Šį įrašą nutariau parašyti perskaičiusi vieną komentarą/repliką po velykiniais kiškiais. Anoniminė/-nis skaitytoja/-jas labai taikliai pareplikavo, kad aš begėdiškai nukopijavau kiškių receptą, ir dar nuotraukas tuo pačiu rakursu pafotografavau, o tai, skaitytojos/-jo nuomone, yra pakankamai niekingas poelgis ir man garbės tai tikrai nedaro. Nežinau, kodėl būtent tie kiškiai ėmė ir užkliuvo – mano bloge jau virš 200 iš kitur nukopijuotų receptų; gal anonimu apsimetusi/-tęs skaitytoja/-jas paprasčiausiai manęs nemėgsta (visai nenuostabu, žinant mano bjaurų būdą), o gal ji/-jis labai mėgsta individualumą, todėl ir nutarė pareplikuoti. Aš pamaniau, kad komentaras yra labai tinkamas ir aktualus, todėl iškart užsimaniau šią temą išvystyti plačiau; kitaip sakant, nutariau įnešti šiek tiek aiškumo į nepabaigiamą diskusiją apie receptų kopijavimą ir niekingą plagijavimą.
Aš kitų sugalvotus receptus kopijuoju jau apie trisdešimt metų, nuo tų laikų, kai juos iškirpdavau iš tarybinių žurnalų ir bandydavau atkartoti savo virtuvėje; kopijuoju dėl keleto priežasčių:
1. Yra labai daug už mane daug geriau gaminančių žmonių, iš kurių aš galiu tik pasimokyti. Yra daug žmonių, kurie už mane yra daug išradingesni, turi geriau išlavintą skonį ir lakesnę vaizduotę; aš vaizduotės neturiu; mano kulinariniai įgudžiai yra savamokslio mėgėjo lygyje, todėl geras receptas man visada yra pats didžiausias išsigelbėjimas. Aš pati taip tikrai nesugalvočiau.
2. Tikslus receptų kopijavimas mikrolitrų ir nanogramų tikslumų yra mano kasdieninis užsiėmimas. Mano darbe didžioji sėkmės dalis priklauso nuo to, kaip tiksliai yra atkartojamas protokolas. Preciziškumo ir aklo tikėjimo instrukcijomis aš mokau savo studentus ir laborantus; tie, kurie įvaldo tvirtus receptų kopijavimo įgudžius, be menkiausių nukrypimų, daro mažiausiai klaidų ir negaišta brangaus laiko tų klaidų taisymui.
Virtuvėje aš elgiuosi taip, kaip laboratorijoje – man prieš akis visada turi būti receptas; todėl mano kulinarinės knygos susidėvi. Su receptu aš jaučiuosi saugiau.
3. Receptų kopijavime aš nematau nieko smerktino ar gėdingo. Jau seniai praėjo tie laikai, kai receptai buvo laikomi profesine arba šeimynine paslaptimi, neišduodama jokiems pašaliniams net po ilgų prašymų ir maldavimų. Pasaulinio garso restoranai, kepyklos, ir žymūs šefai jau seniai leidžia savo receptų knygas ir ragina mus gaminti taip, kaip French Laundry, Babbo ar Momofuku; jokių paslapčių nebeliko; šefai leidžia knygas, blogeriai kopijuoja ir platina receptus; tokiu būdu po visą pasaulį išplito garsioji Jim Lahey neminkyta duona; būtent tokio kopijavimo dėka fantastiniai Baked šokoladinai keksiukai su karamele dabar kepami ne tik Brukline, bet ir labai mandroje hip kepykloje Vilniuje; o tobulas Cenk tortas su šokolado šukėmis yra kepamas ir demonstruojamas per Lietuvos Ryto TV. Geri receptai yra kopijuojami į kairę ir į dešinę, ir tai, mano manymu, yra ne smerktinas, o sveikintinas rieškinys.
