01 rugpjūčio, 2011

Jūratės ir Kolumbijos povestuvinis tortas “Juodasis miškas” (Black Forest Cake)



Su Jūrate susipažinome Beatos Nicholson bloge – aš parašiau ilgą komentarą vienam Beatos bloge publikuotam straipsniui apie Ameriką ir ten paminėjau, kad gyvenu Itakoje. Jūratė komentarą paskaitė ir parašė man žinutę. Taip aš sužinojau, kad Itakoje gyvena dar viena lietuvė. Pirmą pasimatymą paskyrėme pašte prie mano darbo, ir nuo to laiko mes su Jūrate daug bendraujam, kuo aš be galo džiaugiuosi.

Birželio pradžioje Druskininkuose buvo Jūratės ir jos išrinktojo Columbia vestuvės. Labai smagu. Mačiau vestuvių nuotraukas, todėl galiu pasakyti, kad jaunieji atrodė puikiai, jaunosios suknelė buvo liuks, o pačios vestuvės buvo super elegantiškos, romantiškos ir labai linksmos, su lietuvių liaudies kapela, šokiais ir žaidimais, ugnies show ir visa kita. Buvo daug meniškų nuotraukų Dzūkijos miške,  su Jūrate ir Columbia dangų remiančių pušų ir smilgų fone. Labai gražios vestuvės. Kuo daugiausiai Laimės ir Meilės  jiems abiems!
Praeitą penktadienį Jūratės bendradarbiai suorganizavo povestuvinį šventimą čia, Itakoje, kuriame ir man teko sudalyvauti. Maža to – Jūratė paprašė į vakarėlį atsinešti tortą. Ji žinojo, ko nori – Black Forest Cake, todėl man nereikėjo sukti galvos ir svarstyti, ką čia tokio iškepus. Jūratė dar ir vyšnių parūpino. Man beliko tik išsitraukti receptą ir kepti tortą.  
Atvirai pasakysiu – iš tikrųjų nebuvo viskas taip jau paprasta.  Recepto išsitraukimu ir biskvito kepimu viskas toli gražu nesibaigė. Man norėjosi, kad tortas būtų šiek tiek šventiškas, o ne šiaip sau koks proziškas pyragas. Nutariau padaryti jį šiek tiek aukštesnį, o papuošti nutariau tokia ažūrine šokoladinių širdelių juosta, kuria aš planavau apsukti visą tortą. Žodžiu, susikūriau sau galvoj to būsimo torto viziją, bet neturėjau jokio supratimo, kaip visa tai realizuoti.




Pirmiausia,  labai svarbu paminėti, kad praėjusią savaitę Itakoje laikėsi maždaug +32oC karščiai. Mano virtuvėje kondicionieriaus nėra. Oras šiek tiek atvėsdavo naktį, bet, nepaisant to, per dieną mano virtuvė įkaisdavo taip, kad temperatūra joje būdavo kaip orkaitėje. Maždaug - gali tešlą supilti į skardą ir palikti ant stalo 30 minučių, kad iškeptų. Black Forest tortą reikia pertepti plaktos grietinėlės su maskarpone kremu. Aš niekaip neįsivaizdavau, kaip tokiame karštyje bus galima iki standumo išplakti grietinėlę su maskarpone ir kaip tokiu kremu reikės pertepdinėti ir puošti tą super aukštą tortą. O po to, kaip aš visą tą kūrinį dar puošiu šokoladiniais “mezginiais”, kurie tokioje  orkaitės temperatūroje jokiu būdu negalės sustingti??!!..?? Vienu žodžiu, kelias naktis man sapnavosi košmarai apie tai, kaip visas mano tortas pergalingai virsta ant šono į kraupią šokolado, vyšnių ir pusiau išplaktos grietinėlės krūvą. Bet kadangi Jūratei pasižadėjau, kad tortas bus, tai bet kokiu atveju turėjau bandyti kažką pakenčiamo sukurti, nesvarbu, ar karšta mano virtuvėje, ar ne. 




