Neperseniausiai pas Jūratę atšventėme Meksikos nacionalinę šventę – Cinco De Mayo. Truputį
paankstintai, bet vistiek labai smagiai ir skaniai. Kodėl mes šventėme Cinco De Mayo? O kodėl
gi ne? Man nesvarbu ką švęsti;
svarbu surasti progą
pabendravimui ir geroms vaišėms.
Mūsiškio Cinco De Mayo meniu
buvo tradicinis meksikietiškas,
pabendravimas lietuviškai–angliškas, pramoginė dalis amerikietiška (beisbolas kieme ir NPR fonas per radiją).
Sumasumarum, išejo labai netgi vykęs
vakaras.
Vsiems linkiu linksmos Cinco
De Mayo.
Aušra
Ketvirtadieniai pas Jūratę
Balandžio 19, 2012
MENIU
Naminės tortijos
(receptas žemiau)
Guakamolė
2 avokadai; išskobti minštimą, susmulkinti,
įspausti limetos sulčių, įberti druskos, pipirų, kumino, viską sutrinti šakute;
įberti lengvai pamarinuotų raudonųjų svogūnų, dar šiek tiek pomidorų salsos, išmaišyti,
apibarstyti smulkintais kalendros lapeliais
Pomidorų salsa
Mango salsa
Smulkiais
kubeliais supjaustyti 2 mango ir 1/2 raudonos paprikos, apšlakstyti limetos
sultimis, įdėti pamarinuotų raudonųjų svogūnų, dar smulkintų šviežių kalendrų
lapelių ir druskos. Išmaišyti.
Meksikietiškas jautienos faršas
Keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytą
svogūną, porą skiltelių česnako (smulkiai sukapotų); kai suminkštės, suberti čili
prieskonius, pakepinti, kad pakviptų; į keptuvę su prieskoniais dėti faršą ir maišant
pakepinti, kol mėsa perkais ir visa daugmaž vienodai gražiai paruduos; kepant
vis patrinti mentele arba šaukštu, kad neliktų stambių faršo gumulų; bebaigiant
kepti įberti druskos, maltų pipirų, įpilti šiek tiek sultinio arba vandens, šaukštą
polentos arba kukurūzų miltų. Pakepinti dar porą minučių, kol viskas pavirs į
vientisą tirštą masę. Jeigu yra noro, galima viską kelis kartus persukti rankiniu blenderiu (bet
nebūtina); nukelti nuo ugnies, patikrinti, ar netrūksta prieskonių. Apibarstyti
smulkintais kalendros lapeliais
Meksikietiški ryžiai su pupelėmis
Žaibiškai pamarinuoti raudonieji svogūnai
Svogūną smulkiai supjaustyti, sudėti į
dubenėlį, apšlakstyti pora šaukštų švelnaus
acto, įpilti vandens tik kad apsemtų, įberti pusę šaukštelio cukraus ir viską kelias
sekundes pakaitinti mikrobanginėje, kad tik lengvai sušiltų. Traukti iš
mikrobanginės, pamarinuoti 5 – 10 minučių, skystį nukošti.
Jalapeno paprikos
Užsimauti vienkartines pirštines.
Paprikas perpjauti pusiau. Švariai išskobti sėklas ir sėklalizdžius. Smulkiai supjaustyti.
Po to labai gerai nuplauti peilį. Išmesti pirštines.
Tarkuotas čedario sūris
Salotų lapai
Grietinė
Meksikietiška Pepsi Cola/ Coca Cola
Ledai
Receptas
iš allrecipes.com
3
stiklinės* kvietinių miltų
2 šaukšteliai
druskos
2 šaukšteliai
kepimo miltelių
144 g (3/4
stiklinės*) hidrogenizuotų augalinių riebalų (arba kiaulės taukų)
3/4 stiklinės*
karšto vandens
Miltų pabarstymui
*1
stiklinė = 236 ml
Dideliame
dubenyje išmaišyti miltus, druską ir kepimo miltelius. Suberti smulkintus
riebalus ir pertrinti pirštais, kol neliks sausų miltų ir mišinys taps panašus į
stambius trupinius. Supilti karštą vandenį. Šakute atsargiai pertrinti kol masė
taps vientisa. Toliau minkyti rankomis maždaug 2 – 3 minutes, kol susiformuos
minšta vienalytė tešla. Jeigu tešla per skysta ir limpa prie rankų, pridėti
daugiau miltų. Tešlą uždengti rankšluosčiu ir palikti maždaug valandai.
Tešlą padalinti
į 12 vienodų dalių. Kiekvieną dalį iškočioti ant pamiltuoto paviršiaus (arba silikoninės
silpat plėvelės) į poros milimetrų storio skritulį. Kepti įkaitintoje keptuvėje
storu dugnu (geriausiai tiks špižinė keptuvė) ant vidutinės ugnies maždaug 1 –
2 minutes, kol viena tortijos pusė lengvai paruduos. Apversti ir kepti dar 1 –
2 minutes ant kitos pusės.
Iškeptas
tortijas dėti į virtuviniu rankšluosčiu ištiestą sandariai užsidarantį indą
arba keptuvę ir uždengti dangčiu, kad neišeitų garai.
Mexican
Wheat Flour Tortillas
Recipe from
allrecipes.com
3 cups
flour
2
teaspoons salt
2
teaspoons baking powder
3/4 cup
shortening or lard
3/4 cup
hot water
More flour
for sprinkling
In a large bowl combine flour,
baking powder, and salt. Add shortening cut into small pieces and work it with
your fingers into flour mixture till the mixture is crumbly. Add hot water and mix it with the fork until mixture is uniformly
moist. Knead for 2 – 3 minutes until smooth soft dough forms. If dough is too liquid
or too sticky, add more flour. Cover dough with a itchen towel, and let it sit
for about an hour or so.
Divide the rested dough
into12 balls. Lightly flour your rolling area, and roll each ball with a rolling
pin to about 1/16 inch thickness. Place each tortilla on a medium hot cast iron skillet. Cook for
about 1 to 2 minutes on each side until cooked and lightly browned.
Place cooked tortillas
into a container or a skillet lined with a kitchen towel. Close it tightly with
the lid to prevent steam from escaping.
Jegines Juliu nuotraukos!!!!!!!!!!!!!
AtsakytiPanaikintiar tik man vienai jie panasus, ar cia is tikruju?
PanaikintiMan jie tikrų tikriausi dvyniai atskirti 20 metų skirtumu:)
PanaikintiPuikūs jaunuoliai, pagarba šauniai mamai :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Ausra
Panaikinti