4. Atradusi man patikusį receptą, aš dažniausiai skubu apie jį papasakoti visiems aplinkiniams ir tiems, kurie bent iš mandagumo sutinka išklausyti. Vertus dėmesio receptus aš dažnai publikuoju savo tinklaraštyje, kad ir kiti, paskaitę mano teigiamus atsiliepimus, susidomėtų ir panorėję galėtų atkartoti. Man nereikia jokių laurų, dėkojimo, lankstymosi ar pripažinimo; juk receptas tikriausiai net ne mano; aš savo tinklapiu nesiekiu ir niekada nesieksiu jokios materialinės naudos, už jokį įdirbį niekada neimsiu jokių pinigų ir nepasirašinėsiu jokių pelną nešančių sutarčių; Vaikus ir Vanilę aš rašau tam, kad galėčiau pasidalinti savo atradimais - kitų sugalvotais ir mano atrastais puikiais receptais. Prašom, kopijuokite, kiek tik jūsų širdis geidžia; receptų kopijavimas iš mano blogo yra ne smerktinas, o tiesiog pageidautinas. Vienas pyragas, iškeptas pagal receptą iš “Vaikų ir Vanilės” man yra saldžiau už kelis šimtus jūsų pačių saldžiausių komplimentų.
Ta pačia proga norėčiau su Jumis pasidalinti viena neseniai facebook’e užtikta citata:
Recipe has no soul. You as the cook must bring the soul to the recipe.
Thomas Keller
Aš gaminu kitų receptus, bet į juos sudėta siela yra šimtu procentu mano.
Su meile,
Varškės ir žirnelių blynai
Receptas iš Bon Appétit | April 2013
1 stiklinė* šviežių žirnelių (arba šaldytų, atšildytų)
1 šaukštelis rupios druskos
3 kiaušiniai
1 stiklinė varškės (galima naudoti grūdėtą varškę arba rikotą)
1/4 stiklinės miltų
2 šaukštai aliejaus, plius daugiau- kepimui
Pluoštelis svogūnų laiškų, supjaustytų plonais žiedeliais
50 g sviesto, ištirpinto
*1 stiklinė = 236 ml
Jeigu naudojami švieži žirneliai,
juos apvirti sūdytame vandenyje, kol suminkštės, maždaug 3 minutes. Žirnelius
nukošti. Šaldytų žirnelių virti nereikia.
Elektriniame maišiklyje (“blenderyje”) suplakti kiaušinius, varškę, miltus, 2 šaukštus aliejaus ir 1 šaukštelį druskos, kol masė taps vientisa. Tešlą perpilti į dubenį, suberti žirnelius ir smulkintus svogūnų laiškus. Išmaišyti. Tešla turi būti tiršta, bet pilamos konsistencijos; jeigu tešla per tiršta, įpilti po šaukštą – kitą vandens, kaskart gerai išmaišant.
Ant vidutinio karštumo ugnies įkaitinti keptuvę. Įpilti 1 šaukštą aliejaus. Į keptuvę pilti maždaug po 1/4 stiklinės tešlos, paskirstant ją šaukštu į 8 – 9 cm skersmens skritulėlius. Kepti maždaug 2 – 3 minutes, kol viena blyno pusė pagels, o paviršiuje susiformuos oro pūslelės. Blyną atsargiai apversti ir kepti dar maždaug 2 minutes, kol kita blyno pusė gražiai pagels.
Įškeptus blynus apšlakstyti tirpintu sviestu, užbarstyti smulkintais svogūnų laiškais ir iškart nešti į stalą.
Elektriniame maišiklyje (“blenderyje”) suplakti kiaušinius, varškę, miltus, 2 šaukštus aliejaus ir 1 šaukštelį druskos, kol masė taps vientisa. Tešlą perpilti į dubenį, suberti žirnelius ir smulkintus svogūnų laiškus. Išmaišyti. Tešla turi būti tiršta, bet pilamos konsistencijos; jeigu tešla per tiršta, įpilti po šaukštą – kitą vandens, kaskart gerai išmaišant.
Ant vidutinio karštumo ugnies įkaitinti keptuvę. Įpilti 1 šaukštą aliejaus. Į keptuvę pilti maždaug po 1/4 stiklinės tešlos, paskirstant ją šaukštu į 8 – 9 cm skersmens skritulėlius. Kepti maždaug 2 – 3 minutes, kol viena blyno pusė pagels, o paviršiuje susiformuos oro pūslelės. Blyną atsargiai apversti ir kepti dar maždaug 2 minutes, kol kita blyno pusė gražiai pagels.
Įškeptus blynus apšlakstyti tirpintu sviestu, užbarstyti smulkintais svogūnų laiškais ir iškart nešti į stalą.
Pea and Farmer Cheese Pancakes
Recipe from Bon Appétit | April 2013
1 cup shelled fresh peas, or frozen peas, thawed
1 teaspoon kosher salt plus more
3 eggs
1 cup farmer cheese (can be substituted with either cottage cheese, or ricotta)
1/4 cup flour
2 tablespoons vegetable oil plus more for skillet
4 scallions, thinly sliced, plus more for serving
1/4 cup (1/2 stick) salted butter, melted
If using fresh peas, cook in a small saucepan of boiling salted water until tender, about 3 minutes (if using frozen peas, do not cook). Drain.
