Atsidarė Cornell Orchards parduotuvė. Obuolių sezonas oficialiai prasidėjo, todėl ateityje nusimato daug obuolinių kepinių, kuriuos planuojama nuosekliai dokumentuoti ir raportuoti blogo įrašuose.
Cornell obuoliai yra nuostabūs. Geresnių nežinau ar bebūna. Neįsivaizduoju, kiek jų priauginama, nes obuolius ir obuolių sultis jie čia pardavinėja iki pat balandžio pabaigos. Be to, iškart po Kalėdų ir obuolius, ir sultis jie atidavinėja vos ne už dyką – visos kainos mažinamos perpus, o jeigu perki maišą obuolių arba 2 L sulčių, tiek pat gali pasiimti dovanų nemokamai.
Žodžiu, pradedant šiandiena ir iki pat balandžio pabaigos mūsų rūsyje bus prisandėliuota pakankamai obuolių, ir vartojami jie bus nemenkais kiekiais: kasdien keliaus pietų krepšeliuose į darbus ir į mokyklą, bus kepami ir verdami visokiausiais pavidalais, pusryčiams, desertams, garnyrams, vaišėms, lauktuvėms, labdariniams kepinių išpardavimas ir taip toliau, ir taip panašiai. Kuriam laikui pamiršim, kad pasaulyje egzistuoja kitokių vaisių, nebent laikas nuo laiko įmaišysim kokių kriaušių arba slyvų, nes kas gali būti geriau už puikų obuolį!
Sluoksniuotos tešlos “skarelės” su obuoliais – tai mano pačios sugalvotas, gražus ir griozdiškas amerikietiško deserto Apple Turnovers vertimas . Receptas toks paprastas ir greitas, kad tokias “skareles” galima laisviausiai išsikepti pusryčiams. Pyragėlių tešla pirktinė, todėl nereikės nieko maišyti ar kočioti. Tik nepamirškit iš vakaro šaldytą tešlą ištraukti iš šaldiklio ir palikti ją nakčiai šaldytuvo apatinėje lentynoje, kad ji spėtu atsileisti. Skarelėms tinka bet kokie obuoliai. Jeigu neturite obuolių, tiks ir kriaušės – bus irgi labai skanu. O jeigu jūsų namuose obuolių sezono metu nedraudžiama turėti kokių kitų vaisių, pavyzdžiui persikų, slyvų arba nektarinų, jie tiks šiems pyragėliams nei kiek ne mažiau, nei obuoliai; tik tada tai bus skarelės ne su obuoliais, bet su persikais, slyvomis, arba dar kuo kitu. Saldus rikotos arba varškės įdaras su uogomis arba su cinamonu irgi labai tiktų, bet šitas variacijas aš pataupysiu tiems laikams, kai Cornell Orchards nebedalins už dyką aukščiausios rūšies obuolių. O kol kas – skarelės (ir visa kita!) bus tik su obuoliais!
Skanaus!
Aušra
Sluoksniuotos tešlos “skarelės” su obuoliais
(Apple Turnovers)
2 šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštai (maždaug 25 X 25 cm)
2 dideli obuoliai
½ stiklinės virtų obuolių tyrės arba obuolių košės
¼ stiklinės cukraus
Cukraus pabarstymui
Šaldytą sluoksniuotą tešlą atšildyti šaldytuve. Obuolius nulupti, įšimti sėklides ir sutarkuoti stambia tarka. Tarkuotus obuolius sumaišyti su cukrumi ir palikti 5 minutėms, kad išsiskirtų sultys. Obuolių tarkius nuspausti, sultis supilti į atskirą indą.
Orkaitę įkaitinti iki 200oC (400oF). Sausainiams skirtą plačią ir žemą kepimo skardą ištiesti sviestiniu popieriumi arba Silpat silikonine plėvele.
Tešlos lakštus ištiesti ant sauso paviršiaus ir kiekvieną perpjauti į keturias dalis. Iš viso bus aštuoni kvadratėliai. Kvadratėlių kraštus suvilgyti nuo obuolių tarkių likusiomis sultimis. And vienos pusės dėti 1 - 2 valgomus šaukštus obuolių tarkių ir 1 arbartinį šaukštelį virtų obuolių tyrės arba obuolių košės. Kvadratėlį perlenkti pusiau į trikampį, šakute užspausti tešlos kraštus, viršų aptepti tomis pačiomis nuo obuolių tarkių likusiomis sultimis ir apibarstyti cukrumi. “Skareles” perkelti į paruoštą skardą. Kepti 15 – 20 minučių, kol pyragėlių viršus taps sodriai auksinės spalvos. Išėmus iš orkaitės, “skarelėms” leisti šiek tiek atvėsti ir šiltas nešti į stalą.