20 vasario, 2012

Greipfrutų ledai



Ledai tikrai yra lengviausiai pagaminamas desertas, išskyrus nebent šviežias uogas su plakta grietinėle. Ir tikriausiai pat universaliausias, nes ledų įvairovė begalinė. Jeigu turit ledų gaminimo mašina, kokia ji bebūtų, ledų gamyba dar dešimt kartų palengvėja. Na o jeigu ledų mašinos nėra, ir be jos galima išsiversti, pasinaudojant sekančiais metodais (surašyta sudėtingėjimo tvarka, pradedant visišku primityvu ir baigiant “rocket science”): 

ledus galima pagaminti su šakute;

arba rankiniu plakikliu;

arba rankiniu elektriniu mikseriu;

arba viską supylus į mandrą Kitchenaid mikserį,

prieš tai gerai įšaldžius mikserio dubenį šaldiklyje;

arba įstačius dubenį į vonelę su ledais;

arba į vonelę su sausu ledu; 

arba į ledų mišinį įpylus skysto azoto.

Visus čia suminėtus metodus esu pati asmeniškai išbandžiusi. Labiausiai nepatinkantis metodas – šakutė. Labiausiai patinkantis – ledų gaminimo mašina. Skystas azotas irgi neblogai, vos ne pirotechnika, bet kartais nepatogu, nes namie ne visados mėtosi litras - kitas skysto azoto, o darbe kulinarija užsiiminėti draudžiama dėl visokių neaiškių priežasčių. Vienu žodžiu, jeigu neturite ledų gaminimo mašinos, tai pasistenkite ją turėti. Nereikia brangios. Manoji nekainavo net $40. Aišku būna daug blatnesnių, tų, kurios pačios šaldosi ir visa kita. Bet manoji, įšaldoma šaldiklyje, savo funkciją atlieka kuo puikiausiai, naudojama jau keletą metų, vos ne kas antrą savaitę, o gal ir dažniau, negenda ir dirba kaip bitė. Labai naudingas daiktas. 

  


Naujausieji mano išbandyti ledai – greipfrutų šerbetas. Receptą pamačiau šių metų sausio mėnesio Bon Appétit. Kol nesibaigė citrusinių vaisių sezonas ir kol parduotuvėje pilna Ruby Red greipfrutų iš Floridos, nutariau ilgai nelaukusi pagaminti šiuos ledus. Gerai, kad nelaukiau – ledai ištiesų labai skanūs. Net jeigu jums nepatinka greipfrutai ir jeigu nepatinka šerbetai, ir jeigu jums net nepatinka ledai, vistiek išbandykite šitą receptą. Nebus kartu, nebus per saldu. Šviežiai išspaustos greipfrutų sultys, “Hibiscus” arbata ir greifrutų žievelės stiprumas šerbete susimaišo į aromatingą, ryškų, stiprų tropikinį – citrusinį skonį, prie kurio nepaprastai tiks kaušelis švelnių vanilinių ledų. Taigi, kol žiema nesibaigė, pulkit gaminti greipfrutų šerbeto. Prieš tai nepamirškit nusipirkti ledų gaminimo mašinos, nes juk ne už kalnų vasara, su šviežiom uogom, vaisiais, karštomis dienomis ir šaltais desertais. Be ledų mašinos tada bus nei iš vietos. 

Aušra




Greipfrutų šerbetas su vaniliniais ledais





1 L vanilinių ledų (arba mėgstamų pieniškų ledų, naminių arba iš parduotuvės)
1 ¼ stiklinės cukraus
1 ½ stiklinės vandens
2 maišeliai Sudano rožės žiedlapių (Hibiscus) arbatos
(arba 2 šaukšteliai džiovintų Hibiscus žiedlapių)
1 ½ stiklinės greipfrutų sulčių
Nuo 1 greipfruto nupjauta žievelė (be balto paodžio)

Šaldiklyjke gerai įšaldyti stačiakampį maždaug 2 L talpos plastikinį arba metalinį indą. Į įšalusį indą dėti vanilinius ledus, užpildant tik vieną indo pusę. Indą su ledais uždengti dangteliu aba maistine plėvele ir įstatyti į šaldiklį.

Nedideliame puodelyje užvirinti vandenį ir cukrų. Nukelti nuo ugnies. Į užvirusį vandenį dėti arbatos maišelius ir greipfrutų žievelę, puodą uždengti ir palikti 10 minučių, kad pritrauktų. Mišinį perkošti į kitą puodą, supilti sultis, išmaišyti ir įstatyti valandai į šaldytuvą, kad atšaltų (aš viską įkišau 20 minučių į šaldiklį, kad būtų greičiau).

Atšalusį mišinį išsukti ledų gaminimo mašinoje, kol sustandės. Šerbetą sukrėsti į indą su vaniliniais ledais, užpildant kitą indo pusę. Indą su ledais uždengti ir įstatyti į šaldiklį bent porai valandų, kad sukietėtų. 




Grapefruit “Creamsicle”


1 quart vanilla ice cream, homemade or store-bought
1 ¼ cup cugar
1 ½ cup water
1 ½ cup grapefruit juice
2 hibiscus tea bags, or 2 teaspoons dried hibiscus flowers
Grapefruit zest from 1 grapefruit

In the freezer chill well the rectangular loaf pan (or plastic container) and a bucket from the ice cream maker. 