Purée eggs, farmer cheese, flour, 2 tablespoons oil, and 1 teaspoon salt in a blender until smooth. Transfer batter to a medium bowl and stir in peas and sliced scallions. Batter should be thick but pourable; stir in water by tablespoonfuls if too thick.
Heat a lightly oiled large skillet over medium heat. Working in batches, add batter to skillet by 1/4-cupfuls, spreading out to 3-inch-4-inch rounds with a spoon. Cook pancakes until bubbles form on top, about 2 - 3 minutes. Flip and cook until pancakes are browned on bottom and the centers are just cooked through, about 2 minutes longer.
Serve pancakes drizzled with melted butter and topped with scallions.
Labai gražiai ir teisingai parašei apie receptų kopijavimą. O nuotraukos kaip visada - tobulos. Ir dar tie papiešimai... Labai romantiška:)
AtsakytiPanaikintiNida - aciu! norejau,kad butu pavasariska, o isejo romantiska;
PanaikintiLėkštė nuostabaus grožio! Man dabar tokia stadija, kad norisi daugybės įvairiausių stilių, medžiagų ir formų indų. Man jie labai reikšmingi norint pilnai pasitenkinkti maistu ir šiaip, juk iš gražių lėkščių viskas daug skaniau :)
AtsakytiPanaikintiIeva Marija, aciu uz komplimentus lekstei: Pier 1 imports, Nothin'Fancy ;-)
Panaikintihttp://www.pier1.com/Antique-Scroll-Dinnerware/PS38375,default,pd.html?cgid=dinnerware
Bravo, Ausra! :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Vilma!
PanaikintiŠauuolė Aušra! Labai teisingai viskas parašyta aš visais 100% sutinku su Tavo komentarais:)
AtsakytiPanaikintiOdeta, aciu; labai malonu;
PanaikintiMiela Aušra, pradėjau skaityti šį blogą gal prieš metus ir vis dar reguliariai skaitau, nes Jūsų gaminimo stilius, požiūris į maisto produktus ir receptų pasirinkimas yra labai artimas manajam... O pikti žmonės tegu burnoja, ką tik nori. Tikriausiai pavydi, nes pavydėti tikrai yra ko: ne kiekvienam gi pasiseka ir pagal tą patį receptą viską taip gražiai pagaminti, aprašyti ir dar nufotografuoti...
AtsakytiPanaikintiMano pačios lentynos lūžta nuo kulinarinių knygų, o adresyno juosta padalinta į keliasdešimtis mažų skyrelių su receptais, laukiančiais savo eilės, ir aš dėl to tikrai blogai nesijaučiu. :} Juk tam ir rašomos kulinarinės knygos bei internetiniai dienoraščiai, kad įkvėptų žmones gaminti, pažinti ir mėgautis!
Linkiu ir toliau tęsti savo gražias kulinarines keliones bei siunčiu gaivios saulės iš Reikjaviko!
