04 sausio, 2013

Vakarienė su draugais: crostini, osso bucco & ricotta





Tai nutiko prieš pat visas didžiasias šventes, per patį svarbųjį pasiruošimą, per patį lakstymą po vakarėlius, po darbinius banketus, po parduotuves. Per patį šventinį vajų, į kurį nenoromis, bet neišvengiamai visi įsisukom. Kai buvo skubama nuveikti visus tuos būtinus prieššventinius darbelius ir ritualus, be kurių, kaip man atrodė, šventės nebus pakankamai šventiškos. 


Prieš visas šventes, prieš išsiskirstant, prieš draugams išvažiuojant į tolimas keliones, aš juos pasikviečiau vakarienės. Išlyginau staltiesę ir servetėles. Padariau šviežios rikotos. Į orkaitę pašoviau troškinį. Į naują vietą perstūmiau stalą, nes įprastinėje stalo vietoje buvo įkurdinta kalėdinė eglutė. Vakare atėjo draugai. Vakarienę valgėme prie žvakių. Gėrėme vyną.  Mano vaikai bandė gražiai elgtis, bet nepaisant visų pastangų, visas nuo žvakių nubėgęs parafinas vistiek atsidūrė ant staltiesės ir kaipmat sušoko į kietą ir jokiais būdais nesunaikinamą luitą. Buvo tiesiog puikus vakaras. 


Aš tada pagalvojau: “Kodėl mes jų nepasikviečiame dažniau?” Kodėl vietoj to, kad šitaip sėdėtumėm prie žvakių ir šnekėtumėm apie nieką, mes lekiam į kažkokius nereikšmingus pasibuvimus, kur 90% žmonių mūsų nepažįsta ir tikriausiai nenori pažinti. Tą vakarą aš sau pasižadėjau sugalvoti daugiau progų ir dažniau pasikviesti draugus vakarienės. Pasižadėjau mažiau plėšytis tarp nereikšmingų renginių, niekam tikusių pramogų ir jokios prasmės neturinčių, tik brangų laiką ėdančių užsiėmimų. Aš pasižadėjau mažiau kvaršinti sau galvą dėl pareigos ir etiketo. Aš pasižadėjau daugiau laiko skirti maloniai veiklai su man mielais žmonėmis. 


Draugai man labai svarbu. Ir aš noriu, kad jie tai žinotų. 


Aušra





Vakarienė su draugais:



Veršienos troškinys osso bucco 

Pinot Noir 



 












Veršienos troškinys osso bucco


6 veršienos kulninės pjausniai su kaulu, 4 – 5 cm storio
6 šaukštai aliejaus
2 dideli svogūnai, stambiai supjaustyti
4 morkos, stambiai supjaustytos
2 saliero lapkočiai, stambiai supjaustyti
6 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
2 lauro lapai
2 1/2 stiklinės* balto sauso vyno
2 stiklinės vištienos sultinio
2 stiklinės konservuotų trintų pomidorų savo sultyse
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų 

Gremolata: 
1/4 stiklinės smulkiai sukapotų šviežių petražolių
3 skiltelės česnako,
smulkiai sukapotos
Tarkuota citrinų žievelė nuo 2 citrin
Druskos 

*1 stiklinė = 236 ml 


Veršienos pjausnius surišti maistine virvele apjuosiant juos maždaug ties viduriu: 


Orkaitę įkaitinti iki 165oC.

Mėsą nusausinti, pabarstyti druska ir maltais pipirais. Didelėje gilioje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti porą šaukštų aliejaus. Dėti tris pjausnius ir apskrudinti iš abiejų pusių. Apskrudintą mėsą išimti iš keptuvės; į keptuvę vėl įpilti porą šaukštų aliejaus ir apskrudinti likusius kepsnelius. Iš keptuvės išimti mėsą. Įpilti porą šaukštų aliejaus, suberti smulkintas daržoves (svogūnus, morkas, salierus) ir pakepinti, kol suminkštės, maždaug 5 – 6 minutes. Suberti smulkintą česnaką, pakepinti, kol pakvips, maždaug pusę minutės. Supilti vyną, sultinį, trintus pomidorus, sudėti lauro lapus ir viską užvirinti. Į karštą skystį panardinti apskrudintą mėsą. Keptuvę uždengti dangčiu ir dėti į karštą orkaitę. Trošinti maždaug 2 valandas, kol mėsa taps visiškai minkšta, bet dar nekris nuo kaulo.

Gremolatai: sumaišyti smulkiai sukapotas petražoles, česnaką ir tarkuotą citrinų žievelę. Paskaninti druska. 

