Aš ilgai
galvojau, kad garbanotieji (lapiniai) kopūstai
yra dekoratyviniai ir nevalgomi. Mes jų
kaime priaugindavome visokiausių spalvų: violetinių, baltų, tamsiai žalių; prieš
Vėlines mes juos visus persodindavom į vazonus ir nešdavom ant kapų.
Visai
neseniai sužinojau, kad šiuos kopūstus ne tik kad galima valgyti, bet ir kad jie yra labai skanūs. Jų lapai yra traškūs ir standūs, verdant arba kepant
jie nesukrenta ir nesuglemba; Jie visiškai nekartūs (kažkodėl aš įsivaizdavau,
kad jie turėtų būti baisiai kartūs), ir yra ypatingai gardūs, kai pakepinti su
trupučiu sviesto.
Aš iš lapinių
kopūstų išmokau pasigamintį puikų pesto, juos dedu į sriubas, jais dažnai pakeičiu
špinatus mano labai mėgiamoje strata, ir dar aš gaminu štai šitą pusrytinį
patiekalą su lapiniais kopūstais ir kiaušiniais.
Recepto idėją
pasiskolinau iš Yotam Ottolenghi, bet šį bei tą pakeičiau: kartu su špinatais aš dar dedu
lapinių kopūstų, nededu jogurto, keptus svogūnų laiškus ir porus pakeičiu
karamelizuotais šalotiniais česnakais, o vietoje kai kurių prieskonių dedu aštraus jalapeño padažo. Labai skanūs rudeniški
pusryčiai (o kai kam - puikūs lengvi pietūs).
Mano vaikai
iš pradžių nepatikliai žiūrėjo į tuos beveik juodus keptus lapus, ypač kai jie
į stalą atkeliaudavo neužmaskuotame pavidale, tiesiog keptuvėje su kiaušiniais.
Iš pradžių jie abu, Julius ir Jonas, sutartinai pareiškė, kad šitie juodi
kopūstai yra neskanūs. Bet aš nepasimečiau ir jiems kaip mat paskaičiau trumpą
paskaitėlę apie visapusišką šių kopūstų maistinę naudą ir bent kelis kartus
užakcentavau, kad šiuose kopūstuose yra nepaprastai daug geležies. Mūsų namuose
jau gana senokai dominuoja Iron Man
tematika, todėl aš neatsitiktinai kelis kartus paminėjau geležį. Geležis abiems
kopūstus kritikavusiems veikėjams pasirodė labai vertingas elementas, todėl abu
sutartinai nutarė valgyti mano pagamintą patiekalą, ir abu be jokio vargo
sušlavė savo lėkščių turinį. Nuo to laiko garbanotuosius kopūstus mano vyrai
valgo puikiai. Kiekvieną kartą, kai tamsūs garbanoti lapeliai pasirodo
sriuboje, arba kiaušinienėje, arba įmaišyti į troškinį, mano abu vaikai nepraleidžia
progos paminėti, kad šiuose kopūstuose yra labai daug geležies, o geležis, kaip žinia, yra
labai svarbu.
Šioje lapinių kopūstų pripažinimo istorijoje pagrindinis
vaidmuo tenka įkvepiančiam Iron Man
personažui, už ką aš jam esu nuoširdžiai dėkinga.
Ačiū, kad
skaitėte.
Aušra
Lapiniai kopūstai su kiaušiniais
Pagal Yotam
Ottolenghi receptą iš Bon Appétit | January 2012
3 - 4 stambūs lapinių
kopūstų lapai
Pora didelių saujų špinatų
lapų
1 vidutinis šalotinis česnakas
(arba nedidelis svogūnas)
30 g sviesto (2 šaukštai)
4 kiaušiniai
Žiupsnelis rudojo
cukraus
2 šaukštai baltojo vyno
acto
Druskos
Pipirų
Žiupsnelis čili dribsnių
Aštraus jalapeño
padažo
Orkaitę
įkaitinti iki 160oC.
Kopūstų lapus nuplauti ir sudėti į
kiaurasamtį arba ant virtuvinio rankšluostėlio, kad nuvarvėtų. Nuplėšyti lapus
nuo kieto lapkočio. Lapkočius išmesti. Lapus suplėšyti į postambius gabalėlius.
Nuplauti špinatus,
nupjauti ilgus kietus lapkočius. Stambesnius lapus perplėšti pusiau.
Šalotinį česnaką
arba svogūną supjaustyti plonais žiedeliais arba pusžiedžiais.
Didelėje
keptuvėje ant vidutinio
karštumo ugnies ištirpinti 1 šaukštą
sviesto. Į keptuvę suberti kopūstų
lapus ir pakepinti maždaug 1 – 2 minutes, laikas nuo laiko atsargiai pavartant,
kol lapai lengvai apskrus. Į keptuvę įpilti maždaug 1/2 stiklinės vandens ir
kepti, laikas nuo laiko pamaišant, kol lapai suminkštės, maždaug 8 - 10 minučių.
