03 spalio, 2011

Citrininis keksas – ir prie pečiaus, ir prie svečio



Prieš porą savaičių važiavau į šuniukų konferenciją Bostone. Į kompaniją pasikviečiau mamą ir sesę  Liną. Prieš važiuodama pagalvojau, kad būtų visai neblogai į kelionę įsimesti kažką skanaus, ką būtų galima viešbutyje sėdint pakramsnoti, arba kažką, kas tiktų pusryčiams, prie į kamabarį atneštos arbatos ar kavos. Tagi, mes su Julium pasiraitojom rankoves ir vienas-du sumaišėm citrininį keksą.




Iš ryto aš jau atvėsusį keksą susukau į sviestinį popierių, įmečiau į dėžutę, kad kelionėje nesusitrintų, ir išdūmiau į Bostoną. Pasakysiu tik tiek, kad trys Bostone praleistos dienos buvo super – daug sužinojau, daug pamačiau,  sutikau seniai matytus draugus ir praleidau ilgą gražų vakarą su mama ir Lina, be vaikų, be puodų ir be buities. Na o citrininis keksas į mūsų savaitgalį įsikomponavo pukiai, ir netgi sakyčiau jį nemenkai praskaidrino, ypač mamos  ir Linos viešbutinius pusryčius. 



Citrininį keksą tikrai vertą išsikepti, netgi jeigu ir neplanuojate getaway kelionių: jis puikiai tiks pusryčiams namuose,  prie arbatos ar kavos; jį taip pat labai patogu nusinešti į svečius arba į darbą, kai norisi pavaišinti alkanus draugus ar bendradarbius. Riekę tokio kekso galima įdėti į jūsų mokinio pietų krepšelį; jį galima neštis į piknikus ar renginius, kur reikia sublizgėti su kažkuo labai skanaus ir nepaprasto. Citrininis keksas gali būti ir labai mandras desertas, pašildytą jo riekelę patiekus su vaniliniais ledais. Arba tai gali buitiškas pakramsnojimui skirtas skanumynas. Jį galima dovanoti švenčių proga arba įdėti kam nors lauktuvių – visais atvejais jis bus ypatingai aukštai įvertintas ir iškart pamiltas visų paragavusiųjų. Sumaišyti jį super paprasta, užtruksit ne ilgiau pusvalandžio, taip kad neatideliojant išsikepkit citrininį keksą,  ir tada suprasit, iš kur čia šitos begalinės liaupsės. 

Skanaus!

Aušra



Citrininis keksas

Pagal receptą iš Matt Lewis & Renato Poliafito knygos “Baked: New Frontiers in Baking”


Keksui:
1 ½ stiklinės aukščiausios rūšies miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1/8 šaukštelio sodos
½ šaukštelio druskos
1 stiklinė cukraus
4 kiaušiniai
2 šauštai tarkuotos citrinų žievelės (nuo 2 citrinų)
2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
225 g sviesto, ištirpinto
1 šaukštas grietinės
1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Sirupui:
1/3 stiklinės šviežiai  išspaustų citrinų sulčių
1/3 stiklinės cukraus

Orkaitę įkaitinti iki 175oC (350oF)
Pailgą stačiakampę kekso formą patepti riebalais, ir dugną, ir šonus. Čia ypač tiks tokie purškiami riebalai, bet jeigu purškiamų nėra, tiks ir paprastas aliejus (ne alyvuogių!). Formos dugną ištiesti sviestiniu popieriumi ir jį taip pat išpurkšti riebalais.
Miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską persijoti.
Kiaušinius, cukrų, citrinų sultis ir tarkuotą citrinų žievelę sudėti į virtuvinį kombainą ir viską gerai išplakti. Kombainui vis dar sukantis, į mišinį plona srovele supilti tirpintą sviestą. Supilti grietinę ir vanilės ekstraktą, vėl viską gerai išplakti. Mišinį perpilti į didoką dubenį. Pamažu dalimis suberti miltus, vis atsargiai išmaišant tarp kiekvieno pridėjimo. Svarbu nepermaišyti! Maišyti reikia tik tiek, kad tešloje neliktų sausų miltų ruožų. Tešlą supilti į kepimui paruoštą kekso formą. Kepti 20 minučių ant vidurinės orkaitės lentynos. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 165oC (325oF) ir toliau kepti dar maždaug 30 – 35 minutes, kol pyragas nebelips prie į vidurį įkišto medinio dantų krapštuko. Iškeptą keksą traukti iš orkaitės, palaukti 15 minučių, pyragą apversti, nulupti sviestinį popierių ir perkelti ant padėklo ar lėkštės.

