21 rugsėjo, 2011

Kvapniųjų moliūgų sriuba



Kvapnusis moliūgas (butternut squash) – tai ypatingai skani ir universali daržovė. Pakepintas su trupučiu sviesto, orkaitėje arba ant keptuvės, jis pasidaro saldus ir minkštas; apskrudusius moliūgo gabalėlius galima maišyti su makaronais, kuskusu arba ryžiais; keptą moliūgą galima aplieti klevų sirupu ir tiekti kaip saldų garnyrą prie paukštienos; iš jo galima kepti pyragus arba išvirti nepaprastai švelnaus skonio kvapnią sriubą.

Ši sriuba tikrai verta dėmesio. Prižadu, kad kartą pamėginę, ją virsite vėl ir vėl. Sriuba švelni, saldi ir nepaprastai aromatinga, ją super paprasta ir greita pagaminti. Sunkiausia bus nulupti kietą moliūgo žievę, o visa kita – vienas džiaugsmas! Kepamas moliūgas, cinamonas, muškatas ir tarkuojamas imbieras kvepės rudeniu, o ryški geltona sriubos spalva  tiesiog neleis nesišypsoti!

Kvapniųjų moliūgų sriuba



1, 5 kg  kvapniojo moliūgo (1 vidutinio dydžio arba du mažesni)
1 svogūnas
25 g sviesto
4 stiklinės vištienos sultinio
2 šaukštai rudojo cukraus
Žiupsnelis Druskos
Žiupsnelis malto muškato
Žiupsnelis malto cinamono
0,5 šaukšto šviežio tarkuoto imbiero
Grietinėlės pagal skonį

Moliūgą nulupti, perpjauti pusiau, išskobti sėklas ir supjaustyti maždaug 1cm kūbeliais. Svogūną smulkiai supjaustyti.

Didelėje keptuvėje plačiu storu dugnu ištirpinti sviestą, suberti pjaustytą moliūgą, svogūną, cukrų ir truputį druskos. Kepinti, laikas nuo laiko pamaišant, kol moliūgo gabalėliai suminkštės ir lengvai apskrus iš visų pusių. Keptuvės turinį perdėti į didelį puodą. Supilti buljoną. Viską užvirinti. Sumažinti ugnį ir virti, kol moliūgai taps visiškai minkšti ir lengvai trinsis šakute. Puodą nukelti nuo ugnies. Sriubą sutrinti rankiniu blenderiu. Suberti prieskonius: cinamoną, muškatą ir imbierą. Paragauti, ar netrūksta druskos. Įpilti grietinėlės, viską išmaišyti ir vėl pakaitinti, bet neužvirinti. Į stalą tiekti karštą su ant sviesto pakepintos baltos duonos skrebučiais. Skanaus!



Butternut Squash Soup

3.5 lb butternut squash
1 onion
2 tablespoons butter
4 cups chicken broth
2 tablespoons brown sugar
Salt
Ground nutmeg
Ground cinnamon
½ tablespoon grated fresh ginger
Heavy cream

Peal the squash, cut it in half, scoop out the seeds, cut into 0.5” dice.

Chop onion.

In a large heavy bottom pan on medium high heat melt butter, add chopped onion, diced squash, brown sugar and salt. Cook, stirring from time to time, until squash softens and lightly caramelizes on all sides. Transfer cooked squash and onion into a large pot. Add chicken broth and bring everything to a boil. Reduce the heat and simmer until vegetables are completely tender and can be squished easily with a fork. Remove pot from the heat. Blend the soup with the immersible  blender. Add a pinch of ground nutmeg, a pinch of ground cinnamon and grated ginger. Check for salt. Add some heavy cream to your liking. To serve, toast some good bread on a pan with a little bit of butter and serve it with the hot soup. Enjoy!

15 rugsėjo, 2011

Receptai su obuoliais tęsiasi - sluoksniuotos tešlos “skarelės” su obuoliais


Atsidarė Cornell Orchards parduotuvė. Obuolių sezonas oficialiai prasidėjo, todėl ateityje nusimato daug obuolinių kepinių, kuriuos planuojama nuosekliai dokumentuoti  ir raportuoti blogo įrašuose.


