Kvapnusis moliūgas (butternut squash) – tai ypatingai skani ir universali daržovė. Pakepintas su trupučiu sviesto, orkaitėje arba ant keptuvės, jis pasidaro saldus ir minkštas; apskrudusius moliūgo gabalėlius galima maišyti su makaronais, kuskusu arba ryžiais; keptą moliūgą galima aplieti klevų sirupu ir tiekti kaip saldų garnyrą prie paukštienos; iš jo galima kepti pyragus arba išvirti nepaprastai švelnaus skonio kvapnią sriubą.
Ši sriuba tikrai verta dėmesio. Prižadu, kad kartą pamėginę, ją virsite vėl ir vėl. Sriuba švelni, saldi ir nepaprastai aromatinga, ją super paprasta ir greita pagaminti. Sunkiausia bus nulupti kietą moliūgo žievę, o visa kita – vienas džiaugsmas! Kepamas moliūgas, cinamonas, muškatas ir tarkuojamas imbieras kvepės rudeniu, o ryški geltona sriubos spalva tiesiog neleis nesišypsoti!
Kvapniųjų moliūgų sriuba
1, 5 kg kvapniojo moliūgo (1 vidutinio dydžio arba du mažesni)
1 svogūnas
25 g sviesto
4 stiklinės vištienos sultinio
2 šaukštai rudojo cukraus
Žiupsnelis Druskos
Žiupsnelis malto muškato
Žiupsnelis malto cinamono
0,5 šaukšto šviežio tarkuoto imbiero
Grietinėlės pagal skonį
Moliūgą nulupti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas ir supjaustyti maždaug 1cm kūbeliais. Svogūną smulkiai supjaustyti.
Didelėje keptuvėje plačiu storu dugnu ištirpinti sviestą, suberti pjaustytą moliūgą, svogūną, cukrų ir truputį druskos. Kepinti, laikas nuo laiko pamaišant, kol moliūgo gabalėliai suminkštės ir lengvai apskrus iš visų pusių. Keptuvės turinį perdėti į didelį puodą. Supilti buljoną. Viską užvirinti. Sumažinti ugnį ir virti, kol moliūgai taps visiškai minkšti ir lengvai trinsis šakute. Puodą nukelti nuo ugnies. Sriubą sutrinti rankiniu blenderiu. Suberti prieskonius: cinamoną, muškatą ir imbierą. Paragauti, ar netrūksta druskos. Įpilti grietinėlės, viską išmaišyti ir vėl pakaitinti, bet neužvirinti. Į stalą tiekti karštą su ant sviesto pakepintos baltos duonos skrebučiais. Skanaus!
Butternut Squash Soup
3.5 lb butternut squash
1 onion
2 tablespoons butter
4 cups chicken broth
2 tablespoons brown sugar
Salt
Ground nutmeg
Ground cinnamon
½ tablespoon grated fresh ginger
Heavy cream
Peal the squash, cut it in half, scoop out the seeds, cut into 0.5” dice.
Chop onion.
In a large heavy bottom pan on medium high heat melt butter, add chopped onion, diced squash, brown sugar and salt. Cook, stirring from time to time, until squash softens and lightly caramelizes on all sides. Transfer cooked squash and onion into a large pot. Add chicken broth and bring everything to a boil. Reduce the heat and simmer until vegetables are completely tender and can be squished easily with a fork. Remove pot from the heat. Blend the soup with the immersible blender. Add a pinch of ground nutmeg, a pinch of ground cinnamon and grated ginger. Check for salt. Add some heavy cream to your liking. To serve, toast some good bread on a pan with a little bit of butter and serve it with the hot soup. Enjoy!