25 vasario, 2012

Ketvirtadieniai pas Jūratę: tailandietiška vakarienė ir biscotti



Užvakar prie mūsų ketvirtadieninio kulinarinio klubo buvo prisijungęs svečias – Kolumbijos brolis Colin. Aš, kaip įprasta, buvau atsakinga už desertą, o Jūratė ir Colin mūsų gausiai kompanijai pagamino labai skanią vakarienę tailandietiškos virtuvės motyvais:


Ketvirtadieniai pas Jūratę

Vasario 23, 2012

MENIU


Su limetų sultimis, citrinžole, aštriosiomis paprikomis ir Shiitake grybais




Špinatų salotos su ridikėliais ir raudonaisiais apelsinais


Desertas: dviejų rūšių sausainiai biscotti
1.       Šokoladiniai biscotti su migdolais (Aušra)



Biscotti kepiau pirmą kartą gyvenime, ir manau kad  jie ir man, ir Jūratei pavyko kuo puikiausiai. Visiškai nesunkūs iškepti ir labai skanūs sausainiai.  Pagal protokolą biscotti priklauso valgyti juos pamirkius į stiprią espresso kava, bet kadangi buvo jau gana vėlus vakaras, espresso mes nebevirėm; aš savuosius mirkiau į karštą Earl Grey arbatą, o visi kiti – į šaltą pieną.  Ir buvo labai skanu!

Linkiu visiems gražaus savaitgalio!

Aušra




 















Šokoladiniai sausainiai biscotti





Biscotti:
280 g miltų
75 g kakavos
1 šaukštelis valgomosios sodos
¼ šaukštelio druskos
3 kiaušiniai
200 g cukraus
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
½ šaukštelio migdolų ekstrakto
125 g skrudintų migdolų, stambiai sukapotų
120 g šokolado gabalėlių

Aptepimui:
1 kiaušinis
2 šaukštai rupaus cukraus

Orkaitę įkaitinti iki 180oC.

Plačią kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi arba silikonine Silpat plėvele.

Į nedidelį dubenį persijoti miltus, kakavą, sodą ir druską.

Didokame dubenyje mikseriu išplakti 3 kiaušinius, cukrų, vanilę ir migdolų ekstgraktą. Toliaus vis plakant, pamažu suberti miltų - kakavos mišinį. Gerai išmaišyti. Suberti riešutus ir šokolado gabalėlius. Vėl išmaišyti. Iš tešlos suformuoti du pailgus papločius. Viršų patepti išplaktu kiaušiniu ir pabarstyti rupiu cukrumi. Kepti maždaug 25 – 30 minučių, kol papločių viršus apdžius ir sustandės.

Traukti iš orkaitės. Papločius perkelti ant pjaustymo lentos ir leisti jiems šiek tiek atvėsti, maždaug 15 minučių. Atvėsusius papločius aštriu peiliu pjaustyti į ilgas, maždaug 1,5 – 2 cm storio riekeles; Jas guldyti ant kepimo skardos, pjautąja dalimi žemyn, ir kepti maždaug 10 minučių, kol sausainių viršus apdžius. Sausainius apversti ant kitos pusės ir kepti dar maždaug 10 minučių, kol sukietės.

Iškepusius sausainius pilnai ataušinti ir laikyti sandariai uždarytame inde.




Chocolate Biscotti


For biscotti:
2 cups flour
¾ cup cocoa powder
1 teaspoon baking soda
¼ teaspoon salt
3 eggs
1 cup sugar
1 teaspoon vanilla extract
½ teaspoon almond extract
1 cup almonds, toasted and coarsely chopped
¾ cup chocolate chips

For glaze:
1 egg
2 tablespoons coarse sugar

Preheat oven to 350oF.

Line baking sheet with parchment or Silpat liner.

In a small bowl sift together flour, cocoa powder, baking soda and salt.

In a large bowl beat together 3 eggs, sugar, vanilla and almond extract. Gradually stir in dry ingredients, mix in nuts and chocolate chips until the dough forms. Shape the dough into two flat logs and transfer them onto prepared baking sheet. Brush the tops with beaten egg and sprinkle with coarse sugar. Bake for approximately 25 - 30 minutes until the tops feel dry and firm.

Remove from the oven and cool for 15 minutes. Transferred cooled loaves onto cutting board and slice them diagonally into long half-inch-thick slices. Lay the cookies cut side down onto the same baking sheet and bake for about 10 minutes, until the tops feel dry. Turn the cookies onto another side and bake for 10 minutes more or until cookies feel mostly firm.

Remove from the oven and let cookies cool completely. Store in an airtight container. 