Prieš tiekiant į stalą, nuo veršienos nuimti virveles. Į pašildytą lėkštę dėti po vieną kepsnelį, užpilti padažu ir troškintomis daržovėmis. Užbarstyti gremolata. Tiekti su smulkiais makaronais (orzo), lakštiniais arba polenta.











Osso Bucco



6 veal shanks, bone-in, about 1 1/2 inches thick
6 tablespoons oil
2 large onions, coarsely chopped
4 carrots, coarsely chopped
2 ribs celery, coarsely chopped
6 cloves garlic, minced
2 bay leaves
2 1/2 cups dry white wine
2 cups chicken broth
2 cups crushed canned tomatoes
Salt
Freshly ground black pepper 

Gremolata: 
1/4 cup minced fresh parsley
3 cloves garlic, minced
Lemon zest from 2 lemons
Salt

Tie a piece of twine around each shank, just like that:  



 

Preheat oven to 325oF.

Pat the shanks dry, then season with salt and pepper. In a large deep skillet or Dutch oven heat 2 tablespoons of oil over medium heat. Brown 3 of the shanks on both sides and transfer to a clean plate. Add another 2 tablespoons of oil to the pan and repeat with remaining three shanks. Remove browned meat from the pan. Add remaining 2 tablespoons of oil to the pan, add chopped onions, celery and carrots, and cook until softened, about 5 – 6 minutes. Add minced garlic and cook until fragrant, about 30 seconds. Stir in wine, broth, crushed tomatoes, bay leaves. Bring everything to boil. Submerge browned shanks into hot liquid. Cover the pan with a lid and place it in the hot oven. Cook until meat is tender but not falling off the bone, about 2 hours.

For the gremolata: combine minced parsley, garlic and lemon zest. Season with salt.

 To serve, remove shanks from the pan, cut off and discard the twine. Place shanks in pre-warmed individual bowls. Ladle some of the liquid and vegetables over each shank. Sprinkle with gremolata. Serve with orzo pasta, egg noodles or polenta.

9 komentarai:

  1. Hum....deve ser uma delicia....
    feliz Ano novo

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip gerai visa tai skaityti del daugelio priezasciu...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Bageto riekeles bus isbandytos artimiausiu metu kaip susitiksiu su viena drauge dievinancia toki derini!

    aciu uz recepta!

    P.S. draugai yra didziausias turtas!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa, prasom, nera uz ka; o derinys tikrai geras; tavo drauge turi gera skoni;

      Panaikinti
  4. O visgi bet taciau kadangi, vis dėlto, Tu, neabejotinai, teisi:) dėl visų žinomų ir nežinomų "daugelio priezasciu..":) Staltiesę galima nusipirkti naują.. arba pabandyti išnaikinti parafiną, tą ką galima nukrapščius, o likutį palyginti tarp popierinių rankšluoščių.. Arba iš viso - velniop tą staltiesę.. o OSSO BUCCO būtinai bandysiu ir Tavo siūlomu būdu - mano bandytame: pjausniams buvo siūloma perpjauti juosiančią plėvelę (apkepant nesirietė) ir naudoti raudoną vyną - patiekalo spalva nebuvo labai viliojanti...Ir dar - žinau, kad skonis skirsis, bet LT dažniau galima aptikri jautienos kulninės...
    O šiaip - nenustoju tavimi žavėtis:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, aciu uz grazius zodzius; ir uz patarima del parafino ir staltieses; butinai isidemesiu; as staltiese savais budais gelbejau - kisau viska i saldikli, o po to bandziau skusti peiliu; likucius bandysiu lyginti, kaip patarei; o del versienos ir jautienos, tai tikriausiai itari, kad tai nebus tas pats, ir skoniu, ir kitom savybem; ir balto vyno nepatarciau keisti raudonu; as beveik buciau linkusi sausa balta keisti saldesniu; tik ne raudonu; o del pjausnius juosiancios pleveles - maniesiems jau buvo nupjaustyta; na o jeigu nenupjaustyta, tai ta plevele arba isvis nupjaustyti, arba tiesiog ipjauti keliose vietose; ir dar - aciu uz zavejimasi; jauciuosi labai pamaloninta;

      Panaikinti
  5. Ausra, ir vel nereali siluma ir pozityvas!!!! Su Naujaisiais, cara( nepyksi, kad taip kreipiuos?:) )
    O osso buco di tacino Italijoj daro tuo paciu principu tik su zirneliais. Turesi ikvepimo, pabandyk:

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Anonime, uz ivertinima; ir uz recepto ideja aciu; osso bucco su zirneliais tikrai bus isbandytas; gal pavasari, kai svieziu zirneliu atsiras;

      Panaikinti