Trečiadienį iškepiau tris biskvitus. Viskas sekėsi puikiai. Pabaigus kepti, dar nutariau pasidaryti papuošimus. Šitoje vietoje prasidėjo šiokios tokios komplikacijos – šokoladiniai “mezginiai” (nepabijokime to žodžio!) minėtame karštyje jokiu būdu nenorėjo sukietėti. Juos reikėjo kišti į šaldytuvą, o tai reiškė, kad aš negalėsiu jų išgaubti, patiesdama ant puodo krašto. Pabandžiau įšaldyti puodą šaldiklyje ir po to ant šalto jo paviršiaus tiesti popierių su šokoladu – nieko iš to neišėjo. Virtuvėje buvo taip karšta, kad puodo paviršius atšildavo greičiau, negu šokoladas spėdavo kaip reikiant sukietėti. Mezginių juosta apjuosto torto dizaino teko atsisakyti. Vietoj to nutariau padaryti  trumpas šokoladinių raštų atkarpėles. Jas aš paprasčiausiai sutiesdavau į skardą ir kišdavau į šaldiklį, kad sukietėtų. Galvojau, kad ir iš neišgaubtų papuošimų kažką pavyks sukomponuoti.  Neįsivaizdavau, kaip visa tai atrodys, bet kitos išeities nebebuvo. Blogiausiu atveju,  pagalvojau, išmesiu visas tas šokoladines dekoracijas ir paprasčiausiai aptepsiu visą tortą baltu kremu , o ant viršaus uždėsiu dvi gražias vyšnias su koteliais.
Ketvirtadienį įvyko stebuklas – oras atvėso! VALIO! Dieną +25oC, o naktį +18oC. Kremas išsiplakė be jokių problemų. Torto kraštus apdėliojau šokoladiniais papuošimais. Neatrodė jie kaip mano įsivaizduoti mezginiai. Buvo labiau panašūs į tokias kiauras tvoreles. Neslėpsiu, kad ir tos pačios “tvorelės” nebuvo visiškai tobulos. Tokios vietomis pakrypę ir šiek tiek pasilankstę, o kai kurios netgi šiek tiek aplūžę (!!!). Bet ne laikas ir ne vieta buvo ką nors keisti, nes ir taip jau  buvo gerokai po vidurnakčio, kai aš savo tvoreles ant torto pradėjau dėlioti. Tortas kitą rytą turėjo būti transportuojamas pas Jūratę. Taip kad buvo viskas sukomponuota iš to, kas tuo metu turėta, tvorelės ar ne tvorelės, aplūžę ar neaplūžę. Yra kaip yra, ir nieko čia nebepakeisi. Pabaigtą tortą įkišau į šaldytuvą ir nuėjau sapnuoti košmariškų sapnų apie tai, kaip aš rytoj visą tą grožį transportuosiu. 




Finalui pasakysiu tik tiek, kad tortas visgi pavyko. Nuvežiau aš jį Jūratei be ypatingų nutikimų – tik viena jau ir taip aplūžusi tvorelė dar labiau sulūžo, kai, važiuojant į stačią įkalnę, visa dėžė su tortu ėmė ir pavažiavo žemyn! Na bet sulūžusi tvorelė buvo pakeista kita, atsargine. Pats tortas, nekreipiant dėmesio į komiškus papuošimus, buvo labai skanus ir  susilaukė krūvos komplimentų – ačiū ačiū!!! Na o pamoka ateičiai – reikia išmesti iš galvos visas kvailas idėjas apie šokoladinius mezginius, ažūrinius raštus su širdelėmis, ir panašiai. Neverta prasidėti. Torto autorės Stephanie Shih iš dessertsforbreakfast.com sugalvotos šokoladinės eglės yra nepamainomas ir garantuotai pats įspūdingiausiais papuošimas šiam visapusiškai tobulo skonio tortui. Todėl ateityje Black Forest Cake bus puošiamas TIKTAI šokoladinėmis eglėmis!




Dar kartelį sveikinu Jūratę ir Columbia. 

Ačiū, kad skaitėte. 