23 vasario, 2012

Užgavėnės ir obuoliniai blynai



Pasidaigė Užgavėnės:

su More, su laužais, su svečiais, su bent pora Lašininių ir su daug daugiau kūdų Kanapinių, su dešrom, ir su blynais. Buvo tikrai labai smagu!

Aušra





















Ačiū Jūratei už nuotrauką





Obuoliniai blynai kepti orkaitėje – Dutch Babies





½ stiklinės miltų
1 šaukštas cukraus
Žiupsnelis druskos
2 kiaušiniai
2/3 stiklinės riebaus pieno (arba liesos grietinėlės)
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
25 g sviesto
3 – 4 dideli kieti obuoliai
¼ stiklinės rudojo cukraus
¼ šaukštelio malto cinamono
1 šaukštelis šviežių citrinų sulčių
Cukraus pudros pabarstymui

Orkaitę įkaitinti iki 250oC.

Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti stambiomis skiltelėmis.

Į didoką dubenį persijoti miltus, druską ir 1 šaukštą cukraus. Kitame dubenyje išplakti pieną (arba liesą grietinėlę), kiaušinius ir vanilės ekstraktą.  Pieno ir kiaušinių mišinį supilti į persijotus miltus ir viską gerai išplakti šluotele, kad neliktų sausų miltų gumulėlių.

Maždaug 25 cm skersmens keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinti sviestą. Suberti obuolių skilteles, rudąjį cukrų ir cinamoną, išmaišyti ir kepti, kol obuoliai šiek tiek suminkštės. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti citrinos sultis. Ant keptų obuolių supilti paruoštą tešlą, pirmiausiai pilant palei keptuvės kraštus, o paskui ant keptuvės viduryje esančių obuolių. Keptuvę kišti į orkaitę. Orkaitės temperatūrą iškart sumažinti iki 220oC. Kepti maždaug 15 – 18 minučių, kol blyno kraštai pakils ir gražiai apskrus, o vidurys lengvai paruduos.

Ištraukus iš orkaitės, blyną iškart apversti ant didokos lėkštės. Viršų apibarstyti cukraus pudra. Pjaustyti ir iškart vaišintis.




Apple Dutch Babies





½ cup flour
1 tablespoon sugar
Pinch of salt
2 eggs
2/3 cup half-and-half
1 teaspoon vanilla extract
2 tablespoons butter
3 – 4 large firm apples
¼ cup packed brown sugar
¼ teaspoon cinnamon
1 teaspoon fresh lemon juice
Powdered sugar for sprinkling

Preheat oven to 500oF.

Peel, core the apples, and cut them into thick slices.

Sift together flour, 1 tablespoon of sugar and salt into a large bowl. In another bowl whisk together eggs, half-and-half and vanilla. Pour wet ingredients into dry ingredients and whisk well until smooth and no lumps remain.

Melt butter in 10” skillet on medium heat. Add apple slices, brown sugar and cinnamon. Mix and cook until apples soften. Off the heat. Stir in lemon juice. Pour prepared batter over the cooked apples, first pouring along the edges, and then over the apples in the center of the pan. Place the pan into hot oven. Immediately reduce the oven temperature to 425oF. Bake for approximately 15 – 18 minutes, until the edges of the pancake rise and turn deep brown, and the center turns slightly brown.

Remove from the oven and flip the pancake onto a large plate. Sprinkle with powdered sugar. Cut into wedges and enjoy!


20 vasario, 2012

Greipfrutų ledai



Ledai tikrai yra lengviausiai pagaminamas desertas, išskyrus nebent šviežias uogas su plakta grietinėle. Ir tikriausiai pat universaliausias, nes ledų įvairovė begalinė. Jeigu turit ledų gaminimo mašina, kokia ji bebūtų, ledų gamyba dar dešimt kartų palengvėja. Na o jeigu ledų mašinos nėra, ir be jos galima išsiversti, pasinaudojant sekančiais metodais (surašyta sudėtingėjimo tvarka, pradedant visišku primityvu ir baigiant “rocket science”): 

ledus galima pagaminti su šakute;

arba rankiniu plakikliu;

arba rankiniu elektriniu mikseriu;

arba viską supylus į mandrą Kitchenaid mikserį,

prieš tai gerai įšaldžius mikserio dubenį šaldiklyje;

arba įstačius dubenį į vonelę su ledais;

arba į vonelę su sausu ledu; 

arba į ledų mišinį įpylus skysto azoto.

