02 lapkričio, 2011

Kepti moliūgai su klevų sirupu


Pas mus dabar tai jau tikrai yra pats moliūgų sezono pikas – vakar parduotuvėje suskaičiavau 15 skirtingų moliūgų rūšių:

Jack-O-Lantern
Decorative
Cutie Pie
Delicata
Sweet Dumpling
Butternut
Spaghetti
Acorn
Gold Acorn
Gold Nugget
Buttercup
Carnival
Hubbard
Kabocha
Red Kuri

Gali būti, kad kažką ir pražiopsojau, nes dėžės su moliūgais buvo išsklaidytos po visą daržovių skyrių ir išsiplėtę net į kiemą.














Man labai patinka moliūgai, visuose įmanomuose pavidaluose – gražiai sau pūpsantys darže, išpjaustyti Halloween’ui, su blyksinčiomis žvakučių švieselėmis viduje, o taip pat begalybėje skaniausių patiekalų ir kepinių. Pradėjau skaičiuoti patiekalus, kuriems aš naudoju moliūgą, ir iškart pasimečiau:


Sarašą galėčiau dar tęsti be galo. Moliūgai savo universaliu panaudojimu tikrai nenusileidžia bulvėms arba obuoliams. Bent jau mano namuose jie labai aukštai vertinami, mylimi ir gerbiami.

Štai jums dar vienas receptas – keptas moliūgas su klevų sirupu, šimtabalis garnyras prie bet ko, o ypač prie keptos vištos, arba kalakuto, arba kiaulienos kepsnio. Receptas toks paprastas, kad net nepatogu jį vadinti receptu: moliūgą perpjauti pusiau, išskobti sėklas ir kepti karštoje orkaitėje su trupučiu vandens, kol suminkštės. Viskas. Iškepęs moliūgas pavirsta į minkštutę, saldžią, kvapnią, šaukštu kabliuojamą tyrę, kuriai mano manymu nieko netrūksta, nebent truputėlio sviesto ir šlakelio klevų sirupo.



Keptas moliūgas

Pagal receptą, nusirašytą iš Coop parduotuvės Hanoveryje, NH, reklaminio lankstinuko


1 nedidukas moliūgas* (Acorn, Delicata, Carnival, Jack-Be-Little, Red Kuri, t.t.)
1 šaukštas sviesto
2 šaukštai rudojo cukraus
2 šaukštai klevų sirupo
Žiupsnelis druskos

Orkaitę įkaitinti iki 200oC (400oF).
Moliūgą perpjauti pusiau, išskobti sėklas. Moliūgo puseles dėti į gilų kepimo indą, pjautąja puse į viršų. Vidinę moliūgo dalį ištepti sviestu, pabarstyti druska. Į išskobtą ertmę įberti maždaug šaukštą rudojo cukraus, apšlakstyti klevų sirupu. Į indą įpilti šiek tiek vandens, maždaug 0,5 – 1 cm sluoksnį. Kepti orkaitėje maždaug 1 val., arba šiek tiek ilgiau, kol moliūgo vidus suminkštės, o viršus lengvai paruduos. Tiekiant į stalą, apšlakstyti moliūgo ertmėje susikaupusiu sirupu. Skaniausias šiltas, ką tik iš orkaitės. 



*Panašiu principu galima kepti ir didesnį moliūgą, jį prieš tai supjausčius storomis riekėmis. Moliūgo riekes aptepti sviestu, pabarstyti druska ir ruduoju cukrumi, apšlakstyti klevų sirupu ir kepti su trupučiu vandens, kol suminkštės.




Roasted Pumpkin

According to the recipe from the Coop store booklet in Hanover, NH

1 small pumpkin or squash * (Acorn, Delicata, Carnival, Jack-Be-Little, Red Kuri, etc.)
1 tablespoon butter
2 tablespoons brown sugar
2 tablespoons maple syrup
Pinch of salt

Preheat oven to 400oF.
Cut pumpkin in half, scoop out the seeds and place it both half into deep baking dish, cut side up. Coat the inside of each half with butter. Sprinkle with salt. Add brown sugar to the cavities. Drizzle with maple syrup. Add about ¼ inch of water to the baking dish. Bake for approximately 1 hour or slightly longer, until the inside of the pumpkin becomes very soft, ant the tops are lightly browned. Remove from the oven. Spoon the accumulated syrup from the cavities over each half. Best served hot, straight from the oven.  


*Larger pumpkin could be roasted in a similar fashion: cut pumpkin into thick slices, coat each slice with some butter, sprinkle with salt and brown sugar, drizzle with maple syrup and bake with a little bit of water until becomes very tender.

