Mano tėtis yra bitininkas. Jis taip pat yra inžinierius,
mechanikas, elektrikas, mokytojas,
užkietėjęs ūkinikas, arklininkas,
miškininkas, aludaris ir dar šimto amatų meistras. Bet artimiausias tėčio
širdžiai amatas ir jo bene didžiausias pasididžiavimas yra bitininkystė.
Kaime mūsų šeimos miegamajame ant aukšto ir šalia kambarėlio
esančiose palėpėse buvo visada laikomi bitininkystės rakandai. Visi paloviai,
stalas, pastalė ir visos tuščios erdvės dažniausiai būdavo nukrautos korių
rėmais, vaško ruošiniais, dūminėmis, avilių dangčiais, indeliais su bičių
duona, dėžėmis su visokiaisiais įrankiais ir kitu turtu, o palubėse kabodavo
džiovinamų tabako lapų girliandos (tabako lapų dūmai neva tai apsaugo bites nuo
parazitinių erkių). Už kambarėlio durų stovėjo didžiulis medsukis, į kurį
tilpdavo keturi dideli koriai. Aš, tamsoje lipdama laiptais ant aukšto, visada
ištiesdavau ranką, kad apgraibomis surasčiau medsukį ir tokiu būdu neatsitrenkčiau
į jį kakta.
Bites tėtis vežiodavo po laukus, kuriuose žydėdavo tik
vienos rūšies žiedais, todėl jo medus būdavo ne bet koks, bet aiškiai
surūšiuotas: ankstyvasis obelų žiedų, baltųjų
dobiliukų, rapsų, grikių, liepžiedžių, arba tiesiog lauko gėlių. Medaus tėtis prisukdavo (ir
dar tebeprisuka) kalnus. Jį sukdavo į emaliuotus 12 L talpos kibirus, paskui
dalį išfasuodavo į pardavimui skirtus indelius, o kitą dalį palikdavo tiesiog
kibiruose, kuriuose medus susicukruodavo ir sukietėdavo; iš tų kibirų medų kabliuodavome žiemą. O vasarą ant stalo
visada stovėjo litrinis
stiklainis šviežio medaus; ir trilitris šalto
pieno. Medų mes valgydavom
su šviežiais agurkais, baltu varškės sūriu, juoda namine duona arba tiesog
šaukšteliu iš lėkštelės, ir užsigerdavom pienu.
Artėjančios tėvo dienos proga noriu padėkoti savo tėčiui už tai, kad
visos mano vaikystės vasaros kvepėjo koriais, aviliais ir medumi. Bičių dūzgimo
prisotintas sodas, dūminės kvapas, tylus bitininkystės ritualas, ir šiltos vasaros
naktys, kai, įsėdę į vežimą, iki aušros po laukus vežiodavom avilius su miegančiomis
bitėmis, ir stiklainis šviežio medaus ant valgomojo stalo – tai yra patys saldžiausi
mano laimingiausių gyvenimo dienų prisiminimai.
Aušra
Šokoladinis medaus pyragas
Pagal Nigella Lawson receptą
Šį pyragą kepiau pirmą kartą, todėl ne viskas klojosi taip, kaip
norėjosi: padariau keletą liapsusų, bet finale vistiek viskas baigėsi gerai, ir
pyragas buvo tiesiog puikus.
Pamokos ateičiai ir patarimai iš asmeninės patirties:
1)
Iškepusį
pyragą atvėsinkite kepimo formoje; nesistenkite jo apversti, lupti nuo
dugno popierių ar dar kitaip manipuliuoti; neatvėsęs pyragas yra labai purus ir
lūžta nuo menkiausio prisilietimo. Aš neiškentus bandžiau viską kuo greičiau
nuveikti, todėl pusė mano pyrago gėdingai prilipo prie lėkštės (čia kai aš jį
bandžiau apversti), ir ten pasiliko;
2)
Pyragas bus aukštas, todėl patarčiau jį kepti
aukštoje torto formoje išsiimančiu dugnu. Nors atrodo, kad tešlos yra visai nedaug, pyragas
iškils daugiau nei dvigubai ir iš žemesnės formos jis gali “išlipti”.
3)
Jeigu viskas neišeis super idealiai, ir jeigu
kažkas suluš arba prilips (mano atveju atsitiko ir pirma, ir antra), pyragas
vistiek bus labai skanus; išvaizda čia tikrai yra antraeilis dalykas.
Biskvitui:
115 g tamsaus šokolado, susmulkinto
1 1/3 stiklinės* rudojo cukraus
225 g sviesto, kambario temperatūros
1/2 stiklinės medaus
2 kiaušiniai
1 1/2 stiklinės miltų
1 šaukštelis valgomosios sodos
1 šaukštas kakavos miltelių
1 stiklinė verdančio vandens
Medaus glajui:
1/2 stiklinės
medaus
170 g tamsaus šokolado,
susmulkinto
1/2 stiklinės + 2
šaukštai cukraus pudros
Bitėms:
marcipaninės masės
Skaldytų migdolų
*1stiklinė = 236 ml
Visus ingredientus iš
anksto išimkite iš šaldytuvo, kad jie visi būtų kambario temperatūros.