Visus čia suminėtus metodus esu pati asmeniškai išbandžiusi. Labiausiai nepatinkantis metodas – šakutė. Labiausiai patinkantis – ledų gaminimo mašina. Skystas azotas irgi neblogai, vos ne pirotechnika, bet kartais nepatogu, nes namie ne visados mėtosi litras - kitas skysto azoto, o darbe kulinarija užsiiminėti draudžiama dėl visokių neaiškių priežasčių. Vienu žodžiu, jeigu neturite ledų gaminimo mašinos, tai pasistenkite ją turėti. Nereikia brangios. Manoji nekainavo net $40. Aišku būna daug blatnesnių, tų, kurios pačios šaldosi ir visa kita. Bet manoji, įšaldoma šaldiklyje, savo funkciją atlieka kuo puikiausiai, naudojama jau keletą metų, vos ne kas antrą savaitę, o gal ir dažniau, negenda ir dirba kaip bitė. Labai naudingas daiktas. 

  


Naujausieji mano išbandyti ledai – greipfrutų šerbetas. Receptą pamačiau šių metų sausio mėnesio Bon Appétit. Kol nesibaigė citrusinių vaisių sezonas ir kol parduotuvėje pilna Ruby Red greipfrutų iš Floridos, nutariau ilgai nelaukusi pagaminti šiuos ledus. Gerai, kad nelaukiau – ledai ištiesų labai skanūs. Net jeigu jums nepatinka greipfrutai ir jeigu nepatinka šerbetai, ir jeigu jums net nepatinka ledai, vistiek išbandykite šitą receptą. Nebus kartu, nebus per saldu. Šviežiai išspaustos greipfrutų sultys, “Hibiscus” arbata ir greifrutų žievelės stiprumas šerbete susimaišo į aromatingą, ryškų, stiprų tropikinį – citrusinį skonį, prie kurio nepaprastai tiks kaušelis švelnių vanilinių ledų. Taigi, kol žiema nesibaigė, pulkit gaminti greipfrutų šerbeto. Prieš tai nepamirškit nusipirkti ledų gaminimo mašinos, nes juk ne už kalnų vasara, su šviežiom uogom, vaisiais, karštomis dienomis ir šaltais desertais. Be ledų mašinos tada bus nei iš vietos. 

Aušra




Greipfrutų šerbetas su vaniliniais ledais





1 L vanilinių ledų (arba mėgstamų pieniškų ledų, naminių arba iš parduotuvės)
1 ¼ stiklinės cukraus
1 ½ stiklinės vandens
2 maišeliai Sudano rožės žiedlapių (Hibiscus) arbatos
(arba 2 šaukšteliai džiovintų Hibiscus žiedlapių)
1 ½ stiklinės greipfrutų sulčių
Nuo 1 greipfruto nupjauta žievelė (be balto paodžio)

Šaldiklyjke gerai įšaldyti stačiakampį maždaug 2 L talpos plastikinį arba metalinį indą. Į įšalusį indą dėti vanilinius ledus, užpildant tik vieną indo pusę. Indą su ledais uždengti dangteliu aba maistine plėvele ir įstatyti į šaldiklį.

Nedideliame puodelyje užvirinti vandenį ir cukrų. Nukelti nuo ugnies. Į užvirusį vandenį dėti arbatos maišelius ir greipfrutų žievelę, puodą uždengti ir palikti 10 minučių, kad pritrauktų. Mišinį perkošti į kitą puodą, supilti sultis, išmaišyti ir įstatyti valandai į šaldytuvą, kad atšaltų (aš viską įkišau 20 minučių į šaldiklį, kad būtų greičiau).

Atšalusį mišinį išsukti ledų gaminimo mašinoje, kol sustandės. Šerbetą sukrėsti į indą su vaniliniais ledais, užpildant kitą indo pusę. Indą su ledais uždengti ir įstatyti į šaldiklį bent porai valandų, kad sukietėtų. 




Grapefruit “Creamsicle”


1 quart vanilla ice cream, homemade or store-bought
1 ¼ cup cugar
1 ½ cup water
1 ½ cup grapefruit juice
2 hibiscus tea bags, or 2 teaspoons dried hibiscus flowers
Grapefruit zest from 1 grapefruit

In the freezer chill well the rectangular loaf pan (or plastic container) and a bucket from the ice cream maker. 

Scoop vanilla ice cream into container by packing it all along one side of the container. Place it back in the freezer. 

In the small saucepan bring sugar and water to boil. Remove from heat. Add tea bags and zest. Let steep for 10 minutes. Strain mixture into another pot. Add juice. Stir well. Cover and chill in the refrigerator for 1 hour, or in the freezer for about 20 minutes.

Process grapefruit mixture in an ice cream maker until thickens. Transfer sorbet into the container with vanilla ice cream by filling the empty side. Cover and freeze until firm, for at least 2 hours.

