagu! Iš ryto eidama į darbą įsimečiau maudymosi kostiumėlį. Maudynė iš tiesų buvo kokių reta, taip vadinamoje “Second Dam” užtvankoje, kur Six Mile Creek upelis išplitęs į tokį visai nemenką ežeriuką, įspaustą tarp akmeninių uolų.


Maudytis ten neva tai draudžiama, todėl nesama jokio pliažo ar gyvybes saugančių gelbėtojų, ar virvėmis ir plūdėmis apribotų “saugaus maudymosi” zonų. Vien tik laukinė gamta: smėlėti miško takeliai, akmeninai skardžiai ir žali krantai. Vanduo buvo šiltas, plaukioti buvo smagu, o apie gylį stengiausiai negalvoti. 


Po maudynės Jūratė per kokias penkioliką minučių sutaisė mums šikarnus pietus. Jos pica buvo fantastinė! Labai norėjosi ją atkartoti, o atkartojus apie ją parašyti.

Mano picos padas išėjo šiek tiek storesnis, nei Jūratės. Gal todėl, kad aš tešlą prieš kepdama dar kelias valandas kildinau, todėl nors ir kaip plonai aš ją paskui ištampiau, ji vis tiek buvo spėjusi taip išsipukšėti, kad, ištiesta į skardą, ji kilo bežiūrint. Jūratės picos padas buvo plonas plonas, vos ne permatomas. Kepamas jis gražiai apskrudo ir pasidarė toks traškus ir sausas – man labai toks patiko, daug labiau negu manasis. Na bet bus proga patobulinti. Visa kita buvo daugmaž panašu, todėl pasakyčiau kad Jūratės pica su figomis ir ožkų sūriu man pavyko. Buvo labai labai skanu!

O kadangi aš pridariau daug daugiau tešlos, negu reikia, tai iškepiau ne tik picą su figomis, bet dar ir picą su šviežiais abrikosais ir medumi. 


O kas liko - aptepiau trintais pomidorais, apibarsčiau džiovintais raudonėliais ir apdėliojau šviežia mozzarella. 


Visos trys picos buvo liuks ir visos trys buvo labai aukštai įvertintos šeimos.
O maudynę “Second Dam” užtvankoje mes neužilgo vėl pakartojome. Aš ten nusitempiau ir savo sesę Lina. Lina, nors ir užkietėjusi plaukikė, maudykle toje bedugnėje ne ypač džiaugėsi ir vandenyje jautėsi gana nejaukiai. Nežinia kodėl. Ją tikriausiai baseinas sugadino. 


Prie plaukiojimo 2nd dam, kaip ir prie gyvenimo Itakoje, reikia priprasti.


Pica su figomis, ožkų sūriu ir kumpiu



2 picoms


Padui :

1 stiklinė šilto vandens

1 pokelis (~7g) sausų mielių

3 stiklinės miltų

1 šaukštas aliejaus

1 šaukštelis cukraus

½ šaukštelio druskos



Įdarui:

6 – 8 figos, supjaustytos ketvirčiais

100g ožkų sūrio, supjaustyto ~1cm storio griežinėliais

Plonai pjaustyto rūkyto kumpio

Kelios čiobrelių šakelės

Alyvuogių alilejaus

Medaus

Balzaminio acto

Žalumynų (arugulos, arba svogūnų laiškų, arba jaunų rėžiukų (watercress) lapelių)



Užminkyti tešlą: vandenį, mieles, cukrų ir druską sumaišyti didokame dubenyje, suberti 1 stiklinę miltų ir gerai išmaišyti. Mielių ir miltų mišinį apibarstyti dar kokias 2 šaukštais miltų, dubenį uždengti rankšluostėliu ir palikti kokiai 15 minučių kamabario temperatūroje, kad pakiltų. Į išputojusį mielių ir miltų mišinį sudėti likusius miltus ir aliejų, užminkyti tešlą. Kai tešla nebelips prie rankų, bus vientisa ir elastinga, dėti ją į aliejumi išteptą dubenį, vėl uždengti rankšluostėliu ir palikti kambario temperatūroje 1 – 2 valandoms, kad pakiltų.



Pasiruošti skardas: dvi plokščias kepimo skardas patepti trupučiu aliejaus, apibarstyti miltais, skardas apversti, ir iškratyti neprilipusius miltus.



Orkaitę įkaitinti iki aukščiausios įmanomos temperatūros. Kuo karščiau, tuo geriau; mano orkaitės aukšciausia galima temperatūra yra 500F (260oC).



Pakilusią tešlą padalinti į dvi lygias dalis. Kiekvieną dalį plonai iškočioti (arba tiesiog atsargiai ištampyti rankomis) tiesiai į skardą. Iškočioto pado viršų patepti alyvuogių aliejumi, ant jo kloti plonai supjaustytą kumpį, išdėlioti supjaustytas figas ir ožkų sūrį, pabarstyti čiobrelių lapeliais, apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti apie 10-15 minučių, kol padas gražiai paruduos.



Iškepusią picą traukti iš orkaitės; dar karštą apšlakstyti medumi, balzaminiu actu ir apibarstyti žalumynais.