Cornell obuoliai yra nuostabūs. Geresnių nežinau ar bebūna. Neįsivaizduoju, kiek jų priauginama, nes obuolius ir obuolių sultis jie čia pardavinėja iki pat balandžio pabaigos. Be to, iškart po Kalėdų ir obuolius,  ir sultis jie atidavinėja vos ne už dyką – visos kainos mažinamos perpus, o jeigu perki maišą obuolių arba 2 L sulčių, tiek pat gali pasiimti dovanų nemokamai.



Žodžiu, pradedant šiandiena ir iki pat balandžio pabaigos mūsų rūsyje bus prisandėliuota pakankamai obuolių, ir vartojami jie bus nemenkais kiekiais: kasdien keliaus pietų krepšeliuose į darbus ir į mokyklą, bus kepami ir verdami visokiausiais pavidalais, pusryčiams, desertams, garnyrams, vaišėms, lauktuvėms, labdariniams kepinių išpardavimas ir taip toliau, ir taip panašiai. Kuriam laikui pamiršim, kad pasaulyje egzistuoja kitokių vaisių, nebent laikas nuo laiko įmaišysim kokių kriaušių arba slyvų, nes kas gali būti geriau už puikų obuolį! 


 
Sluoksniuotos tešlos “skarelės” su obuoliais – tai mano pačios sugalvotas, gražus ir griozdiškas amerikietiško deserto Apple Turnovers vertimas . Receptas toks paprastas ir greitas, kad tokias “skareles” galima laisviausiai išsikepti pusryčiams. Pyragėlių tešla pirktinė, todėl nereikės nieko  maišyti ar kočioti. Tik nepamirškit iš vakaro šaldytą tešlą ištraukti iš šaldiklio ir palikti ją nakčiai šaldytuvo apatinėje lentynoje, kad ji spėtu atsileisti. Skarelėms tinka bet kokie obuoliai. Jeigu neturite obuolių, tiks ir kriaušės – bus irgi labai skanu. O jeigu jūsų namuose obuolių sezono metu nedraudžiama turėti kokių kitų vaisių, pavyzdžiui persikų, slyvų  arba nektarinų, jie tiks šiems pyragėliams nei kiek ne mažiau, nei obuoliai; tik tada tai bus skarelės ne su obuoliais, bet su persikais, slyvomis, arba dar kuo kitu. Saldus rikotos arba varškės įdaras su uogomis arba su cinamonu irgi labai tiktų, bet šitas variacijas aš pataupysiu tiems laikams, kai Cornell Orchards nebedalins už dyką aukščiausios rūšies obuolių. O kol kas – skarelės (ir visa kita!) bus tik su obuoliais!

Skanaus!

Aušra
 

Sluoksniuotos tešlos “skarelės” su obuoliais
 (Apple Turnovers)



2 šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštai (maždaug 25 X 25 cm)
2 dideli obuoliai
½ stiklinės virtų obuolių tyrės arba obuolių košės
¼ stiklinės cukraus
Cukraus pabarstymui

Šaldytą sluoksniuotą tešlą atšildyti šaldytuve. Obuolius nulupti, įšimti sėklides ir sutarkuoti stambia tarka. Tarkuotus obuolius sumaišyti su cukrumi ir palikti 5 minutėms, kad išsiskirtų sultys. Obuolių tarkius nuspausti, sultis supilti į atskirą indą.

Orkaitę įkaitinti iki 200oC (400oF). Sausainiams skirtą plačią ir žemą kepimo skardą ištiesti sviestiniu popieriumi arba Silpat silikonine plėvele.