Biskvitas: orkaitę įkaitinkite iki 175oC.
Aukštą apvalią 23 cm skersmens kepimo formą išsiimančiu dugnu ištepkite
sviestu, į dugną įklokite iš sviestinio popieriaus iškirptą skritulį, popierių
patepkite sviestu.
Ištirpinkite šokoladą
(mikrobanginėje krosnelėje arba ant garų).
Persijokite miltus.
Atskirai persijokite
kakavos miltelius.
Elektriniu mikseriu iki
purumo išsukite sivestą ir cukrų. Supilkite medų.
Į masę įmuškite 1 kiaušinį
ir įberkite 1 šaukštą miltų. Išmaišykite. Įmuškite kitą kiaušinį ir įdėkite dar
vieną šaukštą miltų. Išmaišykite. Suplikite ištirpintą šokoladą, likusius miltus,
sodą, persijotus kakavos miltelius. Viską atsargiai išmaišykite, kad neliktų
sausų miltų. Suplikite verdantį vandenį. Gerai viską išplakite.Tešlą supilkite į
paruoštą kepimo formą. Formą dėkite ant žemos kepimo skardos. Kepkite maždaug 1
valandą, kol dantų krapštukas, įkištas į pyrago centrą, liks sausas. Iškeptą pyragą
traukite iš orkaitės. Atvėsinkite kepimo formoje. Atvėsusį pyragą apverskite,
nuo dugno nulupkite popierių ir vėl atverskite ant lėkštės arba padėklo. Po
pyragu pakiškite plačias sviestinio popieriaus juostas, kad neišsiteptų lėkštė,
kai pyragą apliesite glajumi.
Glajus: vidutinio dydžio puodelyje užvirinkite
vandenį ir medų. Nukelkite nuo ugnies. Į karštą skystį suberkite smulkintą šokoladą.
Palikite kelioms minutėms, kad šokoladas aptirptų. Gerai išmaišykite. Tiesiai į
puodą su šokolado mase persijokite cukraus pudrą. Vėl gerai išmaišykite. Šiltu
glajumi apliekite pyragą. Palikite, kad sustingų. Ištraukite po pyragu pakištas
popieriaus juostas. Dekoruokite marcipaninėmis bitėmis. Pyragą tiekite kambario
temperatūros.
Bitės: iš marcipaninės masės nulipdykite
nedidukus ovalinėsformos “kūnelius” ir apvalias “galvytes”. Mediniu dantų krapštuku
įspaukite juosteles ir akis; dantų krapštuką padažykite į glajų ir juo užpildykite
įdubimus. Į šonus įspauskite migdolus – “sparnelius”.
Chocolate
Honey Cake
Recipe
from Nigella Lawson
Cake:
4 ounces dark chocolate, chopped
1 1/3 cups brown sugar
8 ounces (2 sticks) butter
1/2 cup honey
2 eggs
1 1/2 cups flour
1 teaspoon baking soda
1 tablespoon cocoa
1 cup boiling water
Glaze:
1/4 cup water
1/2 cup honey
6 ounces dark chocolate, chopped
1/2 cup plus 2 tablespoons powdered sugar
Bees:
Marzipan
Sliced almonds
Before you start take all
ingredients out of the refrigerator so that all can come to room temperature.
Preheat the oven to 350oF. Butter 9-inch springform cake pan. Line the
bottom with parchment round. Butter the parchment.
Cake: melt the chocolate either in the microwave or
suspended over a pan of simmering water.
Sift the flour.
In a separate bowl sift cocoa
powder.
Using electric mixer, beat together
the sugar and soft butter until airy and creamy, and then add honey.
Add 1 of the eggs, beating it in
with a tablespoon of the flour, and then the other egg with another tablespoon
of flour. Fold in the melted chocolate, and then the rest of the flour and
baking soda. Add the cocoa. Mix gently until now dry flour remains. Beat in the
boiling water. Mix everything well to make a smooth batter and pour into the
prepared tin.
Cook for about 1 hour, or until the toothpick inserted in the
center of the cake comes out clean.
Remove cake form the oven. Let the
cake cool completely in the cake pan. Open the cake pan, Invert the cake onto
dry surface, remove the parchment from the bottom, invert the cake again, onto
a plate or a platter. Place wide strips of parchment under the edges of the
cake, to protect the plate from the glaze drippings.
Glaze: bring the water and honey to
a boil, turn off the heat and add chopped chocolate. Leave it for a few
minutes, then whisk together. Sift in powdered sugar and whisk again until smooth. Pour the glaze
over the cold honey cake; Decorate with marzipan bees.serve cake at room
temperature.
Bees: shape marzipan into cylindrical
bodies; attach round heads. Using a wooden toothpick make indentations for
stripes and for eyes. Using toothpick, fill the indentations with glaze. Push
in almond wings.