Kol pyragas kepa, paruošti citrininį sirupą: citrinų sultis ir cukrų supilti į nedidelį puodelį ir kaitinti ant vidutinės ugnies, kol cukrus pilnai ištirps. Cukrui ištirpus, sirupą pavirinti dar 3 minutes. Nukelti nuo ugnies ir palikti, kad atvėstų. Sirupu aptepti dar šilto kekso viršų ir šonus.
Sirupu apteptą keksą lengvai uždengti lakštu sviestinio popieriaus ir palikti kelioms valandoms arba pernakt, kad pilnai atvėstų. Atvėsusį keksą pjaustyti riekelėmis ir skanauti!



Lemon Loaf Cake

From Matt Lewis & Renato Poliafito book “Baked: New Frontiers in Baking”

Cake:
¾ cup cake flour
¾ cup all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
1/8 teaspoon baking soda
½ teaspoon salt
1 cup sugar
4 eggs
2 tablespoons grated lemon zest (from 2 lemons)
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
1 cup (2 stickes) butter, melted
1 tablespoon sour cream
1 teaspoon vanilla extract

Syrup:
1/3 cup freshly squeezed lemon juice
1/3 cup sugar

Preheat oven to 350oF. Spray the bottom and the sides of the loaf pan with nonstick cooking spray. Line the bottom with parchment and spray the parchment.
Sift flours, baking powder, baking soda and salt.
Put sugar, eggs, lemon zest and lemon juice in a food processor and pulse until combined. With the motor running, slowly pour in melted butter, then sour cream and vanilla extract. Mix everything thoroughly.  Transfer the mixture into a large bowl. Slowly add flour mixture, in three additions, mixing gently after each addition. Do not overmix! Stop mixing as soon as you stop seeing streaks of dry flour in the batter. Pour batter into prepared loaf pan. Bake for 20 minutes on the middle shelf of the oven. Reduce the oven temperature to 325oC and continue baking for another 30 – 35 minutes, until the tester inserted in the middle of the cake comes out clean. Remove the cake from the oven and let it cool for 15 minutes. Invert the cake, remove the parchment and place it onto the serving platter or a plate.
While cake bakes, prepare the syrup: in a small sauce pan combine lemon juice and sugar, heat on the medium heat until sugar dissolves and mixture begins to boil. Cook for 3 more minutes. Remove from heat and set aside to cool.
Brush the top and the sides of the still warm cake with syrup. Let the cake cool completely before slicing it.

6 komentarai:

  1. Aciu kad idejai sita recepta. sitas citrininis keksas yra PATS geriausias kada nors mano valgytas keksas, ir as tikrai neperdedu. Kazkaip visiskai tobulas. O ir ji valgyti Bostone su room service kava buvo super. Tikrai turejau gera gera savaitagali. Ir mama turejo gera laika, vis neatsidziauge. Kada tau vel konferencija?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beskaitant recepta iskilo "bendras" klausimas apie patirti. Recepte rasote: Pailgą stačiakampę kekso formą patepti riebalais, ir dugną, ir šonus. ... Formos dugną ištiesti sviestiniu popieriumi ir jį taip pat išpurkšti riebalais. Klausimas: ka duoda toks "dvigubas" istepimas-ispurskimas. As niekada nenaudoju sviestinio popieriaus. Kepimo forma paprasciausiai istepu riebalais ir pabarstau dziuvesiais. Gal cia tas "dvigubas" istepimas-ispurskimas ir yra gudrybe, kuria butina pasinaudoti? ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  3. DaivaW: siestinis popierius dedamas tam, kad kepinys nepriliptu prie skardos dugno; mano forma paprasta plienine, todel be popieriaus yra rizikos, kad pyrago dugnas prilips ir todel as visada dedu popieriu; dvigubas tepimas riebalais daro stai ka: forma reikia pariebalinti, kad lengviau atsoktu popierius, o popieriu riebaliniu, kad jis lengviau nuo pyrago nusiluptu;
    Jeigu tavo kekso forma teflonuota ar dar kitaip apdirbta, kad kepiniai prie jos nelimpa, jokio popieriaus aisku nereikia; daryk kaip visada darai: tik sviestas ir dziuvesiai;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra, tavo pyragus kepa ir lietuve gyvenanti Gruzijoje:). Vakar uzsimaniau kazko rugstoko, pakalbejom su Jurate ir jai uzsiminiau, kad ruosiuosi kepti tavo citrinini pyraga. Ji man dar atsiunte tavo kekso recepta ir as susigundziau. Rezultatas - puikus! Siandien visi kolegos mane giria :).

      Laura

      Panaikinti
    2. Laura, aciu, kad pasidalinai!! nu labai smagu, kad keksas pavyko ir kad kolegoms patiko; zinai,kolegu nuomone labai svarbu! kaip ten Gruzijoje gyvenimas?

      Panaikinti