Tešlos lakštus ištiesti ant sauso paviršiaus ir kiekvieną perpjauti  į keturias dalis. Iš viso bus aštuoni kvadratėliai. Kvadratėlių kraštus suvilgyti nuo obuolių tarkių likusiomis sultimis. And vienos  pusės dėti 1 - 2 valgomus šaukštus obuolių tarkių ir 1 arbartinį šaukštelį virtų obuolių tyrės arba obuolių košės. Kvadratėlį perlenkti pusiau į trikampį, šakute užspausti tešlos kraštus, viršų aptepti tomis pačiomis nuo obuolių tarkių likusiomis sultimis ir apibarstyti cukrumi. “Skareles” perkelti į paruoštą skardą. Kepti 15 – 20 minučių, kol pyragėlių viršus taps sodriai auksinės spalvos. Išėmus iš orkaitės, “skarelėms” leisti šiek tiek atvėsti ir šiltas nešti į stalą.


12 rugsėjo, 2011

Obuolių pyragas



Tradicinis amerikietiškas obuolių pyragas – Apple Pie. Trapia sviestine tešla išklojama pyragui skirta gili kepimo forma, ant tešlos dedamas obuolių įdaras, ir viskas vėl užklojama iškočiotos tešlos sluoksniu. Pyragas skaniausias šiltas. Prie jo labai tiks vaniliniai ledai arba plakta girtinėlė; ant viso to dar galima užpilti karamelinio padažo (bet labai skanu ir be jo!).

Skanaus!



Obuolių pyragas su karameliniu padažu

Pagal Elise Bauer receptąwww.simplyrecipes.com




Tešlai:
2 stiklinės miltų
½ stiklinės maltų migdolų, be luobelių
225 g sviesto, atšaldyto ir supjaustyto 1 cm kūbeliais
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 valgomas šaukštas rudojo cukraus
3 - 6 valgomi šaukštai šalto pieno
1 valgomas šaukštas gritinėlės
1 kiaušinio trynys

Įdarui
½ stiklinės cukraus
¼ stiklinės rudojo cukraus
Žiupsnelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cinamono
¼ arbatinis šaukštelis imbiero (sauso, malto)
2,5 kg kietų obuolių
1 valgomas šaukštas citrinos sulčių
1 arbatinis šaukštelis tarkuots citrinos žievelės
2 valgomi šaukštai sviesto, susmulkinto


Virtuviniame kombine sumaišyti miltus, maltus migdolus, cukrų, rudą cukrų ir druską. Sudėti gabalėliais supjaustytą sviestą ir sukti, kol viskas gerai susimaišys. Po vieną valgomą šaukštą pilti pieną, vis pastoviai sukant, kol susiformuos vientisa tešla. Tešlą išimti iš kombaino, perskirti pusiau, suformuoti du vienodo dydžio diskelius ir įdėti į šaldytuvą  1 - 2 valandom. 

Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti maždaug 1 cm storio skiltelėmis. Dideliame dubenyje sumaišyti įdarui skirtą cukrų, rudajį cukrų, druską, imbierą ir cinamoną. Į dubenį su prieskoniais sudėti supjaustytus obuolius ir suberti tarkuotą citrinos žievelę. Viską gerai išmaišyti, perdėti į didoką keptuvę storu dugnu, keptuvę uždenti ir troškinti ant vidutinės ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, apie 8 - 10 minučių, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Svarbu nepervirti, nes obuoliai susmegs, ir bus po pyrago! Suminkštėjusius obuolius nukelti nuo ugnies, perpilti į didelį kiaurasamtį ir palikti, kad nuvarvėtų.

Orkaitę įkaitinti iki 220oC. 
Iš šaldytuvo išimti vieną tešlos diskelį ir jį iškočioti ant lengvai pamiltuoto paviršiaus arba didelio maistinęs plėvelės lakšto. Iškočiotą tešlą perkelti į apvalią kepimo formą ir iškloti ja formos dugną ir kraštus. Ąnt tešlos supilti obuolių įdarą, obuolius apšlakstyti citrinų sultimis ir apdėlioti sviesto gabalėliais. 