Scoop vanilla ice cream into container by packing it all along one side of the container. Place it back in the freezer. 

In the small saucepan bring sugar and water to boil. Remove from heat. Add tea bags and zest. Let steep for 10 minutes. Strain mixture into another pot. Add juice. Stir well. Cover and chill in the refrigerator for 1 hour, or in the freezer for about 20 minutes.

Process grapefruit mixture in an ice cream maker until thickens. Transfer sorbet into the container with vanilla ice cream by filling the empty side. Cover and freeze until firm, for at least 2 hours.

16 komentarų:

  1. "darbe kulinarija užsiiminėti draudžiama dėl visokių neaiškių priežasčių" - pralinksmino :)))
    o aš kol kas esu išbandžius tik šakutės metodą...
    bet tai koks šerbetas... mmm, greipfrutai - dievinu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Egidija; as matai dirbu molekulines biologijos laboratorijoje, tai mano darbas mazai kuo skiriasi nuo kulinarijos; tik darbe naudojami ingredientai dazniausiai yra arba pavojingi gyvybei, arba zalngi sveikatai; ir dar naudojami turiai mazesni; o visa kita - taip pat, kaip virtuveje;

      Panaikinti
  2. aha, mane irgi tai pralinksmino. Praeita savaite skaiciau straipsneli apie tai kaip pyrex kokybe susilpnejo (http://dlewis.net/nik-archives/the-war-against-pyrex/) ir kaip narkomanai anksciau pyrex naudodavo, o dabar is laboratoriju megintuvelius ir measuring glass vogia, ir prisiminiau, kaip ir tu sakei, kad tavo daug measuring cups is laboratorijos :) O ledai skamba fantastiskai. Tik tavo deka, turiu ledu gaminimo masina, ir neatsimenu kada valgiau pirktinius ledus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu jo, jeigu jau Pyrex prarado reputacija narkomanu tarpe, tai irodo, kad kokybe tikrai krito...; nes jau tuose sluoksniuose kokybes kriterijai kaip niekur auksti ir aiskus;
      as namie naudoju ir Pyrex, ir Fisher Scentific matavimo indus, abu turi savu pliusu ir minusu; man Pyrex patinka, nes indai labai tvirti ir neduzta, o Fisher - nes sieneles plonos, greitai ikaista, greitai atsala, ir atrodo graziai:);
      o del ledu masinos - man smagu, kad naudoji, kad masina dyke nestovi;

      Panaikinti
  3. Ledai atrodo dieviškai! bet ledų darymo sezoną atidarysiu tik orams sušilus, o dabar dar šalta šalta šalta... :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reikia ieškot tos mašinos. Tu teisi, Aušra. Ne tik, kad vasara jau ne už kalnų, bet ir seniai jau susikaupė pluoštas ledų receptų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, tik nereikia jokios super mandros ir brangios; paprastutes atlieka savo funkcija kuo puikiausiai; isigijusi tikrai nesigailesi;

      Panaikinti
  5. Aušra, man čia neaišku: kiek iš viso reikia greipfrutų ir ar naudojamos greipfrutų sultys, bei koks turi būti jų kiekis. Nes juk receptas pavadintas "greipfrutų šerbetas", o aprašyme tik 1 greipfruto žievelės, cukrus ir kinrožės arbata.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aciu, Viktorija, kad susekei klaida; ISTAISIAU!! taip, zinoma reikia sulciu; kaip be ju!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Niam niam, nors ir šalta, nors ir snarglys panosėj - vis tiek neatsisakyčiau tokio skanėsto :)
    Ledų gaminimo mašinos neturiu, jei jau ledus darau - "šakutės" metodu :D
    Oi, reikia reikia, ledų gaminimo mašinos :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, tai kas kad salta; tai kas, kad snarglys; grepfrutai ir vitaminas C isgydys visas ligas; beje, sitam serbetui sakutes metodas, manau, tiks lygiai taip pat gerai, kaip masina, ypac jeigu tavo ranku raumenys gerai islavinti...;); o siaip, nejuokaujant, tai pagaminta ledu misini supilk i koki platu inda, ikisk i saldikli, kad taip pusiau sustingtu, paskui su sakue viska graziai ispurenk, vel i saldiki; taip kelis kartus ta procedura pakartojus gausis liuks serbetas;

      Panaikinti
  8. O mama mia kaip bepritiškai skaniai atrodo! Ir čia taip kalba nelabai ledus mėgstanti persona, kuri net ledų mašiną turi, bet vis dar neišpakuotą :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi, Asta, kuo greiciau ispokuok savaja masina! ko ji ten be naudos dezeje kiurkso;

      Panaikinti
  9. negi ir man reiks ledų gaminimo mašinos? kažkodėl visad atrodė kaip bereikalingas prietaisas virtuvėje, įsigyjamas iš mandrumo (gal čia blokados laikų mintys?)
    bet tikriausiai reiks pirkt... tie greipfrutiniai ledai užmušančiai gerai atrodo

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle, manau kad nesigailesi; bent jau mano namuose tai labai daznai naudojamas prietaisas; dyka tikrai nestovi; kibiriukas visada saldiklyje stovi;

      Panaikinti