Miela Audra, aciu uz toki silta komentara; ir uz linkejimus is Reikjaviko aciu; ar labai ten pas jus vejas pucia? kazkada mano drauge Reikjavike gyveno; ji grizusi pasakojo, kad yra du daiktai, kurie Reikjavike visiskai nereikalingi: tai sketis ir dviratis; nes vejas ten beviltiskas; gaila, kad taip ir nepavyko man tada pas ja nuvaziuoti;
PanaikintiAušra, aš jau aną atsakymą tam anonimui užskaičiau kaip puikiausią atsakymą, ir be šio paaiškinomo. Kaip mane nervina skaitytojai, patys nieko nekuriantys, o tik aplojantys kitus... loja, kaip kokie nabagai, ar iš pavydo, ar šiaip neturintys ką veikt. Nekrepkit dėmesio, Jūsų blogas 100% nuoširdus, receptai parinkti įdomūs, tokioms kaip man - langas į pasaulį. Lauksiu kitų įrašų :)
AtsakytiPanaikintiJurga, aciu uz uzskaityta atsakyma; mane irgi nervina; bet mane daug kas nervina; tik as stengiuosi neparodyti; bet nekreipti demesio as nemoku; aciu uz komplimentus blogui; man labai malonu, kad yra kas skaito; kitu irasu dar tikrai bus; daug daug;
PanaikintiVajetau, tegul kas nors pateikia konkrečius įrodymus, kodėl negalima gaminti pagal kitų sugalvotus receptus ir jais dalintis. O jei kalbam apie plagijavimą, anot wikipedijos, tai yra svetimo kūrinio, idėjos ar išradimo pateikimas kaip savo. Šitam bloge taip nėra daroma :) Priešingai, kažkam reklama ir garbė už į dienos šviesą iškeltą ir paskleistą receptą. Jei taip negalima, tuomet visi uždarom savo tinklaraščius, nes turėtumėm kasdien išrasti po naują dviratį :)
AtsakytiPanaikintiReceptų autorius galėtų įsižeisti, jei prie kiškių būtum nenurodžius recepto šaltinio arba patalpinus ne savo, o pavogtas, pvz., šaltinio nuotraukas ir pateikus kaip savo. Kabinėtis tikrai nėra dėl ko. Žmonių, kuo nors nepatenkintų visuomet buvo ir bus. Ir tegul sau būna, įdomiau gyventi, kai pasaulis margas :)
Ausra - kitu receptus galima gaminti; ir be irodymu; as leidziu;
PanaikintiKokie mieli eskiziukai žirnelių daigelių žiedelių! Jaukiai kaip atrodo!
AtsakytiPanaikintiAciu uz mano meniniu sugebejimu ivertinima; jeigu jaukiai atrodo, tai vadinasi ne veltui stengiausi;
Panaikintikažkur skaičiau komentarą, muzikiniame puslapyje berods, maždaug taip: "jeigu nepatinka mūsų puslapis, kurkite patys geriau" Nežinau, ar verti atsakymų ir pasiaiškinimų pikti anonimų komentarai, jiems dėmesys - perdidelė dovana... Bet su tavo požiūriu, Aušra, sutinku pilnai.
AtsakytiPanaikintiLabai gerbiu tavo receptus už ingredientų kiekių tikslumą, nuorodą į šaltinį, nuoširdžias ir įkepiančias maisto gamybai įžangas, fantastiško grožio, tiesiog švytinčias nuotraukas, kurios turi savo išskirtiną stilių (kas panašiai fotografuoja greičiausiai plagijuoja nuo tavęs). Rašyk taip, kaip visada rašai, o mes skaitysime ir kombinuosime savo puoduose pagal tavo rinktinius receptus.
Aciu, Viktorija; kol yra skaitanciu ir rasanciu tokius, kaip tavo, komentarus, tai tol ir as rasysiu; o kai niekas nebeskaitys, arba kai komentarai visi bus tokie, kaip to Anonimo : "Nekopijuok receptu, mes Bon Appetit ir patys galim paskaityti", tai neberasysiu - kam gaisti laika ir erzinti zmones;
PanaikintiMiela Aušra, man labai patinka jūsų požiūris - pasidalinti savo atradimais. Ir jūs tai darot taip nuoširdžiai ir be jokio susireikšminimo, tad išbandyti jūsų atrastus receptus ir skaityti tekstus - vienas malonumas. Ačiū. Ir net negalvokit apie nerašymą, esat jau įsipareigojusi - turit daug gerbėjų. Ir 10+ už šį receptą: estetišką vaizdą ir skrupulingą receptūrą. Geros dienos!
AtsakytiPanaikintiAciu, Jolanta; man rasyti - vienas malonumas; ypac kai yra tokiu skaitytoju!
PanaikintiO jergau, aš tai piktinuosi tokiais komentarais, ir visiškai juos ignoruoju.. Nesuprantu tų žmonių, kurie būtinai piktybiškai palieka neigiamą komentarą, Aušra, noriu paraginti ir Jus, nekreipkite į juos dėmesio :) Jūsų tinkalarštis yra tikras džiaugsmas mano akims :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Reda; svarbiausia, kad yra zmoniu, kurie dziaugiasi; man irgi sitas tinklarastis dziaugsmas, todel visiskai nenoriu nieko savo irasais nervinti; nepaisant geriausiu mano ketinimu vistiek laikas nuo laiko pasitaiko susinerviusiu; ignoruoti as ju nenoriu; atvirkciai - jauciu pareiga reaguoti i neigiamus komentarus (lygiai tiap pat, kaip ir teigiamus) ir iki galo issiaiskinti, kas prie ko; man vis norisi "nuslifuoti astrius kampus";
Panaikinti