Iškočioti antrą tešlos diskelį, juo užkloti obuolius ir pirštais užspausti pyrago kraštus. Pyrago viršuje aštriu peiliu įpjauti 3 - 4 cm ilgio įpjovimus, kad kepant iš pyrago galėtų išeiti garai. Pyrago viršų aptepti kiaušino trynio ir grietinėlės plakiniu. 

Pyragą kišti į orkaitę ir kepti ant pačių žemiausių orkaitės grotelių 15 minučių.  Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 190oC ir toliau kepti dar maždaug valandą, kol pyrago viršus ir šonai įgaus sodrią auksinę spalvą. Pyragą atvėsinti skardoje. Į stalą tiekti su vaniliniais ledais arba plakta grietinėle ir karameliniu padažu. 

Karamelinis padažas
Vidutinio dydžio puode ant vidutinės ugnies kaitinti 2 stiklines cukraus, nemaišant, kol cukrus aplink puodo kraštus ims tirpti. Mediniu šaukštu atsargiai maišyti, kol visas  cukrus ištirps ir įgaus tamsaus gintaro spalvą. Nukelti nuo ugnies. Toliau intensyviai maišant, į karštą cukrų plona srovele supilti 1 + 2/3 stiklinės grietinėlės (viena pilna stiklinė, ir dar maždaug du trečdaliai). Viskas stipriai burbuliuos. Maišyti nesustojant, stipriai ir energingai, kol padažas pasidarys vientisas. Įmesti 1 šaukštą (15 g) sviesto ir žiupsnelį rupios druskos (arba fleur de sel), viską vėl gerai išmaišyti. Supiltį į stiklainį, uždengti ir laikyti šaldytuve. 


08 rugsėjo, 2011

Kai pomidorų tiek, kad nebėra kur dėti



Jeigu kam pritrūko gero recepto iš pomidorų – štai jums dar vienas: pomidorų sriuba. Labiausiai tiks mėsingi ir nevandeningi pomidorai, pavyzdžiui slyviniai, Roma,  Jaučio širdys, Beefsteak ar kiti į juos panašūs. Receptas adaptuotas iš Beatos Nicholson knygos “Beatos Virtuvė” su keliais mažais pakeitimais: 1) aš nedėjau cukinijos; 2) česnako galvutę aš kepiau atskirai, susuktą į foliją, o ne kartu su pomidorais, kaip kad Beata siūlo. 

Cukinijos nedėjau,  nes man atrodo, kad jos čia visiškai nereikia. Cukinija šiek tiek sušvelnintų ir prislopintų pomidorų skonį. Aš cukiniją į pomidorų sriubą dėdavau, kai ją virdavau vaikams, kol jie buvo dar visai maži leliukai. Bet kai leliukai paaugo, cukinijų nebededu. Bent jau man stiprus ir rimtas pomidorų skonis tikrai nereikalauja jokio maskavimo ar švelninimo. O dėl česnako, kepamas savo lukštuose su trupučiu aliejaus ir susuktas į foliją jis taip suminkštėja, kad iškepus iš lukštų išsispaudžia net ne skiltelės, o minkštutėlė, švelni ir be galo kvapni česnakinė tyrelė, tinkanti pagardinti bet kokią sriubą. Iš tokio folijoje iškepto česnako taip pat galima sumaišyti puikų česnakinį majonezą aioli, derantį absoliučiai prie visko, išskyrus galbūt tik šokoladinį pyragą arba avietinius ledus. 

Pomidorus sriubai būtina kepti. Pusvalandis karštoje orkaitėje ne tik susprogdina ir išdžiovina pomidorų odelę, kuri paskui be jokio vargo nusineria, išlaisvindama vertingąjį minkštimą, bet kepimas pomidorus paskanina, juos pasaldina, o skaidrias ir rūgštokas jų sultis paverčia sodrios spalvos kvapniu sirupu. Taigi, kepti pomidorus reikia dėl aukščiau išvardintų priežasčių. 