Aušra





Šokoladinis tortas su vyšniomis ir maskarpone
(Black Forest  Cake)


Adaptuota pagal  Desserts For Breakfast receptą
 

Dviejų aukštų, maždaug 23 cm skersmens tortas




Biskvitams:

2 stiklinės cukraus

2 stiklinės miltų

1  stiklinė tamsios kakavos miltelių

1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

1 arbatinis šaukštelis valgomos sodos

1 arbatinis šaukštelis druskos

2 kiaušiniai

1/2 stiklinės aliejaus (alyvuogių aliejus netiks!)

1 stiklinė pieno

1 stiklinė verdančio vandens



Šokoladiniam glajui:

90 g tamsaus šokolado, susmulkinto

1/3 stiklinės riebios grietinėlės

1 valgomas šaukštas sviesto

1 valgomas šaukštas konjako arba brendžio



Vyšnių įdarui:

300 g šviežių arba šaldytų vyšnių

3 valgomi šaukštai cukraus

1 valgomas šaukštas krakmolo

1 valgomas šaukštas vyšnių likerio arba brendžio



Maskarponės kremui:

1 stiklinė maskarponės sūrio

4 stiklinės riebios grietinėlės

2/3 stilinės cukraus pudros



Biskvitai:

1.       Orkaitę įkaitinti iki 180oC (350oF). Dviejų torto formų dugnus ištepti sviestu, ištiesti sviestiniu popieriumi, popierių ištepti sviestu.

2.       Į didoką dubenį persijoti miltus, druską, kepimo miltelius, sodą ir kakavos miltelius. Suberti cukrų ir gerai išmaišyti.

3.       Atskirame dubenyje išplakti kiaušinius, sudėti aliejų, pieną ir gerai viską išplakti su mikseriu.

4.       Kiaušinių mišinį pamažu supilti i miltų/kakavos mišinį, viską pastoviai plakant mikseriu. Plakti, kol viskas gerai susimaišys.

5.       Į tešlą supilti verdantį vandenį ir toliau plakti, kol pasidarys vientisa masė.

6.       Tešlą paskirstyti po lygiai į dvi paruoštas torto formas.

7.       Kepti 35-45 minutes, kol medinis dantų krapštukas, įsmeigtas į papločio vidurį, ištraukus bus visiškai sausas.

8.       Biskvitus atvėsinti formose. Atvėsusius biskvitus apversti and lygaus sauso paviršiaus, nulupti sviestinį popierių. 


Šokoladinis glajus:

1.       Į vidutinio dydžio dubenį sudėti smulkintą šokoladą.

2.       Puodelyje pakaitinti grietinėlę su sviestu. Kaitinti tik tol, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai.

3.       Karštos grietinėlės ir sviesto mišinį pilti ant šokolado, palikti porai minučiu pastovėti, o po to gerai viską išplakti.

4.       Supilti konjaką. Viską vėl gerai išmaišyti.

5.       Šokoladiniu glajumi aptepti atvėsusių biskvitų viršų ir juos įstatyti kokiai valandai į šaldytuvą, kad šokoladas pilnai sukietėtų. 


Vyšnių įdaras:

1.       Vyšnias sudėti į puodą ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol jos pradės leisti sultis.

2.       Į puodą su vyšniomis suberti cukrų ir maišyti, kol cukrus ištirps.

3.       Į mažą dubenėlį nupilti šiek tiek skysčio nuo vyšnių, į jį sudėti krakmolą ir gerai išmaišyti, kad neliktų sausų krakmolo gumulėlių. Sultyse ištirpintą krakmolą supilti į puodą su vyšniomis.

4.       Puodą su vyšniomis  ir krakmolu užvirinti, pavirti kokią minutę, nuimti nuo ugnies, supilti vyšnių likerį ir vėl gerai viską išmaišyti. Palikti kambario temperatųroje, kad įdaras pilnai atvėstų.