31 spalio, 2011

Kepti obuoliai ir Halloween



Per Halloween’ą aš visada kepu obuolius. Po ilgo pasivaikščiojimo po žvarbų orą labai smagu prisėsti sau ant sofos prie židinio su šiltu dubenėliu keptų obuolių. Mano vaikai irgi labai mėgsta keptus obuolius, ypač per Halloween’ą. Kai nuo visų trick-or-treat saldainių abu būna jau vos iki negalėjimo užsisaldinę, rūgštoki, kvepiantys obuoliai jiems susivalgo kaip niekad skaniai. Tradiciškai prie keptų obuolių labai tinka vaniliniai ledai arba plakta grietinėlė, bet man kepti obuoliai skaniausi šiaip, vieni, be jokių priedų. Nebent, jeigu padarau saldesnį įdarą, ant šiltų obuolių užpilu riebios grietinėlės, neplaktos ir nesaldintos. Ne desertas, o palaima! 

Labai mėgstu keptus obuolius ir labai labai laukiu Halloween’o: ilgo, šalto ir linksmo vakaro, kostiumų, baisuoklių, malonaus pasivaikščiojimo su vaikais po tamsias gatves ir daugybės saldainių. 

Tikiuosi, kad jūsų šventė bus linksma ir, kaip pridera, pakankamai saldi.  

Smagaus visiems Halloween’o! 


Aušra




Kepti obuoliai







4 dideli kepimui tinkantys obuoliai*

¼ stiklinės rudojo cukraus

¼ stiklinės smulkintų graikiškų riešutų

¼ stiklinės smulkintų datulių (arba razinų, džiovintų spanguolių arba bet kokių kitų mėgstamų džiovintų vaisių)

1 šaukštelis cinamono

1 šaukštas sviesto

1 stiklinė obuolių sulčių



Orkaitę įkaitinti iki 180oC (350oF).

Obuolius nuplauti, nusausinti, aštriu peiliu išpjauti šerdis, šaukšteliu išskobti sėklas ir sėklalizdžius ir padaryti poros cm pločio ertmę. Maždaug ties viduriu aplink visą obuolį įpjauti žievelę, kad kepant obuoliai nesutrūkinėtų. 



Sumaišyti cukrų, smulkintus riešutus, džiovintus vaisius ir cinamoną. Įdaru kimšti paruoštus obuolius. Ant viršaus uždėti gabalėlį sviesto.

Užvirinti obuolių sultis. Įdarytus obuolius dėti į gilų stiklinį ar keraminį kepimo indą, supilti karštas obuolių sultis. Kepti maždaug 30 – 40 minučių, kol obuoliai suminkštės. Tiekiant į stalą, obuolius supjaustyti storomis riekelėmis, aplieti sultimis iš indo, kuriame kepė obuoliai, paskaninti kaušeliu vanilinių ledų arba šaukštu-kitu riebios grietinėlės. Skanaus!



*Aš dažniausiai renkuosi kietus obuolius: Jonagold, Roma, Golden Delicious arba Ginger Gold, bet tiks ir bet kokie kiti kietesni obuoliai, kurie kepdami neištyžta.







Baked Apples



Adapted from Simply Recipes





4 large baking apples (e.g. Jonagold, Roma, Golden Delicious or Ginger Gold)

¼ cup brown sugar

¼ cup chopped walnuts

¼ cup chopped dates (or raisins, or dried cranberries or any favorite dried fruit)

1 teaspoon cinnamon

1 tablespoon butter

1 cup boiling apple cider



Preheat oven to 350oF.

Wash and dry apples. With a sharp knife remove the core. Use a teaspoon to scoop out the seeds and make about 1”- wide hole. Using a sharp knife cut the skin around the entire circumference of the apple at the middle of apple’s “belly”, to prevent them from bursting.  

Mix sugar, chopped nuts, dried fruit and cinnamon. Stuff apples with the filling. Top with a dot of butter. Boil the apple cider. Pour it on the bottom of deep glass or ceramic baking dish. Place stuffed apples in a dish with hot cider. Bake 30 - 40 minutes, until apples become tender, but not mushy. To serve, slice the baked apples into thick slices, drizzle with some juice from the baking dish and top with a scoop of vanilla ice cream or a tablespoon or two of heavy cream. Enjoy!
 















26 spalio, 2011

Morkų keksiukai


 Aš turiu labai gerą morkų pyrago receptą. Kepu aš jį jau N metų, visokiausioms progoms. Receptas svečiavosi Beatos Virtuvėje, daugelį kartų buvo keptas ir išgirtas mano pačios, mano draugų, giminių ir pažįstamų, o taip pat  Beatos skaitytojų ir daugybės ragavusiųjų.  