Visa kita labai paprasta: svogūnai, česnakai, salierų lapkočiai, truputis alyvuogių aliejaus, truputis sultinio, rankinis blenderis ir gera sauja šviežių baziliko lapelių. Rezultatas – tobula sriuba. Prie jos pakepinkite geros kvietinių miltų duonos su fermentiniu sūriu, ir bus jums pats skaniausiais patiekalas: grilled cheese and tomato soup! Mano vaikams tai bene pats mieliausias ir laukiamiausias derinys.

Išbandykite!

Aušra



Pomidorų sriuba

Pagal Beatos Nicholson receptą iš knygos “Beatos Virtuvė”



1,5 kg pomidorų

Alyvuogių aliejaus

Balzaminio acto

1 šaukštas cukraus

Druskos

Maltų juodųjų pipirų

1 česnako galvutė su lukštais

2 česnako skiltelės (be lukštų)

1 svogūnas

2 saliero lapkočiai

2 - 3 stiklinės vištienos buljono

Sauja šviežių baziliko lapų

Grietinėlės



1.      Orkaitę įkaitinti iki 200oC (400oF). 


2.      Pomidorus perpjauti pusiau arba į ketvirčius, jeigu stambesni, ir juos paskleisti and didelės ir gilokos kepimo skardos. Aš naudoju pačią didžiausią savo skardą, kurioje Padėkos dieną kepamas didžiulis kalakutas. Jeigu tokios didelės skardos nėra, pomidorus paskirstyti į dvi vidutinio dydžio skardas. Svarbu, kad pomidorai būtų paskleisti vienu sluoksniu ir tarp jų liktų tarpeliai. Kai kepdami pomidorai aplink turės daugiau laisvos vietos, jie bus daug skanesni, nes jei į skardą jų prikrauta per daug, pomidorai ne keps, o veikiau troškinsis. Taigi, paskleiskite juos kuo plačiau ir kuo laisviau. 


3.      Pomidorus apšlakstyti alyvuogių aliejumi, balzaminiu actu, druska, maltais juodaisiais pipirais ir cukrumi. Skardą su pomidorais pašauti į orkaitę ir kepti 30 – 40 minučių, kol pomidorų odelės ims trūkinėti ir vietomis paruduos. 


4.      Nuo česnako galvutės nulupti tik išorinius lukštus, neišardant galvutės ir neatskiriant skiltelių. Nupjauti maždaug 1 cm nuo šaknų pusės. Česnako galvutę suvilgyti alyvuogių aliejumi, susukti į foliją ir kišti į orkaitę kartu su pomidorais. Aš į foliją susuktą česnaką įtupdau kur nors kamputyje šalia didžiosios skardos. 


5.      Kol pomidorai ir česnakas kepa, smulkiai supjaustyti svogūną, saliero lapkotį ir porą česnako skiltelių.


6.      Didokame puode ant vidutinės ugnies pakaitinti porą šaukštų alyvuogių aliejaus, į jį suberti pjaustytus svogūnus ir salierus, pakepinti kelias minutes, kol suminkštės. Suberti smulkintą česnaką, pakepinti dar kokią minutę, kol česnakas gardžiai pakvips. Nukelti nuo ugnies. Ant puodo viršaus uždėti tankų sietelį. 


7.      Iškepusius pomidorus traukti iš orkaitės, versti viską į sietelį: ir pomidorus, ir skardoje susikaupusias sultis, ir viską pertrinti, kol sietelyje liks tik sausos pomidorų odelės ir sėklos, o visos sultys ir minkštimas atsidurs puode. Sėklas ir odeles išmesti. 


8.      Kai visi pomidorai bus pertrinti, iš orkaitės traukti keptą česnako galvutę, išsukti ją iš folijos ir leisti truputėlį atvėsti (arba tiesiog griebti karštą, jeigu jūsų rankos visiškai bejausmės, kaip mano..!!). Atvėsus, atskirti česnako skilteles ir iš jų išspausti minkštimą; jį taip pat pertrinti per sietelį į tą patį puodą, kur pomidorai, kepti svogūnai ir visa kita.  