Maskarponės kremas:

1.       Maskarponės sūrį ir grietinėlę plakti mikseriu, kol kremas ims tirštėti.

2.       Suberti cukraus pudrą it toliau plakti, kol kremas pasidarys standus. 


Tortas:

1.       Atvėsintą šokoladu perteptą biskvitą dėti and lėkštės ar padėklo, ant jo tepti sluoksnį maskarponės/grietinėlės kremo.

2.       Ant kremo dėti vyšnių įdarą.

3.       Dėti antrą biskvitą. 
Torto viršų ir šonus aptepti maskarponės/grietinėlės kremu.  Dekoruoti šokolado drožlėmis, šviežiomis vyšniomis arba sijotais kakavos milteliais. 











28 komentarai:

  1. Labai ačiū, Ausra! Jūsų tortas buvo labai skanus ir gražus! Was this close to correct? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. It would be closer if I spelled your name right!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Wau, koks tortas! Koks apipavidalinimas! ir kokie iššūkiai... Nuostabu, nėr daugiau ką ir sakyti.
    Tikiu, kad ir pats tortas buvo ne mažiau skanus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Columbia, your Lithuanian is super! also - thanks for the compliments; I'm glad I could be a part of your celebration and I'm happy that people liked the cake;

    AtsakytiPanaikinti
  5. Egle - ACIU!! matau, skaitai puikia knyga;

    AtsakytiPanaikinti
  6. Skaniausias tortas, kurį esu ragavusi gyvenime. Ačiū Aušrai už visas kančias. Tortas buvo toks dieviškas ir tiesiog tirpstantis burnoje, o mano kolegos neatsistebėjo iš kur aš čia tokią kepėją ištraukiau.
    Beje, kaip matau sutuoktinio lietuvių kalbos pamokos visai į naudą :) Be klaidų parašė.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kazkaip man visai nesitiki, kad tu kada nors nustosi kelti sau issukius ir daryti solokadinius mezginius. Na gal nebedarysi sokolodiniu mezginiu, bet tada darysi marcipaninius povus arba gritinelinius perlus ar dar ka nors. Kitaip tai nebutum tu. Kas ir gerai. Jei niekas nesistengtu ir nedarytu ypatingu dalyku, tai guvenimas butu super pilkas. Mano gimtadienio kompanija vis dar prisimindineja tavo daryta torta su sokoladiniu kaspinu. Buvo neitiketinas vaizdelis. Taigi.... jokiu budu nepasiduok kazkokiems ten karsciams ar 'tvoreliu' luzinejimams ir neapleisk kuribinio polekio ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Norejau ideti mano torto nuotrauka, bet nemoku.

    AtsakytiPanaikinti
  9. O man, va, biskvitas nepasisekė...
    Susmegęs "išėjo"...

    AtsakytiPanaikinti
  10. oi, Kristina, kaip gaila!!! neisivaizduoju, kodel jis tau susmego; ar tu du atskirus biskvitus kepei, ar viena stora? papasakok daugiau; pabandykim atsekti, kame ten saknys;

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki,
    Tortas atrodo fantastiškai, tikiuosi ir skonis bus tobulas - noriu Naujų metų sutiktuvėms pabandyti tokį sumeistrauti, tačiau pirma noriu paklausti kiek mililitrų yra stiklinėje? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aneta - as naudoju 225 ml stikline; butinai pabandyk, sitas tortas tikrai labai geras;

    AtsakytiPanaikinti
  13. Ačiū už šį receptą! visi sužavėti liko šiuo tortu!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aneta - man labai smagu, kad pavyko!

    AtsakytiPanaikinti
  15. daznai pastebiu ,kad lietuvoje populiaru biskvita daryti mazais sluoksneis o uzsienietiskuose jis buna storas man atrodo kad plonesnis labiau perima pertepimo skoni ,o stori biskvitai vizualei ziurint atrodo kad turi valgyti sausa biskvita o poto uzsikasti kremo ,jusu tortas atrodo ispudingai tikrai labai grazus ir neabejoju kad skanus ,bet stori biskvitai torte man yra mysle :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne sausas nei kiek! liuksusinis dregnas sokoladinis pyragas, sulaistytas sirupe virtomis uogomis, perteptas sokoladinio glajaus sluoksniu ir grietineles-maskarpones kremu; as siulau iskepti sita torta, ir tada neliks jokiu misliu;

