Aš
manau, kad vaisiniai trupiniuočiai yra patys jaukiausi desertai pasaulyje: šilti,
kvapnūs, saldūs, skysti tarsi koks kisielius, ir jaukiai neišvaizdūs. Juos
kepant namai visada kvepia jaukumu ir laime, t. y. keptais vaisiais ir cukrumi. Trupiniuotis
man yra tarsi nebylus pačios švelniausios meilės ženklas. Ne šokoladas, ne
tiramisu ir ne kiti panašūs desertai, apie kuriuos dažnai imama kalbėti (ir rašyti)
artėjant Valentino dienai, bet būtent trupiniuotis. Šiltas indelis šito
vaisinio deserto mane papirktų kaip niekas kitas. Man net nereikėtų nei ledų,
nei plaktos grietinėlės. Reikėtų tik šaukštelio ir minkštos sofos.
Aušra
Rabarbarų
ir braškių trupiniuotis
Trupiniams:
1 1/3 stiklinės* miltų
1 šaukštelis kepimo
miltelių
3 šaukštai cukraus
3 šaukštai rudojo
cukraus
Tarkuota 1 citrinos žievelė
113 g sviesto
Žiupsnelis druskos
Įdarui:
2 stiklinės susmulkintų rabarbarų
stiebų
2 stiklinės braškių, be
kotelių, perpjautų pusiau
1 citrinos sultys
1/2 stiklinės cukraus
3 šaukštai kukurūzų
krakmolo
Žiupsnelis druskos
*1 stiklinė =
236 ml
Orkaitę įkaitinti
iki 190oC. Plačią kepimo skardą ištiesti folija.
Trupiniai: ištirpinti
sviestą. Į dubenį persijoti miltus, kepimo miltelius ir druską, suberti abiejų
rūšių cukrų, tarkuotą citrinos žievelę. Į miltų mišinį supilti tirpintą sviestą
ir išmaišyti, kol susiformuos stambūs ir drėgni trupiniai. Įdėti į šaldytuvą ir
palikti maždaug 10 minučių, kad šiek tiek sukietėtų.
Įdaras: Sumaišyti
visus įdarui skirtus ingredientus, mišinį dėti į kepimo indelius, karščiui
atsparius puodelius arba vieną didoką gilų kepimo indą.
Trupiniuotis:
atšalusius trupinius traukti iš šaldytuvo, juos užbarstyti ant vaisių įdaro.
Indelius su trupiniuočiais dėti ant folija ištiestos kepimo skardos. Kepti 35 –
45 minutes, priklausomai nuo formos dydžio, kol trupiniai įgaus sodrią auksinę
spalvą. Į stalą tiekti šiltus, su vaniliniais ledais, nesaldinta plakta grietinėlė
arba šiaip, be nieko.
Rhubarb –
Strawberry Crisp
Topping:
1 1/3 cup flour
1 teaspoon baking powder
3 tablespoons sugar
3 tablespoons brown
sugar
Lemon zest from 1 lemon
4 ounces (1 stick)
butter
Pinch of salt
Filling:
2 cups rhubarb, chopped
2 cups strawberries, hulled
and halved
Juice of 1 lemon
1/2 cup sugar
3 tablespoons cornstarch
Pinch of salt
Preheat oven
to 375oF. Line baking sheet with aluminum foil.
Topping: melt
butter. Sift together flour, salt and baking powder into a medium size bowl. Add
both sugars, lemon zest and melted butter. Mix until moist clumps form.
Refrigerate for about 10 minutes, until topping hardens slightly.
Filling: Toss
all topping ingredients together in a bowl. Transfer filling into small baking
dishes or oven-proof cups or into a deep baking dish.
Crisps: remove
topping from refrigerator. Sprinkle evenly over fruit. Place dishes with the crisps onto foil–lined
baking sheet. Bake for 35 – 45 minutes, depending on the size of the baking
dish, until topping turns deep golden brown. Serve warm, with a scoop of
vanilla ice cream, unsweetened whipped cream , or plain.
Labai pritariu trupiniuočio meilei:)) Kartais trupinius "patobulinu" dalį miltų pakeisdama greitais avižiniais dribsniais (tada sąžinė mažiau dėl deserto graužia).
AtsakytiPanaikintiIr dar - visada labai laukiu naujų šio blogo įrašų:) Ačiū už dalybas viskuo - nuotaika, mintimis, ketvirtadienio vakarais, prisiminimais, receptais ir nuotraukomis:)
Aciu uz toki silta komentara! irasu tikrai bus, jeigu bus juos skaitanciu; aciu, kad skaitote - tai man pats didziausias ivertinimas ir stimulas;
PanaikintiTaip, trupiniuočiai ir visa vaisinių skanėstų rikiuoti šimtą kartų geriau už šokoladus ir visas karameles kartu sudėjus ;)
AtsakytiPanaikintiRuta, smagu zinoti, kad ne as viena tokia;
PanaikintiAš, matyt, Aušra, jau išaugau iš saldžiojo amžiaus (arba čia kokia laikina pauzė) ;) Šokoladas pats sau - gėris, bet nė nenoriu pagalvoti apie bandelių, tortų ir kitų skanėstų apliejimą šokoladu, pertepimą šokoladiniais kremais ir pan. Vat, avietės, braškės, persikai... čia tai gėris ;)
Panaikinti