9.      Supilti buljoną, puodą uždengti ir pavirinti 10 - 15 minučių, kad daržovės susidraugautų ir visiškai suminkštėtų. Jei sriuba atrodo tirštoka, įpilti truputį daugiau sultinio. Jeigu, atvirkščiai, viskas atrodo gan skystai, pilti mažiau sultinio. Sriubos tirštumas priklausys nuo pomidorų, o reguliuoti jį galima sultiniu. 


10.  Kai viskas išvirs, sriubą pertrinti rankiniu blenderiu, paragauti, ar netrūksta druskos arba cukraus, o gal pipirų, suberti suplėšytus baziliko lapus. Tiekiant sriubą į stalą, galima užpilti truputį grietinėlės, bet galima ir be jos. 


11.  Skanaus!


06 rugsėjo, 2011

Rudenėjantis slyvų pyragas



Iš saulėto pajūrio grįžę namo Itakoje radom tikrą rudenį. Visą savaitgalį lijo, naktimis teko uždaryti langus, o rytai čia jau šalti ir tamsūs. Jonas ruošiasi į mokyklą. Ruduo. Pats tinkamiausias metas sėdėti namie ir kepti pyragus.


Slyvų pyragas 


Pagal Amanda Hesser receptąfood52.com (su minimaliais pakeitimais). 


1,5 stiklinės + 2 šaukštai miltų
Žiupsnelis druskos
¾ stiklinės cukraus
½ stiklinės aliejaus (NE alyvuogių!)
2 šaukštai pieno
½ šaukštelio migdolų ekstrakto
30 g (2 šaukštai) šalto sviesto
1 kg slyvų (juodų, mėlynų, raudonų – bet kokių!)

1.       Orkaitę įkaitinti iki 220oC (425oF). 

2.       Kartu persijoti miltus, druską ir vieną šaukštą cukraus. 

3.       Nedideliame dubenėlyje išplakti aliejų, pieną ir migdolų ekstraktą; mišinį supilti į persijotus miltus ir atsargiai išmaišyti, kol neliks sausų miltų. Svarbu nepermaišyti!

4.       Tešla įspausti į apvalią žemą kepimo formą išsiimančiu dugnu, padengiant visą formos dugną ir kraštus maždaug 0.5 cm tešlos sluoksniu. 

5.       Atskirame dubenėlyje sumašyti 2 šaukštus miltų, žiupsnelį druskos ir ¾ stiklinės cukraus. 

6.       Sviestą supjaustyti nedideliais gabalėliais, suberti į miltų ir cukraus mišinį ir pirštais viską pertrinti, kol tešla taps panaši į drėgną smėlį (ir primins puikias atostogas pajūryje…).

7.       Slyvas supjaustyti maždaug 2 cm storio riekelėmis ir jas išdėlioti ant tešla išklotos skardos. Slyvų riekeles stengtis išdėlioti kuo tankiau, klojant vieną ant kitos ir nepaliekant jokių tarpų. 

8.       Ant išdėliotų slyvų suberti smėlinę tešlą. 

9.       Kepti 35-40 minučių, kol pyrago kraštai gražiai paruduos, o paviršius ims burbuliuoti slyvų sulčių burbuliukais.

Pyragą atvėsinti skardoje.



Plum Tart 

Recipe by Amanda Hesser from food 52.com (with minor modifications)


1 1/2 cup plus 2 tablespoons flour 
3/4 teaspoons salt
3/4 cups sugar
1/2 cup vegetable oil
2 tablespoons milk
1/2 teaspoon almond extract 
2 tablespoons cold butter 
2 lbs plums (black, red, blue – any kind!)

