22 sausio, 2013

Auksinė skumbrė / didžioji korifena / mahi mahi






Šiemet mūsų sieninis kalendorius – su žuvimis; parinktas specialiai pagal mano sūnaus Jono pomėgius. Dailininkų Joe Tomelleri ir Flick Ford iliustracijos; kiekvienam kalendoriaus menesiui parinktos kelios žuvys, kurias tuo metų laiku įprasta žvejoti Šiaurės Amerikoje. Šalia paveiksliukų dar įdėta naudingų patarimų apie tam tikrų žuvų gaudymo specifiką ir visokių žvejybos paslapčių.

Sausio mėnesio lape nupiešta auksinė skumbrė (angl. mahi mahi, dolphinfish). O maisto parduotuvėje - tas pats, kas kalendoriuje. Pardavėjos man pasiūlė su šita gražuole nusifotografuoti; kaipmat parūpino vienkartines pirštines ir liepė pozuoti. Aš ir pozavau. Paskui pirkau žuvies.









Mahi mahi kepiau kokosų aliejuje. Gal kitoks aliejus čia irgi tiktų, bet jau kaip tiko kokosų aliejus – nėra žodžių! Labai labai tiko. Ir dar prie viso to užkroviau wasabi majonezo. Patikėkit - buvo tikrąja to žodžio prasme ekskliuzyvinis patiekalas.

Neseniai iš mahi mahi aš dar padariau tacos; irgi buvo super vykęs būdas skaniai pagaminti šią žuvį. Trumpai sakant, mahi mahi yra labai gera žuvis; ji pakankamai riebi, todėl kepama nebyra ir gerai išlaiko formą; ją galima supjaustyti nedidukais kubeliais (pvz. gaminant tacos) ir pakepinti ant keptuvės su trupučiu aliejaus. Arba galima kepti dedesnius file gabalėlius, apskrudinti juos iš abiejų pusių ir tiekti su kokiu aštresniu padažu.

Aušra

















Kepta auksinė skumbrė (didžioji korifena) 
su wasabi majonezu



Pagal Jan’s Sushi Bar receptą


3 auksinės skumbrės (didžiosios korifenos) filė gabaliukai, be odos, maždaug po 100 g
Druskos
Juodųjų pipirų
1 šaukštas kokosų aliejaus
3/4 stiklinės* wasabi majonezo.

Majonezui:

1 kiaušinio trynys
1 šaukštelis Dižono garstyčių
2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
1/2 – 2/3 stiklinės aliejaus (rapsų, sojų, t. t.)
2 šaukštas wasabi krienų pastos
Žiupsnelis druskos

*1 stiklinė = 236 ml


Dubenėlyje arba mažame virtuviniame kombaine išplakti trynį, citrinų sultis ir garstyčias, kol masė taps šviesiai gelsvos spalvos. Toliau vis intensyviai plakant, į mišinį plona srovele pilti aliejų; aliejų pilti tol, kol majonezas taps norimo tirštumo. Įmaišyti krienų pastą. Paskaninti druska. Laikyti šaldytuve sandariai uždengtame indelyje ne ilgiau kaip 2 – 3 dienas.

Žuvį nuplauti po bėgančio vandens srove ir kruopščiai nusausinti. Iš abiejų pusių pabarstyti druska ir pipirais.

Didelėje keptuvėje storu dugnu įkaitinti aliejų. Į karštą aliejų dėti žuvies gabalėlius. Kepti mažaug po 3 minutes ant kiekvienos pusės.

Į stalą tiekti tuojau pat, su wasabi majonezu.












Pan fried mahi mahi with wasabi mayonaise


Recipe from Jan’s Sushi Bar


3 mahi mahi filets, skinless, about 4 ounces each
Salt and freshly ground black pepper, to taste
1 tablespoon coconut oil
3/4 cup wasabi mayonnaise

Mayonnaise:
1 egg yolk
1 teaspoon Dijon mustard
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
1/2 – 2/3 glass vegetable oil (canola, soy, etc.)
1 tablespoons wasabi paste
Pinch of salt

In a bowl or in a small food processor whisk together yolk, lemon juice and mustard until smooth and pale. While continuing to whisk (or with the processor running), slowly add oil in a thin stream until mayonnaise thickens to desired thickness. More oil you add and longer you whisk, thicker it will get. When the mayonnaise base is done, mix in wasabi paste. Season with salt. Store in refrigerator in a tightly sealed container for no more than 2 – 3 days.

Rinse and pat the mahi mahi filets dry; liberally sprinkle with salt and pepper on both sides.

Melt the coconut oil in a large, heavy skillet over high heat until almost smoking. Add the filets to the skillet and cook until brown and cooked through, about 3 minutes per side.

Place each filet on a warmed plate; spoon the sauce over the fish. Serve immediately.



13 komentarų:

  1. Atsakymai
    1. 17 svaru; isivaizdavau, kad bus daug sunkesne, bet ji labai plokscia, todel lengvai bnustebau, kai ja pakeliau;

      Panaikinti
  2. Žudantis reportažas :) Svarbiausia, kad minta žuvimis skraiduolėmis, visiška egzotika. Priklausanti ešeržuvėms turėtų būti baisiai skani, su daug sultingos baltos mėsos :) Pavydu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra, o kas yra zuvys skaidruoles? as visiskai neapsisvietusi, kas link zuvu klasifikacijos ir ju gyvenimo budo; o siaip tai mahi mahi tikrai skani - balta, sultinga, labai svelnaus skonio;

      Panaikinti
    2. Aušra, skraiduolės - flyingfishes, virš vandens pakylančios net iki 200 m. Pasirodo, kad mahi mahi tokiomis maitinasi. Žuvų plėšrūnių mėsa pati skaniausia :)

      Panaikinti
    3. ir žuvys skraiduolės ir Mahi Mahi buvo viename labai gerame epizode "Life of Pi 3D" Manau, Aušra, tavo sūnums tas filmas labai patiktų:))

      Panaikinti
    4. Jura, ejo kalba apie Life of Pi, bet vis nera kada nueiti ir pamatyti; na bet jeigu ten mahi mahi, tai butinai reikes; gal net si savaitgali, jeigu jis dar rodomas;

      Panaikinti
  3. Kaip tam anekdote, kur vyras zvejys parduotuveje sako pardavejei: meskite man ta zuvi, sakysiu zmonai, kad pagavau. :))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, zuvies parduotuveje visada geriausiai kimba;

      Panaikinti
  4. Gerulė ;) pas mus tai tik skumbres vulgaris, jūros liežuvius ir plekšnes visokias turguj/parduotuvėj gali rasti. Na, neskaitant visų kitų atvežtinių gėrybių, bet tokios tai nea, nėra.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Radau ir Lietuvoje kur nusipirkti auksine skumbre: www.gurmanosapnas.lt. Reiks pameginti nusipirkti jei jau cia taip isgyret.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rimai, dekui uz pakomentavima ir uz informacija del zuvies; dar prie to paties noriu pridurti, kad mano tinklapis jau senokai persikrauste I vaikaivanile.com; apsilankykit kada prie progos;

      Panaikinti