Su šiais
pyragėliais viskas labai
paprasta – parduotuvinė tešla plius rabarbarai; kepti 220 oC, valgyti su rikota, prieš
tai viską apšlaksčius medumi. Stephanie rekomenduoja vietoje rikotos naudoti
fromage blanc (turėtų būti kažkas labai panašaus į tradicinę lietuvišką varškę),
bet aš garantuoju, kad rikota su citrinų sultimis ir žievele čia nei kiek ne
prasčiau sudalyvauja. Aš paskutiniu metu pradėjau abejoti, ar išvis yra kas
skaniau už rikotą. Bet kokiame pavidale: šviežia, tiesiai iš indelio, arba ant
apskrudintos duonos, užlašinus medaus, arba su trupučiu cukraus ir vanilės,
arba su ctirinų sultimis, arba su riešutais, rikota man yra nepakeičiamas
priedas/ingeredientas šimte įvairiausių patiekalų ir desertų, tūkstantį kartų
skaniau, negu varškė.
Rikota yra šitų
pyragėlių vinis; na ir aišku - rabarbarai.
Aušra
Pyragėliai
su rabarbarais, citrinine rikota ir medumi
Pagal Desserts for Breakfast receptą
2 šaukštai
miltų
2 šaukštai
ruodojo cukraus
1 lakštas (maždaug
25 cm X 38 cm) sluoksniuotos tešlos
3 rabarbarų stiebai
2/3 stiklinės rikotos
1 citrinos žievelė,
tarkuota
1 šaukštas šviežiai
išspaustų citrinų sulčių
1 šaukštas cukraus
Medaus
Orkaitę įkaitinti iki 220oC. Kepimo skardą iškloti sviestiniu
popieriumi arba silikonine šilpat plėvele. Rabarbarus supjaustyti į maždaug 10
cm ilgio gabalėlius. Aš rabarbarų gabalėlius dar supjausčiau riekelėmis, bet pjaustyti nebūtina.
Mažame dubenėlyje sumaišyti 1 šaukštą rudojo cukraus ir miltus.
Tešlos lakštą supjaustyti į 6 vienodo dydžio stačiakampius. Kiekvieno stačiakampio
viduryje užbarstyti miltų-curaus mišinio. Ant jo kloti 2 rabarbarų gabalėlius
(arba riekeles). Stačiakampių kraštus užlenkti į vidų, kad pyragėlių kraštai būtų
aukštesni. Viršų apibarstyti likusiu ruduoju cukrumi.
Pyragėlius perkelti ant paruoštos skardos. Kepti 10 minučių. Sumažinti
orkaitės temperatūrą iki 175oC. Kepti dar 10 – 12 minučių, kol pyragėlių
kraštai taps sodrios auksinės spalvos. Traukti iš orkaitės. Palikti, kad atvėstų.
Kol pyragėliai kepa, sumašyti rikotą, tarkuotą citrinos žievelę, citrinų
sultis ir 1 šaukštą cukraus.
Pyragėlius tiekti šiltus arba kambario temperatūros, su citrinine rikota,
apšlakstytus medumi.
Rhubarb tarts with lemon ricotta and honey
Recipe from Desserts for Breakfast
2 tablespoons flour
2 tablespoons brown sugar
1 sheet of puff pastry (10” X 15“)
3 rhubarb stalks
2/3 cup ricotta
Zest of 1 lemon
1 tablespoon freshly squeezed lemon juice
1 tablespoon sugar
Honey
Preheat oven to 425° F. Line baking sheet with parchment or silpat. Cut rhubarb into about 4” inch pieces. I have also sliced rhubarb crosswise, but that step is totally optional.
In a small bowl combine flour and 1 tablespoon of brown
sugar.
Cut the sheet of puff pastry into 6 rectangles. Divide and
sprinkle the prepared flour mixture onto the centers of each rectangle. Place the rhubarb on the flour, leaving an
edge of pastry exposed. Roll the edges of the puff pastry up to form a crust
around the rhubarb. Sprinkle with remaining brown sugar.
Transfer the pastries to the prepared baking sheet. Bake at
425° F for 10 minutes; then, reduce the heat to 350° F and continue to bake for
10 – 12 minutes more, until the edges are golden brown. Remove from oven and
let cool.
Meanwhile, combine ricotta, lemon zest, lemon juice and
a tablespoon of sugar.
Serve pastries while they are still slightly warm, or at
room temperature, with lemon ricotta, drizzled with honey.
Paskatinai mane imti sluoksniuota tešlą iš šaldiklio - ir vėl darysiu šį desertą. Bet šį kartą įtikinai - ir rikotos su citrina paruošiu. Tavo variantas netgi skaniau skamba nei Stephanie.
AtsakytiPanaikintifromage blanc ir apelsinai gal irgi butu skanu, bet as niekada tokio daikto nemaciau; gal cia kartais tas pats, kad creme fraiche...??
Panaikintidar šie tartai tiesiog pasakiškai skanu su ledais. mmmm...
Panaikintifromage blanc tai tikrai ne tas pats, ir net nepanasu i lietuviska varske.
AtsakytiPanaikintidel krašteliu - o jei su astriu peiliu padarius ipjovimus tesloj aplink - nepasikeltu tas kraštelis savaime?
itariu, kad fromage blanc irgi btua labai skanu; as neisprusus fromage blanc srityje, todel emiau rikota; o del krasteliu - galima ipjauti, galima papildoma teslos juostele palei krastus uzdeti; galima paprasciausiai uzlenkti, kaip as padariau; cia ne esme, kaip krastelius apipavidalinti; esme kad jie truputi pakiltu ir neleistu rabarbaru sultims isbegti;
PanaikintiKadangi Amerikoje lietuviskos varskes nera (nebent etninese rytu europos parduotuvese), as daznai megstu palyginti visokius variantus su lietuviska varske, ir man fromage blanc yra artimiausias amerikoje randamas variantas varskei (artimesne nei cottage cheese ar ricotta chese). Labai skanu, bet amerikieciai labai megsta deti druskos i tokius dalykus, kas man nepatinka. Yra fromage blanc ir Wegmans (bet su druska) ir Greenstar (su rozmarinu ir su walnut+maple syrup).
PanaikintiAciu, Jura; as taip ir itariau, kad bus panasu i varske; cia dar yra toks reiskinys kaip "Farmer's Cheese"; irgi visai kaip varske;
Panaikintifromage blanc arba fromage fraich - tai šviežias sūris, kurio konsistencija artima riebiai grietinei. Bet skonis - kitoks - primenantis varškę. Su šio sūrių kepami sūrio pyragai, Belgijoje jis dar tepamas ant duonos ir gardinamas svogūnų laiškais bei ridikėliais ;)
AtsakytiPanaikintiAciu, Ruta; va - prapletei mano akirati; dabar zinosiu; reikes parduotuveje paieskoti;
Panaikintiir as dekoju uz paaiskinima :). Tai cia butu panasu i kremine be saldikliu varske. As esu skaiciusi, kad prancuziski cheesecakes yra daug lengvesni nei amerikietiski, kurie gaminami su cream cheese'u. Tai dabar aisku del ko! As tikriausiai buciau prancuzisko varianto fane, nes amerikietiski man per sunkus ir per saldus. Nebent juos gamina Ausra su aguonom ir citrinos zievele ir rabarbaru padazu:)
PanaikintiNiekada nesu valgiusi prancuzisko cheesecake'o; deja...;
Panaikinti