  1. Heat the oven to 425 degrees.
  2. Sift together 1 1/2 cups flour, 1/2 teaspoon salt and 1 teaspoon sugar.
  3. In a small bowl, whisk together the oil, milk and almond extract. Pour this mixture into the flour mixture and mix gently with a fork, just enough to dampen; do not overwork it.
  4. Use your hands to pat out the dough so it covers the bottom of the pan, pushing it up the sides to the edge of the pan. This will be easy if you pat firmly and confidently, but not if you curl your fingertips into the dough. It should be about 1/8-inch thick all around.
  5. In a bowl, combine 3/4 cup sugar, 2 tablespoons flour, 1/4 teaspoon salt and the butter.
  6. Using your fingertips, pinch the butter into the dry ingredients until crumbly, with a mixture of fine granules and tiny pebbles (and reminds you of the wonderful vacation by the shore…).
  7. Slice the plums into 1” thick slices. Arrange the plum slices in concentric on the pastry, leaning against each other like fallen dominoes; they should fit snugly.
  8. Sprinkle the pebbly butter mixture over top. Bake for 35 to 45 minutes, until shiny, thick bubbles begin enveloping the fruit and the crust is a nut brown.
  9. Cool in the pan.

01 rugsėjo, 2011

Pusryčiai prie jūros: jautiena ir kiaušinienė



Šiemet atostogauti į pajūrį važiavom iškart po uragano Irenos, siaubusio visą rytinę pakrantę nuo Šiaurės Karolinos iki Meino. Į Ocean City, NJ važiavom kartu su visais namo grįžtančiais evakuotais gyventojais ir atostogautojais. Važiuodami tikėjomės blogiausio, bet pajūrys, krantinė ir visas miestelis buvo kaip niekad ramūs ir malonūs. Atostogų pradžios pusryčiams – sumuštiniai su jautiena, kiaušiniene, čedario sūriu ir keptomis paprikomis. O po pusryčių – tik bangos, smėlis, geras oras ir masė gero laiko. 












Pusrytiniai sumuštiniai su jautiena ir kiaušiniene

(Steak & Egg Breakfast Sandwiches)

Pagal receptąWilliams-Sonoma liepos mėn. (2011) katalogo


6 croissant bandelės
200 g tarkuoto čedario sūrio*
0,5 kg jautienos papilvės kepsnio (flank steak)
9 kiaušiniai
2 nedidelės keptos raudonos paprikos**
Sauja arugulos lapų (arba jaunų salotų, ar kitų žalumynų)
2 šaukštai sviesto
Aliejaus
Druskos
Maltų juodųjų pipirų

 * Vietoje čedario sūrio tiks bet koks fermentinis (Rokiškio, Gouda, Naminis ar kt.)
** Keptoms paprikoms orkaitę nustatyti  ant “Broil” arba karščiausios temperatūros. Paprikas perpjauti į keturias dalis, išimti sėklas, patepti trupučiu aliejaus, pabarstyti druska ir dėti ant folija išklotos kepimo skardos odelėmis į viršų. Kepti apie 10 minučių arba kol paprikų odelės sutrūkinės ir vietomis pajuoduos. Išėmus iš orkaitės, paprikas susukti į tą pačią foliją, ant kurios jos kepė ir palikti, kad šiek tiek atvėstų, 10 – 15 minučių. Atvėsusias paprikas išsukti iš folijos, nulupti odeles (jos turi lenghvai ir be jokio vargo nusinerti) ir supjaustyti maždaug 2 cm pločio juostelėmis. 

Sumuštiniams:
Orkaitę įkaitinti iki 175oC (350oF).
Bandeles perpjauti horizontaliai į dvi dalis. Apatines bandelių dalis išdėlioti ant folija ištiestos kepimo skardos, jas apibarstyti sūriu ir įkišti į karštą orkaitę, kad sūris išsilydytų ir šiek tiek apkeptų.
Jautienos kepsnį pasūdyti, apibarstyti pipirais ir kepti keptuvėje su trupučiu aliejaus ant stiprokos ugnies apie 4 - 5 minutes, po to kepsnį aversti ir kepti dar 4 - 5 minutes, kol abi kepsnio pusės gražiai apskrus. Iškeptą kepsnį išimti iš keptuvės, perkelti jį ant didokos lėkštės ar pjaustymo lentos, uždengti lakštu folijos ir leisti bent 5 minutes pastovėti. Jautienos svarbu neperkepti – kepsnio vidurys turi išlikti gražiai rausvas; tada mėsa bus sultinga ir minkšta. Kepsnį supjaustykite skersai skaidulų plonomis maždaug 5 mm storio juostelėmis.
Kiaušinius išplakti. Keptuvėje ant vidutinės ugnies išlydyti sviestą, į keptuvę supilti išplaktus kiaušinius ir kepti, laikas nuo laiko atsargiai pamaišant mentele, kol kiaušiniai vos vos sukeps. Svarbu kiaušinių neperkepti. Antraip jie išdžius ir bus kaip guminiai.
Ant bandelių puselių su sūriu dėti  keptų kiaušinių, ant jų – jautienos juosteles, po to paprikos juosteles ir žalumynus. Galiausiai viską užvožti viršutiniąja bandelės pusele ir nieko nelaukus nešti į stalą.