Vienas ir tas pats receptas tinka pyragui, arba šventiškam tortui, arba pusrytiniams keksiukams (jeigu be kremo), arba cupcakes pyragaičiams (jeigu su kremu). Šį kartą nutariau receptą mažumėlę pamodifikuoti ir į kremą įpyliau klevų sirupo. Idėją pasiskolinau iš Bon Apétit. Klevų sirupas čia puikiai tiko, kas, beje, visiškai nenuostabu – mano manymu klevų sirupas yra toks universalus išradimas, kuris tinka vos ne prie visko, pradedant blynais, baigiant ledais ir kiaulienos kumpiu. Na bet jeigu taip nutiko, kad klevų sirupo nėra (aš visgi tikiuosi, kad jums taip nenutiko!), tai žinokit, kad ir be sirupo kremas bus labai skanus. Nededant sirupo, kremas bus šiek tiek tirštesnis, todėl gali nereikėti jo net papildomai šaldyti, o galima jį iškart tepti ant keksiukų. Jeigu kremas išeis per tirštas, nebijokit įpilti šaukštą-kitą pieno arba grietinėlės. Jeigu virtuvėje šilta, arba jeigu netyčia šliūkštelėjot per daug pieno, kremą galima nesunkiai patirštinti įberiant daugiau cukraus pudros. Čia vienas tokių fool-proof receptų, kur ką nors sugadinti yra visiškai neįmanoma, net ir labai pasistengus. 


Taigi, štai jums išgirtojo morkų pyrago receptas, šįkart – Halloween’iškų keksiukų pavidalu. 


Linksmų visiems švenčių!

Aušra







Morkų keksiukai su grietinėlės sūrio ir klevų sirupo kremu

Pagal kombinuotą King Arthur Flour ir Bon Appétit receptą


Keksiukams: 
2 stiklinės miltų
2 arbatiniai šaukšteliai valgomos sodos
1 arbatinis šaukštelis druskos
1 arbatinis šaukštelis cinamono
2 stiklinės cukraus
1 ¼ stiklinės rapsų aliejaus
4 kiaušiniai
3 stiklinės stambiai sutarkuotų morkų
1 ¼ stiklinės graikiškų riešutų, pasmulkintų
1 arbatinis šaukštelis malto sauso imbiero (arba 2 valgomi šaukštai šviežio smulkiai sutarkuoto)

Kremui:
80 g sviesto, kambario temperatūros
140 g Philadelphia sūrio, kambario temperatūros
2 ½ – 3 stiklinės cukraus pudros
¼ stiklinės klevų sirupo

Orkaitę įkaitinti iki 175oC (350oF ). Keksiukams skirtą skardą iškloti popierinėmis formelėmis.
Miltus, sodą, druską ir cinamoną persijoti.
Dubenyje išplakti cukrų ir aliejų. Po vieną dėti kiaušinius, vis išplakant po kiekvieno kiaušinio. Į kiaušinių, aliejaus ir cukraus mišinį berti persijotus miltus ir gerai išmaišyti. Dėti tarkuotas morkas, riešutus, imbierą ir vėl viską gerai išmaišyti.
Tešlą šaukšteliu krėsti į paruoštas formeles pripildant maždaug iki pusės. Kepti apie 35 – 40 minučių, kol keksiukų viršus taps sodrios rudos spalvos, o vidurys bus pilnai iškepęs ir nebelips prie medinio dantų krapštuko. Iškeptus keksiukus traukti iš orkaitės, leisti jiems šiek tiek atvėsti, išimti iš skardos ir palikti kambario temperatūroje, kad pilnai atvėstų.
Kremui: sviestą ir sūrį išsukti elektriniu mikseriu. Suberti cukrų ir viską vėl gerai išmaišyti. Supilti klevų sirupą ir vėl išmaišyti. Paruoštą kremą kišti į šaldytuvą, kad sustingtų, maždaug pusvalandžiui. Kremu puošti atvėsusius keksiukus.





Carrot Cupcakes with Maple-Cream Cheese Icing




Cupcakes:
2 cups flour
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
1 teaspoon ground cinnamon
2 cups sugar
1 ¼ cups canola oil
4 eggs
3 cups grated carrots
1 ¼ cups walnuts, chopped
1 teaspoon ground dried ginger (or 2 tablespoons fresh finely minced)

Icing:
5 tablespoons butter, room temperature
10 ounces cream cheese, room temperature
2 ½ – 3 cups powdered sugar
¼ cup maple syrup

Preheat oven to 350oF. Line muffin pans with paper liners. 
Sift together flour, baking soda, salt and cinnamon. 
In a mixing bowl whisk together sugar and oil. Add eggs, one at a time, whisking well after each addition. Add flour mixture and stir until blended. Add grated carrots, nuts and ginger. Mix well.
With teaspoon divide the batter between lined muffin cups, filling about halfway. Bake for about 35 - 40 minutes, or until tops become dark amber in color and toothpick inserted in the center comes out clean. Remove baked cupcakes form the oven. Let them cool for a few minutes, then remove cupcakes from the pan, place them on the rack and let them cool completely at room temperature. 
For icing, beat butter and cream cheese together with electric mixer. Mix in powdered sugar. Add maple syrup. Beat until well blended. Chill prepared icing in the fridge for about 30 minutes, just until it becomes easily spreadable. Ice the cooled cupcakes. 

Where the wild things are....