15 vasario, 2012

Išpažintis apie blog’us

Paskaičiau Eglės Aleksandravičiūtės pareklamuotą lietuviškų blog’ų sąrašą, ir supratau, kad nei vieno iš jos paminėtų blog'ų nesu net girdėjusi (išskyrus tik Lietuvos Virėją ir Sezoninę Virtuvę). Aš matyt labai mažai skaitau. Ta prasme, internetinės medžiagos. Dar mažiau skaitau lietuviškai. Daug daugiau skaitau visokių žurnalų ir katalogų, ir visokio trantinio niekalo apie nieką (pvz., etiketes ant maisto pakuočių), ir dar daug iš 6-os klasės privalomų skaitinių sąrašo. Reikia taisyti padėtį, imtis priemonių ir ilginti skaitomų bei mėgiamų LIETUVIŠKŲ tinklaraštininkų sąrašą. 


Nors skaitau nedaug, bet visgi šiek tiek skaitau. Dažniausiai apie maistą. Todėl kad pati neseniai pradėjau rašyti apie maistą: 

Žaidimų aikštelė – elitinis, superinis, pavyzdinis, classy, visi imanomi epitetai tinka.  

Laisvalaikis virtuvėje – mano mėgstamiausias, by far!  

Sezoninė virtuvė – myliu myliu myliu Renatos blogą ir jos receptus.

Neringos blogas – labai gražu, aukštas lygis visame kame.  

Saulėta virtuvė – labai labai!  

Gėrimų ir patiekalų magija – fanė!   

Monkey Dinner – super fanė!  

Lietuvos Virėja - super fanė! 

Duonos ir žaidimų  

Virtuvės Fėjos  

Villa Alps  

Kepykla Nr. 5 

Savaitgalio rendezvous 

Nebeskaitau Beatos Virtuvės. Kažkaip praėjo ūpas. Bet tai, aišku, niekam neįdomu. 

Dar sakitau Andrių Užkalnį. Ypač tais atvejais, kai 45 minutes telefonu “pasikalbu” su savo sveikatos draudimo kompanija. Arba kai porą valandų pasigrūdu eilėje prie vairavimo teisių išdavimo langelio. Arba kai vieną gražų šeštadienio vakarą po smagaus mano sesės gimtadienio šventimo Filadelfijos centre 0:00 val. atėjusi į mokamą stovėjimo aikštelę nerandu savo mašinos; finale (maždaug apie 1:30 val. nakties) paaiškėjo, kad mašinos nepavogė Filadelfijos vagys, o  ją nuvilko Philadelphia City Parking/F***ing Authority, nes jų toks darbas. Ir dar ta pačia proga sužinojau, kad mašiną galima iš jų atsiimti tik iki 3:00 val.(irgi nakties), o jeigu neatsiimsi iki 3:00 val., tai ją jie ten laikys iki pirmadienio, nes sekmadienį jie nedirbs, nes nenori. Visais tais ir panašiais atvejais aš mėgstu paskaityti Užkalnį. 


O visais kitais atvejais, kai gyvenimas lėtas, mašina garaže, o vairavimo teisės man siunčiamos paštu, aš skaitau The Pioneer Wooman. Nelietuvišką. Šimtaprocentinį amerikietišką blogą, as American as they come. Ten maistas ir gyvenimas paprasti, tikri, ir nerafinuoti, bet man iki skausmo artimi. Ten Red Velvet Cake kepamas su raudonais maistiniais dažais, o ne su burokėliais. Ten visi ingredientai paprasti ir iš parduotuvės. Ten kepama daug pyragų, ir kalakutų, ir šonkaulių, ir ten verdama skaniausia mano gyvenime bulvių košė. Ten nesistengiama bet kokia kaina atrodyti Hip ir Cool, ir nebandoma laužti lazdos, kur jos laužyti visai nereikia. Ree blogas šiltas, asmeninis, augantis, gražėjantis, besikeičiantis – kaip mes visi augam ir keičiamės. 

Aš myliu Ree blogą. 

Nes ji štai taip rašo apie savo sesę: http://thepioneerwoman.com/blog/2009/03/love_my_sister/





o taip – apie Boeuf Bourguignon:

Man Ree blogas generuoja kalnus teigiamų emocijų. KALNUS!!! 


Gal todėl, kad aš pati gyvenu štai tokioje aplinkoje: 




arba gal todėl, kad turiu sesę:



ir esu atlaikiusi daug įvairiausio profilio sporto varžybų: 




arba gal todėl, kad aš jau visiškai nepataisomai suamerikonėjau (čia mano mama taip pasakytų). 


Prisipažįstu, kad tikrai apsileidau. Lietuviškai skaitau nebepakankamai. Pasižadu skaityti daugiau. Prašom siųsti rekomendacijas, nuorodas, sąrašus. Aš nors ir suamerikonėjau, bet lietuviškai rašyti man labai patinka, o skaityti reikia iš naujo išmokti; bet aš sparčiai mokausi. 


Dideliausias Ačiū, kad skaitėte!


Aušra