30 rugpjūčio, 2011

Duonos ir pomidorų salotos Panzanella



Mūsų mažytis daržas nesustodamas nokina pomidorus. Kalnus pomidorų: slyvinius Roma, didžiulius ir mėsingus Beefsteak, saldžius geltonus Lemon Boy ir mažyčius uoginius Sweet 100. Daržas, kaip matyti, šiemet pilnai pasiteisino. Vienas mėgstamiausių mano receptų su pomidorais – panzanella salotos. Šių salotų esmė – švieži pomidorai, geriausiai tik ką iš daržo. Kai kurie panzanella receptai siūlo salotoms leisti kelias valandas pastovėti, kad duona spėtų sudrėkti ir susidraugauti su pomidorais, svogūnais ir alyvuogių aliejumi. Man asmeniškai salotos daug skanesnės tik ką sumaišytos, kol duonos gabaliukai dar nepraradę traškios plutelės, o daržovės standžios ir sultingos. Jei visgi nuspręsite salotas pagaminti iš anksto, jokiu būdu nestatykite jų į šaldytuvą. Antraip pomidorai susmegs, išskys, ir panzanella bus žuvusi. Sumaišytoms  salotoms  galite leisti pastovėti  kambario temperatūroje, be neilgiau pusvalandžio, ir pasistenkite, kad jų neliktų.

Skanaus!

Aušra


Panzanella


2 dideli pomidorai
1 vidutinis agurkas
½ vidutinio raudono svogūno
6 – 8 storos riekės baltos duonos
Sauja šviežių baziliko lapelių
Alyvuogių aliejaus
Žiupsnelis druskos
Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Duoną supjaustykite kąsnio dydžio kūbeliais ir pakepinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies su trupučiu alyvuogių aliejaus, kol gabalėliai gražiai apskrus iš visų pusių. Aguką nulupkite, perpjaukite išilgai, šaukšteliu išskaptuokite sėklas ir supjaustykite piršto storio riekelėmis. Svogūną supjaustykite plonais žiedais arba griežinėliais. Baziliko lapelius suplėšykite. Pomidorus supjaustykite stambiais kąsnio dydžio (arba net didesniais!) gabalėliais. Skrudintą duoną, daržoves ir baziliką sudėkite į didoką dubenį, suberkite druską, maltus pipirus, viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir viską atsargiai sumaišykite, per daug nemaigant, geriausiai – rankomis! 



Panzanella

2 large tomatoes
1 medium cucumber
½ medium red onion
6 - 8 thick slices of white country bread (sourdough)
Bunch of fresh basil leaves
Olive oil
Pinch of salt
Pinch of freshly ground black pepper

Cut or tear bread into bite size pieces and toast then in the pan on the medium – high heat with a bit of olive oil, until golden on all sides. Peel cucumber, cut it lengthwise in half, remove seeds with a teaspoon and slice it into 0.5” slices. Slice onion very thin. Tear basil leaves. Cut tomatoes into bite size pieces. Place all the vegetables into a medium size bowl, sprinkle with salt and pepper, drizzle with olive oil, and gently toss everything to mix, best with your hands. Enjoy!