Nukelti nuo ugnies. Paskaninti druska, maltais pipirais ir perkelti į dubenėlį.
Keptuvę išsausinti.
Ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinti likusį sviestą, suberti svogūną ir
kepinti, vis pamaišant, kol lengvai apskrus. Suberti cukrų, žiupsnelį druskos, išmaišyti,
supilti actą ir kepti, pastoviai maišant, kol beveik visas skystis išgaruos.
Į karštą keptuvę
su keptais svogūnais dėti apkepintus kopūstų lapus, špinatus, ir pakaitinti,
vis pavartant, kol špinatai sukris, maždaug 1 minutę. Nukelti nuo ugnies. Žalumynus keptuvėje
praskirstyti ir padaryti 4 duobutes. Į jas įmušti po kiaušinį. Keptuvę kišti į
karštą orkaitę ir kepti maždaug 10 – 12 minučių, kol kiaušinių baltymai sukeps,
o tryniai vis dar bus skysti. Keptuvę traukti iš orkaitės, užbarstyti druskos, čili
dribsnių ir tuojau pat tiekti į stalą. Labai skanu su aštriu jalapeño
arba Tabasco padažu.
Kale and Egg Bake
Inspired by
Yotam Ottolenghi’s recipe from Bon Appétit| January 2012
3 - 4 large kale leaves
2 handfuls of fresh
spinach
1 shallot (or
medium-size onion)
2 tablespoons butter
4 eggs
Pinch of brown sugar
2 tablespoons white wine
vinegar
Salt
Pepper
Pinch of chili flakes
Hot jalapeño sauce
Preheat oven to 325oF.
Wash kale leaves and place it into colander or on a kitchen
towel to drain. Tear off the soft parts of the kale from a hard stem. Discard
the stem. Tear leaves into medium-size pieces.
Wash spinach.
Cut off long and woody stems. Tear larger leaves in half.
Thinly slice
onion or shallot.
In a large
skillet set on medium heat melt one tablespoon of butter. Place kale pieces
into skillet, cook, flipping occasionally, for about 1 – 2 minutes, until lightly
browned in spots. Add about 1/2 cup of water and cook, stirring occasionally,
for about 8 – 10 minutes, until kale softens. Remove from heat. Season with
salt and pepper. Transfer cooked kale into a bowl and set aside.
Wipe the
skillet dry. Melt remaining tablespoon of butter. Add sliced shallot and cook,
stirring often until lightly caramelized. Add a pinch of brown sugar, a pinch
of salt, stir, pour in vinegar, and cook, stirring continuously, until most of
the liquid has evaporated.
Add spinach
and cooked kale to the skilled with caramelized shallot, cook for about 1
minute, flipping the greens with kitchen tongs, until spinach is heated through
and wilted. Make 4 indentations in kale-spinach mixture. Crack eggs into
indentations. Place the skillet into oven. Bake for about 10 – 12 minutes,
until egg whites are set and yolks are still runny. Take out of the oven. Sprinkle
with chili flakes. Serve right away with some hot jalapeño
or Tabasco sauce.
Kale (pirmas skiemuo kirciuojamas.. tikriausiai) :) gerumas yra :) o su kiausiniais is vis nom nom nom :) sveika gardu patrauklu ir paprasta! Gryni skoniai! Vidurnakty uzsimaniau net..
AtsakytiPanaikinti"Kale" tariasi panasiai kaip "pale", "male", "nail"...; tikrai gerumas;
PanaikintiMes apie siuos kopustus suzinojom tik apsigyvene Norvegijoje, nors cia jie irgi ne labai populiarus. Zmones skundziasi, kad nezino ka su jais daryti. Keleta receptu esam isbande, tai jie labai skanus, patinka tas, kad palieka puiku paskoni, kuris ateina po kokios minutes nuo nurijimo :) Beje sie kopustai bene naudingiausi is visu kopustiniu darzoviu :) ir vieni seniausiu.
AtsakytiPanaikintiViktorai, o Itakoje jie labai populiarus; visi mano pazistami sodininkai/darzininkai juos patys augina; man juos mano drauge Jurate pernai ziema uzrode; ji ju gauna "abonentiniuose ukininku krepseliuose"; dabar as visada parsduotuveje ju uzperku; ir skonis man ju patinka, ir paskonis, ir tai, kad jie saldytuve gali ilgai ir be problemu sau buti; o receptu as prisigalvoju; tavo aprasyti traskuciai laukia eiles;
PanaikintiMes dirbam su tokiais ukininku krapseliais, tik kad pas mus siu kopustu sezonas labai trumpas... siaure cia visgi :) Norvegai siaip labai banalus darzoviu atvilgiu, bulve, morka ir agurkas.. Gauna va toki kopusta ir i panika puola, apipila skambuciais ir emailais :)
Panaikinti