      Panaikinti
  16. puikiai atrodantis Juodasis miškas ! morali6kai ruošiuosi torto kepimui ir vis ieškau to vienintelio pirmojo ir puikaus. Taigi, šį traukiu sąrašant ir tikiuosi, kad būtent šiam torčiukui teks laimė būti iškeptam ir gardžiai suvalgytam :D O idėja su elgėmis puiki, manau,lygiai taip pat galima bet kokį motyvą išpiešti naudojantis tuo pačiu principu. Ačiū už išsamų receptą- bandysim ;))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irma - prasom! tikiuosi, kad patiks; sitas yras vienas skaniausiu (o gal ir pats skaniausias) is visu mano kada nors keptu ir ragautu tortu;

      Panaikinti
  17. Na, tikras tOrtas. Dziaugiausi, kad nedalinau biskvitu, nes ir su dviem isejo labai didelis kepinys, nors pradzioj neatrode, nei kad to biskvito daug, nei vysniu marios. Bet uztepus krema, turis, atrodo, padidejo tris kartus :) Kremas labai minkstas ir svarbiausia lengvas, man atrodo, labai dera prie kitu sudetiniu daliu. Dariau su saldytom uogom ir tik su brendziu, man patiko. Kepti irgi sekesi gerai: biskvitai iskepe, krakmolas padare savo darba ir uogos sutirstejo, kremas susiplake, ganache uzteko (mano skoniui galetu jo būti ir daugiau). Dabar tik labai noriu isigyti naujas kepimo formas, tada isvis gerai bus. Ir dar maga pabandyti su svieziom vysniom ir ipylus vysniu likerio, na tai vasara.
    O dar truputi smalsu, ar sitas tortas vis dar pats paciausias?
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, kaip smagu!! as irgi visada darau su saldytom uogom; man jis vis dar pats paciausias; be konkurencijos;

      Panaikinti
    2. Nu kaip faina kazkaip, kad kai kurie dalykai nesikecia.
      O tortas, nors ir didelis, bet kazkaip labai lengvai valgosi, toks jausmas. Toks neapsunkinantis.
      Ks.

      Panaikinti
    3. Ksenija, gal galetum atsiusti man zinute I mano elektronini pasta: a_marcinkeviciut@hotmail.com; neturiu tavo jokiu kontaktu; noreciau pasisneketi apie galimybe parasyti tau skirta blogo irasa; gal bendrom jegom sukurptumem mazuti interviu; ir reiketu pagalvoti del dedikacinio recepto; nes esi pati uoliausia sito blogo skaitytoja ir fane; didelis tau aciu uz visus tuos isbandytus receptus ir pasipasakojimus; labai lauksiu zinutes;

      Panaikinti
    4. Oj, jau dabar pasijauciau kaip katinas puodyne grietines gaves. Zinute atsiusiu. Taip pat ir as noriu padekoti uz visas pagyras ir komplimentas. Labai smagu man tuos torciukus kepti ir labai faina, kai pavyksta.
      Ks.

      Panaikinti
  18. Miela Ausra, si torta, kaip ir daugeli kitu, laikyti pernakt?

    Kaupiuosi sia savaite kepti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle, as dazniausiai palaikau pernakt, bet tikriausiai nieko neatsitiks, jeigu sutepta po kokiu poros valandu pjaustysit; visaip bus skanu; tik per nakti pastovejes jis gal bus toks stabilesnis ir geriau pjaustysis;

      Panaikinti
  19. Sveiki, o ar labai bėda būtų,jei kepčiau vienoj formoj? Turiu tik vieną ir mažiau žaidimo norisi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rasa. sis tinklapis jau keli metai yra perkraustytas I nauja puslapi: http://vaikaivanile.com/
      o del formos - biskvitus reikia kepti atskirai; nors ir zaidimas, bet vargo tai ne per daugiausiai, ir biskvitai gausis daug dailesbi; sekmes;

      Panaikinti